De Amerikaanse president Obama heeft een geheime directive ondertekend die het leger in bepaalde gevallen de mogelijkheid geeft om agressiever op te treden bij het bestrijden van cyberaanvallen op overheidssystemen of commerciële netwerken.
Dat meldt The Washington Post die het betreffende presidentiële besluit onder ogen zou hebben gehad. De betreffende directive, presidential policy directive 20 om precies te zijn, zou in oktober door Obama zijn ondertekend en moet duidelijk maken wat gezien kan worden als een offensieve en een defensieve reactie op een ernstige cyberaanval die is gericht op Amerikaanse doelen. Ook moet het document een richtlijn geven over hoe de privacy van Amerikaanse burgers en bondgenoten veilig kan worden gesteld en er voor zorgen dat internationale verdragen niet worden geschonden.
Met de nieuwe richtlijnen zou het voor het Amerikaanse leger en andere overheidsinstanties duidelijker moeten worden binnen welke kaders een eventuele offensieve actie uitgevoerd zou kunnen worden mocht de VS via cyberaanvallen onder vuur worden genomen. Ook zou voor de buitenwereld zichtbaar moeten worden dat de Verenigde Staten volgens deze rules of engagement niet achterover zal leunen indien het land wordt aangevallen.
Amerikaanse deskundigen zien elektronische oorlogsvoering als een steeds groter gevaar, mede doordat het land zelf clandestiene offensieve operaties zou hebben uitgevoerd zoals de geraffineerde en op Iran gerichte Stuxnet-malware. Er is echter binnen de diverse overheidsinstanties onenigheid over hoe de VS zou moeten reageren bij een cyberaanval vanaf bijvoorbeeld een buitenlandse server. Terwijl inlichtingendiensten een voorzichtige aanpak zouden verkiezen, omdat het de soevereiniteit van andere landen kan schaden en de door de VS gepropageerde internetvrijheid kan aantasten, zou het Pentagon juist een agressieve methode voorstaan. Obama's directive zou hier meer helderheid over moeten scheppen en offensieve cyberaanvallen door het leger in bepaalde gevallen mogelijk moeten maken.