Intel verkoopt aanzienlijk deel van zijn ASML-aandelen

Intel heeft zijn pakket aandelen in ASML flink verlaagd. De chipfabrikant had 14,5 procent van ASML in handen, maar heeft dat teruggebracht tot 8,5 procent. Eerder deden Samsung en TSMC grote hoeveelheden ASML-aandelen van de hand.

Het terugbrengen van het aantal ASML-aandelen door Intel blijkt uit informatie van beurstoezichthouder AFM, signaleerde De Beurs. De aandelen staan op naam van Stichting Administratiekantoor Maktsjab, dat de belangen van Intel op het gebied van de ASML-aandelen beheert.

Een reden voor het verlagen van het belang in ASML is niet gegeven. Intel had sinds 2012 een belang van meer dan veertien procent. Het bedrijf verkreeg dat belang bij een investering van 3,3 miljard euro in de ontwikkeling van 450mm-wafers en euv-lithografie. In 2012 bood ASML ook Samsung en TSMC beide een belang van tien procent aan om deze redenen.

Chipfabrikanten wilden overstappen van 300mm-wafers naar 450mm-varianten om kosten te besparen; uit de 450mm-wafers kunnen meer chips gehaald worden bij een gelijkblijvend aantal wafers dat per uur wordt verwerkt. Het consortium voor de overstap naar 450mm, het Global 450 Consortium, werd begin dit jaar echter ontbonden. De industrie blijft daarmee 300mm- en 200mm-wafers gebruiken.

Het tweede doel van de investering van Intel, Samsung en TSMC in ASML, om euv-lithografie productierijp te maken als opvolger van immersielithografie, heeft meer vruchten afgeworpen. Volgens ASML start de euv-massaproductie eind 2018, begin 2019 en alle chipfabrikanten zouden verklaard hebben dat komende chipgeneraties op euv-machines geproduceerd worden. TSMC verkocht zijn belang in ASML in 2015, Samsung bracht zijn pakket aandelen vorig jaar sterk terug en nu volgt dus Intel met de verkoop van een aanzienlijk deel van zijn aandelen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-05-2017 • 10:18

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Wat een hoop onzin lees ik hier.
Het aankopen van aandelen pakketten ten tijde van de ontwikkeling EUV was broodnodige wederzijdse hulp. ASML had enorme financiële investeringen nodig om die machine op niveau te krijgen. En alle grote spelers hadden ASML nodig om hun volgende generatie's chips te blijven produceren.

Intel, TSMC en Samsung hebben met die transacties hun supplier een handje geholpen en bouwen dat belang nu langzaam af omdat de missie bijna geslaagd is en die machine eindelijk op het punt staat financieel en technisch rendabel te worden.

Er is niks geks aan. En ASML gaat alleen maar veel meer de hoogte in qua aandelenkoers de komende jaren. Alle grote jongens die ook maar enigszins chips produceren gaan multiple orders de deur uitdoen. TSMC en Samsung zijn al overtuigd. Intel was de enige die nog niet om was qua orders. Maar ook zij gaan binnenkort overstag heb ik vernomen. Alleen AMD is voor mij een vraagteken. Maar ga er maar vanuit dat iedereen straks die dingen wil. Er is nl geen enkele concurrent die meekan in deze race.

[Reactie gewijzigd door BanglaRoad op 24 mei 2017 11:32]

Het klopt wat je zegt over dat het afbouwen van de belangen logisch zijn, maar wat veel mensen over het hoofd lijken te zien is de hoeveelheid geld die in 450mm-wafers zijn gestoken. Intel investeerde 2,2 miljard euro in 450mm-wafers als fase 1 en 1,1 miljard euro in euv. De overstap naar 450mm-wafers is zo goed als dood maar euv lijkt er toch echt aan te komen. Missie deels geslaagd dus.
Dit is ook impliciet in het artikel, alleen moet je beetje tussen de regels door lezen
Het is ook erg verwarrend als aandelen gebruikt worden waar ze ooit voor bedoeld waren ;)
Alleen AMD is voor mij een vraagteken.
AMD laat zijn chips bij Globalfoundries (en mogelijk bij Samsung) produceren.
De aandelenkoers is de afgelopen 5 jaar nooit zo hoog geweest: dat kan een prima reden zijn om te cashen: https://www.aex.nl/nl/pro.../NL0010273215-XAMS/quotes
En vergis je niet hoe sterk Intel onder druk staat om goede resultaten te boeken.

Ik weet niet hoe Intel dit in de boeken had staan, maar Intel kocht de aandelen voor ca EUR 40 en verkoopt nu rond de EUR 120. 6% van een bedrijf met een beurswaarde van 55 miljard is EUR 3.3 miljard wat neerkomt op een winst van ruim 2 miljard. Afhankelijk van hoe Intel boekhoudt leidt dat tot een aardige boekwinst (in de praktijk zal dat meevallen aangezien onder IFRS kleine deelnemingen typisch mark to market plaatsvinden).

edit
Blijkbaar niet mark-to-market volgens het jaarverslag:
Substantially all of our marketable equity investments portfolio as of December 26, 2015 was concentrated in our investment in ASML of $5.7 billion ( $6.9 billion as of December 27, 2014 ). Our marketable equity method investments are excluded from our analysis, as the carrying value does not fluctuate based on market price changes unless an other-than-temporary impairment is deemed necessary.

[Reactie gewijzigd door Rukapul op 24 mei 2017 11:33]

Een aandeel ASML deed in 2012 € 37, nu € 119. Hun oorspronkelijke € 3,3 miljard is dus nu ongeveer € 10,6 miljard waard. Met de verkoop brengen ze dat terug naar € 6,4 miljard (van 14,1% naar 8,5%), nog altijd bijna twee keer zoveel als hun oorspronkelijke investering.
Misschien is het ook gewoon simpelweg dat ze niet met enorme bedragen in niet-meer-strategische deelnemingen willen zitten. Dat 'een vinger in de pap' voor het contact genoeg is.
Of dat de beurskoers van ASML nu hoog genoeg is om met gemak toegang te hebben tot meer kapitaal, mocht dat nodig zijn (en dat daar in 2012 nog zorgen over waren).
edit: typo

[Reactie gewijzigd door jmmk op 24 mei 2017 11:29]

En de opbrengst van de verkoop is dus 4,2 miljard en dus hoger dan het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag.

Het geld dat ze er in staken hebben ze terug en nog steeds een (groter) aandeel dus als de koers nog stijgt dan profiteren ze daar ook nog van.
Kan ik dan hieruit opmaken dat de aandelen niet zo gewild zijn? Want Intel lijkt mij nou geen partij die het geld beter kan gebruiken toch? Ze hebben veel geld, dus kan je het beter in een bedrijf steken, dan gewoon dom weg op een rekening laten staan toch?
Nee niet echt. Hier uitleg van Theodoor Gilissen:

"Het is geen veeg teken dat Intel Corporation het belang in ASML heeft verkleind. Dit zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers woensdag tegen ABM Financial News.

Via Stichting Administratiekantoor MAKTSJAB verkleinde Intel het belang in de Veldhovense toeleverancier van ruim 14 naar circa 8,5 procent.

"Geen opmerkelijke stap", aldus Versteeg, die er op wees dat Samsung en TSMC eerder ook al uitstapten.

Volgens de analist "weten ze" dat ze ASML nooit kunnen overnemen. Daarbij is Intel geen beleggingsmaatschappij. "Het belang was een gunst van ASML voor de medefinanciering van EUV", zo meent Versteeg. De afbouw van het belang moet volgens de analist dan ook niet worden gezien als een vorm van twijfel over de nieuwe technologie. "EUV is here to stay", zei Versteeg vol vertrouwen.

Theodoor Gilissen Bankiers heeft een Aanbevolen advies op ASML. Het koersdoel staat onder herziening. Het aandeel ASML noteerde woensdag op een vrijwel vlak Damrak 0,3 procent hoger op 119,65 euro."


Overigens was er nog een partij die een kleiner belang heeft gemeld:

"Stichting Administratiekantoor MAKTSJAB heeft een kleiner belang in ASML gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 23 mei 2017.

Administratiekantoor MAKTSJAB meldde een kapitaalbelang van 8,49 procent met eenzelfde stemrecht. Op 30 mei 2013 meldde Administratiekantoor MAKTSJAB nog een kapitaalbelang van 14,10 procent met een dito stemrecht."

[Reactie gewijzigd door Squ1zZy op 24 mei 2017 10:32]

Administratiekantoor MAKTSJAB = Intel Corporation.
"De aandelen staan op naam van Stichting Administratiekantoor Maktsjab, dat de belangen van Intel op het gebied van de ASML-aandelen beheert."
"EUV is here to stay", zei Versteeg vol vertrouwen."

Het zou kunnen, maar niet omdat (mister "ik koop zendtijd in op BNR") Versteeg het zegt. Die zullen toch zeker niet zeggen dat het gaat floppen als ze tegelijkertijd hun belang erin uitbreiden...klinkt een beetje als "wij van WC eend"

Overigens is Theodoor Gilissen gewoon een ordinaire vermogensbeheerder/beleggingsclub die met uw geld gokt en verliest (in ieder geval op termijn).

"met vol vertrouwen" ... geruststellend....
Intel is de laatste die afhaakt. Daarmee laat het zien dat het duidelijk niet om het geld ging. Schijnbaar heeft het te maken met een verwachting welke niet door ASML gerealiseerd is:
The sale is taking place as ASML introduces a new generation of chipmaking systems, called extreme ultraviolet lithography, that took longer to develop than industry forecasts. Samsung agreed to buy about 3 percent of ASML in 2012 to help speed its research and secure access to the technology. With two other ASML customers, Intel Corp. and Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., they invested about $1.6 billion to speed ASML’s research and paid close to $5 billion for 23 percent of the company. TSMC sold its stake in 2015.
Samsung, waar dit bericht over ging, verkocht zelf op 12 september 2016.

-- Edit: De verwachting was een 450mm wafer, zoals Tweakers zelf hierboven schrijft:
Chipfabrikanten wilden overstappen van 300mm-wafers naar 450mm-varianten om kosten te besparen
Maar men blijft dus bij 300mm

[Reactie gewijzigd door ExIT op 24 mei 2017 10:38]

Dat intel de aandelen verkoopt, is niet slecht voor asml. zij zijn niet dat geld, dat intel hen heeft voorgeschoten, kwijtgeraakt, doordat een aantal aandelen van eigenaar verandert. intel heeft asml een stapel cash gegeven, intel (en consorten) kreeg aandelen ter waarde van die cash, die hebben ze niet meteen gedumpt wat de koers zou drukken, nu verzilveren de deelnemende bedrijven in het consortium die asml hebben gefinancierd die aandelen rustig aan. iedereen wint. asml kon investeren, intel krijgt hun euv techniek, niemand draait verlies.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 24 mei 2017 12:22]

Inderdaad. Mission complete; aandelen verkopen.

Bedrijven als intel hebben in de regel alleen een belang in een ander bedrijf als dat een strategisch voordeel biedt... logisch ook want als intel denkt dat het haar geld beter in een ander bedrijf kan investeren dan in haar eigen ontwikkeling dan zou dat niet goed zijn toch?
vertel dat maar aan apple met hun 250 miljard aan investeringen.

in de huidige economie kan die 5% rendement op je geld zomaar meer zijn dan de winstmarge van je bedrijf.
Ahh kijk, dat verduidelijkt het. Dank je! :)
Intel kan het geld via dividend aan aandeelhouders geven, ze kunnen met het geld aandelen terug inkopen waardoor de waarde van het aandeel stijgt.

Er kunnen vele redenen zijn om aandelen te verkopen.
Er kunnen vele redenen zijn om aandelen te verkopen.
Zoals het geld inzetten ter support of beïnvloeding van een andere externe partij, onafhankelijk en los van ASML.

Misschien is deze constructie een beetje uit nood geboren, omdat ASML, Intel, Samsung en TSMC tot elkaar veroordeeld waren, maar het buiten de poort investeren van vrijgekomen vermogen in derden als de eigen organisatie het vermogen niet nodig heeft kan best interessant zijn. Er kunnen 1001 redenen zijn waarom de goede ontwikkeling van een derdepartij in het belang van een organisatie kan zijn (toekomstige overname kandidaat, synergie voordelen bij samenwerking, zoals bij ASML een toeleverancier laten beantwoorden aan verwachtingen organisatie, of een klant laten beantwoorden aan verwachtingen organisatie).
Als de een aandelen verkoopt, is er altijd nog de ander die ze juist koopt. Dus netto zijn ze dan even gewild, lijkt mij.
De prijs van het aandeel zegt meer over hoe gewild ze zijn, en daar is niks raars mee gebeurd.
Maar goed ik heb er geen verstand van, behalve dan mijn boerenverstand.
Uw boerenverstand heeft het helemaal bij het rechte eind volgens mij.
zoeken naar een beter alternatief misschien? nu kan het weer omdat ze minder geld steken in dit bedrijf en nu andere bedrijven proberen te zoeken die het wel kunne...
Ze steken niet minder geld in ASML. De €'s waren jaren geleden er al in gestoken en kregen ze er aandelen voor terug. ASML kon met dat geld investeringen doen (onderzoek naar de 450mm en industrialisering van de EUV).
Nu de aandelen voldoende waard zijn en stabiel is het voor ASML & Intel rendable om het aandeel rustig aan af te bouwen. Zo verdient Intel er nog wat klein geld aan de investering.
En van dat geld kunnen ze weer machines bestellen.
Drie grote spelers die belang verkopen in ASML en geen speculatie waarom?
Een reden voor het verlagen van het belang in ASML is niet gegeven. Intel had sinds 2012 een belang van meer dan veertien procent. Het bedrijf verkreeg dat belang bij een investering van 3,3 miljard euro in de ontwikkeling van 450mm-wafers en euv-lithografie. In 2012 bood ASML ook Samsung en TSMC beide een belang van tien procent aan om deze redenen.

Chipfabrikanten wilden overstappen van 300mm-wafers naar 450mm-varianten om kosten te besparen; uit de 450mm-wafers kunnen meer chips gehaald worden bij een gelijkblijvend aantal wafers dat per uur wordt verwerkt. Het consortium voor de overstap naar 450mm, het Global 450 Consortium, werd begin dit jaar echter ontbonden. De industrie blijft daarmee 300mm- en 200mm-wafers gebruiken.
Volgens mij is dit best wel een redelijke speculatie. Aangezien de 450mm wafers technologie is mislukt, waarvoor alledrie een groot bedrag hebben neergelegd.
450mm is niet mislukt, maar het risico dat er iets met een wafer, of nog erger, een batch wafers gebeurt maakt het domweg te duur/riskant.
Misschien is de machine van ASML wel echt heel goed met 450mm wafers, maar er zijn nog veel meer processtappen. Bijvoorbeeld, het opdampen (ALD) gebeurt in een grote oven met 100 tot 180 wafers tegelijkertijd. Met 200 en 300mm wafers is het nog te overzien als een batch mislukt, maar met 450mm echt niet meer. Er staat voor 3x aan waarde machine aan wafers in...
Wordt de oven dan ook 3x zo groot dan? Lijkt me dat je anders grofweg dezelfde hoeveelheid chips in de oven kan prakken, alleen is het nu verspreid over minder wafers.
1 cilinder met doorsnede van 450mm is maar iets groter dan 1 cilinder van 300mm (75mm naar elke kant). Flowtechnisch is het beter en gecontroleerder om een ronde oven te gebruiken.
2x 300mm cilinders met elk hun eigen afdichting en hitte-element zijn fors veel groter, dat maakt de hele machine bijna 2x zo groot.

Het oppervlak van een 300mm wafer is 282743mm2
Het oppervlak van een 450mm wafer is 636173mm2, bijna 3x zo groot dus. Maar de machine hoeft zeker niet ook 3x zo groot te worden.
2.25 x zo groot om precies te zijn.
Dan heb je ofwel 3x zoveel ovens nodig, of je oven moet 3x zo snel zijn. Het idee is dat je hele keten ongeveer dezelfde snelheid aanhoudt, anders krijg je bottlenecks.
Het idee was dat je meer kon produceren door op 450 mm te werken, maar dan gaat het oppervlak aan silicium-in-productie in je fabriek ook groter worden. Iets met putting all your eggs in one basket...
De fabrikanten gaan niet naar 450mm omdat het hele fabrikage process moet worden aangepast om ze toe te passen in het eindproduct. TE VEEL GELD dus!
Volgens mij is dat niet het hele verhaal. SK Hynix, Micron en "Samsung geheugenfab" wilden helemaal niet naar 450mm. Het geld werd ingelegd voor zowel 450nm als EUV, en daarbij had EUV de prioriteit. Tegelijk overgaan naa EUV en 450mm was sowieso te lastig, ook technologisch en qua aantal experts (capaciteit) beschikbaar voor het ontwerp van nieuwe machines.

EUV kreeg voorrang, te weinig klanten wilden 450nm om de kosten goed te dragen, teveel andere fabrikanten* van halfgeleider machines hadden investeringen nodig. Daarom is het mislukt denk ik.

*AMAT, TEL, ASMI, KLAC, LAM, Nikon en noem alle 'usual suspects' maar op.

[Reactie gewijzigd door kidde op 24 mei 2017 11:14]

Even een domme vraag, is de ontwikkeling van deze producten naar de toekomst toe nog wel interessant? Gezien de densiteit van de chips wat toch een keer ophoudt? Is dit een voorbode daarvan?
Wat is de relatie tussen grotere wafers en densiteit?
Aandelen die aan een bedrijf en zijn visie gebonden zijn en niet aan wafers en densiteit :).
Dat is een beetje het punt, juist omdat het einde dichtbij is voor de huidige lithografie zal moeten worden overgestapt op een andere techniek. EUV van ASML wordt geacht als de toekomst. Daar zal uiteraard ook een einde aanzitten maar dat betekend niet dat we er niet aan moeten beginnen :)
Op zich een logische stap. Als jij aandeelhouder bent vang je geld over de inkomsten van het bedrijf waar je aandelen in hebt. Maar als je zelf ook EUV afnemer bent, betaal je dus vestzak/broekzak plus alle overhead en belastingen, en loop je de risico's. Dan beter belang verkleinen, heb je dat probleem niet en draag je ook het risico niet.
Die EUV's kosten 100 miljoen...gaat goed de deur uitmaar als er ondanks alle tegenmaatregelen met het transport iets misgaat of de klant accepteert hem om een andere niet, ben je wel flink b0rked. Duurt bijna een jaar om zoiets te bouwen iirc. Die productieschade haal je niet echt makkelijk in.

Link met de Nikon case verwacht ik niet. Das een juridisch gevecht wat echt niet op de spits gedreven zal worden. Wordt gewoon gesettled zo is de verwachting. En als afnemer boeit het niet aan wie je de licenties moet betalen natuurlijk.
Transportschade is natuurlijk gewoon een verzekeringskwestie. Zo'n machine gaat echt niet onverzekerd de weg op. Of als de klant die verzekering niet wil betalen kan vast ook geregeld worden dat de afnemer verantwoordelijk is voor het transport.

Overigens is het enige risico dat ze lopen door de aandelen te houden dat de beurswaarde daalt, en daarmee in feite geld verliezen. maar dat risico heb je met alle aandelen. Kanttekening is dat als de beurswaarde stijgt dat Intel nu in feite ook geld heeft verloren. Dat is het spelletje.

Intel is als aandeelhouder niet aansprakelijk voor eventueel mismanagement. Daarvoor moet je bestuurder zijn, en dat zijn ze niet.
Overigens is het enige risico dat ze lopen door de aandelen te houden dat de beurswaarde daalt, en daarmee in feite geld verliezen
...waarmee ze dus een beleggingsmaatschappij worden. En dat is intel niet en willen ze ook niet zijn.

Die aandelen transactie was een manier om ASML te helpen met de ontwikkeling van nieuwe tech waar intel een groot belang in heeft. De tech is af dus is verkopen nu logisch. Dit alles was een strategische belegging.
Leverzekerheid vergroot je natuurlijk wel als je een groot belang hebt in een aanleverend bedrijf.
Logisch, de investeringen waren bedoelt als kapitaalinjectie om de ontwikkeling van EUV te versnellen omdat de industrie anders te lang zou moeten wachten op de EUV machines en daardoor geen kleinere produktienodes zou kunnen gebruiken. Nu deze doelstelling bereikt is kan het geld weer terug verdient worden met de verkoop van de aandelen.
Aankomende rechtzaak patent kwestie Nikon???
Anoniem: 887817
24 mei 2017 11:11
Overgewaardeerd.
Investeringen en winst (terug)pakken nu de waarde hoog ligt voordat de realiteit inzet.
Werk is gedaan...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 887817 op 24 mei 2017 11:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee