Sony 16-50mm NEX-pancakelens gaat 350 euro kosten

Sony heeft tegenover Tweakers.net bevestigd dat de nieuwe 16-50mm pancakelens een adviesprijs krijgt van 350 euro en dat de korte zoomlens vanaf januari beschikbaar is. Voorheen was alleen de kitprijs van de lens met de NEX-6 bekend.

Sony kondigde de intrekbare zoomlens op 12 september aan in combinatie met het nieuwe NEX-6-milc-model, tijdens een persevenement op IJsland. Hoewel wel de prijs van de kit met de NEX-6 met 16-50mm-lens, 950 euro, gemeld werd, was de losse verkoopprijs van het objectief in Europa nog niet bekend. Sony Benelux heeft nu tegenover Tweakers.net bevestigd dat de adviesprijs van de lens 350 euro bedraagt en dat de pancake-zoomlens vanaf januari in Nederland leverbaar is.

De nieuwe 16-50mm-lens is niet alleen als kitlens voor de NEX-6 interessant, maar kan ook op belangstelling rekenen van gebruikers die de huidige 18-55mm-kitlens van een eerder NEX-toestel willen vervangen. Het 16-50mm-objectief heeft niet alleen meer groothoek, ten koste van wat telebereik, maar is in ingetrokken toestand met een lengte van 3cm half zo lang als de 18-55mm-lens en bijna de helft in gewicht.

In tegenstelling tot de 14-42mm-pancake-zoomlens die Panasonic voor zijn Lumix G-m4/3-camera's heeft uitgebracht, beschikt de 16-50mm-lens van Sony over een fysieke draairing, waarmee via by-wire-technologie, afhankelijk van de camera-instelling, handmatig ingezoomd of scherpgesteld kan worden.

Sony 16-50mm pancake-lens voor NEX-camera's Sony 16-50mm pancake-lens voor NEX-camera's Sony 16-50mm pancake-lens voor NEX-camera's

Door Pieter Molenaar

25-09-2012 • 11:33

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
Anoniem: 181786
25 september 2012 18:10
Qua formaat en bereik een mooi objectief voor een gunstige prijs. Ik hoop dat het objectief optisch ook naar behoren presteert maar dat is maar even afwachten.

Maar buiten de prijs is er verder geen nieuws wat niet al eerder op Tweakers gemeld was. Is het bekend worden van een prijs ook al een reden tot het schrijven van een artikel. Terwijl bijvoorbeeld de aankondiging van een stuk of 10 Schneider Kreuznach objectieven niet als nieuwswaardig wordt beschouwd (2 maal ingezonden).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 25 september 2012 19:45]

Hey, de camera op dit plaatje heeft een WI-FI icoontje op de zijkant, iets wat in nieuws: Sony kondigt NEX-6 met pancake-zoomlens aan nog niet het geval was? (en ook niet te zien was)

[Reactie gewijzigd door Menesis op 25 september 2012 12:07]

Toch wel. Als je heel goed kijkt zie je net boven het metalen ringetje dat de behuizing in de vorm van een vierkantje iets lichter kleurt. Dit is het logo-tje :D
Dat is redelijk in lijn met de standaardzoom pancake die er voor M43 is van Panasonic. Redelijke prijs. Ik ben wel heel erg benieuwd naar de optische prestaties. Zoveel zoom in een pancake voor een systeem dat al moeite heeft met corner-to-corner scherpte is een flinke uitdaging.

De Panasonic-pancakezoom is al tamelijk matig, voor een NEX een dergelijke lens ontwikkelen is nog veel moeilijker. Bij Panasonic houden ze tegenwoordig bij het ontwikkelen van lenzen sterk rekening met de mogelijkheden die ze hebben om lensontwerp hand in hand te laten gaan met de mogelijkheden die er zijn voor softwarecorrectie. Aspecten in lensdesign die achteraf met software gecorrigeerd kunnen worden, krijgen minder prioriteit dan aspecten waarbij dat niet kan. Iets meer chromatische aborratie om scherpteverlies in de hoeken tegen te gaan, bijvoorbeeld.

Het lijkt me dat Sony dat ook zal moeten, gelet op de korte afstand van de lens tot de (bredere) sensor.

Overigens, wanneer de schrijver van het artikel de verschillen met de Panasonic aan wil geven, is het misschien fijn om ook te vermelde dat de Panasonic over een Powerzoom-hendel beschikt. Iets wat zeker bij het filmen een groot voordeel is boven een draairing. Nu lijkt het net of de Sony-lens veel beter is uitgerust, terwijl dat niet zo is.
Edit: iets meer achtergrond.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 25 september 2012 11:52]

Denk dat voor fotografen die voornamelijk deze lens gaan gebruiken toch liever een echt zoomring achtige oplossing heeft in plaats van een powerzoom hendel.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 25 september 2012 12:20]

Dat ben ik niet perse met je eens. Voor video is een zoomring echt veel minder prettig en dat is voor dit type camera's een steeds vaker gebruikte toepassing. Met een zoomring zoomen levert een veel schokkeriger beeld op dan met een powerzoom.
Ook bij een fly-by-wire systeem, wat er eigenlijk op neer komt dat je een powerzoom hebt die aangestuurd word doormiddel van een ring, ipv een hendel?
Ja. Het zit hem in de draaibeweging die je moet maken en die nooit bewegingsloos kan terwijl je de camera met je andere hand vasthoudt. Jemoet namelijk weerstand geven in de richting (horizontaal) waar je de camera het minst stabiel hebt.

Een hendel geeft veel minder weerstand.
Steeds meer betekent niet dat het percentage van dat type gebruikers nogsteeds groot is. Ik schat toch wel dat minstens zo'n 80 procent het alleen voor fotografie gebruikt, deze hebben dan toch echt wel meer baat bij een zoomring waar juist een powerzoom systeem zoals die van Panasonic vervelend en onnauwkeurig werkt.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 25 september 2012 17:45]

Dat doet dus niet terzake voor fotografen (wat Rin schreef).
Inderdaad en daarvoor is deze camera wel voornamelijk bedoeld, ze gaan toch geen design keuze maken die het grootste deel van de markt juist tegenwerkt?
De Panasonic-pancakezoom is al tamelijk matig, voor een NEX een dergelijke lens ontwikkelen is nog veel moeilijker.
Daarbij gaat het bij de Sony om een APS-C sensor en bij de Panasonic om een kleinere M43 sensor. Dat heeft gevolgen voor de ruimte en brandpuntsafstanden.
Deze platheid is een knap staaltje engineering van Sony.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 25 september 2012 12:25]

Absoluut, als het een goed plaatje oplevert, dan is het een knap staaltje. Ik vrees echter het ergste.
Overigens, wanneer de schrijver van het artikel de verschillen met de Panasonic aan wil geven, is het misschien fijn om ook te vermelde dat de Panasonic over een Powerzoom-hendel beschikt. Iets wat zeker bij het filmen een groot voordeel is boven een draairing. Nu lijkt het net of de Sony-lens veel beter is uitgerust, terwijl dat niet zo is.
Edit: iets meer achtergrond.
[Reactie gewijzigd door Hoppa! op dinsdag 25 september 2012 11:52]
De 16-50 beschikt ook over een zoom slider, zie zijaanzicht van de lens.
Ergonomisch gezien is deze lens beter, gezien het feit dat je kan zoomen met ring en slider, en in MF mode kun je focusseren met de ring en zoomen met de slider.

[Reactie gewijzigd door seekwekkeg11 op 25 september 2012 15:18]

Volgens mij is die slider toch echt een halve ring, geen hendel.
Het is geen ring, maar een schuifje wat maar een beperkte hoeveelheid verschoven kan worden. Een echte schakelaar dus.
Voor dat geld een fijn all-round lensje. Maar erg jammer dat door de compactheid de lichtsterkte op een jammerlijke 3.5-5.6 uitgekomen is. Daar gaat je scherptediepte (of eigenlijk een teveel aan scherptediepte)....
3.5-5.6 is voor een kitlens heel normaal. De grotere NEX kitlenzen hebben exact dezelfde waarden bij een 18-55 bereik. Die zijn trouwens zo'n € 100,- goedkoper.

Je betaalt dus € 100,- voor de compactheid en 2mm meer groothoek, bij dezelfde diafragmawaarde. Als het plaatje goed is, dan vind ik dat een redelijk bedrag.
3.5-5.6 is voor een kitlens heel normaal.
Klopt, maar dat wil nog niet zeggen dat het goede waardes zijn.

Als je voor een klassieke film/fullframe 28-70/4.0 budgetzoom een equivalent zoekt kom je bij aps-c dus uit op 18-45/2.8 (pro-line dus duur) en zal je bij µFT uitkomen op 14-35/2.0 en voor een professionele 28-70/2.8 kom je bij aps-c uit op 18-45/2.0 en bij µ4/3 uit op 14-35/1.4 em beiden types bestaan niet.

Met de lenzen die je wel hebt is er een veel grotere scherptediepte. Voor de gemiddelde consument is dat misschien wel goed (heeft hij minder onscherpe foto's) mits hij de gevoeligheid omhoog durft te gooien (bewegingsonscherpte is ook niet goed) maar wie controle wilt, bv om een bepaald effect te bereiken is beter af met fullframe of middenformaat (en het bijbehorende gewicht en kostprijs).
Er is geen enkele fabrikant die in deze prijsklasse uberhaupt een lichtsterker objectief levert, laat staan in combinatie met dit formaat.
Voor de balans in de discussie hier een aardig artikeltje over de schoonheid van meer scherptediepte.

http://theonlinephotograp.../in-defense-of-depth.html
De nieuwe 16-50mm-lens is niet alleen als kitlens voor de NEX-6 interessant, maar kan ook op belangstelling rekenen van gebruikers die de huidige 18-55mm-kitlens van een eerder NEX-toestel willen vervangen.
Er lijkt hier gesuggereerd te worden dat je deze lens ook op oudere NEX modellen kunt zetten, maar volgens mij is dit helemaal niet het geval, zie Sony website (klik op compatibility).

Zo te zien dus alleen voor NEX-5R, NEX-6 en de handycams... Hoop dat dit niet een trend gaat worden voor andere nieuwe lenzen, aangezien m'n NEX-5N nog lang niet aan vervanging toe is.

[Reactie gewijzigd door Mikey NL op 25 september 2012 12:07]

De andere NEX-en zijn discontinued modellen en worden daarom niet getoond. E-mount is E-mount en ik kan me niet voorstellen dat je 'm niet op de 5N kan gebruiken.
NEX-F3 is niet discontinued maar staat er toch niet bij in dat compatibility lijstje.

Aan de ene kant hoop ik dat deze lens compatible zal zijn met mijn C3, aan de andere kant is 350 euro best veel geld voor iets wat bijna hetzelfde is als de kit 18-55 lens. Denk dat ik eerder de 35mm f/1.8 erbij zou kopen (wat gaat die eigenlijk kosten? :) ).
De 35 f/1.8 gaat waarschijnlijk €450 kosten, gebaseerd op de prijs in dollars.
Ja Deze lens is gewoon voor alle E-mount camera's beschikbaar.
Als het goed is komt er ook een Nex 5R kit met de 16-50mm, het zou dus onlogisch zijn om deze lens alleen voor de 2012 serie los uit te brengen.
De andere NEX-en zijn discontinued modellen en worden daarom niet getoond. E-mount is E-mount en ik kan me niet voorstellen dat je 'm niet op de 5N kan gebruiken.
Volgens mij zou het een grote FAIL zijn als het inderdaad niet zou passen. Wie garrandeerd dan dat de volgende lens die ze uitbrengen wel op jouw camera gaat passen. En omgekeerd, als je dan maar een nieuwe NEX koopt (ongeacht of de oude nog goed genoeg is of niet meer) wie garrandeerd dan nog dat de oude lenzen op die nieuwe NEX gaan passen?

In een systeem waarvan de compatibiliteit niet gewaarborgd is zullen niet veel mensen nog geld steken. Uiteraard is er sprake van evolutie, er komen nieuwe functies bij en die zullen met de oude meuk niet werken maar dat gaat gelijdelijker. Je spullen zijn niet van het ene op het andere jaar onbruikbaar.
Minolta MD->Alfa mount en Canon FD->EF mount zijn de uitzonderingen maar zoiets moeten ze niet te vaak doen. Het heeft het cameramerk Miranda de kop gekost en in die tijd (jaren 60 en 70) was de competitie nog bij lange na niet zo fel.
Interessante lens. Compact, aardig bereik. Kwaliteit zal redelijk zijn, meer dan voldoende voor de niet-professional. Ik hoop dat de fisheye en wide angle converter hier ook op passen (op 16mm zetten natuurlijk)
Dat ligt er natuurlijk aan wat de standaard van die niet-professional is. Nogal een gevaarlijke uitspraak als je nog geen foto hebt gezien die er mee gemaakt is. Dit soort lensdesigns brengt heel veel problemen met zich mee, dat hebben we met eerdere pancakezooms van andere merken wel gezien.

Ik zie mezelf niet als professional, maar zou de pancakezoom van Panasonic toch echt nooit op mijn camera zetten.
Ik heb toentertijd 366 euro voor mijn NEX 3 met oude 16-50mm kitlens betaald, nu kost die nieuwe kitlens alleen al bijna hetzelfde.
Ik zou hem wel heel graag willen hebben!
Je moet er wel rekening mee houden dat de prijs die Sony hanteert voor de oude SEL1855 kitlens €300 is. Deze lens is dus maar €50 duurder, als je naar adviesprijzen kijkt.

Als je even wacht tot de prijs wat zakt, zal deze lens waarschijnlijk ook best betaalbaar worden, zeker als je hem in combinatie met een camera koopt.
Heb ietsje meer voor een NEx5 met 18-55 lens betaald (375), belachelijk dure lens dus
Is inderdaad in verhouding dan erg duur.. beetje non-nieuws dit artikel btw. Alsof we allemaal zitten te wachten op de adviesprijs van een lens 8)7
Het is wel fijn om een dergelijke lens officieel aangekondigd te zien met prijs. Ook staan er hier nieuwe foto's van de lens bij waar de verhouding uit duidelijk wordt.

Verder zijn lenzen vaak duurder dan een camera, of benaderen ze de prijs.
Je hebt gewoon een goede deal gescoord. Waarschijnlijk heb je hem gekocht toen de 5n al in de peiling zat. Bij introductie van de 5 was de prijs bijna dubbel zoveel namelijk.
Anoniem: 382732
25 september 2012 15:15
Gezien de grootte van dit objectief vind ik de naam "pancake" een beetje optimistisch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee