ASML nu 's werelds grootste leverancier halfgeleiderapparatuur

Het Nederlandse ASML heeft de toppositie als leverancier van halfgeleiderapparaten overgenomen van Applied Materials. Laatstgenoemde kon de groei ondanks een overname niet bijbenen. Het Nederlandse bedrijf boekte vorig jaar recordwinsten.

ASML logoDe hele halfgeleiderindustrie maakte een groei mee van dertien procent in 2011, maar Applied Materials, die de voorbije twintig jaar marktleider was, kon niet meekomen met het Veldhovense ASML, dat samen met Nikon 27 procent groeide. Het bedrijf voor lithografische apparatuur verkocht in totaal voor 7,87 miljard dollar aan materialen en uitrusting, meldt het onderzoeksbureau VLSI Research. De totale waarde van die halfgeleidermarkt is nu goed voor ongeveer veertig miljard dollar. Het onderzoeksbureau schrijft de grote groei toe aan capaciteitsuitbreidingen om aan de grotere vraag naar mobieltjes te voldoen.

Begin 2012 meldde ASML nog een recordomzet en -winst voor 2011. Het bedrijf kwam uit op een omzet van 5,65 miljard euro en 1,47 miljard euro winst. Dat kwam overigens mede omdat er een groot aantal bestellingen in 2010 werden geplaatst, die pas in 2011 geleverd werden. Ook dit jaar ziet ASML echter rooskleurig in.

ASML is grootste halfgeleiderbedrijf

Door Adrian Buyssens

14-03-2012 • 15:40

47

Reacties (47)

47
47
40
2
0
2
Wijzig sortering
Fantastisch resultaat. Dat doen ze erg goed.

Onlangs interesant interview bij Buitenhof van de ASML CFO Peter Wennink, zie http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1243368
Anoniem: 324209 14 maart 2012 15:42
Ik vraag me af of wij hier ook beter van worden...
Ooit het terrein van ASML gezien?
Dit heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid in de regio.
De gebouwen groeien als paddenstoelen en de infrastructuur wordt er continue aangepast.
Dus kortom, goed voor de economie en de werkgelegenheid!

[Reactie gewijzigd door mayckelvz op 22 juli 2024 14:17]

Het betekent toch ook gewoon werkgelegenheid in Nederland
En meer geld in nederland.
Anoniem: 442878 @Nas T14 maart 2012 19:57
En meer geld in nederland.
offtopic:
Dat dacht je.Geld voor de top bedoel je.
ASML is een van de grotere graaiers in Nederland
"Best betaalde bestuurders
Topman Eric Meurice van ASML heeft van de bestuurders veruit het beste jaar achter rug. Aan opties en prestatieaandelen inde hij in 2011 in totaal 6,7 miljoen euro. Hij zal daarmee één van de best betaalde bestuurders van Nederland zijn. "
Ook de medebestuurders van Meurice bij ASML - Peter Wennink (2,6 miljoen euro), Martin van den Brink (2,2 miljoen) en Frits van Hout (1,2 miljoen euro) - liepen in 2011 binnen met opties en prestatieaandelen.
http://www.volkskrant.nl/...ten-weer-in-de-lift.dhtml
Ik heb geen probleem met grootverdieners in de top.

Wel heb ik grote problemen met mensen die de nullijn vragen of mensen ontslaan en daar zelf ook niet veel bij inleveren. Of minstens ook geen verhoging krijgen.

Regels hiervoor zijn moeilijk, maar bij asml kregen medewerkers tot 14.000 euro bonus. Een erg groot bedrag voor normale hard werkende mensen.

Dat een topman dan veel verdiend is niet erg.

Daarintegen moeten er wel regels komen want met het begin van de economische crisis maakte ASML gebruik (terecht in mijn ogen) van gebruik van deeltijd WW. Maar daarna record winsten. Dergelijke regelingen die niemand kon voorzien zouden niet mogelijk moeten zijn. Maar ik hoop dat de regering daar iets voor terug vraagt. Zo was bv 1-10% van de winst, voor de komende x aantal jaren (bij winst) dan had de staat nu een aantal miljoen gehad. Ruim voldoende om terug te betalen.

Maar een bedrijf wat goed loopt, daarvan mag een topman best veel verdienen. Dat zal niemand erg vinden, een bedrijf wat het slecht doet, mensen ontslaat en daarbij de salarissen van de top verhoogd dat is iets wat niemand wil zien.
Daarintegen moeten er wel regels komen want met het begin van de economische crisis maakte ASML gebruik (terecht in mijn ogen) van gebruik van deeltijd WW. Maar daarna record winsten. Dergelijke regelingen die niemand kon voorzien zouden niet mogelijk moeten zijn. Maar ik hoop dat de regering daar iets voor terug vraagt. Zo was bv 1-10% van de winst, voor de komende x aantal jaren (bij winst) dan had de staat nu een aantal miljoen gehad. Ruim voldoende om terug te betalen.
Nou het jaar daarop heeft ASML dmv de geheven inkomsten belasting dit 'geleende' bedrag voor de deeltijd WW al dubbel en dwars terugbetaald.

ASML heeft geen 'schuld' meer mbt deeltijd WW.
Die WW schuld is al vele malen terugbetaald in de vorm van inkomensbelasting over de winstuitkering over 2010 en 2011.
Ik heb geen probleem met grootverdieners in de top.
Ik heb daar wel problemen mee.

1. Deze mensen consumeren voornamelijk grote dingen. Ferrari's, grote huizen, exclusieve kleding, etc. Ze investeren hun eigen geld dus in voornamelijk vergangkelijke waar alleen zij zelf iets aan hebben.

2. Deze mensen verbergen hun geld zo veel mogelijk voor de buitenwereld omdat het ze handenvol belasting scheelt. Meestal gaat dat geld naar het buitenland. Daarmee halen ze dus geld uit de Nederlandse economie en dat komt niet meer terug in onze economie.
6.7 miljoen is nog altijd nog niet eens een duizendste van de omzet die ze draaien. Wel is het overigens zo dat "top"managers als deze meneer per euro die ze verdienen het land waarin we wonen veel meer kosten dan ze terug genereren. Zo heb ik dat in ieder geval ooit in een artikel van De Pers gelezen, maar ik kan de bron zo een twee drie niet vinden.

artikel: http://www.depers.nl/econ...or-het-Britse-belang.html
Onderzoek: http://www.neweconomics.org/publications/bit-rich

[Reactie gewijzigd door Mejust op 22 juli 2024 14:17]

Grote graaiers, ASML is een particulier bedrijf en mogen met hun geld doen wat ze willen, er zit GEEN cent 'overheidsgeld' bij de beloning van Meurice. En onder de leiding van Meurice is ASML uitgegroeid tot de 'grootste' in de wereld.
Hoezo dat?

Nationale en Internationale multinationals gebruiken Nederlandse fiscale infrastructuur juist omdat het voordelig is.

Op de UK na is er geen enkel land waar meer GELD door heen stroomt. (dus Nederland niet als eind bestemming.)

De UK is logisch aangezien OLIE handel daar gevestigd is.
En Shell is nog altijd 50% Nederlands.

Ook veel olie komt hier vandaan/doorheen.

Nederland verdiend miljarden aan geld via deze dubieuse geldhandel. Bedrijven als google maken afspraken met de NL fiscus.

Daarnaast gaat het vaak via NL naar Ierland omdat het dan nog gunstiger is.

Het blijft vreemd.

Maar in het geval van ASML werken daar 5000 man direct of indirect. (inhuur). Dus goed voor NL is het sowieso.
Ik heb ergens gelezen (kan het even niet vinden) dat oa. Google door gebruik te maken van de door jou genoemde "Double Irish Arrangement" en de "Dutch Sandwich" maar een inkomsten belasting van 3% heeft betaald in 2010.

http://en.wikipedia.org/wiki/Double_Irish_arrangement

Maar inderdaad, Nederland en Ierland verdienen daar zeker geld aan want anders had het allang niet meer bestaan
Kleine correctie, Royal Dutch Shell is voor 60% Nederlands en voor 40% Brits.
MIsschien omdat internationale bedrijven de hardware van ASML in NL kopen en die hardware door Nederlanders gebouwd/ontworpen is die dan salaris krijgen en dat dan weer in NL uitgeven?

Gokje hoor...
Anoniem: 295700 @Ramon14 maart 2012 22:05
Verkeerd gokje. ASML is driftig op zoek naar mensen die het outsourcen van werk kunnen begeleiden...
Outsourcen doen ze ook veel binnen Nederland, dus toch goed gegokt door Ramon :)
De managementlaag die dit heeft verzonnen verdient vele malen meer. Zij betalen ook vele malen meer belasting dan de arbeiders die het outsourced werk doen.

Denk daarnaast ook eens aan de andere dingen. De directie heeft luxe auto's nodig die in Nederland tanken, verzekerd zijn enz. maar ook het kantoor wat in Nederland staat. De boekhouder die boekhouding doet zit waarschijnlijk ook in Nederland. Zelfs het WC-papier wat hier in Nederland wordt gemaakt en waar de directeur zijn reet mee afveegt is meegenomen.
Hoezo moet jij daar beter van worden? Het enige wat dit kan betekenen is dat de markt weer aantrekt
En ik vraag me af waarom zo'n vraag bij je opkomt. Het is toch juist mooi dat ASML het goed doet? Ik vind het een teken aan de wand dat crisis geen garantie is dat alles maar stilstaat in de zin van 'tsja, crisis he, moeilijk moelijk': nee: er zijn bedrijven waaronder ASML die gewoon glashard 27% groeien in zo'n jaar. Werk zelf ook in een instelling uit een sector die onder dit kabinet zwaar onder druk staat (de zorg), maar ook hier: uitbreiding, innovatie, en kwaliteit de lucht in: tegen alle crisis in. Het kan dus wel, als je maar kwaliteit levert. Dat doet ASML dan ook en dat is mooi. Waarom dan toch zo'n hebberig vijandig PVV-antiEU-wathetookis-fok.nl-commentaar?
Gegeven dat niet alleen ASML, maar ook ASM International (ook wel: ASMI) Nederlands zijn, betekent dat dus dat de Europese markt volledig wordt gedomineerd door Nederlandse bedrijven.
Inderdaad, alleen maakt ASM International de machines voor de productie van halfgeleiders, terwijl ASML de halfgeleiders maakt.

@hieronder, inderdaad, mijn fout. ASML maakt ongeveer het zeldfe als ASM International, en schijnt ontstaan te zijn uit een joint venture tussen ASM International en Philips.

[Reactie gewijzigd door ThomasG op 22 juli 2024 14:17]

rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @ThomasG14 maart 2012 16:01
Dat is niet waar;) ASML maakt alleen de machines om de producten te maken, daar gaat het hele artikel ook over en staat zelfs al in de eerste regel van het artikel:
Het Nederlandse ASML heeft de toppositie als leverancier van halfgeleiderapparaten overgenomen van Applied Materials
inderdaad, ik heb zojuist een gastcollege van ASML gehad, ze produceren de Fotolithografie systemen, alle chemische behandelingen die daarna komen om de chip te laten werken hebben ze niets me te maken.
Ik dacht dat ze de machines voor de fabricage van halfgeleiders maakten.
Maar goed, ik ben er alweer een paar jaar weg..
Klopt, ASML is zelfs een afsplitsing van ASM International, net als Besi (Be Semiconductor).
Het is wel een beetje pijnlijk voor philips zowel ASML als NXP zijn min of meer afgestoten. "De divisies Componenten en Halfgeleiders werden verkocht, zo werd in 2006 de halfgeleiderdivisie verzelfstandigd als NXP. Tegelijkertijd werd aangekondigd dat het woord "Electronics" uit de bedrijfsnaam zou verdwijnen." Beide bedrijven doen het regelmatig erg goed (NXP zat rond de 400 miljoen winst). Ik vrees dat philips toch beter deze richting in had kunnen gaan in plaats van alles afstoten en richten op medical ipv de tradtitionele uitvindingen die resulteerden in bijzondere consumenten electronica.
Mede doordat ze van Philips zijn afgesplitst hebben ze succes. Philips heeft ze een solide basis gegeven en zijn waarschijnlijk ook nog een grote klant van ASML. Maar omdat ze niet Philips meer zijn is het veel eenvoudiger om zaken te doen met concurrenten van Philips. Neem van mij aan: Philips is best erg blij dat ASML en ook bv NXP het zo goed doen!!
maar voor hoelang? huidige werknemers worden ouder, jongeren studeren niet graag in exacte vakken.
:?
Om bij de research te werken is het minimum een universitair diploma, eigenlijk ook een doctoraat.

Productie is soms MBO4, maar meestal HBO. dus er zijn hoge eisen maar je krijgt goed betaald.

En zo heel exact is het niet perse, het is ten eerste extreem ruim alles wat met technologie te maken heeft is welkom.
En ook al zou je het willen, echt een vak leren voor asml kan niet, ze lopen te ver voorop om er les in te krijgen.
Het is een kwestie van technische interesse en een goede (hoge) technische opleiding.
Er zijn weinig opleidingen die exact aansluiten - ze vragen bij zowel ASML als ASMI voornamelijk niveau daardoor (HBO/WO techniek, niet vak/opleiding specifiek).

Juist door gebrek aan expertise op het eigen gebied kunnen ze relatief simpel aan personeel komen - iedereen moet toch opgeleid worden waardoor deze opleidingstrajecten kwalitatief vrij solide in elkaar zitten. Denk aan een trainingstraject van ruim een jaar voordat je begint met werken. Dat is mits je al universitair diploma hebt, anders moet je je eerst nog intern opwerken.

En met dingen als internationaal karakter, aanzien (globaal want ze ASML en ASMI zijn vrij bekend) en de gigantische bedragen (ASML 5000,- bonus gemiddeld p.p. vorig jaar?) is het echt niet lastig mensen voor dat soort trajecten te vinden.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 14:17]

grappig, ik heb zojuist een gastcollege gehad van een project manager bij ASML.

Hij was de 700ste werknemer nu ruim 7000.


Ze zullen wanneer de EUV machines aanslaan ook een zeer goede omzet krijgen denk ik.
Deze machine/technologie was al 7 jaar in ontwikkeling.
En 7 jaar is heel lang voor ASML, meestal hebben ze ieder jaar een nieuw machine maar dan wel met zelfde technologie/ principe als de vorige.


Hieronder staan getallen die ik heb gekregen tijdens het gastcollege
(Dezen lijken volgens de reactie van Bux666 vals te zijn):

FUN FACTS: 500 machines per jaar (waaronder refurbished)
een EUV kost tot €60.000.000,00 per stuk gemiddeld door een bedrijf als intel binnen een half jaar terug verdient.

1 uur stilstaan kost ongeveer 1 ton :)

[Reactie gewijzigd door koenvds1 op 22 juli 2024 14:17]

500 machines per jaar voor €60.000.000,00 per stuk
Dan kom je op een omzet van € 30 miljard per jaar. Dat klopt niet, zowel de aantallen als de omzet! Toen ik er werkte kosten de topmodellen van TWINSCAN max. € 28 miljoen. De meeste werden voor minder verkocht... :Y)

Als je kijkt op de Annual Report 2011 pagina, zie je dat ze 222 machines hebben verkocht in 2011.

Edit: aantal toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Bux666 op 22 juli 2024 14:17]

Bedankt voor de informatie, Ik heb mijn commentaar aangepast.

Misschien zijn de refurbs niet meegerekend in het annual report ?


Nogmaals, dit is wat een project manager van ASML vandaag heeft gezegd. ik ging er vanuit dat hij de waarheid zou spreken :|


@hieronder, denk ik ook, maar dan nog vind ik het raar dat die 280 refurbs niet in een annual report worden vermeld, er word toch heel veel tijde en geld an refurbs besteed.

[Reactie gewijzigd door koenvds1 op 22 juli 2024 14:17]

Ik denk dat hij ook wel de waarheid sprak. Alleen dat de machines TOT 60Meuro kosten en dat er 222 machines nieuw zijn verkocht en een stuk of 280 nog eens opgeknapt zijn ofzo.
Mooi nieuws! ASML was natuurlijk al heel lang de grootste fabrikant van wafersteppers, mooi om te zien dat ze nu ook de grootste in de hele sector zijn :)
Wafersteppers? Je bedoelt waferscanners.
Wafersteppers zijn de oude PAS 5500 systemen. De TWINSCAN's zijn de moderne scanners.
Hulde voor ASML!

Mar wat mij opvalt is vooral de grote EU afwezigheid in deze top. Nu begrijp ik dat de VS en Japan het goed doen maar het lijkt wel niet helemaal onze sector te zijn. Met ASML bovenaan is het natuurlijk een mooie grote vuurtoren, maar dat moet toch nog beter kunnen?
Anoniem: 145867 @Auredium14 maart 2012 19:19
Dat heb je in de EU heel veel. Je hebt vaak een enkele Top bedrijf in de EU. Met mobieltjes was dit bijvoorbeeld Nokia.

Helaas hebben we in de Eu niet veel concurrentie in verschillende vlakken.
En dat dan voor een bedrijf dat in Veldhoven gevestigd is :)
Wat nog veel mooier is is dat "we" met ASMI nog een andere grote speler hebben. En dat dit de enige EU bedrijven in de top 10 zijn.

Ik weet niet het verleden, maar ASMI en ASML worden nog atlijd vaak in één zin genoemd. Al is de tweede de eerste nu echt ontgroeid.
Dat is dan ook leuk om als Veldhovenaar te vermelden. Zijn we toch ergens hoofdstad in ;-)
Toch wel iets om trots op te zijn als Nederlander, geeft wel een signaal af naar het buitenland, of investeerders, dat er op dat gebied in Nederland goed spul wordt gemaakt, wat mogelijk ook weer andere bedrijven aantrekt.
Anoniem: 47000 14 maart 2012 16:10
trots! waar een klein land groot in kan zijn _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.