Hasselblad Lunar-camera krijgt Sony E-mount en verwisselbare grip

Hasselblad brengt volgend jaar de Lunar-milc uit. Deze 'ultimate luxury' compacte systeemcamera heeft een Sony E-mount en is wat hardware betreft gebaseerd op de NEX-7. De camera krijgt een houten grip en gaat ongeveer 5000 euro kosten.

Hasselblad gaat zich begeven op de markt voor compacte systeemcamera's, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt op de Photokina. In plaats van te komen met een eigen lensmount, is Hasselblad een samenwerking aangegaan met Sony en brengt het begin volgend jaar een luxueuze versie uit van wat sterk lijkt op de NEX-7 van Sony. De naam Lunar zou een verwijzing zijn naar het eerste uitstapje van een Hasselblad-camera in de ruimte vijftig jaar geleden.

De prototypes die Hasselblad op de Photokina toont, lijken NEX-7-camera's voorzien van een andere behuizing. Zo zitten alle knoppen van de Lunar op dezelfde plaats als bij de Sony-camera, maar zijn ze anders vormgegeven. De onderscheidende feature van de Lunar is de verwisselbare grip. Hasselblad gaat hiervoor een aantal opties bieden, die vooral verschillen wat de gebruikte materialen en afwerking betreft. Zo staat een houten versie in de planning, terwijl de grip ook voorzien kan worden van verschillende leersoorten of carbon.

De interne hardware is waarschijnlijk ook afkomstig van de NEX-7, met onder meer een aps-c-beeldsensor met 24 megapixels, een ingebouwde flitser en een kantelbare 3"-lcd. Ook beschikt de Hasselblad Lunar over de oled-zoeker van de NEX-7 en zijn de prototypes nog voorzien van een Anti-lock Accessory Shoe als flitsschoen. De nieuwe Alpha A99 en NEX-6 zijn voorzien van de nieuwe Multi-Interface Shoe, die compatibel is met andere merken.

Hasselblad wil ongeveer 5000 dollar vragen voor de Lunar bij de introductie van de camera begin 2013. Gezien die hoge prijs is het vreemd dat het officiële beeldmateriaal nog uitgaat van de huidige 18-55-kitlens en niet bijvoorbeeld de high-end 24mm f/2-lens van Carl Zeis of de nieuwe 16-50mm pancake-zoomlens.

Hasselblad heeft ook een langdurige overeenkomst met Sony bekendgemaakt voor het ontwikkelen van onder meer een lijn compacte systeemcamera's, gevolgd door dslr's en compactcamera's.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Pieter Molenaar

19-09-2012 • 15:32

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
28
5
0
11
Wijzig sortering
Wat een joke. Het ding is super lelijk (ok, subjectief) en is basically een Sony NEX-7 die grofweg 5x minder kost.

Hasselblad helpt Sony een reputatie te bouwen op high-end camera gebied en tegelijktijd gooien ze hun eigen reputatie te grabbel.

Check ook: http://www.petapixel.com/...ex-7-with-5000-of-luxury/
Oh wacht, er zit goud in!!11 Hopelijk echt goud.
Je Hasselblad Accountmanager zal je vragen of je deze extra gold plated top als 'optie' erbij neemt. Anders krijg je de normale topplate van aluminium.
Met zo'n potsierlijk ding gooi je idd je eigen glazen in. Mijn achting voor het merk Hasselblad is in ieder geval flink gedaald. Niet dat het overigens voor mij weggelegd is om zoveel geld te spenderen aan een camera. Maar als ik nu iemand tegenkom die zegt met Hasselblad te schieten moet je eerst nagaan of dat dan met een echte is of met een mislukt opgepimpte NEX.

De camerawereld heeft er in ieder geval een eigen Multipla bij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 19 september 2012 16:35]

Ja als je links en rechts wordt ingehaald op sensorgebied, moet je toch wat.
Een Ferrari edition.
Nu als Sony reseller.
Benieuwd waar ze volgend jaar mee komen...

[Reactie gewijzigd door _jorrit_ op 19 september 2012 15:49]

Je vergelijkt een medium formaat Hasselblad uit 2007 met een APS-C uit 2011? Pak dan het H4D systeem uit 2009. Excuus, maar dat laat niet echt blijken van veel kennis van zaken. Verder heeft dit soort Hasselblad systemen wel iets meer te bieden dan een simpel NEX-7 cameratje. Het feit dat die Hasselblad tot ISO 400 gaat heeft een paar redenen: de sensor is 4 keer zo groot, plus het ding zal zeer hoogst waarschijnlijk nooit de studio uit komen.

Ik heb geen idee wat deze nieuwe camera moet gaan doen, maar ik hoop voor ze dat ze er een andere sensor in doen dan een standaard NEX-7 sensor, dat zou de meerwaarde eventueel nog kunnen verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 19 september 2012 16:31]

Point taken. Misschien had ik 'm beter kunnen vergelijken met de sensor van een (2008) Nikon D3x.
Waar is mijn jaknik smiley? :)

Dit ziet er wel prachtig uit, en is alleen al op je eettafel al een musthave voor het oog...
Ik lever vaak graag iets in om bv iets terug te krijgen in design... en dit is wel een voorbeeld. Het zal niet de meest ondersteunde camera zijn, maar telkens als je hem oppakt .... JA
Eens, maar ook 4000 euro? De NEX-7 is nu maar net geen 1000 euro. Zal vast ook een vanaf prijs worden als je leest over dat hout en leersoorten.
Nee... het moet wel een hasselblad zijn.. ofwel de internals moeten niet regelrecht uit de sony komen.... Als het echt een sony in een HB jasje is dan is het weggegooid geld.. althans om nu voor 5000 euro een camera ten toon te stellen op je eettafel gaat ook wat ver :)
Nee... het moet wel een hasselblad zijn.. ofwel de internals moeten niet regelrecht uit de sony komen.
Helaas is toch echt geen Hassie. ;)
Net zoals dat de Leica Digilux 3 geen echte Leica was, maar een Panasonic Lumix DMC-L1 (met Leica optiek dat dan weer wel ;) )

Op vele websites wordt al gesproken over 24.3MP CMOS sensor, OLED 'True Finder' EVF, 'TriNavi' navigation system, Bionz processor. Maar Luminous landscape weet het beter te verwoorden: However, the bottom line is that this is a 5,000 Euro ($7,000?) Nex7.
Hasselblad is het er toch echt niet mee eens dat mensen dit een Sony NEX-7 met een ander uiterlijk noemen:
Responding to the swift and negative reaction to its just-announced Lunar mirrorless camera, Hasselblad's business development manager, Luca Alessandrini, forcefully defended the venerable camera maker's partnership with Sony in an interview with the British Journal of Photography. Alessandrini stressed that, 'This [the Lunar] is not a NEX-7 camera, just because we are buying components from Sony'.
Hij zegt ook nog:
And as for criticism generated by the Lunar's €5000 price, he adds, '...we're not robbing people by making a huge profit on the camera. Our profit margin is the same as everyone else's; we're just using more expensive materials.'
Toch lijkt het me sterk dat zo'n klein stukje van enkele vierkante centimeters exclusief leer of hout de prijs van € 5000 rechtvaardigt...

[Reactie gewijzigd door jj71 op 19 september 2012 23:06]

Anoniem: 181786
@jj7120 september 2012 10:29
Ik kan me voorstellen dat een manager van Hasselblad het er niet mee eens is. Je zal maar een bedrijf hebben wat meer dan 50 jaar heeft gebouwd aan een status waar je u tegen zegt en dat binnen 24 uur door het afvoerputje gespoeld zien worden.

Maar ja, ze waren er dan ook helemaal zelf bij toen ze dit soort deals hadden gesloten. Het pakt in de opinie nu rampzalig uit voor Hasselblad en dat zal zeker doorwerken in de verkoopcijfers.
Gisteren op de Photokina geweest en deze Hasselblad even in mijn handen gehad.
Helaas... Het is gewoon een Nex 7 in een keurig ergonomisch jasje.
Zelfs de menustructuur en icoontjes zijn hetzelfde als in de Sony.
"Echte" nieuwe Hasselblads bestaan met dat uitgangspunt al jaren niet meer. De medium format camera's en lenzen worden al jaren door anderen gemaakt (met name Fuji).
De hardware is puur Sony. Het is gewoon een NEX-7 met een (IMO) oerlelijk design. :)
Belachelijk dat een topmerk zich verlaagt tot het uitbrengen van een Sony-camera met een ander hoesje er omheen en vervolgens ruim 4x de prijs durft te vragen.
Hasselblad onwaardig. Maar helaas zullen er wel weer mensen met te veel geld en te weinig verstand zijn die dit onding gaan kopen.

Tragisch. Het is al erg genoeg dat er mensen zijn die denken dat ze beter gaan fotograferen met een beter toestel, maar het is nog erger dat er nu ook mensen zullen gaan zijn die denken dat ze beter gaan fotograferen omdat ze het zelfde toestel kopen, maar er gewoon bakken mer voor uitgeven.

Of zouden mensen dit alleen maar voor de show gaan kopen? Of omdat ze heel erg zielig zijn?
Geld is status. Dus als je graag te koop wilt lopen met het feit dat je te veel geld verdiend, dan ga je dit soort spullen kopen om dat feit er bij anderen in te wrijven :) Dit soort dingen zijn er altijd geweest; van merkkleding tot limited editions.

Sommige mensen zijn gevoelig voor zulk soort status-hebbedingetjes Verstandige mensen daarentegen kopen een alternatief dat 5x goedkoper is en net zo goed of nog beter werkt :)

Vraag me verder inderdaad wel af of het voor Hasseblad zo verstandig is om zo'n doorzichtige truc in te zetten, maar aan de andere kant worden dit soort stunts veel vaker uitgehaald. Echt slecht zal het dus ook niet uitpakken en ik vermoed dat de winstmarge (van wat 80%?) het meer dan goed maakt :)

[Reactie gewijzigd door Morrar op 19 september 2012 17:11]

Sony maakt anders wel verdomd goede sensoren... Daarnaast vind ik het goed voor de E-mount lensen ontwikkeling. Heb zelf geen NEX, maar de fotokwaliteit van de NEX is toch beter dan een M4/3. Het E-mount systeem loopt alleen achter in aantal lenzen tov M4/3
Tja, een mooie camera met waarschijnlijk fijne ergonomie met de kwaliteiten van een NEX7. Zou je daar nou echt 5000 euro voor willen neerleggen?
Ik assosieerde Hasselblad altijd met kwalitatief hoogwaardig spul. Maar dit riekt meer naar een niche markt, puur om de hoge prijs en wat mooie design-features.
En omdat ze er weinig zullen verkopen moeten ze ook zo'n prijs voeren.

Ik vind hem overigens wel mooi :)

[Reactie gewijzigd door Menesis op 19 september 2012 15:38]

Dit lijkt me inderdaad gemaakt voor rijke Russen, Arabieren en Chinezen die niet weten hoe ze van hun geld afkomen en een discutabel gevoel voor smaak hebben. Dezelfde doelgroep waar Mercedes een S65 AMG voor maakt die bijna 100K euro duurder is (in Nederland weliswaar) dan de ook niet schraal gemotoriseerde S63 AMG.
Slechte vergelijking.
De S65AMG bied 12 cilinders vs. 8.
Ruim 650pk vs. 500.
Geweldig geluid vs. mooi V8 geluid.

Volgens mij is hij ook standaard voorzien van meer luxe.
Maar dan heb je wel een Hasselblad :9
En voor een Hasselblad is $5000 helemaal niet duur.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 19 september 2012 23:48]

Nee. Dan heb je een Sony NEX-7 met een Hasselblad-logo.

Voor € 3000,- maak ik er één voor je.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 20 september 2012 08:41]

Je kan ook namaak iPhones kopen, met een echt lijkend namaak iOS erop. Voor een scheet en drie knikkers. Maar als je Apple cool vindt, dan koop je die niet. Ik koop jouw brouwsel niet als ik een *echte* Hasselblad wil.
Die nex van sony is wel degelijk een goed opzet - iedere canikon fan zit natuurlijk in de badkamer in de wc-pot te kokhalzen. Maar vergis u niet - de specs van de e-mount zijn "open" - in tegenstelling tot alles van Canikon kan elkeen die het wil lenzen bouwen voor die nex-vatting.
Is het dan zo raar dat Hasselblad dat ziet zitten?
En dat men om het sneller te laten gaan bij de geweldig goeie sony-sensor-fabrikant gaat shoppen? Jaja - die zit ook in Nikon! Nikon kan niet zonder Sony - da's de pijnlijke en harde waarheid.
En ik - ik moet braken van al dat Canikon-fandom. Als Sony en de anderen er niet waren, was er geen vooruitgang op de markt, en waren de prijzen nog altijd torenhoog voor een DSLR.
Die nex van sony is wel degelijk een goed opzet - iedere canikon fan zit natuurlijk in de badkamer in de wc-pot te kokhalzen. Maar vergis u niet - de specs van de e-mount zijn "open" - in tegenstelling tot alles van Canikon kan elkeen die het wil lenzen bouwen voor die nex-vatting.
Is het dan zo raar dat Hasselblad dat ziet zitten?
En dat men om het sneller te laten gaan bij de geweldig goeie sony-sensor-fabrikant gaat shoppen? Jaja - die zit ook in Nikon! Nikon kan niet zonder Sony - da's de pijnlijke en harde waarheid.
En ik - ik moet braken van al dat Canikon-fandom. Als Sony en de anderen er niet waren, was er geen vooruitgang op de markt, en waren de prijzen nog altijd torenhoog voor een DSLR.
Er is een verschil tussen enkel een Sony sensor te gebruiken en de gehele hardware van de NEX-7 in een ander jasje te stoppen en voor 4x zoveel te verkopen.

Verder: Nikon heeft in veel modellen sensors van Sony gebruikt maar zeker niet in alle. Ze maken namelijk zelf ook sensors, nl. voor de D4, D3s, D700 en D3. Dat zijn stuk voor stuk allemaal erg goede sensors. Bron: http://photo.stackexchang...s-are-using-which-sensors

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 19 september 2012 21:10]

Als je bedenkt dat veel van de duurdere lenzen/camerafabrikanten al samenwerken met de elektronicajongens dan denk ik dat Hasselblad dit meer ziet als een manier om een markt voor lenzen aan te boren.

Voorbeelden:
Leica voor m43 van Panasonic en Olympus
Schneider-Kreuznach voor Samsung
Zeiss voor Sony

Over het algemeen doen al deze duurdere lenzen het erg goed in de verkopen. Sterker nog, ze zijn vaak niet aan te slepen. (Zeiss en Leica)
Als Hasselblad zijn overigens ook niet geringe kennis van lenzen hierop los kan laten en een hoogwaardig alternatief kan bieden wat waarschijnlijk prima zal verkopen, waarom dan niet?

Bij een mooie serie lenzen hoort dan ook een camera van hetzelfde merk. Leica verkoopt al jaren de betere compactcamera's van Panasonic onder eigen naam. Vaak exact hetzelfde, maar soms met iets aangepaste software. En met de extras die werden bijgeleverd waren ze vaak nog nieteens zo'n slechte koop (gratis Lightroom erbij + tasje was soms al het prijsverschil tussen de versie van Leica en Panasonic)
Krijg ik nu het idee van we plakken een dure naam op een bestaande camera, verhogen de prijs omdat die naam er op staat en hop kassa ?
Het ziet er mooi uit, maar het is dus een Sony NEX 7 met een luxe jasje? Hoe verantwoordt men dan de 5000eu, het is ~ factor 4 hoger dan de Sony....
Mooi? wat een ontzaggelijke KITCH-camera

een nex 7 met goud en diamanten+ een H erop
Sommige mensen willen graag laten zien dat ze het breed kunnen laten hangen... Een handgreep van 4000 Euro....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee