ASML biedt Samsung en TSMC belang van 10 procent aan

ASML is met Samsung en Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. in gesprek over een belang in het bedrijf. ASML heeft nog tien procent te verdelen, nadat het bedrijf eerder met Intel een deal sloot over een belang van vijftien procent.

ASML heeft Samsung en Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. als belangrijke klanten voorrang gegeven om een resterend belang van 10 procent te nemen. Eerder deze week sloot Intel een soortgelijke deal met ASML. Intel investeert 3,3 miljard euro om de ontwikkeling van 450mm-wafers te versnellen. Intel krijgt hiermee 15 procent van de aandelen in handen. ASML heeft 25 procent van de aandelen beschikbaar gesteld. Het wil de opbrengst gebruiken om onderzoek te doen naar de productie van 450mm-wafers en om de ontwikkeling van extreme ultra-violet-lithografie te versnellen.

Door de al gemaakte deal met Intel blijft er nog 10 procent van de aandelen over. Eric Meurice, ceo van ASML zei volgens EETimes tijdens een conference call: "We zijn nog in onderhandeling met Samsung en TSMC. Het is nog niet zeker dat beide bedrijven alle beschikbare aandelen willen kopen. Misschien stappen ze voor een kleiner percentage in, wat ruimte geeft voor andere bedrijven om mee te doen."

TSMC laat aan Reuters weten het voorstel in overweging te nemen. Elizabeth Sun, woordvoerder van TSMC, zei: "Het voorstel is een uitnodiging om samen te investeren in ruil voor wat aandelen van ASML."

Door Conan Zijm

Stagiair

10-07-2012 • 16:37

51

Reacties (51)

51
51
34
4
1
0
Wijzig sortering
Naar het zich laat aanzien is het een fors bedrag dat wordt geïnvesteerd in de nieuwe te ontwikkelen tooling voor 450MM en EUV. Hierop geeft EETIMES journalist Dylan Mcgrath een interessante analyse die de vergelijking maakt tussen de transitie van 300MM wafer in begin 2000 en de mogelijke implicaties die dit ontwikkeltraject met zich mee brengt.

Waaronder dat er substantieel minder partijen mee kunnen doen.

http://eetimes.com/electr...says-analyst?pageNumber=0

Ergo is het niet meer dan logisch dat er deze constructie wordt gekozen, aangezien tool fabrikanten ala ASML dit niet uit cashflow kunnen financieren, zeker wat betreft banken en institutionele beleggers de semiconductor branche beschouwen als "volatiel" c.q ASML als een bedrijf met een onvoorspelbaar trackrecord.

Wellicht interessant om het interview met de CFO van ASML Peter Wennink in Buitenhof http://programma.vpro.nl/...t-asml---de-coalitie.html te memoreren.

[Reactie gewijzigd door Vliegtuigje op 23 juli 2024 00:48]

Anoniem: 78656 11 juli 2012 12:06
Als ik het pers bericht van ASML zelf er op na lees kom ik tot het volgende:

Er zijn 2 projecten waarvoor ASML mede risico dragers zoekt op ontwikkelingskosten;
1. 450 mm wafer
2. volgende EUV ontwikkeling

Project 1 heeft reeds goedkeuring van de aandeelhouders en omvat een 10% aandeel belang.
Project 2 moet nog voorgelegd worden, in sepetember tijdens een extra aandeelhouder overleg, en omvat in totaal 15%.

Project 1 wordt reeds volledig door Intel voor zijn rekening genomen.
Project 2 wordt voor een derde (5%) door Intel gedragen en twee derde is nog beschikbaar voor overige klanten van ASML (waar Samsung en TSMC dus de " meest belang hebbenste" lijken).

ASML gaat extra aandelen uitgeven maar middels een buy back variant voorkomt ASML verwatering van de huidige aandelen.
ASML heeft nog tien procent te verdelen, nadat het bedrijf eerder met Intel een deal sloot over een belang van vijftien procent.
Misschien heb ik iets gemist, maar welke 10% gaat het hier over? Een bedrijf heeft toch niet zomaar 10% aandelen over? En wat vinden andere aandeelhouders (als Intel) hiervan?
Je hoeft als bedrijf niet 100% van al je aandelen in de verkoop te doen. Je kan ook voor max 49% van je waarde op de markt gooien en zelf de zeggenschap houden over je eigen bedrijf.
Het kan dus zijn dat ASML besloten heeft om, bijvoorbeeld, maximaal voor 30% aan aandelen uit te geven, 15% aan Intel, 10% aan Samsung en 5% voor individuen of kleine investeerders.
Van wat ik in het NRC lees zullen de aandelen die ASML nu uitgeeft worden gestald in een aparte stichting met nauwelijks invloed maar wel met de mogelijkheid om een eventuele overname van ASML te voorkomen.

Voor de investeerders dus een mooie mogelijkheid om de band met een cruciale toeleverancier aan te halen en voor ASML om afnemers aan zich te binden en miljarden binnen te halen voor aanstaande ontwikkelingen.
Je hoeft als bedrijfeigenaar niet 100% van al je aandelen in de verkoop te doen. Je kan ook voor max 49% van je waarde op de markt gooien en zelf de zeggenschap houden over je eigen bedrijf.
Dat kan niet, he :) Onuitgegeven aandelen hebben geen stemrecht.
Anoniem: 167912 @Dreamvoid10 juli 2012 20:25
?
het gebeurt bijna altijd dat bedrijven niet alle aandelen op de markt gooien. cfr. facebook: zuckerberg blijft na de ipo gewoon de meerderheid van de aandelen zelf behouden.
Ik zie niet in wat dat met stemrecht te maken heeft.
Da's niet hetzelfde - Zuckerberg is de aandeelhouder, niet Facebook. Je kan als bedrijf geen aandeelhouder in jezelf zijn - als er aandelen worden teruggekocht gaan ze gewoon de reserve in, en (per definitie) is die reserve eigendom van de aandeelhouders.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 00:48]

[...]
En wat vinden andere aandeelhouders (als Intel) hiervan?
Uit het originele bericht op tweakers:

De bedrijven denken dat de investering in het derde kwartaal van dit jaar rond kan zijn, nadat de aandeelhouders erover gestemd hebben
Inderdaad. En waar stemmen ze dan over? Waar komt die 25 procent aandelen vandaan?

Meestal gaat het ongeveer zo:

Het bedrijf heeft behoefte aan kapitaal, bijvoorbeeld voor een investering. Men kan lenen, maar betaalt dan hoge rente. Of men kan durfkapitaal aantrekken, bijvoorbeeld door obligaties uit te schrijven (soort vrij verhandelbare schuldpapieren) of, zoals ASML nu doet, men kan aandelen uitgeven.

In principe is een bedrijf altijd voor 100% eigendom van één of meer aandeelhouders. Er ligt dus niet ergens 25% van de aandelen op de plank of zo. Dus deze 25% moet gecreëerd worden. Er zijn allerlei constructies denkbaar om dit te bereiken maar effectief komt het er meestal op neer dat elke bestaande aandeelhouder 25% van zijn aandelen inlevert. Zo komt er ruimte voor een nieuwe aandelen uitgifte.

Mag dit zomaar? Ja, mits de aandeelhouders instemmen. En dat doen ze vaak want ze rekenen er op dat het bedrijf, door het kapitaal goed te investeren, hiermee winstgevender en meer waard kan worden. Als de totale waarde van de aandelen met meer dan 25% stijgt, dan wordt iedereen hier in principe beter van. Dus meestal gaan aandeelhouders wel akkoord met dit soort constructies.

Als je er over nadenkt leveren ze ook niet zoveel in. Ok ze hebben een kleiner belang in het bedrijf, maar er stroomt meteen geld in kas en dat geld kun je in principe rechtstreeks optellen bij de waarde van het bedrijf. Als de waarde in eerste instantie goed was geschat, dan wordt het bedrijf eigenlijk bijna automatisch 25 procent meer waard door zo'n verkoop. En dus staan de aandeelhouders meteen quite.

En de kopers? Bedrijven zoals Intel en Samsung hebben een strategisch belang bij een snelle ontwikkeling van chipmachines door ASML. Ze kunnen dus een belang verkrijgen in een ander bedrijf dat strategisch erg belangrijk is voor ze. Verder gelooft zo'n bedrijf in de potentie van de markt en hebben ze er veel verstand van, dus voor hun is dat gewoon een logische investering die er voor zorgt dat ze voorop kunnen blijven lopen en er nog aan verdienen ook, mits de investering goed uitpakt.
ze leveren niet in, er komt gewoon een x-aantal aandelen bij.
1 aandeel blijft dus gewoon 1 aandeel. Alleen zijn er simpel gezegd geen 100 aandelen, maar 125 aandelen (iets meer, want de nieuwe aandeelhouders krijgen 25% van het aantal).
Niemand hoeft dus iets inleveren als de koers gelijk blijft. (behalve theoretische macht). Normaal gesproken zorgt aandelenuitgifte voor een daling van de aandelenwaarde / afzwakking van de stijging.
Procentueel gezien leveren ze dan natuurlijk wel degelijk in. En daarom mogen ze daar ook over meebeslissen. Als de aandeelhouders de uitgifte niet goedkeuren kan hij niet doorgaan.
Anoniem: 167912 @OddesE10 juli 2012 20:24
ge vergeet 1 optie: het bedrijf (en/of zijn hoofdaandeelhouders, ik dacht dat bedrijven max. 10% eigen aandelen mogen bezitten) kunnen gewoon die 25% al bezitten en van de hand doen. Die 25% moet niet noodzakelijk gecreëerd worden
Vermoedelijk had ASML eigen aandelen in bezit. Vele bedrijven kopen eigen aandelen in bij een lage koers (om deze te ondersteunen). Of ASML kan nieuwe aandelen uitgegeven hebben, maar dat is meestal een teken van zwakte aangezien je dan een kapitaalsinjectie uitvoert en de aandelen van de huidige aandeelhouders dan wat verwateren.
Vermoedelijk is het plan om Intel/TSMC/Samsung te laten instappen voorgelegd aan de Raad van Bestuur en aandeelhoudersvergadering en waren zij akkoord...
Vermoedelijk had ASML eigen aandelen in bezit. Vele bedrijven kopen eigen aandelen in bij een lage koers (om deze te ondersteunen).
Ja en nee. Uiteindelijk is ASML voor 100 procent in handen van aandeelhouders. Altijd, zowel voor als na zo'n aandelen inkoop. Stel er zijn 3 grootaandeelhouders die elk 20 procent van de aandelen hebben en de overige 40 procent is verdeeld over honderden of zelfs duizenden kleine aandeelhouders (beurs handel). En stel dat de prijs van het aandeel flink gezakt is. ASML kan dan bijvoorbeeld 25 procent van die kleine aandelen terugkopen. Ze heeft dan 10 procent van de totale aandelen terug gekocht. Maar effectief betekent dat gewoon dat de kleine aandeelhouders gezamelijk nog maar 33,33 procent van de aandelen hebben en de grootaandeelhouders ieder 22,22 procent. Want effectief worden de terug gekochte aandelen automatisch naar ratio verdeeld over de overblijvende aandeelhouders.

Oftewel je hebt aandelen, gewoon x stuks, en die vertegenwoordigen samen 100 procent van de waarde van het bedrijf. Koopt het bedrijf aandelen terug dan wordt die 100 procent gewoon over een kleiner aantal aandelen verdeeld en vertegenwoordigt elk aandeel dus een groter aandeel in het bedrijf.
Anoniem: 167912 @OddesE10 juli 2012 20:28
Oftewel je hebt aandelen, gewoon x stuks, en die vertegenwoordigen samen 100 procent van de waarde van het bedrijf. Koopt het bedrijf aandelen terug dan wordt die 100 procent gewoon over een kleiner aantal aandelen verdeeld en vertegenwoordigt elk aandeel dus een groter aandeel in het bedrijf.
dit klopt enkel maar als het bedrijf de aandelen ook vernietigt. Vaak worden ze ingekocht om de koers te ondersteunen (wat de mensen die beslissen over zo'n inkoop heel belangrijk vinden aangezien ze vaak zelf een pakket aandelen hebben).
Als de aandelen dan gebruikt worden om nadien weer te verkopen, ze als dividend aan de aandeelhouders te geven of om uit te delen aan het personeel als bonus gaat uw stelling niet op.
Jawel, want ook dan geldt: Alles waar het bedrijf eigenaar van is is uiteindelijk het eigendom van de aandeelhouders van het bedrijf en dus hebben die effectief allemaal een groter stukje van het bedrijf in handen.
Aandelen worden geëmitteerd, niet verkocht. En als je er niks van begrijpt mensen, zeg dan ook niks. Verdiep je eerst eens een keer in Maatschappelijk, Geplaatst en Gestort aandelenkapitaal. Er staat in het artikel simpelweg: We hebben 100% maatschappelijk aandelenkapitaal, hiervan is 75% geplaatst en nu willen we de overige 25% ook plaatsen, via een speciale emissie. Daarvoor is louter nog toestemming van de aandeelhouders nodig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 277035 op 23 juli 2024 00:48]

dat is meestal een teken van zwakte aangezien je dan een kapitaalsinjectie uitvoert en de aandelen van de huidige aandeelhouders dan wat verwateren.
Niet als die nieuwe aandeelhouders voldoende nieuw geld binnenbrengen. Dan hebben ze hebben een kleiner deel, van een grotere taart.

Of je nou nieuwe aandelen uitgeeft, of ooit teruggekochte aandelen verkoopt, uiteindelijk is het precies hetzelfde en verwatert er evenveel.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 00:48]

ASML heeft agelopen jaren veel eigen aandelen teruggekocht.
Ze geven 25% nieuwe aandelen uit maar kopen evenveel aandelen in de markt terug om te vernietigen zodat het aantal aandelen gelijk blijft.
Die laatste stap is zinloos. Je haalt miljarden op, en sluist ze direct weer door aan de huidige aandeelhouders? Daar gaat Intel/TSMC/Samsung nooit mee akkoord. Deze investeringen zijn bedoeld om in procestechnologie te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 00:48]

De 15% van Intel en deze extra 10% komen uit de agioreserve.
Ze kiezen toch zelf aan wie ze aandelen geven? zolang ze zelf maar 51 % houden om het bedrijf te kunnen besturen.
Dat ligt er maar net aan of ze zelf een meerderheidsbelang willen of niet; niks staat de huidige grootaandeelhouders in de weg om hun meerderheidsbelang ook te verkopen.
ASML is een B.V. De (groot)aandeelhouders mogen dus niet zomaar hun belang verkopen aan derden.
ASML is een NV want het is genoteerd aan de AEX. Iedere aandeelhouder mag met zijn aandelen doen wat ie wil.
ASML Holding is een NV
De BV Netherlands hangt hieronder.
dit nieuws zal de aandelen van intel goed doen.
de prijs van de aandelen zal door dit soort nieuws alleen maar omhoog gaan.
the sky is the limit voor asml op het moment omdat er zoveel vraag naar machines is dat ze tot 2014 nog openstaande orders hebben.
Zit ASML niet in een conjuncturele markt (vandaag alles, morgen niets)?
Klopt, maar omdat ontwikkelingen zo ontzettend lang (meerdere jaren? nog langer??) duren, spenderen ze hoe dan ook ontzettend veel geld aan R&D: tegen de tijd dat het eindelijk klaar is, dan is de markt weer aangetrokken en zijn ze ook zo'n beetje de eerste die weer gaan groeien.
dit nieuws doet vooral de aandelen van asml goed.
3MM euro is niet meer dan wat zakgeld voor intel
Ik wist al dat ASML het goed deed, maar dit overtreft mijn verwachtingen. Had ik dit maar geweten een jaar of 4 geleden toen het wat minder ging met ASML, had ik nu bijna het viervoudige aan winst kunnen halen met aandelen ASML :).
Ach ja, als je een paar jaar geleden geweten had dat nu de aandelen van Apple zo hoog stonden, dan was je nu multi-miljonair :)
Ligt eraan hoeveel geld die over heeft he, van 10 duizend euro investeren maak je niet zomaar een miljoen ook al zou je wel weten wat de koers van Apple had gedaan...

Aangezien die dan bijv. 600% hoger waren gegroeit had ie nu 60.000 maar geen miljoenen :P
Nooit gehoord van opties en cfd's. Dan haal je zeker grote bedragen binnen met een beetje voorkennis.

http://www.beursgorilla.n...rumentcode=16923&subcat=9

Factor 4 en 5 komen gewoon voor en dan komt na een paar transacties een miljoen snel in zicht. Gaat overigens net zo snel weer weg als het verkeerd uitpakt.
Nooit gehoord van opties en cfd's. Dan haal je zeker grote bedragen binnen met een beetje voorkennis.
Ik wens je veel success met de handel op de beurs met "een beetje" voorkennis :). Kleine bedragen worden (waarschijnlijk) niet opgemerkt, maar als je flinke bedragen binnenhaalt dan sta je wel in de schijnwerpers van autoriteiten zoals AFM

http://www.charcoendique.nl/actueel/news_20110314172404/
Met voorkennis wordt natuurlijk kennis van de werking van opties en cfd's bedoeld, hiermee is het dus weldegelijk mogelijk om van die 10k een mil te maken, echter met een extreem hoog risico natuurlijk.

Opzich is het wel goed dat AMSL wat meer geld gaat aantrekken om de ontwikkeling te stimuleren en te versnellen. Ze verliezen natuurlijk wat extra zeggenschap over hun bedrijf maar voor de consument is dit alleen maar positief nieuws
Hij bedoelt de voorkennis die je zou hebben als je terug zou reizen naar 2003 met de kennis van nu. Hypothetische voorkennis.

Mocht je beschikken over de meer plausibele variant van voorkennis, bijvoorbeeld je kent iemand die in het management van ASML zit en weet eerder dan de rest van de wereld dat ze zo'n aandelenuitgifte gaan doen, en je handelt op basis van die voorkennis, dan riskeer je boetes en celstraf.
Wel degelijk mogelijk met Turbo's/CFD's.
houd er dan wel rekening mee dat het ook in turbo van je af kan gaan... en negatief kan uitpakken...
Ken een vogel die interim directeur is geweest en zijn bonus 10 jaar geleden heeft omgezet in Apple aandelen als destijds high risk investment met als voorwaarde dat dit 10 jaar vast moest staan. Die zit nu op een warm eiland te niksen en hoeft zich nooit meer zorgen te maken (als de bank niet omvalt tenminste .......)
of achter de tralies wegens handel met voorkennis...
Keep on dreaming, wat als en als ik de cijfers van de lotto van vorige week zou weten, tja dan ?
Keep on dreaming, wat als en als ik de cijfers van de lotto van vorige week zou weten, tja dan ?
Die staan gewoon in de krant ;)
Handiger is om die van volgende week te weten ;)
Holy shit wat een plakken. Ik vond de 8 inch wafers al behoorlijk kwetsbaar deze zijn gewoon ruim 2 keer zo groot.
Ben blij dat ik indirect ook voor ASML werk! Hoezo crisis?
ik ken dat ja... hoezo crisis...
Wat mij opvalt dat het de bedrijven zijn die internationaal actief zijn die het betrekkelijk goed doen.
Nou inderdaad omdat je indirect voor ASML werkt zal er wel een dikke bonus voor je klaar liggen? :):)
Bonus is werk hebben en ik ben geen inleen of dergelijke.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 23 juli 2024 00:48]

euh nee, bonus principe is alleen voor werknemers die bij asml op de loonstrook staan.
Indirect / flexers ect dus niet.

Maar dit is niet echt topic gerelateerd :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.