Gerucht: Intels Ivy Bridge-cpu's pas na juni massaal beschikbaar

Ondanks een introductie begin april stelt Intel de massale levering van Ivy Bridge-chips uit tot na juni, claimt een Taiwanese site die zich hierbij baseert op bronnen bij notebookmakers. De Sandy Bridge-voorraden zouden nog te groot zijn.

Na de introductie van begin april komt er slechts een kleine hoeveelheid Ivy Bridge-processors beschikbaar, beweert Digitimes van zijn bronnen bij laptopproducenten gehoord te hebben. De fabrikanten zouden hun eigen introductieschema naar aanleiding van het uitstel aangepast hebben. Ivy Bridge is de nieuwe processorgeneratie van Intel, die de huidige Sandy Bridge-architectuur moet opvolgen.

De reden van het uitstel zou zijn dat er nog te grote voorraden zijn van Sandy Bridge-processors, zowel bij de grote laptopfabrikanten als bij Intel zelf. Het later starten van de massalevering van Ivy Bridge, zou alle partijen lucht geven om de bestaande voorraden weg te werken.

Overigens tekent Digitimes aan dat de notebookmakers al rekening houden met slechte tijden in de eerste drie kwartalen van 2012, omdat ze verwachten dat consumenten pas na het verschijnen van Windows 8 massaal nieuwe systemen gaan aanschaffen. Die release van Microsoft wordt pas na september verwacht. Fabrikanten van usb 3.0-chips, zoals de Taiwanese bedrijven Renesas, ASMedia en Etron, zouden hun voordeel kunnen doen met het uitstel; usb 3.0 maakt standaard deel uit van de 7-serie chipsets van Ivy Bridge.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-02-2012 • 07:54

60

Reacties (60)

60
58
35
1
0
18
Wijzig sortering
PaT Moderator Mobile 16 februari 2012 07:59
Ik denk dat die verwachting qua consumentengedrag best wel eens juist kan zijn. Wij techies worden al tijden warm gemaakt voor Windows 8 en zelfs Henk en Ingrid hebben er er op nu.nl over kunnen lezen. De keuze om dan misschien nog maar even een half jaartje te wachten met de aanschaf van het nieuwe systeem is dan ook helemaal niet vreemd in mijn ogen.

Daarnaast heeft Intel niet extreem veel concurrentie voor hun Ivy en Sandy bridge lijn, dus zo'n uitstel om van je huidige voorraad af te komen kunnen ze best hebben.

Niet leuk voor de mensen die specifiek op ivy-bridge zitten te wachten, maar wel logisch vanuit het economische belang bekeken.
Als MS blijft vasthouden aan de Metro-interface, vrees ik voor de adoptie van W8. Ik zie minder techie mensen nog niet zo vlot met een touch-screen based interface werken. Ik sta zelf ook absoluut niet te springen voor W8, net vanwege die (naar mijn mening) onhandige structuur.
Wie weet krijgen we terug "downgrades", zoals beschikbaar was toen Vista net uitkwam, kon je downgraden naar XP.

De geschiedenis van Windows is een mooie afwisseling van totale mislukkingen, gevolgd door mooie successen.
+ W95, W98, (W2k), XP, W7
- W98SE, W Me, Vista
Ik vrees dat W8, in de huidige vorm, in het onderste rijtje zal terechtkomen.
Als MS blijft vasthouden aan de Metro-interface, vrees ik voor de adoptie van W8. Ik zie minder techie mensen nog niet zo vlot met een touch-screen based interface werken.

Het hele idee van de iPad/tablet booming is dat het juist de drempel verlaagt voor 'casual' computergebruik. Ik hoor jonge ouders vertellen over hun kind van 3 die al heel vlot met een iPad overweg gaan, en ik hoor ook over relatief oudere mensen die ook helemaal tevreden zijn met tablets en eigenlijk liever niet meer achter een desktop zitten (dat je met je iPad vanuit de bank kan computeren heeft hier vast ook mee te maken).

En aan de andere kant zijn juist de techies meestal eigenwijs en koppig en zullen (in eerste instantie) bij de oude Desktop interface willen blijven. En laten we wel wezen, echt power usage kun je nu nog niet zonder toetsenbord en muis, dus dat heeft absoluut nog bestaansrecht.

Maar simpel gezegd, of je nou voorstander bent van touch screen of niet, het is tot nu toe de enige manier om fatsoenlijk een tablet te besturen. Zonder goede touch interface kan Microsoft simpelweg die tablet markt niet betreden. Of de interface meteen goed is is natuurlijk een tweede vraag, Microsoft kennende gaan ze daar nog snel verbeteringen op releasen in de vorm van een Service Pack.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 25 juli 2024 06:06]

Maar het merendeel gaat Windows 8 toch echt gewoon op hun PC draaien. Dus voor alle desktop-pc's defaulten in dat kreupele tablet-overzicht is in mijn ogen wel erg dom.
Daar heb je één foutje:

W98SE was het succes, W98 de ramp (onstabiel op veel PC's). De goede en matige tot slechte versies wisselden elkaar echt af: W95 (goed), W98 (matig), W98SE (goed), ME (slecht), XP (goed), Vista (matig), 7 (goed).

Met dit patroon zou W8 zelfs ME slecht zijn...


Overigens zou dit al de zoveelste uitstel zijn voor Intel en de tweede uitstel voor Ivy Bridge veroorzaakt door te grote voorraden van de vorige generatie. Wordt tijd dat ze hun voorraadbeheer en marktanalyse wat onder beheer krijgen.

@Blue_Entharion - Dat waren geen consumenten versies, en als je NT en 2000 wel meerekend kan je ook 2003, 2008 en 2008 R2 meerekenen.
Wat betreft W3.11 en eerder (Als je W3 telt moet je ook W1, W2 en W3.11 meerekenen): Voor het gemak gewoon begonnen bij het einde van het DOS tijdperk, W3.11 en eerdere versies waren gewoon een simpele schil die boven op DOS draaiden. W95 (hoewel DOS nog altijd aanwezig was) kon gezien worden als het eerste echte Windows OS voor consumenten, en was tevens de eerste Windows die standaard met PC's werd meegeleverd.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 25 juli 2024 06:06]

Je vergeet Windows NT, 2000 en 3... allemaal stabiele versies, al waren NT en 2000 meer op de zakelijke markt gericht.
@Blue_Entharion - Dat waren geen consumenten versies, en als je NT en 2000 wel meerekend kan je ook 2003, 2008 en 2008 R2 meerekenen.
Niet helemaal, NT en 2000 waren (ook) workstation versie's. Dus voor gebruik op de desktop voor professionals. 2003, 2008 en R2 zijn echt server versie's.

Ik heb ook vele jaren 2000 workstation gebruikt op mijn desktop tot mijn volle tevredenheid en zo ken ik nog vele meer, maar ik ken niemand die 2003+ heeft gedraaid op de desktop.
Techies zullen die metro intreface wel kunnen uitschakelen (was in een of andere build gwn via de register editor geloof ik?)
De gemiddelde consument zal er aan wennen na een aantal dagen, WP7.5 gebruikers zullen er meteen mee weg kunnen.

Ik ben het dus helemaal niet met u eens, MS doet een innovatieve poging welke in mijn ogen een grote kans op slagen heeft. Mensen willen APPS de dag van vandaag en net door die metro interface kan men massaal app's voor de pc gaan aanbieden. (of deze nu goed of slecht zijn doet er niet toe, het is mogelijk)
Developer previes kun je het inderdaad uitschakelen,
en het zal een kwestie van tijd zijn voordat iemand een programmaatje maakt waarmee je hem aan en uit kunt zetten.

Het zou me niet verbazen als microsoft op een gegeven moment zelf met een functie komt waarmee je hem aan en uit kunt zetten zonder in het register te gaan zitten zoeken. Bij de versie RTM kan die er al in zitten. Het is geen hogere wiskunde om een dergelijk programmaatje te schrijven.

Persoonlijk denk ik dat het voor bedrijven veel handiger zal zijn om met dergelijke interfaces te gaan werken. Je bureaublad heeft standaard een aantal tiles en that's it. Geen werknemers die voortdurend met iets gaan kloten waar ze niet moeten zijn.
Een call-center met 150 werknemers heeft in principe niet meer nodig.

Er is maar een klein deel dat daadwerkelijk meer nodig programma's nodig zal hebben om goed te functioneren waarbij het veel handiger zal zijn om de ouderwetse structuur te gebruiken.
Alhoewel dat ook niet helemaal zal kloppen. In de verkenner kun je heel makkelijk achterhalen wat achter jou startknop zit, dus dat mag/kan niet het grootste probleem zijn.
Ik geloof er niets van de het makkelijk uit te zetten is.
MS wil graag naar is interface voor phone tablet en desktop. Ook zullen veel programma's ontwikkeld worden in de store voor de metro interface.
Het zou een slechte ervaring opleveren als die niet te draaien zouden zijn.
Het feit dat de startknop wordt verwijderd geeft al een duidelijk indicatie dat ze echt van de "oude" interface af willen!
Ik zie minder techie mensen nog niet zo vlot met een touch-screen based interface werken.
Een tip: heb je wel een van een iPad gehoord?
Jammer, ik ben aan het wachten op Ivy Bridge. April was nog te doen, maar als het juni/juli wordt ..
Anoniem: 338693 @Arfman16 februari 2012 14:52
Het wordt wel geintroduceerd hè. Dus je kunt zeker een laptop krijgen.
Anoniem: 401339 @Arfman17 februari 2012 09:39
Let wel, het gaat hier vermoedelijk alleen om de VOORRAAD LAPTOPS MET SB CPU'S.

De desktop variant van IB zal waarschijnlijk volgens normaal schema beschikbaar zijn.
(Althans, zo redeneert bit-tech.net)
As the delay is caused by inventory concerns rather than a technical problem, it's unlikely to affect the desktop market. Currently, the only sources speaking out about the delay come from the world of laptops which suggests desktop Ivy Bridge chips are still on track for an April launch with full availability.
Vreemd dat een zoektocht naar "apple" in de comments geen resultaten oplevert. De verwachting is namelijk dat de Macbook Airs binnenkort een nieuwe update kunnen verwachten en dat de 15" Pro ook de overstap gaat maken naar het Air model.

Waarom is dit van belang voor dit bericht? Omdat Apple vaak bij Intel het voorrecht krijgt om bepaalde producten eerder te integreren in hun notebooks dan de concurentie. En gezien het feit dat de Mac divisie van Apple groeidende is kan ik me voorstellen dat - als de geruchten van Apple en Intel kloppen - een groot deel van de productie van de Ivy Bridge cpu's wel eens voor Apple bestemd kunnen zijn (in ieder geval de eerste batch hiervan).

[Reactie gewijzigd door DJMurtz op 25 juli 2024 06:06]

Wanneer heeft Apple voorrecht gehad bij Intel?

Ik kan me zo snel twee voorbeelden bedenken, maar die zijn beide goed te verklaren:
• Soldeerbare SiP (System in Package) voor de Macbook Air: deze is ontwikkeld op aanvraag van Apple, hier zal Apple voor betaald hebben.
• Thunderbolt: Thunderbolt is ook half ontwikkeld op aanvraag van en in samenwerking met Apple. En het is niet dat Apple hier alleenrecht op heeft, de marktintroductie verloopt gewoon langzaam, Sony had echter vlak na de eerste Macbook met Thunderbolt ook al een laptop met deze interface.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 25 juli 2024 06:06]

Wanneer heeft Apple voorrecht gehad bij Intel?
De Intel ULV CPU in de eerste Air was samen met Apple ontwikkeld. Daarna pas volgden andere fabrikanten.
Omdat Apple al eerder eerder toegang heeft gehad tot CPUs voor MacBooks.
in één van de eerste aluminium iMac's kon je kiezen voor een 3,06Ghz core 2 duo cpu die nog niet ergens anders leverbaar was. Volgens mij een zogenaamde extreme edition. Was ook speciaal voor Apple.
De Air is nog mid lifecycle. Zie hier: http://buyersguide.macrumors.com/

Ik verwacht een update voor de iMac. Waarschijnlijk USB3.0 en Thundebolt dan.
Ik had mijn aanschaf al uitgesteld met 3 maanden tot April, en nu misschien (als de voorraad echt klein is) nog 2 maanden langer :(
Wel een grote kans op een goede deal op een huidig systeempje..
Zo kan je blijven wachten op nieuwe hardware. Ik wacht nog even op de verbeterde AMD CPU van het einde van het jaar, maar daarna komen de Hasswells van Intel weer. Lastige keuze :p.
Zo kun je blijven wachten, op een gegeven moment moet je gewoon instappen. ;)

OT: erg jammer voor de mensen die al een tijdje op ivy aan het wachten zijn. We krijgen immers al een hele tijd een kleine info stroom en worden al een tijd lekker gemaakt voor ivy....

[Reactie gewijzigd door .Sjoerd op 25 juli 2024 06:06]

Zo kan je blijven wachten op nieuwe hardware. Ik wacht nog even op de verbeterde AMD CPU van het einde van het jaar, maar daarna komen de Hasswells van Intel weer. Lastige keuze :p.
Dit is een dilemma waar je als beetje hardwarefreak altijd mee zit, dus dat is niks nieuws ;)

Voor mij komt het wel mooi uit eigenlijk. Vanwege stage heb ik pas rond juni weer geld voor een nieuwe laptop (die er zeker wel gaat komen), maar vrouwlief wil eerst op vakantie. Dus is het uitblijven van aanbod een goede manier om niet toe te geven aan mn koopdrang :P
Niet zo vreemd. Intel's tick-tock is toch wel vrij strak; AMD gaat veel trager in zijn ontwikkeling. In feite is Intel zo dus zijn eigen grootste concurrent. Voordat de nieuwe serie goed en wel uitgerold is en in de winkels ligt, ben je al weer een half jaar verder.
Tegen dat de nieuwe serie goed en wel uitgerold en breed beschikbaar is, ook in goedkopere systemen, is er al volop sprake van een nog nieuwere serie, met nog meer performance, functies, opties, ...
Ze kannibaliseren op die manier wel wat op zichzelf, inderdaad.
Dus ook nieuwe MacBook Pro's zullen later verschijnen?!
Hoeft niet.
Apple heeft eerder voorrang gehad met nieuwe processoren.
Anoniem: 327274 16 februari 2012 08:23
Misschien is er tijdens de kerstdagen toch te weinig verkocht en moeten dus eerst de "oude" chips weggewerkt worden?

Of Intel heeft een bug gevonden en moet dat nog even oplossen (niet nog eens dezelfde fout maken als bij de vorige launch van 67 serie chipset)?

Ik denk zelf dat het idd een voorraad kwestie is.
Ik vermoed dat de yields op Sandy Bridge beter zijn dan vooraf werd verwacht. Dit zou oa ook verklaren waarom Intel de Sandy Bridge Celerons de markt in duwt tegen afbraakprijzen, wat op het eerste gezicht heel onlogisch lijkt. Een tweede verklaring zou een te optimistische inschatting door Intel voor de hele cpu markt geweest zijn.
Een tweede verklaring zou een te optimistische inschatting door Intel voor de hele cpu markt geweest zijn.
Dit lijkt me het meest waarschijnlijke.

Zowel door economische factoren, als ook de verdringing door smartphones en tablets staat de hele x86-markt onder druk. Verkopen van PC's en laptops zijn in West-Europa flink gedaald.

nieuws: Asus en Lenovo groeien op krimpende computermarkt EU

Als er minder computers worden verkocht, krijgt Intel ook minder orders. Sterker nog, dan worden orders gecancelled, of opties afgezegd.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 juli 2024 06:06]

Deden ze dit soort dingen ook niet in de tijd met de overgang van Pentium III naar 4? En toen was AMD daar ineens met de XP serie die beter presteerden en ook nog eens met het goedkopere DDR Ram geheugen werkte (later ook op de Pentiums).

Ergens hoop ik dat deze geschiedenis zich gaat herhalen en door dit uitstel AMD de tijd, en energie, krijgt om terug te slaan. Als Intel de markt domineert gaat ze hem ook bepalen en dat is niet goed voor ons als consument.
AMD had het toen "gemakkelijk" omdat de Pentium4 niet zo'n fantastische CPU was. Bloedheet werd ie en niet zo waanzinnig snel. Intel had niet zo'n goed aanbod en AMD kwam met een bom.
Ik heb echt niet het idee dat het huidige aanbod van Intel minderwaardig is, integendeel. Ik heb enkele laptops met Sandy Bridge en ben daar zeer tevreden van. Zelfs als AMD met een bom afkomt, de kaarten van Intel liggen niet slecht...
Maar ik bedoel te zeggen dat Intel destijds wat meer achterover ging leunen en daarom AMD de kans heeft gegevens om met een dijk van een CPU te komen. Het lijkt erop dat ze dat nu weer doen
Goh, alweer uitgesteld? Hoe geloofwaardig is dit bericht dan nog? Of zal het zo hard gaan dankzij de Windows 8 introductie?

Hebben die notebookfabrikanten dan zulke grote voorraden? En Intel ook? Lijkt me toch best een risico gezien de snelle afschrijving van dergelijke voorraad. Hoe dichter we tegen de releasedatum van Windows 8 aankomen, hoe moeilijker het wordt om laptops te verkopen en hoe moeilijker het dus wordt om voorraden kwijt te raken :o

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 25 juli 2024 06:06]

Nou dat geloof ik niet. Ik denk dat de komst van W8 inderdaad tot meer verkopen gaat leiden, maar niet zo zeer omdat consumenten en bedrijven massaal een W8 willen. Bij consumenten is W8 nauwelijks bekend en gewone mensen schrikken interface veranderingen erg af. Grote interface veranderingen nog veel meer.

Omdat de interface meer op de tablet dan op de desktop is afgestemd en erg vreemd is zullen mensen deze pc weer terug gaan brengen of om W7gaan vragen. Bedrijven zie ik helemaal niet op W8 overschakelen omdat de meesten net van XP op W7 zijn overgestapt.

Die nog op XP zitten daarvan verwacht ik dat ze snel nog op W7 zullen overstappen zolang dat nog kan. Hetzelfde zagen we indertijd met Vista, bedrijven wilden op het laatste moment nog een XP-licentie. Bedrijven die op Vista zitten blijven op Vista omdat die inmiddels niet veel onderdoet voor W7.

Zullen er bedrijven zijn die wachten op W8? Ik kan me het niet voorstellen. Niemand zit er op te wachten om alles weer helemaal anders te doen en een hoop dingen weer opnieuw aan te leren. Bedrijven zijn geen hobbyisten en W8 heeft maar weinig echte voordelen te bieden. De kans bestaat zelfs dat W8 zo veel kritiek krijgt dat W9 weer een meer traditionele interface krijgt.

De komst van W8 zal daarom wel leiden tot extra verkopen, maar niet om W8 te krijgen, maar om haar te ontlopen. W7 is een rotsvast systeem dat best nog tien jaar mee kan. Op de PC gaan de ontwikkelingen niet meer zo hard.

W8 is echt gemaakt voor de tablet. Het is een tablet OS. Het is alleen maar logisch voor touch screens, voor toetsenbord en muis is het even ongemakkelijk als muisbediening voor Android. Het werkt maar daar is alles mee gezegd.

De traditionele CPU verkopen zullen in de traditionele markten terug blijven lopen omdat veel consumenten op de tablet gaan overstappen. Met ultra books heeft Apple en in navolging daarvan Intel een nieuw segment aangeboord, maar dat is niet zo groot. Het verbaasde me dan ook dat Intel de nieuwe generaties sneller wilde laten volgen. Ik zou juist verwachten dat het tempo een stuk omlaag gaat. Er is geen echte behoefte aan nog snellere CPU's nu het OS geen zwaardere systeem eisen meer stelt. Zelfs de ultra gamer heeft de nieuwste CPU's niet nodig om zijn videokaart bij te benen.

De grootste groei komt echter van het feit dat er grote delen van de wereld nog aan het begin staan van de automatisering. Daarom zal Intel zijn chips toch wel kwijt kunnen. Het zal daarom eerder te maken hebben met handelsvoorraden van reeds in notebooks verwerkte chips die eerst moeten worden weggewerkt. bedrijven moeten hun bestaande voorraden notebooks eerst kwijt, daarom moet Intel de introductie uitstellen anders vind er weer een stuk kapitaalvernieting plaats, omdat de oudere notebooks dan voor lagere prijzen moeten worden verkocht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 25 juli 2024 06:06]

Ik denk dat Windows 8 voor tablets interessant kan zijn vanwege de Metro-interface. Voor deskops c.q. laptops zie ik de meerwaarde niet.
Ik denk echter niet dat voor Henk en Ingrid nu een reden is om nu een aanschaf uit te stellen. Toen bekend was dat XP vervangen zou worden door Vista kon men een gratis update krijgen van XP naar Vista. Dit is ook gebeurd in de periode naar Windows 7 toe.

edit spelfoutje..

[Reactie gewijzigd door Johannes77 op 25 juli 2024 06:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.