De Reclame Code Commissie heeft bepaald dat twee reclames van Samsung over 3d-tv-technologie in strijd zijn met de Nederlandse Reclame Code. Samsung mag van de reclamewaakhond niet meer op deze manier reclame maken.
Concurrent LG had de zaak op 1 juli bij de Reclame Code Commissie aanhangig gemaakt, blijkt uit documenten waarover Tweakers.net beschikt. LG maakte bezwaar tegen twee reclameuitingen van Samsung over 3d-tv-technologie. De eerste reclameuiting staat op de website van Samsung, terwijl de tweede gedrukt staat in een flyer van het bedrijf. Op de website luidt de gewraakte zinsnede: 'Er is slechts een manier om 3D te ervaren als u niet in de bioscoop zit. En dat is met de Samsung 3D-tv', terwijl in de flyer onder meer staat dat 'de actieve shutter-techniek zorgt voor het comfort van de grootste kijkhoek' en dat die technologie de 'enige is waarbij volledig 3D-Full HD kan worden weergegeven.
De Reclame Code Commissie vond dat de eerste reclameuiting misleidend is omdat in het meerendeel van de bioscopen de passieve 3d-technologie gebruikt wordt. LG maakt bij zijn in 2011 aangekondigde 3d-lcd-tv's gebruik van passieve 3d-technologie op basis van de eigen Film Patterned Retarder-filmlaag. De instantie verwierp het verweer van Samsung dat de uiting slechts een persoonlijke visie van Samsung weerspiegelde over de 3d-ervaring van zijn tv's en dat consumenten de reclametekst zullen opvatten als 'gebruikelijke overdrijving'.
Ook de zin in de reclamefolder kan volgens de Reclame Code Commissie niet door de beugel. Zo ontbreekt volgens de reclamewaakhond het onderscheid tussen de vertikale en horizontale kijkhoek. Uit testen op onder meer Tweakers.net blijkt dat bij passieve 3d-technologie met vertikale kijkhoeken groter dan 15 graden de crosstalk aanmerkelijk toeneemt. De horizontale kijkhoek is in veel gevallen echter beter, vooral wat betreft kleur door het gebruik van ips als paneeltype.
De reclame-instantie concludeert verder dat er nog geen eenduidige definitie voor de term 3D-Full HD is afgesproken door de gezaghebbende European Broadcasting Union-organisatie. Dit kan volgens de Reclame Code Commissie zowel slaan op 1920 bij 1080 pixels per oog als op de waarneming van deze 3d-resolutie door beide ogen. Door deze term in zijn reclamefolder niet te specificeren, is de reclametekst in de folder misleidend en tevens ongeoorloofd vergelijkend, aldus de Reclame Code Commissie.
De Reclame Code Commissie oordeelt dat Samsung in het vervolg niet meer op die manier reclame mag maken, maar legt geen boete op. Samsung is inmiddels in beroep gegaan tegen het besluit. Het is nog niet bekend wanneer de reclamewaakhond definitief uitspraak zal doen.