Sony NEX-5R- en NEX-6-camera's gespot

Op internet zijn de eerste foto's verschenen van de twee nieuwe NEX-milc-modellen die Sony van plan is om in september aan te kondigen. Zowel de NEX-6 als de NEX-5R zouden voorzien zijn van een beeldsensor met fasedetectie-af en wifi.

De foto's, afkomstig van het Chinese VR-Zone-forum, laten zien dat Sony de nieuwe NEX-6, net als de huidige NEX-7, een meer directe bediening van de camerainstellingen geeft. Voor het eerst in de NEX-serie krijgt de NEX-6 een fysieke modusknop. Deze draaiknop rechtsbovenop de camera is voorzien van p-, a-, s-, en m-standen, terwijl er ook twee automatische standen, een panoramastand en scène-standen mee te kiezen zijn. De TriNav-bediening van de NEX-7 voor de belichting is echter bij de NEX-6 niet overgenomen, zo blijkt uit de foto's.

Tevens is er nog een draairing aan de basis van de modusknop te zien. Het is niet duidelijk waar die voor dient, maar gezien het feit dat net als bij de NEX-7 rechts van de sluiterknop een functieknop zit, kan die tweede draairing voor meerdere doeleinden ingezet worden. Verder lijken de NEX-6 en de NEX-7 redelijk overeen te komen met een ingebouwde flitser en elektronische zoeker. Het is niet bekend of deze op basis van een lcd of oled-display is. Wel gewijzigd is de flitsschoen: in plaats van het afwijkende model dat Sony voorheen bij de NEX-7 en alle dslr's gebruikte, lijkt de flitsschoen van de NEX-6 gelijk aan die van concurrenten.

Ook bij de NEX-5R, de gedoodverfde opvolger van de huidige NEX-5N, is te zien dat Sony geluisterd heeft naar kritiek op de bediening van de NEX-camera's. Rechtsbovenop is namelijk een draaiknop te zien. Het ontbreken van een opdruk doet vermoeden dat ook deze knop universeel inzetbaar is. Tevens de NEX-5R heeft een functieknop naast de sluiterknop.

De twee nieuwe modellen zouden voorzien zijn van een nieuw ontworpen aps-c-sensor van 16 megapixels, waarop mogelijk af-punten geïntegreerd zijn. Hiermee is het mogelijk om gebruik te maken van het fasedetectie-af voor het scherpstellen. Zoals Nikon met zijn Nikon 1-milc-serie laat zien is daarmee zeer snel scherp te stellen. Ook Canon maakt bij zijn EOS M-milc en EOS 650D-dslr gebruik van een sensor met af-punten.

Door Pieter Molenaar

21-08-2012 • 12:37

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
20
7
0
14
Wijzig sortering
Anoniem: 154505
21 augustus 2012 12:47
Spannend, de officiele aankondiging zal dus niet lang meer op zich laten wachten.

"de flitsschoen van de NEX-6 gelijk aan die van concurrenten."
Die ISO flash mount lijkt identiek bij alle merken, maar is dat stiekem niet. Elk merk heeft zijn eigen elektronisch contacten waarop een groot deel van de functionaliteit gebaseerd is. Ik denk dat Sony vooral wil aansluiten bij de video camera's waar ook ISO mounts gebruikt worden. Voor microfoons bijvoorbeeld.
Volgens de geruchten zal de aankondiging op 28 augustus gebeuren.
Klopt en de extra pinnen van deze Sony hotshoe zitten dan ook duidelijk op een andere plek dan bijvoorbeeld bij Canon of Nikon.

De oude Sony/Minolta hotshoe is overigens wel met een adaptertje om te zetten naar een ISO flitsschoen, maar dan heb je geen TTL meer.
Hoogstwaarschijnlijk ga je flitsers manueel kunnen aansturen, die hebben maar een simpele vonk nodig bij manier van spreken. Je mist alleen automatische TTL.
Je kan er dus een Nikon, Metz, Canon etc... flitsers ook op kwijt. Met verlengkabel tussen of draadloos.

Mooie ontwikkeling dus, voor mensen die werken met hun eigen flitslicht(en).
Klopt maar de andere Sony toestellen met flitsschoen, met name de Alfa-serie hebben een flitsschoen die wel voor een goede verbinding zorgen maar geen ISO-contacten hebben.
Dit is al sinds de tweede generatie Minolta AF-SLR's (dynax 3000i, 5000i, 7000i, ..), de eerste generatie Minolta AF-camera's, de 7000, 5000 en 9000 had nog wel een standaard iso-contact, net als de andere merken uitgebreid met de dedicated contactpunten.

De toenmalige bestaande flitsers konden dus niet meer gebruikt worden. Waarom men dit toen gedaan heeft is onduidelijk.
Het is volkomen duidelijk, er zijn meerdere redenen voor:
- het aankoppelen van de flitser is veel gemakkelijker (er op schuiven, vergrendeling gebeurt vanzelf).
- het loskoppelen is gemakkelijker (kan met 1 hand: knopje op de flitser ingedrukt houden en flitser van de body schuiven).
- de nieuwe flitsschoen was gemakkelijker te maken (gewoon kunstof van de body in de juiste vorm gieten).
- de flitsschoen was lichter van gewicht
- de nieuwe flitsschoen was goedkoper
- de flitsschoen was sterker (vandaag de dag is er nog slechts een handjevol mensen dat denkt dat alles per se van metaal moet zijn, maar midden jaren 80 liep Minolta hiermee voorop).
- de nieuwe flitsschoen nam minder ruimte in (de schroefdraad met wieltje ontbrak).
- het gebruik van incompatible flitsers werd uitgesloten (er waren in die tijd oudere flitsers in gebruik die een enorm hoge spanning op de flitscontacten leverden, waardoor de elektronica van moderne camera's kapot kon gaan).
- de nieuwe flitsschoen droeg bij aan het mooie uiterlijk, was onderdeel van de verschijningsvorm van de camera, geen lelijke toevoeging die er later opgeplakt lijkt.

Is het zo duidelijk :-) ?
Er zijn ondertussen nog nieuwere plaatjes van de 5R opgedoken
http://www.sonyalpharumors.com/hot-more-nex-5r-pictures/
Veel interessanter vond ik eigenlijk het gerucht op SAR dat Sony bezig is met een mirrorless camera met E-mount die je met behulp van allerlei slimme adaptors kan koppelen aan allerlei 3rd party lenzen. Dat zou geweldig zijn. Een camera waarop je Canon, Minolta, Nikon enz. lenzen kan gebruiken, en dat alle features van de lenzen gewoon werken. Autofocus is dan geregeld door PDAF op de sensor.

Link

[Reactie gewijzigd door EXX op 21 augustus 2012 16:57]

Dat zou inderdaad een ideale combinatie zijn. "One cam to use them all!":P
alleen erg jammer dat ze zo snel verouderd zijn , ieder jaar een nieuw model .
hierdoor raakt de 2e hands markt overspoeld en terwijl de foto kwaliteit nauwelijks verbeterd.
Dat is alleen jammer als je denkt dat je altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben om mooie foto's te kunnen maken.

Dat er een nieuwe camera uit is gebracht doet niets af aan de prestaties van de camera die je zelf hebt. Wat is er dan 'jammer' aan dat die nieuwe camera wordt uitgebracht? Je gaf zelf al aan dat de beeldkwaliteit niet of nauwelijks verschilt.
versnelde waarde vermindering op 2e hands markt mensenvallen daar in het algemeen toch wel over.
consumentenelektronica is nooit een goede investering als het om 2e hands verkoopwaarde gaat :/

[Reactie gewijzigd door Metten op 22 augustus 2012 11:05]

De NEX-5n was anders een grote verbetering t.o.v. de NEX-5 en voor de NEX-7 is nog geen opvolger. Bij Sony's DSLR's/SLT's is het wel zo dat er erg veel verschillende modellen zijn uitgekomen.
Het wordt een interessant Photokina seizoen. Sony komt met mooie nieuwe camera's en ook andere fabrikanten hebben nieuwe producten in de maak. T.o.v. twee jaar geleden zal duidelijk worden dat de systeemcamera's nu het hoofdpodium hebben en DSLRs voor consumenten naar de achtergrond verschuiven.

Van Sony hoop ik wel steeds op meer nieuws over interessante lenzen. Daar ontbreekt in het systeem nog wel het één en ander, terwijl Samsung en MFT (Olympus, Panasonic Lumix) daar veel meer stappen in maken.

Ben erg benieuwd de komende weken...
Dezelfde geruchten site beweert op basis van betrouwbare bronnen dat de komende weken een relatief goedkope 30mm f/1.8 z'n opwachting maakt samen met een "collapsible" 16-50 OS zoomlens met het formaat van de vergelijkbare kleine Panasonic 14-42, plus een 11-18mm groothoek zoomlens.

Dan heb je tegen die tijd met E vatting en AF de volgende keuze:

16mm f/2.8
19mm f/2.8
24mm f/1.8
30mm f/1.8
30mm f/2.8
30mm Macro f/3.5
50mm f/1.8 OS

11-18mm
16-50mm collapsible OSS en elektronische zoom
18-55mm OSS
55-210mm OSS
18-200mm OSS
18-200mm OSS (kleinere variant)
18-200mm OSS en elektronische zoom

Twee OEM converters voor de 16mm lens (fisheye en groothoek).

En dan nog een aantal met enkel manuele focus maar met elektronische interactie en E vatting, zoals de 8mm fisheye.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 21 augustus 2012 16:19]

Hopelijk zijn de nieuwe lenzen van een beetje nivo. De 16mm f2.8 is bedroevend aan de randen. Ook de 18-55 is niet je-van-het optisch gezien. Qua lenzen is het NEX platform eigenlijk alleen interessant voor legacy (manual focus) lenzen van Zeiss, Nikkor, Minolta M42, Canon FD enzo, maar de native NEX lenzen zijn eigenlijk ondermaats.
de native NEX lenzen zijn eigenlijk ondermaats.
De Zeiss ZA 24/1.8 is ondermaats? De Sony E 50/1.8 OSS is ook een goede lens. De kitlens is goed aan het korte eind, afgezien van een klein stukje in de uiterste hoeken.
De 16mm is in sommige gevallen idd minder, maar de 18-55 is vergelijkbaar met de kitlenzen van de meeste merken. De kwaliteit zit hem (zoals altijd) in de primes. De meesten presteren zeer goed.
Hetzelfde geld voor de meeste andere native lenzen; vergelijkbaar met de concurrentie.

P.s. ben ik de enige die vooral de on-sensor phase-AF interessant vind? Het was een tijd geleden al een patent, maar dit maakt de Nex-serie helemaal een goed alternatief voor een spiegelreflex. (oke, geen optische zoeker, maar de zoeker in de Nex-7 en die voor de 5N worden door de meeste mensen als zeer goed ervaren.

* niveau
Het nut van fasedetectie op de sensor zelf, zal zich ongetwijfeld beperken tot omstandigheden met voldoende (lees: relatief veel) licht, afgaande op de bestaande implementaties en de inherente beperking van de miniscule AF sensoren.

Maar laten we hopen dat de prestaties dan vooral richting die van de Nikon 1 series gaan en niet die van Canon (650D, M systeem). Laatstgenoemde is namelijk letterlijk enkele malen trager dan wat Sony nu al laat zien met contrastdetectie in de NEX cameras.
Focus peaking, MF assist zoom, beweegbaarheid, en helderheid/scherpte van de laatste generatie cameraschermen hebben de grootste voordelen van een zoeker vrijwel teniet gedaan, en ze hebben zelfs een aantal flinke voordelen (voor brildragers, en bv. schieten vanuit de onmogelijkste hoeken, of, je onderwerp aan kunnen kijken). Een optische zoeker heeft zeker nog wel voordelen, ik spreek uit ruime ervaring in de concertfotografie, maar voor verreweg de meeste onderwerpen en situaties voldoet een scherm uitstekend, en in sommige situaties zelfs een stuk beter.
Ik weet niet over welke technieken je het hebt, maar tenzij het een Pixel Qi scherm is of e-inkt, zijn de meeste lcd/oled schermen waardeloos in zonlicht (en de Qi en E-inkt is waardeloos voor camera's). Ik heb sinds het begin van de nex series de 5 gehad (hiervoor dslr) wat ik toentertijd miste was de viewfinder voor stabiliteit en in zonlicht (want de lcd van de nex5 is uitstekend maar je ziet geen bal in direct zonlicht), maar ben blij dat ik nu de nex 7 heb want de EFV is een veel betere toevoeging dan welk scherm dan ook (ben zelf brildragend). En als je idd concerten schiet is een lcd voldoende, maar een city trip overdag maakt een lcd vaak nutteloos en loop je te gokken wat je geschoten hebt. verder is het contrast en kleuren van de moderne lcd's nog steeds zoek in direct zonlicht. Nu ik de nex7 heb gebruik ik het scherm eigenlijk nooit meer, voor die ene keer dat ik een rare hoek moet schieten. (ik gebruik bijna alleen maar handmatige lenzen).
offtopic maar toch ontopic: ik heb een galaxy nexus, en een htc one X in mijn directe omgeving. uitgerust met de nieuwste schermen in de oled en lcd. Foto's op deze toestellen in direct zonlicht/buiten zien er gewoon slecht uit. Don't believe me, try it. foto's 'verliezen' details op het scherm omdat je ogen alleen nog maar donker en licht kan onderscheiden. als je weer binnenshuis bent zie je veel meer detail. Op me nex 7 exact het zelfde.
Binnenkort is er mogelijk een FF versie van de nex, ik ben reuze benieuw (bron alparumors)Opvolger van me 7.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 21 augustus 2012 16:59]

Lees het artikel eens beter, de 6 en 7 hebben sowieso een zoeker! De 5r hopelijk ook.
Lees het artikel eens beter, de 6 en 7 hebben sowieso een zoeker! De 5r hopelijk ook.
De 5R zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde optionele zoeker kunnen gebruiken als de 5N.
Totale onzin. Het is een andere manier van foto's maken en als je van de oude stempel bent is dat even wennen, maar dat maakt het nog geen speelgoed ding.
Als er licht op je schermpje valt hoef je niet van de oude stempel te zijn om te begrijpen dat een zoeker handig is.
Maar blijkbaar wel van een jongere generatie om te begrijpen dat zo'n schermpje draaibaar is zodat er geen licht op hoeft te vallen. Dat neemt niet weg dat een zoeker handig kan zijn, maar onmisbaar is het absoluut niet.
Ben benieuwd over er ook GPS opkomt en een panorama stand.
Panorama-functie zit er al sinds de eerste NEX in.
Wat zouden de prijzen worden?
De mode dial is zeer welkom. Ik vind het gebruik van een menu om de mode te veranderen maar irritant en onnodig traag.
Dit is bij de NEX-7 en 5n te koppelen aan een van de programmeerbare toetsen, waardoor het een stuk sneller kan. Persoonlijk is de mode wel een van de dingen die ik veruit het minst verander op mijn DSLR. Ik zou liever een ISO dial hebben.
Yes interessant, ik hen de 5n op het oog, maar de dial knop vind ik wel belangrijk en af scherpstellen is ook een welkome toevoeging!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee