Het Stuxnet-virus, dat centrifuges in een Iraanse nucleaire installatie ontregelde, is in opdracht van de vorige Amerikaanse regering ontwikkeld. Dat claimt een Amerikaanse krant. Het virus ontsnapte per ongeluk uit de installatie.
De eerste plannen voor Stuxnet ontstonden in 2006, hoewel George W. Bush, destijds president, kritisch was over het concept van cyberwarfare. Dat schrijft The New York Times op basis van anonieme bronnen. Eerst werd software geïnstalleerd op systemen in de Iraanse uraniumverrijkingsfabriek in Natanz, om deze in kaart te brengen. Om vervolgens het virus te testen werd de uraniumverrijkingsfabriek in Natanz nagebouwd in de Verenigde Staten. Het programma stond intern bekend onder de noemer 'Olympic Games'. De huidige Amerikaanse president Barack Obama zette de activiteiten door, stelt The New York Times.
Bij de plannen werd ook Israël betrokken, uit vrees dat het land anders een preventieve aanval op Iran zou uitvoeren. Dat de Verenigde Staten en Israël achter het virus zaten, werd al langer vermoed.
Het programma werkte ook echt; centrifuges, gemaakt door Siemens, werden ontregeld en de Iraniërs begonnen hun apparatuur te wantrouwen. In 2010 ging het echter fout, toen het virus per ongeluk in de openbaarheid verscheen. Door een programmeerfout, die volgens Amerikaanse bronnen door de Israëliërs was ingebracht, verspreidde het virus zich naar een laptop van een Iraanse technicus op de kerncentrale.
Toen die zijn laptop ergens anders op het internet aansloot, in de fabriek zelf was om veiligheidsredenen geen internetverbinding, verspreidde Stuxnet zich naar andere computers. Daarop ontdekte een Wit-Russisch antivirusbedrijf het virus in juli 2010. Later zou blijken dat Stuxnet maar liefst vier zero day-exploits gebruikte om zichzelf op systemen te nestelen. Eén zo'n zero day-lek is op de zwarte markt al een fortuin waard.
Desondanks werd volgens de Amerikaanse krant besloten om het programma voort te zetten en even later werden 1000 van de 5000 centrifuges ontregeld. Het is onduidelijk of de Verenigde Staten ook achter het Duqu-virus en andere sterk op Stuxnet lijkende virussen zitten; algemeen wordt aangenomen dat deze virussen van dezelfde maker afkomstig zijn. Of de Verenigde Staten achter het onlangs ontdekte Flame-virus zitten, is eveneens onbekend.