Iran: grootschalige aanvallen verlammen internetverbindingen

Iran zou dinsdag te kampen hebben gehad met grootschalige aanvallen op zijn internetinfrastructuur. Vooral bedrijven in de communicatiesector zouden doelwit zijn, zo heeft een bestuurder van de cybersecurity-raad laten weten.

Volgens Reuters heeft Mehdi Akhavan Behabadi, baas van de cybersecurity-raad in Iran, aan de binnenlandse pers laten weten dat de Iraanse infrastructuur dinsdag op een dergelijk grote schaal werden aangevallen dat het genoodzaakt was om dataverbindingen af te sluiten. De beschrijving van de aanvalsmethode, waarbij gesproken wordt over 'gigabytes aan verkeer', suggereert een ddos-aanval.

Behabadi stelt dat vooral bedrijven die actief zijn in de communicatiesector, doelwit waren. De binnenlandse dataverbindingen zouden door de cyberaanvallen zo traag zijn geworden, dat werd besloten om het aantal verbindingen met internet te beperken. Behabadi stelt dat het land dagelijks kampt met georganiseerde pogingen om netwerksystemen van oliebedrijven en nucleaire installaties te penetreren. Daarbij worden steevast de Verenigde Staten en Israël als daders genoemd.

Ondanks dat Iran bezig is met de bouw van een eigen 'halal' internet, heeft het islamitische land nog steeds ip-verbindingen met de rest van de wereld in de lucht. Onlangs ontstond echter binnenlandse woede toen ook Gmail geblokkeerd bleek. De blokkade werd korte tijd later ongedaan gemaakt. Volgens een medewerker van het Iraanse ministerie van telecom was de blokkade van Gmail een 'menselijke fout'.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-10-2012 • 17:49

61 Linkedin

Lees meer

Reacties (61)

61
55
30
3
0
8
Wijzig sortering
Anoniem: 466946
3 oktober 2012 17:52
is te verfwachten ze sturen al tijden aan op een oorlog met Iran.
Je kan verder vinden van die gastren wat je wil maar een oorlog met Iran is geen goede zaak.
Zie jij ergens staan dan wie de aanvallen uitvoeren? Misschien zijn het gewoon mensen die tegen de beperkingen van het nationale internet zijn. Dit hoeft niet een cyberaanval te zijn door een ander land.
Maar de kans daarop is wel heel reel, Iran is in principe al in oorlog. Stuxnet, wetenschappers die vermoord worden, terroristische groepen die aanslagen plegen (waarschijnlijk gesteund door het westen), Mujahideen Khalq door VS verwijderd van terrorisme lijst, zeer zware sanctie's die moedwillig de economie en geldeenheid van Iran ontwrichten (waar de zwakste zoals kankerpatiënten het hardst onder lijden).

Als dit soort dingen gericht waren tegen NL, de VS of Israël (alle drie landen met de beschikking over kernbommen, met Israël haar programma zelfs onder geen enkele supervisie en "geheim") dan waren het daden van oorlog.

[Reactie gewijzigd door ewt op 3 oktober 2012 18:20]

Nederland beschikt niet over kernwapens.. Er liggen wel een aantal B61's op een vliegbasis 'ergens in Nederland' (lees: Vlb Volkel), maar Nederlands personeel mag niet eens in de buurt komen van die dingen. Deze worden alleen ingezet na een order van de President van de VS, net als de rest van het nucleaire arsenaal van de VS.

Als ze ooit ingezet worden dan krijgen de F-16 piloten een datum, tijdstip en doel door vanuit de VS en moeten ze dat ding daar gooien. De NLD regering staat bijna geheel buiten die procedure.
Feit is dat er kernwapens op Nederlandse bodem zijn opgeslagen en dat onze F16's ze kunnen afwerpen. In combinatie met de relatie die NL met de VS heeft, zou dat bij iedere buitenlandse mogendheid meewegen, in het besluit vergelijkbare actie's tegen de NL staat te ondernemen.
Anoniem: 233879
@_Eend_3 oktober 2012 20:19
Nee, maar ze liggen hier wel !!
Zie jij ergens staan dan wie de aanvallen uitvoeren? Misschien zijn het gewoon mensen die tegen de beperkingen van het nationale internet zijn. Dit hoeft niet een cyberaanval te zijn door een ander land.
En hoe ddossen die dan van buitenaf? En waarom hun eigenenergievoorziening ipv overheidssites?
DDoS word over het algemeen door een botnet uitgevoerd. Die PC's kunnen overal zijn. Omdat je iets target wat een groot bereik heeft, ik gok dat meer mensen in Iran merken dat er geen stroom is als dat een bepaalde overheidssite down is.
Zie jij ergens staan dan wie de aanvallen uitvoeren?
In het artikel: "Daarbij worden steevast de Verenigde Staten en Israël als daders genoemd."

Maar als Iran het zegt is het natuurlijk per definitie niet waar, en dat komt op hetzelfde neer als niets zeggen over de vermoedelijke daders, ondanks de niet aflatende oorlogsretoriek van Israel tav Iran (met steun vanuit bepaalde kringen in de VS), en ondanks dat ook volgens veel westerse deskundigen stuxnet afkomstig is uit Israel en/of de VS.
Toch jammer wat er van Iran geworden is, als je kijkt hoe het daar een halve eeuw geleden het er aan toe ging :(
Helaas gaat het wel vaker zo met revoluties. Verder is Iran natuurlijk ook ten prooi gevallen aan zeer conventionele stromingen die het land technisch in de 21ste eeuw willen hebben en moreel in de middeleeuwen.
Helaas gaat het wel vaker zo met revoluties.
Zo gaat het als een westers land een democratisch gekozen maar linkse (dwz niet onder voorwaarden vd VS/het westen handel wil drijven met de VS/het westen) regering vervangt door een dictatuur die wel onder voorwaarden vd VS/het westen handel wil drijven met de VS/het westen.

http://en.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_coup_d%27%C3%A9tat

Obama heeft een paar jaar geleden nog eens erkent dat de VS dat heeft gedaan, en heeft z'n excuses aangeboden.

Obama Admits U.S. Involvement in 1953 Iran Coup
http://nation.foxnews.com...nvolvement-1953-iran-coup

Clinton admits US involvement in Iran coup attempt and protests
http://youtu.be/yjMMYkxQHf0


En dat is er maar één uit een lange lijst:

http://en.wikipedia.org/wiki/Killing_Hope

http://www.thirdworldtrav...ThirdWorld/dictators.html

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 4 oktober 2012 11:09]

Geeft Amerika nog niet het recht om overal de baas te spelen.

Saoudie Arabie is op sommige vlakken erger als Iran. Veel minder westers bijvoorbeeld.

Maar omdat Saoudie Arabie wel bedrijven toelaat en olie productie overlaat aan o.a. amerikaanse bedrijven zijn hun wel lieverdjes? (En dus bakken vol met geld verdienen aan dat land)

Er wordt hier duidelijk met veel verschillende maten gemeten met puur eigenbelang..

Ik snap niet dat mensen dat nog niet doorhebben dat Amerika de grootste veroorzaker is van alle ellende in deze wereld de laatste tijd. Dan moet je gewoon verschrikkelijk blind zijn. Of gewoon keihard biased.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 4 oktober 2012 07:24]

Ik snap niet dat mensen dat nog niet doorhebben dat Amerika de grootste veroorzaker is van alle ellende in deze wereld de laatste tijd. Dan moet je gewoon verschrikkelijk blind zijn. Of gewoon keihard biased.
Mensen willen dat niet zien, VS is het westen net als wij. De media is helemaal lachwekkend, alle opstanden tegen de EURO in griekenland Spanje is max 1 minuut nieuws waard maar een bekende NLer die iets fout doet is 5 minuten nieuws waard. Ik snap prima dat veel mensen het niet door hebben, immers wordt je maar de helft vertelt en de andere helft (de andere kant van het verhaal), moet je vaak zelf bewust opzoeken...
Volgens een medewerker van het Iraanse ministerie van telecom was de blokkade van Gmail een 'menselijke fout'.
Waarom wordt die verklaring van de Iraanse overheid in twijfel getrokken door Tweakers.net? Dat is toch stemmingmakerij. Als Tweakers een andere verklaring heeft moet ze die publiceren. Als ze die niet heeft kan ze de verklaring aannemen voor wat het is en zijn die 'suggestieve quotes' niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 3 oktober 2012 19:39]

Ik denk dat dat ook ligt aan de manier waarop jij het leest. Misschien hadden ze dubbele aanhalingstekens moeten gebruiken om aan te geven dat dat de woorden waren die de Iraanse woordvoerder gebruikt had.
Nee, het zit echt in de bewust gekozen formulering van Tweakers. Kijk maar naar de voorloper van dit bericht: nieuws: Iran: blokkade Gmail gebeurde per ongeluk

Volgens een medewerker van het Iraanse ministerie van telecom was de blokkade van Gmail een 'fout'.
Er is geen enkele reden het woord fout tussen aanhalingstekens te zetten tenzij je wilt suggereren dat er iets mee is. En als Tweakers niet kan aantonen dat er iets mis mee is hoort ze zoiets gewoon niet te doen. Tweakers mag populistische suggesties best aan GeenStijl overlaten.
Er is geen enkele reden het woord fout tussen aanhalingstekens te zetten tenzij je wilt suggereren dat er iets mee is.
Tweakers.net suggereert dit omdat ze enige aanleiding voor hebben:
De Iraanse overheid beweert dat:
Iran zou niet genoeg 'technische knowhow' hebben gehad om alleen YouTube en niet Gmail te blokkeren.
Vervolgens beweert de redactie die toch wat technische achtergrond hebben:
Dat is echter weinig aannemelijk; YouTube werd immers al sinds de Iraanse presidentsverkiezigen van 2009 in dat land geblokkeerd. Bovendien zei een medewerker van de organisatie die belast is met het opsporen van illegale content eerder expliciet dat Gmail en Google in heel Iran zouden worden gefilterd. Toch bleek alleen de met ssl beveiligde versie van de Google-zoekmachine niet te gebruiken, in tegenstelling tot wat verschillende media, waaronder Tweakers.net, meldden.
Is het populistisch... ze geven alleen hun mening. Onderbouwt op feiten, dat is wat journalisten doen. Tweakers.net is gelukkig geen doorgeefluik voor de Iraanse overheid.
Misschien konden ze te aanhalingstekens weglaten en verder in artikel vermelden dat er toch over te twijfelen valt met de nodige feiten en de lezer zelf laten oordelen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 4 oktober 2012 02:19]

Ik zou het nog veel eenvoudiger willen stellen:
Een woordvoerder van een instantie onder directe controle van het regime in Teheran roep iets. Ik heb niet veel op met wat mensen van dat allooi roepen. Wie zegt dat er uberhaupt iets aan de hand is. Dit kan ook gewoon propaganda zijn om de aandacht van hun nucleaire programma af te leiden. De wereld (en ja, daar zijn Israel en de VS de grootste pleitbezorgers van) willen dat Iran stopt met dat kernprogramma. Iran zal alles proberen om de aandacht af te leiden. De bevolking is grotendeels te laag opgeleid om echt te begrijpen wat er aan hand is. Hou je bevolking vooral achterlijk, dat is het adagium in die landen. Democratie is niet alleen het recht om te stemmen, maar nog een rechtje of 20 meer. En dat bieden die landen niet. Besturen die grotendeels of door militairen of bestuurders uit het geloof (of uit naam daarvan) zijn opgetuigd zullen er alles aan doen om hun "macht" te legitimeren. Ik denk dat de vrijheid van internet niet het grootste probleem van Iran is.
Anoniem: 428562
@atillav3 oktober 2012 19:02
Je hebt het over propaganda van Iran maar volgens mij heeft propaganda van US en Israel bij jou een gewillig oor gevonden.
Ik snap nog steeds niet waarom Iran steeds het doelwit is en bijvoorbeeld (VAE) Dubai en Saoedi Arabie niet, terwijl dat net zo erge racistische vrouwonvriendelijke onhumanitaire dictaturen zijn.
Het zielige hieraan is is dat de VS er nog in slaagt ook om Iran een 'criminele' reputatie aan te meten en dat iedereen dat nog geloofd ook.
Ze proberen 'bewijs' te vinden voor nucleaire wapens, maar dat lukt niet, dus maar pesten met olie boycot en internet acties.
Ik vind, dit soort berichten altijd dubbel op.
Iedereen schildert Iran altijd af als de duivel, maar zij vinden het Westen te losbandig, waar misschien wel een kern van waarheid in. Als je lees over fraude, intimidatie etc, kan ik begrijpen dat een land zijn inwoners wil beschermen tegen slechte invloeden.

Desondanks moet natuurlijk niet de vrijheid van menings uiting in het geding komen, maar dat is een dunne scheidings lijn, tussen je bevolking beschermen en censoreren.
Volgens een medewerker van het Iraanse ministerie van telecom was de blokkade van Gmail een 'menselijke fout'.

Oops, Gmail in de lijst gezet. en youtube en encrypted dataverkeer en facebook en de olympische site voor London 2012

Zijn vast allemaal menselijke fouten.

Of mogelijk gewoon menselijke beslissingen door de overheid.
Dit is gewoon de nieuwe manier van oorlog voeren .....

[Reactie gewijzigd door A87 op 3 oktober 2012 18:33]

Liever worden aangevallen door bits and bytes dan bommen zou ik maar zeggen. :/
Mja… dit lijkt vrij onschuldig, tot ze je van je bed komen lichten naar aanleiding van de mailtjes die ze van je gelezen hebben.
Wat about een SMS-bom dan? :*)
Ik vermoed dat Iran gewoon bezig is met een massale 'Man-in-the-middle' aanval op de eigen bevolking via de Iraanse internet-providers om zo al het dataverkeer te kunnen afluisteren. Grote kans dat de code die dat moet uitvoeren nogal wat bugs bevatten en dus de storingen veroorzaken...
En natuurlijk helpt het om de eigen bevolking een beetje paranoide te maken met dergelijke berichten...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee