Asus en Lenovo groeien op krimpende computermarkt EU

De computerleveringen in West-Europa zijn in het vierde kwartaal van 2011 ten opzichte van 2010 met zestien procent gedaald. Asus en Lenovo wisten wel meer systemen te leveren, maar bij laatstgenoemde komt dat door de Medion-overname.

De hele West-Europese markt heeft te kampen met een krimpende pc-markt meldt onderzoeksbureau Gartner. De computerverkoop in de drie laatste maanden van 2011 daalde ten opzichte van die periode een jaar eerder met zestien procent. Lenovo wist nog wel significante groei te noteren: 13,9 procent. Dit is voor een aanzienlijk deel toe te schrijven aan de overname van Medion, in juni vorig jaar. Daarnaast voerde Lenovo een agressief prijsbeleid om marktaandeel te winnen. De leveringen van Asus-laptops stegen met anderhalve procent. Daartegenover staat Acer, die 46,1 procent verloor en ook marktleider HP presteerde met een daling van 15 procent niet best.

De cijfers behelzen zowel laptops als desktopcomputers. Tablets worden niet meegerekend. "Ondanks flinke prijskortingen, besteden consumenten meer aandacht aan smartphones, tablets en e-readers", aldus Meike Escherich, analist bij Gartner.

In het Verenigd Koninkrijk werden in 2011 meer dan 2 miljoen systemen minder verkocht dan in 2010 en het vierde kwartaal was met een daling van meer dan 19 procent het slechtste in tijden. Opmerkelijk is dat Apple 17,2 procent meer computers verkocht in het vierde kwartaal dan in die periode het jaar daarvoor: de fabrikant uit Cupertino heeft nu een marktaandeel van 9,1 procent in het land. Zwaarste verliezer was Acer die zich met een daling van maar liefst 62,4 procent geconfronteerd zag. Dell en HP verloren respectievelijk 32,2 en 27 procent.

De Fransen verkochten iets meer systemen dan de Britten, maar de daling bedroeg desondanks bijna twaalf procent over het hele jaar. Ook in Frankrijk steeg de levering van Apple-computers in het vierde kwartaal, met ongeveer vijftien procent. Acer kampte opnieuw met een zware terugloop van de leveringen van 45,5 procent.

Duitsland boekte het minste verlies met een afname van 8,2 procent over 2011. Hier scoorde Dell het beste met een stijging van 12,5 procent in het vierde kwartaal. Grote verliezer was opnieuw Acer, dit keer met 27,5 procent.Door Adrian Buyssens

08-02-2012 • 17:34

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
Als je goed spul maakt dan verkoopt dat wel. Heb zelf lenovo laptop een Asus eee pad transformer prime tablet. beide zeer degelijk, geen fratsen, efficiënt omgegaan met besturingssysteem, en prijs is niet veel duurder dan concurrentie.
Ik kan je van de afgelopen jaren zat laptops opnoemen die slecht waren en doch goed verkochten. Een product verkoopt door marketing, niet door kwaliteit. Kwaliteit is namelijk vrij moeilijk te testen vanaf een afstand of in een winkel ;)

miereneukmodus: Een prijs kan niet duurder zijn dan een andere. Wel hoger ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 8 februari 2012 18:48]

Dat is waar, maar had eerst een Acer, maar hoef dat nooit meer, en denk dat
meer mensen dat vinden. Vaak wordt wel advies gevraagd aan een 'nerd' die ze kennen
Acer werd een paar jaar terug nog bewonderd om zijn aanpak. Alle productie bij anderen laten doen en die flink onder druk zetten om zo scherp mogelijk te leveren. Aanvankelijk leuke winsten en groeiende omzet door lagere prijzen, maar ook steeds meer klachten over de kwaliteit die niet langer constant was. Dat soort strategieen blijkt op langere termijn niet te werken. Je naam gaat er aan en dan beginnen de verkopen weer terug te lopen. Probeer dat maar eens recht te zetten. In een krimpende markt komt dat alles nog harder aan, want dan weten bedrijven met merktrouwe kopers het best stand te houden.

Niet onbelangrijk is de zegetocht van Apple omdat Apple ook de ambitie heeft om in de zakelijke markt een grotere rol te spelen. Door het veel bredere bereik van de smartphone ontdekt een groeiend aantal mensen de Apple-computer als als alternatief voor de PC.
tot 5 jaar terug 2x problemen gehad met een acer laptop.
Daarna een acer pc aangeschaft, deze nog telkens upgrades gegeven en tot afgelopen zomer veel plezier aan gehad. Daarna zocht ik een laptop, me vriendin had een acer en werkte perfect ( tot dat er een kop koffie overheen ging ) toen heb ik der gezegd haal nou niet weer een acer, wat doet ze ze koopt een acer. Ik er een aantal keer voor gezeten en gewoon een fijn ding, zelf een duurdere ( lees: krachtigere ) aspire gekocht, en ook tot heden geen problemen. Oke kleinschalig bekeken, op het werk rond de 500 in omloop (puur laptops buiten de servers + workstations ook grotendeels acer) En eigenlijk zelden tot nooit problemen, af en toe met workstations gehad dat de vga niet goed werd wat onboard zat. Voor de rest eigenlijk niks,

Ontopic: Tsja lenovo staat wel bekend om degelijkheid en betrouwbaarheid, en ik denk dat mensen in de tijd van de crisis daar echt wel op gaan letten en beter laten informeren waarbij ze wellicht snel bij merken als dit uitkomen..
Dat is alsof je Apple nu af gaat rekenen op de Apple III, iedere fabrikant heeft wel eens een slechte serie gemaakt (alhoewel ik eMachines niet zou aanraden).
Ik zou de mond tot mond reclame en het grote prijsverschil tussen kwalitatief betere en slechtere merken niet onderschatten. Daarbij is ook nog vaak gebleken dat de in de regel kwalitatief betere modellen er een paar slechte series tussen hebben gehad. Dit is funest voor de reputatie.
Heeft meer met de prijs dan de kwaliteit te maken denk ik.
Als het met de prijs te maken had, dan had Acer geen % verloren...

Echter bij Acer gaat die lage prijs dusdanig ten koste van kwaliteit en service dat veel mensen inmiddels wel een negatieve connotatie hebben bij "Acer".
Ik heb anders niks te klagen over mijn Acer. De kwaliteit van Asus laat in mijn ogen te wensen over gezien de hogere prijs ;)

Het is allemaal in the eye of the beholder...
Ja dit is hetzelfde als mensen die denken dat pitbulls gevaarlijke honden zijn.. Of dat de aarde plat is..
Maar eerst eens met eigen oogjes bekijken :D
Als iemand me om advies vraagt wat betreft laptops raad ik ook vooral asus aan, ze zijn niet eens echt duurder dan acers en de andere echt budget meuk en hebben wel 2 jaar garantie.
2 jaar garantie kun je als nederlands altijd claimen.
Een half jaar garantie... Verbazingwekkend hoe vaak deze onzin langskomt.

Hier: Hoe lang heb ik recht op garantie (Nederland)
tja helaas is het maar 6 maanden ik vind dat er gewoon een prijsklasse moet kopen zeg enectronica onder de 100 euro 6 maanden dan tot 250 euro 1 jaar boven de 500 tot 1000 1.5 jaar en alles boven de 1000 tot 2500 20 jaar en boven de 2500 euro 3 jaar.

ik snap als consument best dat ik op een staafmixer van 10 euro namelijk geen 2 jaar garantie kan krijgen maar als ik een neiuwe pc koop van dig 1500 euro in totaal verwacht ik daar toch zeker 2 jaar zonder enige zorg gebruik van te kunnen maken.

helaas is in nederland de garantie gewoon slecht geregeld zelfs al heb je gelijk moet je nog vaak vechten om je gelijk ook te krijgen.
gelijk/recht hebben en krijgen liggen hier vaal mijlen ver uit elkaar.
Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens...

Want ook van iets als een HDMI-kabel mag ik verwachten dat deze langer dan 6 maanden mee gaat. En die gaan in de meeste Nederlandse winkels als meerdere malen over de kop qua prijs.
een hdmi kabel van 15 euro zal ook wel lang meegaan maar niet als je deze 3x per dag erin doet en eruit haalddaar zijn ze niet voor gemaakt.
een kabeltje kan niet kapot gaan als je het ergens in stopt en zo laat zitten :)

en dat soort producten moet je zoiezo via ebay kopen daar kosten ze maar 1 a 2 euro.
Half jaar voordat de bewijslast omkeert. 2 jaar minimaal garantie en in NL hoort eigenlijk ook nog de verwachte levensduur daar boven op
Het ICTWaarborg geeft een verwachte levensduur voor een laptop van 2 tot 5 jaar.
http://www.ictwaarborg.nl/levensduur/
Nou ik ben erg blij met mijn Lenovo thinkpad op het werk waarvan ik deze maand al 2x een nieuwe in ontvangst heb mogen nemen omdat de harde schijf het heeft begeven.

Chinese rommel.

De Dell hiervoor was misschien wel wat langzamer, maar ging niet stuk.
Alleen maakt lenovo geen harde schijven, en heeft een lenovo-harde-schijf exact evenveel kans om stuk te gaan dan een dell, apple of zelfs acer model.
Klopt Lenovo had een stuk meer kunnen verkopen als ze bepaalde modellen hier ook hadden verkocht, de X120E die ik heb is hier nooit verkocht dus die komt uit de USA.
Toch was er op GoT een heel topic over waar veel mensen hem wilden hebben, jammer dat Lenovo niet beter naar de klanten luistert.
Daartegenover staat Acer, die 46,1 procent verloor
Dat is niet best, iemand enig idee waarom bij Acer het verlies het grootst is? Vreemd dat Apple ontbreekt in de Top 5 tabel van West-Europa, kennelijk hebben zij totaal ook niet zoveel verkocht.
Gebrek aan kwaliteit, slechte service, weigering van garantie...

Zoek maar eens op Acer + Radar + Kassa... je zult tientallen uitzendingen vinden waarin Acer weer eens in een slecht daglicht naar voren komt omdat ze keer op keer steken laten vallen.
vga mudule die kapot gegaan is door slechte koeling is bij eigen instalatie 180 euro ! als je hem wil laten vervangen ben je evenveel kwijt als een neiuwe laptop...
Ze spreken hier over SELL-IN data dus vanaf een fabriek naar een land. Dit zegt dus niks over de daadwerkelijke doorverkoop aan de consument (GFK). Als de voorraad hoog genoeg is (omdat markt tegenvalt bijvoorbeeld) heb je minder nieuwe handel nodig omdat je nog voldoende hebt staan. Dus Acer heeft qua productie tov vorig Q4 verloren, dit stuk zegt echter weinig over het marktaandeel in bijvoorbeeld GFK.
Ik raad zelf ook erg vaak Asus aan, degelijke behuizingen en standaard 2 jaar fabrieksgarantie _/-\o_

Als je kijkt wat je bij een K53 krijgt in vergelijking tot een Acer 5750 (Aluminium behuizing, sterkere accu, jaar extra garantie, vaak USB 3.0)

En het prijs verschil is bij vergelijkbare specs minimaal

Asus bied niet alleen een goeie prijs/prestatie verhouding maar ook een goeie prijs/kwaliteit verhouding

[Reactie gewijzigd door nooberke op 8 februari 2012 17:50]

Anoniem: 16328
8 februari 2012 18:12
ASUS begrijp ik wel omdat ze zoveel verschillende modellen te koop aan bieden vaak met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding en met een nette 2 jaar garantie. Ook al hebben ze zo hun probleempjes gehad bij sommige modellen zoals veel te veel flex in het toetsenbord. Lenovo begrijp ik eigenlijk niet omdat hun consumentenproducten niet concurrerend zijn met andere merken en ze nou ook niet uitblinken in kwaliteit en al helemaal niet aan de verwachtingen voldoet van een IBM/Lenovo Thinkpad
Anoniem: 426974
8 februari 2012 18:33
Asus doet erg goed in het markt de laatste jaren, maar dat komt meer door het support dat zij geven en wat voor kwalitatief laptop's, moederborden, videokaarten en computers gemaakt worden. Dan bedoel ik vooral de K53-series.. De X54-series zijn wat minder geworden, omdat het toetsenbord wat Acer-trekjes krijgt.

Het support bij hun is ook uitmuntend, je krijgt binnen 2 uur een e-mail binnen voor RMA-bewijs en dan hetzelfde dag dan wordt je nog gebeld door het koeriersbedrijf, die het voor je komt ophalen.

Asus meld netjes wanneer het binnen is gekomen, wat het probleem was en stuurt hem ook weer voor je op. Je betaald dus NIKS (Geen verzendkosten, e.d.)

Wij verkopen onze klanten daarom ook Asus en soms Toshiba, omdat Asus gewoon goed is. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426974 op 8 februari 2012 18:33]

Ik denk dat op dit moment bijna iedereen wel een degelijke computer heeft, welke allemaal makkelijk internet, office en muziek draaien.
Op dit moment zit er bijna geen snelheidsverschil tussen een oude core2duo en een nieuwe i7 bijvoorbeeld. Daarom denk ik dat de meeste mensen niet meer upgraden totdat de programma's echt veel veeleisender worden.
Ik draai nu ook al meet als 1,5 jaar met mijn PhenomII setup, terwijl ik vroeger om de 2 maanden nieuwe hardware kocht. Mijn eisen qua snelheid zijn gewoon behaald, grotendeels door een SSD.
Asus zal hoogstwaarschijnlijk geen aanrader meer zijn van mij persoonlijk... Op dit moment is mijn laptop binnen voor reparatie, en proberen ze mij een volledig nieuw LCD scherm aan te smeren, terwijl de bezel errond gewoon kapot is (ze beweren dat die twee maar als 1 stuk te verkrijgen zijn, niet afzonderlijk)... Dit zou me (zonder btw) 165€ meer kosten, wat natuurlijk op een bedrag van 100€ zonder scherm veel is... /rant

OT: groeien in een krimpende markt, je moet het maar doen... Lenovo via Medion is natuurlijk wel te verwachten ^^

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee