Apple brengt iOS 5 uit

Apple heeft iOS 5 uitgebracht voor de iPhone 4, iPhone 3GS, recente iPod touch-modellen, iPad en iPad 2 en de tweede versie van Apple TV. Omdat veel mensen iOS proberen te downloaden vanaf Apples servers, kunnen de wachttijden oplopen.

De firmware kan gedownload worden vanuit iTunes 10.5, de onlangs uitgebrachte nieuwe versie van Apples mediasoftware. Doordat veel mensen iOS 5 proberen te downloaden, kan het langer dan gewoonlijk duren om de software binnen te halen. Gebruikers melden wachttijden van een kwartier of meer. De software-update is beschikbaar voor iPhone 3GS, iPhone 4 en beide varianten van de iPad. Er is ook firmware beschikbaar voor recente modellen van de iPod touch en Apple TV v2. Daarmee wordt alle iOS-hardware die sinds de zomer van 2009 uitkwam ondersteund.

Na installatie van iOS 5 kunnen updates ook draadloos gedownload en geinstalleerd worden, zo zegt Apple. Die updates zullen in omvang veelal kleiner zijn, omdat alleen de nieuwe onderdelen ter download worden aangeboden en niet een geheel OS, zoals nu nog gebeurt.

De grootste wijziging is het Notification Center. Daardoor worden meer notificaties weergegeven op het lockscreen en kunnen gebruikers een overzicht van notificaties per app zien door de statusbalk naar beneden te trekken. Deze wijze van het tonen van notificaties was eerder al te zien in onder meer Android en Symbian Belle. Notificaties nemen bovendien het scherm niet meer over, maar worden bovenin het scherm getoond.

Daarnaast zit iCloud ingebouwd in iOS 5. Met die dienst kunnen gegevens van de iPhone op servers van Apple worden opgeslagen en opgevraagd worden op onder meer Apple- en Windows-computers. De synchronisatie gebeurt draadloos. Apple heeft in iOS 5 bovendien een eigen WhatsApp-alternatief gebouwd: iMessage. Daarmee kunnen teksten, foto's en video's realtime worden uitgewisseld tussen gebruikers van iPhones, iPods en iPads. Op het lockscreen is - naast een directe manier om het volume en de muziekspeler te bedienen - ook een snelkoppeling te vinden naar de camera om sneller een foto te kunnen maken. Die feature was eerder te vinden in HTC's Android-skin Sense.

Ook nieuw is Newsstand, een gedeelte van de iTunes Store waarin tijdschriften en kranten kunnen worden gedownload. Deze uitgaven kunnen ook ongemerkt op de achtergrond worden binnengehaald. Het is onduidelijk of Nederlandse kranten en tijdschrijften ook verkrijgbaar zijn, maar vermoedelijk is dat niet het geval. Ook heeft iOS vanaf versie 5 betere Twitter-integratie, waardoor foto's en video's rechtstreeks vanuit het fotoalbum kunnen worden getwitterd.

De mobiele versie van Safari heeft net als de desktopversie een Reader-functie gekregen. Met een druk op de knop wordt een artikel op een site van zijn layout ontdaan, waardoor het zonder afleidende elementen gelezen zou kunnen worden.

Daarnaast krijgt iOS 5 reminders: een digitale versie van post-its, met ingebouwd alarm dat afgaat op een bepaalde tijd of als de gebruiker op een bepaalde plaats komt. Aan de Mail-client is bovendien s/mime toegevoegd, een manier om mails in html-formaat van encryptie te voorzien. Ook is er voor de iPad een nieuw toetsenbord in iOS 5 gebouwd. Dit toont beide helften van het toetsenbord aan beide kanten van de iPad halverwege het scherm, waardoor het met twee duimen bediend kan worden. Tot slot is gamesplatform Game Center voorzien van een systeem, waarmee turn based games gespeeld kunnen worden.

Screenshot iOS 5 Screenshot iOS 5 Screenshot iOS 5 Screenshot iOS 5 Screenshot iOS 5

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-10-2011 • 19:41

347 Linkedin

Lees meer

Whatsapp maakt iOS-versie gratis Nieuws van 15 oktober 2011
Apple brengt iOS 5 volgende week uit Nieuws van 4 oktober 2011

Reacties (347)

347
289
82
5
0
43
Wijzig sortering
http://ios.e-lite.org/ = http mirror :P wel ff met de hand de juiste versie selecteren en dan aan itunes voeren

nog een eigen 100mbit ftp mirror:

ftp://t-bosserver.dyndns.org/

inlognaam : guest password leeglaten!

[Reactie gewijzigd door timbosie op 12 oktober 2011 19:48]

Dank je wel voor je mirror.
Misschien een kleine tip: ik kon nog veel meer zien op je server zoals foto's van je huis en auto, enz. Misschien handig om dat even een beetje af te schermen?
Verbaast mij telkens weer dat mensen zomaar wat downloaden van een mirror die er ineens is. Wellicht is dit allemaal 100% te vertrouwen, maar ik zou dat niet zomaar doen. (Tenzij Apple een SHA256 en een GPG handtekening van de binary ergens neergezet heeft, zodat ik de boel kan kontroleren).
inderdaad.. foto's van de wc etc, wel leuk behang trouwens :P
Ben onbekend met apple-updates, maar kun je deze download dan gewoon via itunes erin zetten?
Of shift-restore als je op windows zit :)
Anoniem: 286841
@timbosie12 oktober 2011 20:39
Lijkt me nooit zo'n goed idee om zulk soort software te downen van zo'n onbetrouwbare 8)7 bron
Dan moet je het niet doen. Als je wat langer in de wereld an custom roms, jailbreak etc zit dan weet je waar je mee bezig bent en wat de risico's zijn.
Ja, als er rook uit het toestel komt moet je het buiten bereik van kinderen en dieren houden.
Haha harstikke bedankt man, ben benieuwd om uit te vinden hoe de snelheid zal zijn op mijn iPod 3GS. Nog 2 minuutjes en dan weet ik het :)
net als Door Pogostokje, woensdag 12 oktober 2011 20:19

je ziet meer op je ftp dan wat jij wil laten zien! :o
Anoniem: 296131
13 oktober 2011 14:22
the Guardian heeft wat internet traffic stats op een rij gezet van gisteren tijdens de iOS release. Een geweldige piek van alleen iOS verkeer. Waanzinnig gewoon.

http://www.guardian.co.uk...affic-spike?newsfeed=true
Hier zitten veel op te wachten... downloaden gaat traag nu.
Deze update zal wel weer een record worden voor Apple.

[Reactie gewijzigd door rosje77 op 12 oktober 2011 19:50]

Anoniem: 380944
@rosje7713 oktober 2011 18:48
Is dit niet juist het soort bestand dat je door middel van torrents snel kunt verspreiden?
Hier hebben veel mensen op gewacht!
Zometeen downloaden en testen / gebruiken.

P.s, is deze versie te jailbreaken?
// no hate intended
Ja, is gewoon te doen met de redsnow beta die ook te gebruiken was voor iOS 5 Gold Master. Je moet dan wel de GM ergens vandaan plukken en die openen met redsn0w als daar om gevraagd wordt, in plaats van de definitieve versie

[Reactie gewijzigd door Oentje13 op 12 oktober 2011 23:56]

Je kan ook de officiele 5.0 gebruiken hoor
Ik hoop het, ik denk ben benieuwd of ze lockscreen kunnen overtreffen.
op de iPad waarschijnlijk wel. Daar klopte vrij weinig van de resoluties die bij de lockscreen apps hoorden...
Apple. Het enige bedrijf wat met 1/5e marktaandeel toch 5x zoveel reacties weet te verwerven op tweakers.net als een thread m.b.t. de nummer 1 of 2 in de markt.

Of Apple is knap, of de gemiddelde tweaker is gewoon een dom Apple-kuddedier.....
Je spreekt jezelf tegen. Slechts 1/5e marktaandeel, dus geen kuddedieren. De meeste mensen hebben geen iPhone.
Anoniem: 415197
@Erwin_Br13 oktober 2011 14:52
Sinds wanneer is tweakers representatief voor de markt?
Helaas trekken de apple servers dat momenteel niet :+
De snelheid van de download is de bottleneck hier ook niet. Het maken van de reservekopie duurt lang...
Heel fijn maar niet heus, ik kreeg net een error tijdens de update en nu zit mijn iPad 2 in recovery mode. De enige optie die ik nu nog heb is om deze te restoren naar de fabrieksinstellingen, waardoor ik al mijn data kwijtraak.
Als het goed is heeft iTunes een reservekopie gemaakt?!
Restore werkt ook niet, dan krijg ik een 3194 error. Maar gelukkig ontwaakt hij dan wel uit recovery mode. Misschien moet ik maar even een paar dagen wachten.

Edit: het is uiteindelijk toch gelukt, de error werd veroorzaakt doordat ik teveel shit in mijn hosts file had staan.

[Reactie gewijzigd door Hastur op 13 oktober 2011 03:24]

En nu maar hopen dat mijn 3GS niet weer getransformeerd gaat worden naar een slome bak.Dat was het geval toen ik van iOS3 naar iOS4 ging!!
Mijn 3GS is helemaal niet traag op iOS4 ?
Ik zal deze update binnenhalen zo gauw er een JB is :)

EDIT:

Is gewoon te jailbreaken met sn0wbreaze :D

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 12 oktober 2011 21:18]

Ik vond hem qua gevoelssnelheid sneller, maar er was wel minder geheugen beschikbaar, waardoor apps er vaker uitklapten.
Dan wordt hij nu toch waarschijnlijk alleen maar slomer..
Helaas dat je via iTunes niet kan downgraden, omdat het alleen maar trager aan het worden is. ik hoop hetzelfde met mijn iPod Touch 3e gen 32GB!

Hij download nu wel lekker sloom.. 637,3MB met resterend 3 uur :O
Je kan prima downgraden met itunes, zoek maar op
Inderdaad, zolang je maar de originele .ipsw file hebt van de versie die je wilt installeren. Vervolgens in iTunes op rectoren klikken terwijl je de alt toets (mac) ingedrukt houd.
MITS / alleen maar als je de voor jouw toestel specifieke SHSH Blobs hebt. Anders kan het echt niet.

[Reactie gewijzigd door autoreverse op 12 oktober 2011 21:52]

Ik heb iO5 GM nu al een week op mijn 3gs staan. En geloof het of niet, ik heb de indruk dat de 3GS sneller geworden is en ook de batterij gaat langer mee.

Dus je hoeft je geen zorgen te maken. Intergendeel, je zult verrast zijn.
En het topic op GoT: [iOS 5] Ervaringen en Discussie
En ja het downloaden gaat langzaam op dit moment omdat half Nederland hem naar binnen takelt.

En nog een goede reden om naar iTunes 10.5 te gaan is dat er geen quicktime meer in zit.

[Reactie gewijzigd door Bierkameel op 12 oktober 2011 19:45]

Half Nederland en de rest van de wereld.

Gelukkig heb ik al de GM op mn iPad en iPod Touch. Maar... ik moet nog wel de OSX update downloaden - welke eveneens traag is.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 12 oktober 2011 19:46]

Voor de mensen die meteen willen gaan downloaden: ik hoop dat jullie een beetje geduld hebben, bij mij geeft itunes aan dat het nog wel 3 uur gaat duren voor het bestand gedownload is ;)

Zelf ben ik met name erg benieuwd naar de nieuwe functies voor het lockscreen, hadden ze jaren eerder moeten doen! Was voor mij ook de reden voor de jailbreak op mijn oude 3gs.

De andere nieuwe functies heb ik mij nog niet eens echt in verdiept eigenlijk, de aanpassingen aan het lockscreen was voor mij meteen reden om te willen updaten naar iOS5. Twitter integratie is niet iets waar ik op zat te wachten, maar kan mij voorstellen dat het voor veel mensen een pluspunt is. Draadloos updaten voegt voor mij ook niet zo heel veel toe denk ik, om contacten en dergelijke te syncen hang ik hem toch aan de pc. Icm met iCloud kan ik mij er nog wel iets bij voorstellen overigens.

Nederlandse kranten en tijdschriften? Persoonlijk heb ik niet de verwachting dat die er gaan komen, ik heb tot op heden ook nog niet echt veel fatsoenlijke Nederlandse boeken gespot bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Rupie op 12 oktober 2011 19:53]

Idd... Dit is ook de reden dat veel gingen jailbreaken.
Anoniem: 34095
@Rupie12 oktober 2011 22:51
even op "stop" drukken en dan opnieuw, dan gaat ie verder soms heel snel, soms weer wat langzamer, paar keer doen :)
Anoniem: 151407
12 oktober 2011 19:51
de final van nu en de GM is exact het zelfde. de install.plist is identiek ook kwa nummer.
voor degene die nu denken van he laat ik de GM updaten naar de 5.0 van nu.
neit nodig :)
Weet iemand ook al hoe de snelheid is vergeleken met iOS 4 op een ipod/iphone 3GS ten opzichte van iOS 5, mijn iPhone 3G werdt namelijk ontiegelijk traag op iOS 4.
Anoniem: 330244
12 oktober 2011 20:13
De mobiele versie van Safari heeft net als de desktopversie een Reader-functie gekregen. Met een druk op de knop wordt een artikel op een site van zijn layout ontdaan, waardoor het zonder afleidende elementen gelezen zou kunnen worden.
Deze functie komt met de duurdere abonnementen goed van pas. Foto's en animatie's van artikelen en reclame vreten natuurlijk data. Ik miste al de mogelijkheid om afbeeldingen uit te schakelen.
1 2 3 ... 16

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee