Nvidia demonstreert Kepler-gpu voor smartphones en tablets

Nvidia heeft een nieuwe chip, die vooralsnog Kepler mobile genoemd wordt, gedemonstreerd aan investeerders. De nieuwe chip, bedoeld voor tablets en smartphones, kan Battlefield 3 draaien en zou zijn opwachting gaan maken in de Tegra 5-soc.

Op de bijeenkomst, die ook door Venturebeat werd bijgewoond, demonstreerde Nvidia-ceo Jen-Hsun Huang de Kepler mobile-gpu. De ceo vergeleek de grafische prestaties van de nieuwe kepler-gpu met die van de vierde generatie iPad, die een van de snelste socs van dit moment heeft. Huang noemde de grafische prestaties van de iPad 'vintage 1999'. Nvidia's nieuwe gpu draait Battlefield 3 soepel, maar het is onduidelijk op welke kwaliteit en resolutie. De chip, die voor smartphones en tablets bedoeld is, heeft onder andere ondersteuning voor high-dynamic-range lighting dankzij de ondersteuning voor DirectX en zou high-end pc-games kunnen draaien.

Nvidia heeft al eerder bekendgemaakt dat het de Kepler-gpu, die het ook voor grafische kaarten voor de desktop gebruikt, in Tegra-socs wil gaan gebruiken. Daartoe moet het energieverbruik van de chip flink omlaag worden gebracht, maar daar zou Nvidia in geslaagd zijn. Kepler mobile zou enkele honderden milliwatts verstoken. De Tegra 5-soc staat op Nvidia's roadmap voor begin 2014.

Door Jelle Stuip

Redacteur

12-04-2013 • 15:41

67 Linkedin

Reacties (67)

67
65
36
1
1
18
Wijzig sortering
Snap niet dat ze die kant op willen.
Wil je een game goed kunnen spelen is voor mij een Laptop al niet echt gewenst. Geef mij maar een oversized beeldscherm en los toetsendbord en muis ipv BF3 op een ipad spelen.
Top, als ze 'state-of-the-art' graphics op zo'n klein soc kunnen krijgen, bestaat de mogelijkheid dat jij een oversized scherm krijgt dat over de juiste hardware beschikt om BF3 op het beeld te toveren. Dit is, afgezien van het feit of je wíl gamen op een tablet, gewoon een ontzettend goede ontwikkeling, met meer toepassingen dan alleen in tablets...
Anoniem: 84766
@jorrit9112 april 2013 15:57
Tegen de tijd dat dit ding uit kom is ook de nieuwe chip van PowerVR er al. Ben benieuwd of het dan nog zo cool is wat ze hier laten zien en of hij de iPad dan nog steeds zo 1999 vindt.

Hij kan beter een fatsoenlijke chip bouwen, snel leveren met laag verbruik en een lage prijs, dan wordt deze chip gewoon in een iPad gestopt.

Alsof Apple anti-Nvidia is. Ik vind het een domme opmerking van de CEO. Beetje van: kijk ons eens goed zijn over een jaar, hopen dat Apple dan nog dezelfde chip in de iPad stopt.
Sowiezo moet die gast eens wat aan zijn ogen doen, als die beelden van de iPad 4 de beste beelden zijn die hij gezien heeft moet hij eens kijken naar de volgende beelden:

Real Racing 2: http://www.youtube.com/watch?v=ALKm0Leuc7c
Infinity Blade 2: http://www.youtube.com/watch?v=1-35tqARA-4

Daarnaast heel leuk dat hij DirectX ondersteund maar waar wilt hij deze GPU precies voor gebruiken? Zowel iOS als Android ondersteunen geen DirectX en zullen dit nooit gaan ondersteunen.

Dus het wordt gebouwd voor Windows Phone?

En verder, leuk dat hij een demo geeft van Battlefield 3 maar dit is wel een enorm verminkte Battlefield 3. Dit is meer in de trant van: "Kijk we kunnen Battlefield 3 draaien!" Meer gebruik maken van de bekendheid van Battlefield 3 dan daadwerkelijk Battlefield 3.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 12 april 2013 16:26]

Bijna alle nieuwste chips ondersteunen DX hoor, en als Apple volgende jaar een nieuwere GPU van powerVR gaat gebruiken heeft die ook gewoon DX aan boord...

DX werkt dan misschien alleen op Windows maar de chip zelf maakt het niet uit welk os er op staat (zolang er maar drivers voor zijn)...

Ook de nieuwste Mali GPU van ARM ondersteund gewoon DX :) (de Nexus 10 SoC heeft zelfs DX11 onderstuening)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mali_(GPU)
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR#Series_5

@aToMac, Nvidia gaat deze GPU gewoon voor zichzelf houden, en een iPad zal niet snel een Tegra SoC krijgen dus nee je stelling dat het er misschien wel van zou komen als ze wat knaps neerzetten gaat er bij mij niet in...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 april 2013 17:17]

@watercoolertje, ik zou het niet uitsluiten dat Apple een Nvidia SoC inslaat voor zijn volgende generatie hardwarespeeltje. Apple zal iets moeten bieden waarmee het product beter is dan de concurrent. dus enige wat dan telt is welke prijs Nvidia ervoor vraagt per SoC, daar apple altijd de goedkoopste hardware inslaat voor dit soort producten, waarbij ze nog net genoeg braggingrights overhouden om 't als highend product te slijten.
Sowiezo moet die gast eens wat aan zijn ogen doen, als die beelden van de iPad 4 de beste beelden zijn die hij gezien heeft moet hij eens kijken naar de volgende beelden:

Real Racing 2: http://www.youtube.com/watch?v=ALKm0Leuc7c
Infinity Blade 2: http://www.youtube.com/watch?v=1-35tqARA-4
Wat is daar beter aan dan rendering in filmpje, zie geen beter shaders of niks in jou voorbeeld, gewoon zelfde vintage look als in filmpje. Rook van banden ziet er ook dx8 uit, heb je de rook gezien van Tegra 4 demo?

Water, rook en dergelijk zie je vaak hoe geavanceerd een gpu is.
Anoniem: 407865
@mad_max23413 april 2013 18:14
hoe iets er uit ziet, ligt puur aan de game. hoe snel het verwerkt wordt en of het al dan niet compatibel is, ligt aan de gpu.
Leuk en aardig deze chip, maar als die net zo onzuinig is als de vorige Tegras maakt nvidia weinig kans op de tablet markt.
Nexus 7 is geen succes? ;)
Smaken verschillen, gaming op mobiele apparaten is hot, dus het lijkt me vrij logisch dat nVidia die kant op wil. Ook zij zien dat de markt voor desktops en laptops aan het slinken is ten gunste van mobiele apparaten :)
ik zie het al voor me zit ik lekker BF3 te spelen heb ik opeens een team mate die met een tablet iemand probeert te killen

nee zonder muis en toetsenbord op een tablet maak je geen kans tegen de desktop spelers

touch is heel fijn voor spellen die daar specifiek voor zijn gemaakt
zoals Gunbound achtige spellen maar FPS MOBA RTS games ga je never nooit niet met touch voor elkaar krijgen
RTS games zou ik niet te snel roepen. Zeker vanuit commander perspectief (supreme commander volledig uitgezoomd) is het mogelijk om met touch toch legers van duizenden units aan te sturen.

Vind het een beetje karig dat Nvidia aangeeft over 1 jaar iets te kunnen leveren dat net zo goed is als bepaalde courante hardware. Wat ze eigelijk zeggen is, wij lopen 1 jaar achter op de concurrentie.
BF3 op hun nieuwe GPU laten draaien is dan ook niks meer dan een proof-of-concept, daarbij zou het misschien wel ooit uitgebracht worden op tablets, maar dan nooit dat je tegen PC spelers moet spelen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 april 2013 17:18]

@firest0rm
.. Consoles en computers worden gescheiden, dus waarom zouden tablets opeens samen met de computers moeten spelen? ..
Het is bij veel tablets gewoon mogelijk een toetsenbord en muis aan te sluiten, dus probleem 1 opgelost. Daarbij is het bij bijna alle tablets ook mogelijk om hem op een tv aan te sluiten via HDMI, dus probleem van een 'klein' scherm ook opgelost.

Een tablet met een snelle CPU/GPU zou goed in staat zijn om een 'zware' game op een groot scherm (TV/Monitor) te draaien, en makkelijk mee te nemen zijn. Een portable game station die je als tablet kan gebruiken onderweg kan best wel eens aanslaan als ze er goede reclame voor maken.
Het indrukwekkendste is dan ook het energieverbruik en de geringe grootte.
weinig energieverbruik is minder warmte, dus minder koeling nodig.

Binnen enkele jaren worden de cpu's en gpu's krachtig genoeg om ervoor te zorgen dat desktops niet nodig meer zijn. Alles in een klein pakketje, dan kan je daarop je groot beeldscherm en toetsenbord (draadloos) op aansluiten.

Hoe dan ook is dit leuk voor je energierekening, ziet het er beter uit, en is eht veiliger: je hebt al je data bij je, en waarschijnlijk ook nog een sgeback upt in een of andere cloud.
Zo snel als de ontwikkelingen op hardware gebied gaan, gaan ook de eisen die applicaties aan hardware stellen. Wat betreft gaming werkt men bijvoorbeeld naar een toekomst waarin beelden niet van echt te onderscheiden zijn.

Ik geloof niet dat mobiele apparaten zoals tablets en smartphones in huidige vorm ooit de zwaarste games op het kwaliteitsniveau waarvoor ze ontwikkeld zijn zullen kunnen afspelen.

Naar mijn huidige mening zullen daarvoor desktops blijven bestaan, of zal uitvoering vinden door middel van cloud computing.

Mobile gaming heeft natuurlijk een grote opmars gemaakt over de laatste jaren, en voor deze doelgroep zullen ontwikkelingen als deze Kepler GPU een uitkomst zijn aangezien het zowel de technische als zakelijke mogelijkheden voor game developers sterk vergroot.
ook vaak over nagedacht inderdaad. Toch ben ik het niet helemaal met je eens.

Het gaat immers in twee richtingen, daar waar de mobiele en zuinige armchips steeds performanter worden, worden de x86 chips eigenlijk veel energiezuiniger. Dus het is geen evolutie die zich apart ontwikkelt, ze ontwikkelen als het ware naar mekaar toe.

haswell-cpus zouden bijvoorbeeld weer iets geschikter kunnen zijn (door zuinigheid) voor tablets en sommige modellen misschien zelfs voor gsms. Terwijl andere arm-cpu's zo performant zijn dat ze al in laptops passen (chromebook bvb).

Door die evolutie die naar elkaar toegaat (beide performanter en zuiniger) zal het volgens mij ooit zuinig genoeg zijn om in een smartphone te draaien. En dan heb ik het nog niet over ontwikkelen in koelingstechnieken.
Dit is juist fantastisch. Op het MWC was er een developerphone op een mooie tvmeubel met een MHL kabel verbonden op een grote tv en met PS3 achtige controllers kon je gamen!

Daarnaast stond een Xbox 360 op een tv die vrijwel zellfde type game en kwaliteit toonde.

Het verschil was zoo hard duidelijk, de telefoon kon prima HD gamen.. waarom een grote console kopen? All you need is een MHL/HDMI kabel en controllers!
Het verschil was zoo hard duidelijk, de telefoon kon prima HD gamen.. waarom een grote console kopen? All you need is een MHL/HDMI kabel en controllers!
Ik heb beide, console om met veel vrienden te gamen en in bed speel ik old school GTA 3 /vice city (met een xbox controller) op mijn tablet :)
All you need is een MHL/HDMI kabel
Kabels? WiDi!
Ik begrijp je gedachte om wireless te gaan, maar Wireless Display WiDi van Intel, is specifiek van Intel. En de intel chips zijn niet zo vloeiend als de Tegra chips. Wel zuiniger.
(Reactie was @caanova1984... Waarom staat ie nu ineens weer onder Grrrrene?.... En nu weer onder Jazco2nd?! Echt, sinds die nieuwe layout van tweakers is reacties geven op artikelen nog nooit zo hinderlijk geweest)

Zeer eens, ik vindt de 'vertabletisering' maar raar, mensen die met veel moeite een document gaan tikken op hun ipad, zelfs met toetsenbordje, waarom pak je niet gewoon die PC? Typt toch veel fijner? Pak je ook de fiets als je naar zuid frankrijk gaat? Zelfs als je honderdmiljard versnellingen hebt en je frame helemaal gemaakt is van carbonfiber, het medium is gewoon niet gemaakt voor dat soort doeleinden. Niet dat er iets mis is met tablets, maar waarom in plaats van als je en en kan hebben?

Maar aan de andere kant, dit is gewoon heel erg vet vanuit technologisch perspectief, en ik juich het daarom alleen maar toe, want technologische vooruitgang an sich is natuurlijk niks mis mee.

Wel vreemd dat ze er DirectX in zetten, was die API niet een beetje aan het dood gaan (eindelijk)? OpenGL is altijd de baas geweest op high performance gebied, en alhoewel directX makkelijk is om mee te werken (VS2012 is echt zwaar baas samen met directX), is DirectX onnodig zwaar op de CPU waardoor je gewoon erg veel inlevert in uiteindelijke performance, wat natuurlijk een wereld van verschil kan zijn op een mobiel platform.

[Reactie gewijzigd door Alex_dragon op 12 april 2013 16:18]

Direct3d wordt ook vooral als marketing term gebruikt, het grootste deel van de tablets zal gewoon opengl gebruiken i.c.m deze soc. (het zou idd alleen maar goed zijn als direct3d uit zou worden gefaseerd,het is vooral onhandig omdat het het porten bemoeilijkt)
Ik heb liever een goede tablet met een accu die 7-10 uur meegaat + los keyboard, dan een laptop. Het zaakje weegt 10x zo licht, gaat 10x zo lang mee, een plat device is voor lees-dingen gewoon makkelijker dan een scherm dat 90 graden staat (onder hoek in ieder geval), op mijn laptop heb ik geen Fruit Ninja ;)

Zo kan ik nog wel doorgaan, tablets zijn zeker wel een goede aanvulling in de computerlijn en als ik dan kijk naar wat ik op een laptop doe, dat dit ook op een tablet kan voor lichte taken, zoals een mailtje typen, documentje maken etc. dan is de laptop net als de desktop goed voor de zwaardere taken (virtualisatie, zwaardere apps) en ja, typen op een tablet is even wennen en gaat niet zo lekker als met een los keyboard, maar die kan je eigenlijk altijd wel aankoppelen dmv usb of bluetooth (Apple alu keyboard klein zit met usb-verloopje gewoon op mijn Android tablet en werkt als een speer.)
Kijk het mooie is, je hoeft geen bf te spelen.
Je mag ok andere spellen spelen. spellen die ook prima op andere manieren bestuurd kunnen worden.
BF is slechts een voorbeeld wat er technisch mogelijk is. niet een voorbeel van perfecte besturing.
/sarcasm.
Ik zeg een Windows tablet voorzien van deze chip; toetsenbord en muis er aan en via de HDMI op een (full)HD schermpje en je hebt een mobiel gamestation waar je anders een heel monster voor moet meenemen.

Ok gezien de preview film hebben we het waarschijnlijk over 640x480 @ ultra-low, maar dit ziet er al bijna soepeler/beter uit dan een APU van AMD.
Snap niet dat ze die kant op willen.
Wil je een game goed kunnen spelen is voor mij een Laptop al niet echt gewenst. Geef mij maar een oversized beeldscherm en los toetsendbord en muis ipv BF3 op een ipad spelen.
Ik heb mijn cheap android tablet gewoon aan HD tv hangen met toetsenbord en muis erbij. Zie het wel zitten om tablet te hebben waarop je volledig kan gamen, dan heb ik geen behoefte meer aan losse pc.

WoT, BF3, etc op je tablet van 200 euro. :D
als ze dit kunnen met "enkele milliwatts", wil dit dan zeggen dat de GTX 7-reeks super zuinig wordt?
enkele milliwatts is natuurlijk nog iets anders dan enkele honderden milliwatts. Maar inderdaad het blijft wel ontzettend weinig.
De GTX kracht is wel zeker vele vele malen groter dan wat je hier ziet hoor. Als je deze kwaliteit op je pc zou krijgen, dan zou je niet tevreden zijn.
Een smartphone chip mag (gezien de beperkte warmte afvoer) niet veel meer dan 2W verbruiken, en dat is inclusief baseband/netwerk, cpu en gpu. Een verbruik van enkele honderden mW's voor de gpu unit op de SoC is dan inderdaad het doel. De truc is om zoveel mogelijk shader units op zo hoog mogelijke klok binnen deze begrenzing te proppen.
De Kepler gpu in m'n Dell verstookt zo'n 90W, is wel fantastisch van nVidia als ze het verbruik zo weten terug te dringen!
Het probleem van te grote warmteontwikkeling is dan ook voor een groot deel opgelost ook.

Overigens lijken ze nog plannen te hebben voor de generatie erna, met een Maxwell GPU.
http://www.tweaktown.com/...d-maxwell-gpus/index.html
Ze hebben er geen hele desktop-chip inzitten he. Lijkt me dat ze het aantal shader-cores met minimaal een factor 50 terug brengen en de frequentie verlagen. Daarnaast komt deze GPU pas over 1.5 jaar uit. Dan is die Kepler in je Dell 2.5 jaar oud. Dus hij zal wel een of twee nodes kleiner geproduceerd worden. Combineer dat met 2.5 jaar optimalisatie en ongetwijfeld gedropte features en je komt een heel eind.

Al met al niet zo heel verwonderlijk. Wel een mooie ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 12 april 2013 16:27]

De resolutie ziet er niet al te hoog uit net als de kwaliteit, maar als het bedoeld is voor smartphones en tablets, lijkt dat me wel volledig aanvaardbaar. Ik dacht dat gamen op mobiele apparaten vooral richting cloud ging evalueren maar de hardware blijft toch ook maar beter worden precies. Wat uiteraard opnieuw niet verbazend is. Ik ben wel eens benieuwd naar meer details!
ik vind het maar raar dat ze dezelfde scenes niet gebruiken in het filmpje ;)

[Reactie gewijzigd door pm1 op 12 april 2013 15:51]

Het ziet er niet echt uit als een eerlijke vergelijking, het lijkt me dat de vierde generatie iPad wel tot wat meer in staat is dan alleen maar een statische woonkamer te laten zien.

Toch wel een hele leuke ontwikkeling dat de mobile GPUs steeds beter worden, dit is bijvoorbeeld in combinatie met game controllers voor je smartphone leuk om af en toe een keer een spelletje te spelen op je televisie, zonder gelijk een game-console aan te hoeven schaffen.
Deze vergelijking slaat natuurlijk nergens op. Je moet op zijn minst dezelfde beelden renderen op beide GPU's. Ze hadden even goed pac man op de ipad kunnen tonen. Was even niets zeggende geweest. Pure marketing bullshit.
Vind het sowieso jammer, bij Nvidia gaat het voornamelijk om snel, sneller snelst, maar mijn HTC one x houd het nog geen dag vol.. Ik ga voor mijn volgende telefoon toch echt weer over op Qualcomm
Waarom zijn er hier zoveel mensen die niet verder denken dan hun neus lang is (en geen posts hierboven lezen)...

Denk eens aan combinaties als de Asus Padfone... alleen stop je dan je telefoon of tablet in een 50 inch TV en je gaat daarop flink gamen...

het voordeel is.. mocht je nodig naar de WC moeten, kan je tenminste daar verder gaan ;-)
Lachen. Mijn surfaceRT met Tegra3 mag nog wat vlotter, maar met de usb poort voor een muis en een type cover wordt het wel perfect om mee te gamen! Ros dit dus maar in surface2 en ikke blij :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee