Lenovo haalt Dell in met pc-verkopen

Lenovo heeft Dell ingehaald wat wereldwijde pc-leveringen betreft, blijkt uit cijfers van zowel IDC als Gartner. Koploper HP, dat zijn pc-bedrijfstak misschien gaat afstoten, zag zijn leveringen stijgen in het derde kwartaal van dit jaar.

Lenovo zag zijn leveringen ten opzichte van vorig jaar met 36 procent stijgen, volgens de cijfers van IDC, terwijl Dell deze met 1,6 procent zag afnemen. HP behoudt met een marktaandeel van 18,1 procent de koppositie wat wereldwijde leveringen betreft. Het aantal leveringen steeg met ongeveer 5 procent. Tweede bij de statistieken van IDC is nu Lenovo, met een aandeel van 13,7, en derde is Dell, dat 12 procent in handen heeft. Acer maakt een duikeling, met een daling van het aantal leveringen van maar liefst 20 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Asus wist juist flink te profiteren en zag zijn leveringen ten opzichte van vorig jaar stijgen met 30 procent.

De onderzoeksresultaten van Gartner leiden tot eenzelfde ranglijst. Wel is de daling van de leveringen van Acer bij deze marktvorser zelfs 23 procent en weten Lenovo en Asus met respectievelijk 25 en 18,5 procent een wat minder spectaculaire groei neer te zetten.

De pc-markt in Europa blijft zwak presteren, volgens zowel IDC als Gartner. In de VS is het vooral Apple dat goed presteert met zijn Macbooks en iMacs. Volgens beide onderzoeken staat de firma op de derde plek in de VS. Bij IDC stijgt het aantal leveringen met 8 procent en bij Gartner bedraagt de stijging maar liefst 21,5 procent.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-10-2011 • 11:02

87

Reacties (87)

87
84
30
3
0
7
Wijzig sortering
Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog een standaard PC zou halen. Zelfbouw is gewoon een stuk goedkoper...

Zakelijk is het natuurlijk wel interessant om vooraf geassembleerde PC's aan te schaffen.
Zakelijk zou ik nooit aan zelfbouw gaan doen. Zakelijk wordt ook heel vaak verlengde garantie met next business day onsite afgesloten, omdat je nou eenmaal niet graag weken lang een PC wil hebben stilstaan vanwege een defect onderdeel. We hebben het hier op de zaak eens geprobeerd, maar een geassembleerd systeem is toch wat bedrijfszekerder.

We hebben hier op de zaak tot voor een paar jaar geleden uitsluitend zaken gedaan met Dell. Ons hoofdkantoor heeft een paar jaar geleden besloten over te gaan naar Lenovo. Echter ben ik er niet onverdeeld gelukkig mee. Dit ligt niet zozeer aan de kwaliteit van de geleverde systemen, dit was bij beide meer dan voldoende.
Echter Lenovo is ontzettend slecht met randapparatuur voor laptops. Momenteel is er geen enkel adjustable deskstand te koop, waar je een docking/port replicator op kan monteren. Dit is ergonomisch gezien een ramp voor mobiele gebruiker die ook een deel van hun werk achter een bureau uitvoeren. De USB replicator is absoluut geen vervanging voor een volwaardige dockingstation.

Ik hoop dat ook dat hier binnenkort een verbetering in komt, anders kan ik me best voorstellen dat de laptoptak hier hinder van gaat ondervinden. Wij zullen vast niet het enige bedrijf zijn dat hier gebruik van maakt....
Kunnen we concluderen dat de "betere merken" vooruit gaan en de mindere achteruit?
vooruitgang: Lenovo (ex-IBM), ASUS, HP
achteruigang: Dell, Acer
Ik kan dat enkel maar toejuichen.
Kunnen we concluderen dat de "betere merken" vooruit gaan en de mindere achteruit?
vooruitgang: Lenovo (ex-IBM), ASUS, HP
achteruigang: Dell, Acer
Ik kan dat enkel maar toejuichen.
Daar lijkt het wel op, maar ik weet niet of je het zo zwart-wit moet zien.
De 'betere' merken zijn over het algemeen ook iets duurder dus ik vind het vreemd dat Lenovo nu opeens zo'n groei doormaakt. Overigens hebben ze in de VS nog een lange weg te gaan, daar verkoopt Toshiba zelfs meer als Lenovo:
Top 5 Vendors, United States PC Shipments, Third Quarter 2011
Rank Vendor (3Q11) Shipments Share (3Q10) Shipments Share (3Q11/3Q10) Growth

4 Toshiba 1,485 8.0% 1,589 8.6% -6.5%
5 Lenovo 1,252 6.8% 1,026 5.6% 22.0%

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 30 juli 2024 18:26]

Waarom wil je dat toejuichen? En wat bedoel je met vooruit en achteruit gaan? Het gaat hier om marktaandeel en NIET om kwaliteit van de producten.
Dell bijvoorbeeld levert vrij veel aan t bedrijfsleven en dat zou niet lukken als ze rommel zouden leveren.
Zelf ben ik van menging dat hier een balans tussen moet zitten. Acer bedient voornamelijk de budget markt en ze hebben hier dan ook veel modellen tussen zitten. HP,Asus, Sony etc hebben hier wat minder modellen, maar leveren meer premium apparatuur. Het voordeel hiervan is dat een ieder, klein budget of groot budget, kan kiezen wat in zijn/haar budget valt.
Heb helaas niet zulke goede ervaringen met ASUS dus hoop dat ze tegenwoordig wat beter zijn..

Edit: @Dark_man... alle overige producten ben ik dan ook zeer lovend over maar laptops alleen maar slechte ervaringen helaas..

[Reactie gewijzigd door Brummetje op 30 juli 2024 18:26]

Asus is toevallig wel de ENIGE in dat rijtje die 2 jaar garantie durft te geven.

En iedereen heeft wel slechte ervaringen met een bepaald merk.

En Asus is juist een merk die bekend staat om hun kwaliteit.
Anoniem: 295676 @Dark_man13 oktober 2011 13:14
Even op terug te komen, elke fabrikant die levert Nederland levert gewoon 3 jaar garantie. Wat er aangeboden word is een 1 jarig service contract, niks anders dan de methode waarop het probleem de reparatie word uitgevoerd. Asus levert dus een 2 jarig service contract. Heel lief van ze, dit is dan ook direct het basis service contract die ze ook gebruiken als je na 2.5 jaar alsnog een probleem aanmeld en je je consumentenrecht gebruikt

Kortom, leuk dat ze als enige dit doen. Ook niet een echt een pluspunt behalve in de marketing.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 295676 op 30 juli 2024 18:26]

Success met het uitvechten met de winkelier.

Als de rest van de fabrikanten daadwerkelijk zo zeker van hun zaak waren zouden ze het toch met koeienletters erbij zetten?

Klik maar op de pricewatch op de link met specificaties, daar staat bij Acer, HP en Toshiba 1 jaar.

Dat zouden ze dan toch veranderen denk je niet?

Het gaat mij om dat ik geen zin heb in een welles nietes discussie met de winkelier.

Leuk dat het wettelijk is vastgelegd maar als de winkelier weigert moet je er wel zelf achteraan.

Waarom zou ik mijn tijd daaraan verspillen?

Dan kies ik toch gewoon voor zekerheid.

En 3 jaar kan je in de praktijk helemaal vergeten, leuk dat het in de wet staat maar als je dat lukt dan heb je gewoon geluk gehad.
ik vind eerlijk gezegd dat Acer best vooruit is gegaan hoor, maar wie weet hoe lang het duurt voordat Dell, Lenovo weer inhaalt, het kan snel gaan zodra je een goedverkopend product hebt..
Dat vooruitgaan zijn allemaal nietszeggende uitspraken zolang ze 1 jaar garantie blijven geven.

Asus, Samsung, Sony en MSI geven gewoon 2 jaar garantie de rest van de fabrikanten niet.
Jonge.. moet je nu echt tugg keer in 1 draadje over garantie gaan beginnen? r Zakelijk neem je gewoon de service af waarvoor je wilt betalen. En bij Dell kan je gewoon voor allerlei mogelijkheden kiezen. 1 jaar , 3 jaar . Onsite, op locatie. Alle smaken mogelijk

Afgezien van het argument van garantie zijn er wel meer zaken die belangrijjk zijn dan de afgegeven periode voor garantie:

* leverbetrouwbaar
* Snelheid van probleem oplossen
* Effectiviteit van geleverde oplossingen etc.

Ga eerst daar eens in verdiepen ipv het af te doen een ( onvolledig ) argument aub.
Ja en de consument dan?

Je praat nu wel over zakelijk maar dat heeft toch niks te maken met de consumenen markt.

En het lijkt me juist wel een belangrijk punt als het gaat over de garantie.

Mijn zwager had een laptop van Toshiba gekocht voor 1300 euro en die is dus kaput na 1.5 jaar en hij moet zelf de reparatie kosten betalen.

Dat is zeker normaal.

De consument van tegenwoordig weet gewoon niet dat garantie de belangrijkste eigenschap is of vergeet erop te letten.

En Lenovo, Toshiba, HP Dell maken daar handig misbruik van door 1 jaar te geven zodat je garantie erbij MOET kopen.

Bij hun Alienware laptops van 2500 euro staat gewoon heel droog 1 jaar garantie.

Dat is zeker normaal voor jou?

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 30 juli 2024 18:26]

Mijn zwager had een laptop van Toshiba gekocht voor 1300 euro en die is dus kaput na 1.5 jaar en hij moet zelf de reparatie kosten betalen.

Dat is zeker normaal.
Dat is niet normaal, maar de meeste consumenten nemen niet eens de moeite zich te verdiepen in de garantie voorwaarden van een betreffend merk voordat ze een aankoop doen.

Jouw zwager had terug moeten gaan naar de winkel waar hij de laptop gekocht heeft.
De fabrieks garantie (van de fabrikant) is meestal maar 1 jaar, daarna kun je bij de winkel beroep doen op het europees consumentenrecht. Hierdoor heeft elke consument recht op 2 jaar garantie.
met al deze discussies over 2 jaar garantie vergeet je 1 ding: er is een verschil tussen recht hebben en recht krijgen.

Ik had ooit een Acer laptop (1700 euro), maar de winkelier ging failliet. Toen de graka stuk ging na 1 jaar zei Acer dat ik de herstelling moest betalen (nieuw moederbord, 800 euro).

Deze europese regelgeving was toen al van kracht, maar toen ik mijn verhaal deed bij Acer zeiden ze "tja, dan moet u maar een proces opstarten". Wie doet dat voor 800 euro?

Acer ziet van mij allessinds geen cent meer voor de rest van mijn leven, en ik vertel dit verhaal aan iedereen die het horen wil.
Precies, jij begrijpt het.

Mensen begrijpen niet dat sommige mensen gewoon geen zin hebben in gezeik met een winkelier en gewoon zekerheid willen hebben.

Samsung, Sony, Asus en MSI geven gewoon heel duidelijk 2 jaar garantie.

Lenovo, HP, Acer en Toshiba 1 jaar, Europees regels en Nederlandse wetgeving geven je dan zogenaamd wel 2 jaar maar ik ga niet de risico nemen om het met een winkelier te gaan uitvechten.
Anoniem: 284785 @Dark_man13 oktober 2011 12:30
offtopic: Op consumer prut misschien. Acer geeft 3 jaar garantie op de zakelijke lijn desktops en notebooks.
Anoniem: 340068 @Dark_man13 oktober 2011 18:13
Dat vooruitgaan zijn allemaal nietszeggende uitspraken zolang ze 1 jaar garantie blijven geven.

Asus, Samsung, Sony en MSI geven gewoon 2 jaar garantie de rest van de fabrikanten niet.
voeg toshiba daar aan toe
Daar lijkt het inderdaad op. Al moet ik wel zeggen dat ik Dell nooit een slecht merk heb gevonden. Heb er altijd met plezier mee gewerkt.

Asus is laatste tijd erg goed bezig, en Dell minder goed. Acer is nog nooit goed bezig geweest behalve de prijs dan.
Zonder onderbouwing slaat jou opmerking natuurlijk nergens op. Verder heb ik persoonlijk met HP (op de service na) superslechte ervaringen. Printers die na een jaar al kapot gaan, laptops die na 1 week al een nieuw moederbord moeten hebben, voedingen die zomaar uitbranden.

En zo hebben we hier nog een Dell Inspiron staan die al bijna 7 jaar oud is...

Zo kan iedereen wel wat roepen.
Kan jou analogie niet volgen, ik zie Dell nou niet als een algemeen bekend 'slecht merk'.
Eerder Asus met hun laptops
Je wilt niet weten hoe veel meer hardware defecten ik voorbij heb zien komen van Dell machines ten opzichte van HP en Lenovo..
Dan vind ik Dell niet zozeer beter dan concurrenten.
Ik zie om me heen nu al zo'n 8 jaar Dell computers. Het zijn absoluut waardeloze machines. Er is altijd wel een probleem, een USB drivertje wat niet helemaal lekker werkt, dan weer een videokaart die je niet kan updaten met de laatste drivers. Error hier error daar. Ook een keer gehad dat je een dell notebook niet kon formatteren, dan werkte de audio niet meer en die driver kon je nergens vandaan halen.

Dell levert een aardige typmachine, meer niet. Ik zie bij dit bedrijf de innovatie niet. Vroeger waren ze goedkoper doordat ze de weg van de fabriek naar de gebruiker verkleinden. In deze tijden doet iedereen dat en winnen ze niet zoveel meer met hun internetwinkeltje.

Asus levert al een tijdje goed functionerende machines. Alleen de behuizing liet hier en daar te wensen over. Scheelde dan wel weer 100 euro. Maar nu met de unibody aluminium zenbooks gaan ze sprongen maken.
Dell kan ook wel aluminium dingen gaan bouwen, maar de onderliggende hardware gaat ws nooit wat worden. Als in een ultrabook je usb poort kapot gaat kan je hem weggooien. Mooi dat ze langzaam uit de markt geknikkerd worden. Dit bespaard een hoop consumenten een hele nare miskoop.
Wat grappig, ik zit ook al heel wat jaartjes tussen de Dell pc en laptops en servers en ik moet zeggen bijna geen problemen.
En de problemen die er zijn zal je met elk merk hebben. Want tenslotte kan je van elk product een keer een maandag morgen exemplaar hebben.
Hier al 12 jaar Dell waaronder Desktops, Laptops en workstations en moet zeggen, ze gaan best goed. Ik heb 2 jaar geleden een uitstapje gemaakt naar Lenovo, maar na een jaar toch terug naar Dell. Lenovo is niet meer wat het in de IBM tijd was...
http://support.dell.com/support/downloads/

Alle drivers voor alle dell's. Je hoeft niet eens te zoeken, want je typt je servicenummer van de computer in en klaar.


Verder deel ik je mening totaal niet. Prima laptopjes die het jaren uithouden, in mijn ervaring. Alleen het uiterlijk was vroeger wat lomp.
Iets met dan 30 duizend Dell machines onder beheer. Zeer weinig uitval binnen de garantieperiode. Natuurlijk gaan schijven op den duur kapot, maar daar kunnen ze weinig aan doen.
Er zijn juist diverse onderzoeken geweest waarbij de uitval van laptops zijn onderzocht waar juist ASUS en Toshiba goed uitkomen en waarbij HP en Dell er niet zo goed vanaf komen.
Ui het onderzoek van een jaar geleden ( kan bron even niet vinden stond op tweakers ) kwam dell redelijk goed weg, asus stond er wel boven. slechtste in die test waren Hp en acer

nieuws: 'HP-laptops gaan vaker stuk dan die van Asus en Toshiba'

[Reactie gewijzigd door Rorando op 30 juli 2024 18:26]

[...]
Als de laptop bij Dell zelf is aangeschaft en zij hebben hem in NL geleverd, lijkt het mij niet meer dan logisch dat ook zij zich houden aan de Nederlandse wet. Die schrijft toch wel iets heel anders voor mbt garantie op electronische apparatuur. Als je dus als klant die 1 jaar garantie pikt, doe je zelf dus ook iets niet goed. ;)
En de service van Toshiba, prima is en niks over te klagen.
Lol, op zich niks negatiefs over Toshiba, heb ik weinig ervaring mee, eentje maar... Bij een bedrijf waar ik jaren geleden stage liep hadden ze een aantal honderden laptops uitgeleverd met een uitval percentage van letterlijk 100% in een vrij korte tijd, echt geen enkele die het vol hield.
Dat is fijn voor je service-afdeling :p.

Nogmaals, dit kan elk merk opzich overkomen hoor, vind dit te weinig ervaring om iets over Toshiba te kunnen zeggen.
Anoniem: 404687 @karstnl13 oktober 2011 11:15
Dan vraag ik me toch af wat jij doet. Ik zie toch altijd wel problemen met Dell's. Sta er ook niet van te kijken dat ze achteruit gaan. Wie koop tegenwoordig nog een Dell. Die PC's van de Aldi/Lidl zijn nog beter (Vaak nog Lenovo ook nog!)
Bwa, wij hebben er hier zo'n 4000 (latitude, optiplex, precision) staan, en ik moet zeggen dat daar best weinig problemen mee zijn (behalvde hun printers dan).
Zelfde hier. Denk dat er een redelijk groot verschil zit tussen de zakelijke lijn en de consumenten lijn.
Dat klopt zeer zeker... Heb een poos bij een groot bedrijf gewerkt en daar gingen de laptops van Dell eigenlijks nooit kapot... goede service en was allemaal gewoon prachtig..

Helaas heb ik bij de consumenten producten meer problemen meegemaakt dan dat ze goed werkte...
Ik een tijdje terug nog :) Nooit problemen mee! En de laptop precies zoals ik hem wil hebben.

(In grote lijnen) zelf bepalen wat er in komt, welk scherm, welke hardeschijf, hoeveel geheugen, wat voor processor..

Ze zullen vast ook hun slechte producten hebben, maar ik heb nog nooit een slechte pc / laptop / whatever van Dell gehad.
Hoezo? In tegenstelling tot veel andere merken (zoals bijvoorbeeld Apple) geeft Asus netjes 2 jaar garantie op haar producten
Ehm, bedoel je niet ACER IPV ASUS?
ik vind jullie beide reactie erg raar...

vooruitgang Lenovo en Asus. achteruitgang HP Acer.

Hp Acer zijn de grootste prutmerken

en Asus is de beste daarna lenovo op dit moment.
Anoniem: 340068 @yucatan13 oktober 2011 18:12
ik vind jullie beide reactie erg raar...

vooruitgang Lenovo en Asus. achteruitgang HP Acer.

Hp Acer zijn de grootste prutmerken

en Asus is de beste daarna lenovo op dit moment.
HP maakt daarentegen wel zeer leuke printers
Uit de vele modellen die warmte problemen hebben. Daarnaast is de casing van (vooral de laptops voor 2011 erg fragiel..)

ot: Vraag me af wat de verhoudingen zijn bij de onderliggende categoriën (desktop,laptop,thin client, etc.)
Anoniem: 425175 @B-ie-r13 oktober 2011 11:25
De laptops van Acer, HP en Dell hebben ook warmte problemen gehad, dan is het merk niet meteen slecht.
ik heb een Asus uit 2003, werkt nog prima, niks mis mee.
dit is eigenlijk net als racisme, een paar laptops geven problemen en gelijk is het hele merk kut.
ICT-ers moeten eens van dit soort ideeën zat.
ieder merk heeft zn min en pluspunten. en wat jij nu zegt is misschien bij een paar laptops van toepassing, maar ieder merk heeft wel eens een faalmodel gehad.
Ik denk niet dat de laptops/pcs noodzakelijk slecht zijn. Ik kan het begrijpen dat ik net die rotte appel heb gekocht. Maar dan gaan we over tot het kritieke punt van dienst na verkoop.

Persoonlijk ken ik heel weinig mensen met een Lenovo als non-firma-laptop. Veel mensen hebben waarschijnlijk al bedenkelijke ervaringen gehad met hun laptops en willen een uitwijken naar een alternatief merk met een hoge reputatie, dan kom je wel uit bij Lenovo denk ik. Probleem is dat Lenovo nu ook van de middensegment markt wil proeven en goedkopere laptops begint te maken die niet voldoen aan de kwaliteit waar het merk garant voor staat.

Als je een goede stevige laptop wil, ga dan voor 14-15 inch aan 800-1000 euro zonder al te veel franjes. Dan kom je al gauw uit bij de betere reeksen bij gelijk welke leverancier, of dat nu Dell, HP, Toshiba of Lenovo is. Van Asus en Acer weet ik niet of zij een "betere" lijn hebben, of door hun hele segment op value (features/prijs verhouding) concurreren.
de casing van welke laptops? de Vostro-serie? de Inspirons? de Latitudes?

De latitudes die we hier hebben ( voor en na 2011 ) zijn imho zeer solide. Getuige ook het feit dat die apparaten nog functioneren zelfs nadat zekere collega's bovenop laptops gaan zitten, etc,etc.
Ik kan dit beamen. We hebben hier honderdtal E5510/20 en E6510/20 uitstaan en ik heb er nog geen één hoeven aanmelden voor garantie. (Dit in tegenstelling tot bv. sommige batches Optiplexen)
ram jij voor de lol es een pcmcia umts card in die e5510/20, je kan je lol niet op.
;)
5510 heeft een zeker bekend probleem ( 100% bij ons, en we hebben hier naar mijn schatting zeker 200 van uitgeleverd ) dat het scherm krom trekt. Kijk maar naar de bovenrand.
Verder is het geluid brak en zijn de toetsen boven het touchpad niet fijn.

Dat gezegd hebbende, ik doe zelf geen hardware support, maar heb niet de indruk dat ze massaal weer terug komen, dus enigzins betrouwbaar zijn ze wel. Al kan het zijn dat Dell deze hw support voor ons doet.

Ik tik dit bericht op een HP 8510w (die overal recht is, fijn touchpad heeft en een onovertroffen geluid voor een laptop vziw), met een schuin oog kijkende naar de Dell 5510 die er naast staat :).

edit/aanvulling:
Geluid van de 5510 is vooral slecht doordat de speakers op de bovenkant van de laptop zitten. Tenzij je met je neus op je laptop zit geven ze dus het geluid de verkeerde kant op. Bij HP zitten de speukers aan de voorkant. Verder zijn ze ook nog eens van een mindere kwaliteit, klinken erg blikkerig, maar het is met name de plaatsing die het verknald.

[Reactie gewijzigd door thegve op 30 juli 2024 18:26]

Anoniem: 135756 @B-ie-r13 oktober 2011 22:18
Onzin, je kan niet zoiets generaliseren.
Dell heeft veel goede producten. hp heb ik betere ervaring mee, maar dat maakt dell niet slecht.
Uit de 1 jaar garantie die Dell levert.
Als de laptop bij Dell zelf is aangeschaft en zij hebben hem in NL geleverd, lijkt het mij niet meer dan logisch dat ook zij zich houden aan de Nederlandse wet. Die schrijft toch wel iets heel anders voor mbt garantie op electronische apparatuur. Als je dus als klant die 1 jaar garantie pikt, doe je zelf dus ook iets niet goed. ;)
Nee hoor, ik heb me zwaar vediept in die materie en de fabrikant kan dat gewoon weigeren.

In de Nederlandse wet staat namelijk niets over 2 jaar garantie.
Ok, toen ik nog in een winkel werkte heb ik me er écht even in verdiept (disclaimer: dit was een jaar of 3 geleden en geldt alleen voor consumenten, niet voor bedrijven!):
Als consument heb je niets met de fabrikant te maken, enkel met de partij waar jij de laptop van koopt (noem ik hier even winkelier). Nu is dat bij Dell natuurlijk feitelijk dezelfde partij maar het principe blijft staan.

De Nederlandse wet schrijft voor dat consumentenartikelen gedurende een redelijke verwachte levensduur onder garantie vallen en dus gerepareerd of vervangen moeten worden. Voor elektronica wordt vaak 2 jaar gezegd. Nou is de afschrijvingsduur op een PC naar mijn weten nog steeds 3 jaar en is dat dus, naar mijn mening, een logischer termijn.

Wanneer Dell (of welke andere winkelier dan ook) zegt dat jij maar 1 jaar krijgt of enkel fabrieksgarantie dan is dat leuk voor ze maar je hebt gewoon recht op een redelijke garantietermijn, ook al staat er op de factuur 1 jaar. Binnen 2 jaar zit je dus sowieso goed en hoef je je ook niet af te laten schepen naar de fabrikant. (Hier mag je natuurlijk wel zelf voor kiezen als dit sneller gaat) De winkelier mag wel verzendkosten vragen.

Wanneer een winkelier niet in staat is om het product te repareren of een product van vergelijkbare waarde te leveren kan een klant geld terug vragen, hierbij wordt wel de restwaarde aangehouden. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld bij een winkel 2/3 van het aankoopbedrag van een videokaart teruggekregen na een jaar gebruik (en ellende).

Mijn redenering toen: Een redelijke verwachte levensduur is 3 jaar, hiervan is nu 1 jaar verstreken, restwaarde is dus 2/3. In het geval van een videokaart natuurlijk geen slechte zaak.
Wat je hier zegt geld alleen voor consumenten. Ik heb een tijdje bij Dell gewerkt en consumenten die belden binnen 3 jaar na aankoop worden gewoon doorverbonden met de binnen garantie afdeling. Deze regelt dan de reparatie. Het kan wel voorkomen dat je je apparaat moet opsturen ter reparatie en hem dus een paar weken kwijt bent.

Als je als zakelijke gebruiker heb je een stuk minder rechten omdat je als zakelijke gebruiker gewoon minder wettelijk beschermd bent.

Nu is het wel dat er een kwaliteits verschil is tussen de modellen. De Inspirons en Vostros zijn de budget modellen en daar betaal je ook naar. Grote zakelijke gebruiken kiezen veel vaker voor Latitudes/optiplexen deze zijn een stuk robuster maar de prijs is daar ook naar.

Mijn advies is ook altijd bij de aanschaf van een Dell. Kies niet voor het el cheapo model maar een studio/latitude.
Ja maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 verschillende dingen.

Dell verkoopt direct aan de consument en houden zich misschien wel aan de regels.

Maar waarom zou je het risico willen lopen door Acer of HP te kopen en dan een welles nietes discussie met de winkelier aan te gaan?

Waarom?

Ja als je tijd teveel hebt en een rechtsbijstand verzekering zou ik zeggen vooral doen.

Maar de vraag is waarom zou je?

Het is echt niet zo dat HP of Acer iets levert waar Asus, Sony of Samsung niet aan kan tippen waardoor je moet kiezen voor een Acer of een HP.

Waarom de risico lopen dat je van de kastje naar de muur wordt gestuurd?
Ik heb zelf een geval gehad waarbij ik naar de winkel had gebeld voor garantie. 'Helaas meneer, hier zit geen garantie meer op'.
Ik bel HP op, meneer reageert geirriteerd over de winkel 'natuurlijk valt dat gewoon onder garantie, we komen hem morgen wel even ophalen, kan een paar dagen duren, is dat geen probleem, kunt u verder werken?'.
Gewoon particulier, zakelijke lijn laptop.
Jij hebt je duidelijk niet zwaar verdiept. Het is alleen zo dat de schuld van de fabrikant moet kunnen aantonen.
De meeste zakelijke gebruikers kiezen bij Dell toch voor gold support. On-site 3 jaar support. Niets mis mee.
Ik heb altijd een wat minder gevoel gehad bij Acer inderdaad (understatement), maar het laatste jaar is het behoorlijk vooruit gegaan in mijn beleving.
Acer en Dell geven allebei 1 jaar garantie dus jah..
Anoniem: 363752 @Dark_man13 oktober 2011 20:52
1 jaar is fabriekgarantie. consumenten krijgen gewoon 2 jaar bij Acer.
Bij Dell is de support tegenwoordig uitbesteed en daarom moet je mazzel hebben of je goede support krijgt.
Dat is ook waarom veel klein zakelijke klanten afhaken (groot zakelijk krijgt nog wel support van Dell intern).

Dell (aandeelhouders) dacht de winst marge te vergroten door te besparen op de relatief dure support afdelingen maar zoals al zo vaak is aangetoond kost je dat op de lange termijn juist meer klanten.

Niemand zit te wachten op slechte support door mensen zonder degelijke kennis of die de lokale taal niet goed beheersen.
(zie als voorbeeld: http://www.hardocp.com/article/2006/09/26/dell_xps_410/9 als je wilt lachen tenminste).
Misschien ligt het eraan wat voor gebruiker je bent. Zelf ben ik certified partner, en krijg altijd heel snel een nieuw hardwareonderdeel en/of monteur langs voor een reparatie.

Er zijn wel wat dingen die mij storen zoals het moeten doorgeven van een service tag, doorverbonden worden, en dit dan weer opnieuw te moeten doen. Soms blijft dat een aantal keer doorgaan.

Maar mijn ervaring is wel dat andere bedrijven een vrijwel identiek supportsysteem aanhouden. Ik ben vrijwel nooit binnen 5 min klaar als ik iets geregeld moet hebben m.b.t. garantie van PC's.
En dat was "vroeger" wel anders (voor 2009/2010).
Dan had je als zakelijke klant een vrijwel direct nummer met de "inhouse" support afdeling met veel kennis van alle zakelijke hardware.
In 2009 is alles "geoutsourced" met alle gevolgen van dien.
Ik zou nu wel twee keer goed nadenken bij aanschaf van zakelijke Dell systemen.
Ik vroeg mij net af Samsung maakt goede degelijke producten en komt steeds vaker op verschillende Markten voor; Airco's,Wasmachines,Mobieltjes,Laptops,Tv's etc. maar ze maken volgens mij nog geen desktop pc's?

Volgens mij zouden hun een hele goede concurrent zijn! Meestal zijn de prijzen van de laptops scherp, en ik heb nog nooit slechte ervaringen gehad met mensen die hun Samsung laptop terug kwamen brengen, dat die te heet werd etc.
Ik vroeg mij net af Samsung maakt goede degelijke producten en komt steeds vaker op verschillende Markten voor; Airco's,Wasmachines,Mobieltjes,Laptops,Tv's etc. maar ze maken volgens mij nog geen desktop pc's?
Samsung maakt wel degelijk desktop pc's alleen niet op grote schaal.
Voorbeeld: http://www.pcpro.co.uk/reviews/desktops/samsung-u250-all-in-one-pc/
Ze kunnen ook niet overal de grootste in zijn... bovendien zijn de marges op PC's erg laag.
Ik snap dat de meeste tweakers, hardwaretypes zijn die werkelijk denken dat de kwaliteit van de apparatuur doorslaggevend is in deze cijfers. Meeste werkgevers zullen een pc echter zien als een apparaat waar een medewerker zijn e-mail en office-functies op uitvoerd. Een pc is een pc en de ene is echter duurder dan de andere. Dell heeft zijn prijzen voor de zakelijke markt in de afgelopen anderhalf jaar extreem laten stijgen en levert dus marktaandeel in.
Anoniem: 356646 13 oktober 2011 13:17
HP elite en probook zijn ook niet geweldig hoor. Die lui presteren het om de memorybays onder het zeer moeilijk te verwijderen toetsenbord te plaatsen. Verder is de behuizing van de 4000 serie beetje raar opgebouwd. Schuifjes voor de accu worden ook gebruikt om de backplate te verwijderen. Als je dat accu eruit haalt en een beetje doorschiet zodat de backplate 1mm verschuift welken de schuifjes al niet lekker meer.

Ik heb het dan over de 6000 serie en de 8000 serie.

Dell heeft ook goede dingen. Zoals de servicetag. Dit werkt gewoon ideaal.

Acer krijg je weliswaar wat minder support maar je betaald ook minder voor dezelfde hardware als je het vergelijkt met HP/Dell. Maar als er niets kapot gaat is dit ook gewoon een goede laptop.

Asus heb ik weinig ervaring mee dus daar ga ik ook niets over zeggen.
Zo heeft elk merk wel wat.
Ook Dell heeft geheugen onder het toetsenbord bij bepaalde modellen.
En wat dacht je van de Latitude E4300, webcam kapot of beschadigde lcd rand -> hele lcd vervangen...
Lenovo timmert behoorlijk aan de weg, vooral in China en andere landen in Azie.
Ook bekend daar vanwege de mobile telefoons die ze daar maken (LePhone).
Is toch een behoorlijke markt daar
Sorry, maar werk hier op een peperdure Lenovo laptop en ik heb al 3 keer een nieuwe gehad en nog steeds vertoont hij de meeste vreemde kuren, ik ben echt van mening dat Lenovo geen goede laptops maakt (of iig niet meer)..
Ik was er eerst erg blij mee, maar achteraf is die vreugde omgeslagen in verdriet.
Dat Lenovo dus een groeispurt maakt kan ik helaas niet toejuichen.
En wat zijn die kuren dan? Wellicht gaat het om één lijn die jou niet goed bevalt. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat Lenovo alleen maar slechte laptops levert. En dat ze een groeispurt hebben betekent vaak ook dat ze meer budget hebben voor onderzoeken/support. Dat kan voor jou als consument dus ook goed uitpakken.

Het is imo ook zoiets persoonlijks. Zelf heb ik vrijwel alleen maar goede ervaringen met Dell en Lenovo, met HP weer minder. Een ander juist omgedraaid.
al deze discussies over wat nou wel een goed merk is, en wat niet.. is onzin..
tegenwoordig staat ieder merk hun mannetje wel.
Ieder merk heeft min en pluspunten, maar tegenwoordig verkoopt zelfs Medion nog redelijke kwaliteit.
meer heb ik er niet over te zeggen
Sterker nog typ dit op een budget LIDL laptop met 3 jaar garantie (en hij doet het nog prima), waar zie je dat?!?
Dat kan je waarschijnlijk terugzien in de bron onder het kopje "Others". Dat is natuurlijk slechts een deel. Hier gaat het om de bedrijven die het grootste marktaandeel hebben. Jouw LIDL laptopje valt daar kennelijk niet onder.

Dat wil natuurlijk niets zeggen over de kwaliteit, alleen wel dat jouw laptop van een merk/leverancier is dat minder gekocht is.
dat bedoel ik maar, tegenwoordig is alles kwaliteit! tuurlijk er zit een rotte appel tussen, maar over het algemeen heeft ieder merk toch echt meer WERKENDE laptops/desktops dan kapotte :P
Nou hier hebben wij jaren HP zonder problemen gehad, en vanaf het moment dat we Dell als nieuwe partner hadden ging de kwaliteit ook naar beneden.
Veel meer DOA's, defecten en de support is ook een stuk slechter.
Kan je zien hoe verschillend het is. Wij hebben hier een jaar of 8 alleen maar Dell machines gebruikt en zelden problemen gehad met laptops en desktops. Als ik schat zijn er bij ons een stuk of 200-250 systemen "verbruikt", maar nooit geen DOA gehad, en uiteindelijk iets van 2-3 systemen met terugkerende problemen.

Enige wat nog wel eens voorkwam is een schijfcrash na 2-2,5 jaar, maar dat zullen er ook niet meer dan 10-15 zijn geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.