Apple kondigt iOS 5 aan voor iPhone, iPod en iPad

Apple heeft op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC een nieuwe versie van iOS aangekondigd voor de iPhone, iPod en iPad. De nieuwe versie biedt onder meer over-the-air updates voor iOS en een nieuw systeem voor notificaties.

De iPhone, iPod en iPad kunnen na iOS 5 van een systeemupdate worden voorzien zonder tussenkomst van iTunes of een desktop of laptop, aldus de fabrikant. De updates bevatten bovendien alleen de wijzigingen, waardoor ze kleiner zijn dan de volledige systeemupdates die Apple tot nu toe beschikbaar stelde. Ook kunnen iOS-devices vanaf versie 5 via wifi synchroniseren met iTunes.

Het nieuwe Notification Center combineert notificaties van alle applicaties in een menu. Dat menu kan - net als bij Android - tevoorschijn worden getoverd door de bovenste balk omlaag te trekken. De notificaties zijn bovendien zichtbaar in het lockscreen. Daarnaast kan de gebruiker multitasken door met drie vingers de applicatie naar links of naar rechts te vegen, een functie die eerder opdook in een bèta van iOS 4.3. Een pinch-gebaar met vier vingers brengt de gebruiker altijd terug op het thuisscherm.

Op het lockscreen is ook een snelkoppeling te vinden naar de camera om sneller een foto te kunnen maken. Die feature was eerder te vinden in HTC's Android-skin Sense, waar de gebruiker vier snelkoppelingen op het lockscreen kan neerzetten. De camera staat daar standaard bij. Foto's kunnen voortaan worden genomen met de Volume Up-knop. Plaatjes kunnen bovendien op het iOS-device worden bewerkt met een ingebouwd programma.

Apple heeft in iOS 5 bovendien een eigen WhatsApp-alternatief gebouwd: iMessage. Daarmee kunnen teksten, foto's en video's realtime worden uitgewisseld tussen gebruikers van iPhones, iPods en iPads.

Ook nieuw is Newsstand, een gedeelte van de iTunes Store waarin tijdschriften en kranten kunnen worden gedownload. Deze uitgaven kunnen ook ongemerkt op de achtergrond worden binnengehaald. Het is onduidelijk of Nederlandse kranten en tijdschrijften ook verkrijgbaar zijn, maar vermoedelijk is dat niet het geval. Ook heeft iOS vanaf versie 5 betere Twitter-integratie, waardoor foto's en video's rechtstreeks vanaf de camera-applicatie kunnen worden geüpload.

De mobiele versie van Safari heeft net als de desktopversie een Reader-functie gekregen. Met een druk op de knop wordt een artikel op een site van zijn layout ontdaan, waardoor het zonder afleidende elementen gelezen zou kunnen worden.

Daarnaast krijgt iOS 5 reminders: een digitale versie van post-its, met ingebouwd alarm dat afgaat op een bepaalde tijd of als de gebruiker op een bepaalde plaats komt. Aan de Mail-client is bovendien s/mime toegevoegd, een manier om mails in html-formaat van encryptie te voorzien. Ook is er voor de iPad een nieuw toetsenbord in iOS 5 gebouwd. Die toont beide helften van het toetsenbord aan beide kanten van de iPad halverwege het scherm, waardoor het met twee duimen bediend kan worden. Tot slot is gamesplatform Game Center voorzien van een systeem, waarmee turn based games gespeeld kunnen worden.

De nieuwe versie van het besturingssysteem komt uit voor de iPhone 3GS, iPhone 4 en de iPod touch-varianten uit 2009 en 2010. Ook beide versies van de iPad worden ondersteund. Ontwikkelaars kunnen een bèta-versie van iOS 5 al maandagavond downloaden, de definitieve versie komt dit najaar uit. Volgens veel geruchten zal dan ook een nieuwe iPhone in de winkels komen.

De aankondiging van iOS 5 komt niet als een verrassing. In een vooraankondiging had Apple al laten weten dat de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem tijdens de keynote zou worden gepresenteerd. Daarnaast had het bedrijf uit Cupertino al laten weten dat iCloud zou worden aangekondigd en er meer informatie over Mac OS X 10.7 Lion zou worden gegeven.

De presentatie van de nieuwe iOS is dit jaar wel laat. De vorige versies van het besturingssysteem, iPhone OS 3 en 4, werden telkens op een aparte bijeenkomst vroeg in het voorjaar getoond. De updates begonnen vervolgens in juni voor oudere apparaten, waarna bijna gelijktijdig een nieuwe iPhone gelanceerd werd.

iOS 5: notification iOS 5: notification iOS 5: notification iOS 5: News Stand iOS 5: reminders iOS 5: camera op lockscreen iOS 5: foto's editen iOS 5: foto's editen iOS 5: duimtoetsenbord iOS 5: OTA updates iOS 5: turn based games
Foto's: Engadget

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-06-2011 • 20:21

307 Linkedin

Lees meer

Apple brengt iOS 5 volgende week uit Nieuws van 4 oktober 2011
Ontwikkelaar jailbreakt iOS 5 Nieuws van 7 juni 2011

Reacties (307)

Wijzig sortering
euh, waar zijn de veel beloofde widgets... Ik hoor er niemand over!

Iedereen is blij met de update's... ik niet echt. Mis nog steeds erg veel. Leuk zo'n verbeterd notificatie systeem. Maar dat is het dan ook. Wat is er nog meer nuttig aan iOS5. Vind dit totaal geen major update nummer waar. Meer IOS4.5 waardig.

Geen iTunes meer nodig... oke, iTunes heb je nodig om te activeren. Daarna iTunes nooit meer gebruikt, het is een muziek programma programma om je telefoon van software te voorzien... Hoe vreemd.... Ik heb het enkel voor firmware updates welke nu gelukkig over the air gaan.

Persoonlijk zwaar teleurgesteld! Ik mag het verkeerd zien maar had veel meer verwacht van iOS5. Waarom vasthouden aan deze menu opstelling. Waar blijft een fatsoenlijk homescreen...

Edit:
offtopic:
Taalgebruik


Ik wil op m'n homescreen het weerbericht kunnen zien, van wie ik e-mail heb ontvangen, welke gemiste gesprekken ik heb. Welk andere notificatie dan ook.

Twitter integratie... leuk, maar ik zit er niet op te wachten. Hoop dat het uit te schakelen is!

iMessage, gedoemd te mislukken als het alleen van Apple device naar Apple device is. Weet niet hoe het staat met FaceTime, maar ik gebruik het nooit omdat ik niet weet wie welke telefoon heeft en of het dus wel werkt.

Reminders, goede toevoeging als het goed uitgewerkt is. Anders komt het veel te laat en is het gewoon een van de todo apps uit de appstore.

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 6 juni 2011 22:36]

Anoniem: 342185
@Timo0026 juni 2011 23:47
Ik zou zeggen koop een ander merk telefoon als dit wilt dan moet je geen iPhone kopen, wellicht eens jezelf verdiepen in je aankopen i.p.v. klakkeloos wat kopen en daarna lopen zeuren wat je veel te duren Apple device allemaal niet kan. En als je niet eens 2 tikken wilt uitvoeren om het weer te zien dan snap ik niet waarom je ergens anders op wilt wachten. wellicht om je heen kijken zie je ook het weer...
Persoonlijk vind ik dat Apple wel eens met een vernieuwde GUI mag komen. Deze GUI stampt nog uit 2006 en er worden in iOS5 enkel wat pleisters geplakt welke passen in deze GUI. Het lijkt wel of hun GUI vast zit op 4x5 iconen.

Na 5 jaar vind ik het wel eens tijd dat Apple komt met iets waar je weer verteld van staat. Iets waar iedereen versteld van stond toen de eerste iPhone uit kwam.
Met huidige smartphones kun je meer dan met een pc van twintig jaar geleden. Het zijn complexe apparaten en je wilt gebruikers die net gewend zijn aan een bepaalde GUI niet ineens iets compleet nieuws voorschotelen. Ook al is het beter.

De ribbon interface van Office was innovatief, maar veel bestaande gebruikers vonden het maar lastig.

Je noemt het pleisters plakken, maar je kunt het ook zien als het stapsgewijs wegpoetsen van de laatste ergernissen op een beproefd concept.
Zoals Timo002 al aangeeft en mooi verwoord: Apple mag wel eens komen met iets waar men versteld van staat. Dat is lang geleden, en ik kan me dan goed voorstellen dat de iPhone gebruikers telkens minder tevreden zijn met de updates, en al zeker omdat de geruchten altijd zo mooi zijn.
Wie heeft ze beloofd dan? Waren allen geruchten
Het waren anders wel geruchten die erg fijn waren om te horen. Het leek mij ook een gebruikelijke toevoeging aangezien iOS volgens mij het enigste OS is dat nog geen widgets ondersteund.
Anoniem: 34095
@Timo0027 juni 2011 03:38
Ik wil op m'n homescreen het weerbericht kunnen zien, van wie ik e-mail heb ontvangen, welke gemiste gesprekken ik heb. Welk andere notificatie dan ook.
had je opgelet, dan had je gezien dat dit er allemaal inzit, je bent net Greenpeace, ook eerst schreeuwen zonder onderzoek. != tweaker.
Daar waar jij het over hebt betreft het notificatie scherm, niet het Homescreen! Dat is heel iets anders bester TWEAKER! Het notificatie scherm ziet er nou niet echt verbazingwekkend uit! Lockinfo (jailbreak) kent dat scherm al jaren en dit is er gewoon een copy van! Nu heb ik geen problemen met kopiëren, maar doe het dan wel goed!
Valt mij ook erg tegen, vooral voor de iPad zijn widgets wel een erg groot gemis...
Anoniem: 131162
@Timo0028 juni 2011 12:29
weer op het homescreen kan toch? gewoon een plaicatie maken die een notificatie stuurt...
Reacties hierboven zijn nog aardig enthousiast. Ik ben het totaal niet, er zit niets vernieuwend in. Camera knop op lockscreen vind ik zelf overbodig, hoop dat deze ook uitgeschakeld kan worden. Is geen nieuwe functionaliteit alleen maar een koppeling naar een functionaliteit toe.

Nu ze Android achteraan gaan met hun notificatiebalk slaan ze hun eigen markt wel in. Zo gaat de iPhone steeds meer op Android lijken (en voor de fanboys, ook andersom) waardoor de overstap van iOS naar Android ook makkelijker word naar mijn mening. Er is nog steeds een erg groot prijsverschil waardoor er meer mensen voor Android gaan kiezen. Bovendien komen er ook steeds mooiere toestellen met Android (Zie bijv. de review van de HTC Sensation)

Ik had zelf meer verwacht van deze updateronde. De maatschappij veranderd snel en de nieuwe generatie houdt alleen maar meer van veranderingen en vernieuwingen. Tijd zal het leren...
Daar ben ik het niet mee eens en ik zal even proberen te beargumenteren waarom niet.

Ik heb afgelopen jaren verschillende Android toestellen in mijn bezit gehad (HTC Desire, HTC Legend, Sony Xperia X10) en 3 iPhones (3G, 3GS en de 4 inmiddels). Ik kom echter telkens tot de conclusie dat ik bij de concurrerende toestellen telkens uitkom op de iPhone.

Dat wil niet zeggen dat ik Android afkeur. Ik vind het notificatiesysteem van Android ongeëvenaard (misschien tot nu dan), het hoge tweak-gehalte vind ik superb en de Android market vind ik vele male beter dan die van Apple, al geeft die van Apple een gevoel van veiligheid.

De echte reden dat ik Apple (nu) verkies boven Android is vanwege het design. Dat is iets heel persoonlijks en niemand kan mij hierop aanvallen. Ik wil gewoon een toestel dat direct werkt zonder bloatwarez met een "glossy" look die mij aanspreekt. Ook het Retina-scherm vind ik tot nu toe ongeëvenaard (kom niet aan met de SGS II*).

Toch mis ik nog heel veel features in Apple's iOS, die Android wel heeft, waarvan ik er een paar heb teruggezien vandaag.

Het Notificatiesysteem is nu eindelijk een voldoende waard. De cameraknop is handig en het foto's maken met de volume knop is een goede zet aangezien de + en - van de volume nu los zitten van elkaar en fysiek gescheiden zijn. iMessage daarentegen is mijn inziens een leuk idee, maar wel iets te laat...

Wat user-friendly betreft heeft iOS het naar mijn weten gewonnen, maar wie weet wat Android te brengen heeft? Wat hardware betreft vind ik dat Apple het met z'n iPhones ontzettend goed brengt, op de kortsluiting (geen death grip) na van de iPhone 4 waar we in NL gelukkig geen last van hebben aangezien het bereik hier over het algemeen super is. Het voelt veel degelijker aan dan de Android toestellen die ik tot nu toe in m'n handen heb gehad.

De Keynote heb ik vanaf tijdstip 0 gevolgd en ik kan zeggen dat ik er niets aan had kunnen durven toe te voegen...

Wel jammer: iOS verveelt heel snel :P

[Reactie gewijzigd door APAF-1 op 6 juni 2011 21:10]

Haha ik moet echt lachen van Apple-fans die alleen denken dat er maar 1 gebruiksvriendelijke besturingssysteem is. Windows Phone staat qua gebruiksvriendelijkheid mijlen ver voor en Apple heeft met iOS bewezen niks nieuws te brengen. Windows Phone is de echte dreiging voor Apple.
Zeg ik dat dan? Ik geef alleen aan dat ik tussen Android en iOS zou kiezen voor iOS... Ik heb geen woord Windows phone gesproken.

Wat Windows betreft:
De Windows Marketplace heeft gewoon niet genoeg apps als whatsapp e.d. om te kunnen concurreren. Over een half jaartje zie ik dit wel direct gebeuren. Wie weet stap ik dan over?

Maar tot nu, doe eens even wat minder fanboy en reageer op het inhoud van m'n bericht of reageer gewoon niet
gebruiksvriendelijkheid vind ik meer iets subjectiefs, iedereen vraagt en verwacht iets anders van een UI. Of hoe dacht jij gebruiksvriendelijkheid te meten?
Windows Phone staat qua gebruiksvriendelijkheid mijlen ver voor

En dat kan je al zeggen terwijl die hier nog niet eens uit is? |:( gezwets dus.
Qua pure gebruiksvriendelijkheid moet ik eerlijk toegeven dat Apple iets hoger scoort dan Android. Ik zeg zelf altijd: 'geef mijn opa/oma een iPhone en hij/zij weet binnen één dag hoe het toestel werkt" Ik denk echter ook dat straks zal blijken dat Honeycomb hier wat Android betreft verandering in zal brengen.

Daarnaast kan ik jou beamen dat iOS snel verveelt en dat ik hierin nog veel features mis die Android wel heeft.
Gaat snel, ik kan me iOS 3 nog herinneren... Paar jaar geleden
En mooi, veel vernieuwingen en verbeteringen, misschien ga ik dan toch voor de iphone...
Positief punt vind ik wel dat slide-menu, ik zag anderen, dan vond ik android toch wel handiger. Nog steeds vind ik het wel jammer dat iTunes verplicht is...

[Reactie gewijzigd door F.West98 op 6 juni 2011 20:26]

Als Android gebruiker heb ik alleen maar lof voor het slide-menu. Het zal ongetwijfeld ook goed werken op de iPhone. Ik ben echter benieuwd of hier ook patenten op rusten en zo ja, of dit ook gaat leiden tot een patentenstrijd tussen Google en Apple? Uiteraard is het erg voor de hand liggend om een slide-menu te hebben, maar laten we wel wezen, tegenwoordig kijk ik niet raar meer op van welk patent dan ook.

iMessage daarentegen lijkt mij een vrij nutteloze toevoeging. WhatsApp heeft wellicht wat ogen en haken (zoals de vermeende privacyissues m.b.t. het niet-encrypted opslaan van gegevens, zoals onlangs op tweakers te lezen was), maar kent ondertussen wel een penetratie van 85% (bij Hi). Wat bij andere providers ongetwijfeld niet zeer veel zal verschillen. Wat heeft iMessage daar tegenover te bieden? Je mist al de communicatie met Android devices. Dus veel heil zie ik er niet in.
iMessage is naadloos geïntegreerd met de smsapplicatie, zodra deze herkend -à la WhatsApp- dat de ander ook iMessage kan gebruiken vervangt deze de sms-functie. De indicatie zijn de tekst 'iMessage..' in de tekstinvoer ipv 'Sms..' en de groene verzendknop ipv een blauwe. Zodra de ander geen iPhone gebruikt of geen dataverbinding heeft zal deze automatisch op sms overgaan.

Samengevat, je hebt er geen last van als je het niet gebruikt. De kans dat je een andere iPhone-gebruiker treft waarmee je gratis kunt 'IM-en' is dus groot.
Maar toch blijft het jammer dat ik op dit moment communiceer via telefoon, sms, whats app, ping, e-mail en facebook. Hier zou dit dus ook nog bij komen (mits ik een iphone zou hebben :P) en daar zit ik nu niet echt op te wachten. Ik hoop dus ook nog steeds op een standaard die hiervoor gebruikt gaat worden, vanuit welke partij dit komt boeit me niet echt zolang het maar een standaard protocol oid is. (staat verder los van iOS5 natuurlijk, ik kan niet wachten totdat ik deze kan proberen op mijn ipad)
Je merkt er niets van, zoals n8n al zegt. Mocht het toevallig zo zijn dat jij en je ontvanger beiden een iPhone met iOS5+ hebben, dan LIJKT het alsof je een sms stuurt, alleen dan gratis.
iMessage daarentegen lijkt mij een vrij nutteloze toevoeging. WhatsApp heeft wellicht wat ogen en haken (zoals de vermeende privacyissues m.b.t. het niet-encrypted opslaan van gegevens, zoals onlangs op tweakers te lezen was), maar kent ondertussen wel een penetratie van 85% (bij Hi). Wat bij andere providers ongetwijfeld niet zeer veel zal verschillen. Wat heeft iMessage daar tegenover te bieden? Je mist al de communicatie met Android devices. Dus veel heil zie ik er niet in.
Wellicht dat Apple dan WhatsApp gaat weigeren in de appstore, omdat het dan een concurrerende app is met die van hun eigen, omdat het dan teveel overeenkomsten heeft met een eigen app.

Zie bijvoorbeeld het gedoe die er was toen VLC Player naar de Appstore kwam of Opera.

EDIT: Ik zie nu pas dat het de SMS functie vervangt, als de ontvangende partij ook een iDevice gebruikt. Hoe gaat dit technisch gesproken in zijn werk? Hoe weet iDevice X dat device Y ook een iDevice is?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 8 juni 2011 00:07]

Anoniem: 371730
@CH4OS8 juni 2011 16:21
Apple weet op elk moment wie (telefoon id, nummer, ip-adres, locatie, naam, ...) online is en wie niet. Dus kijken ze gewoon als het device met dat nummer online is of niet, als het online is, dan zenden ze een iMessage.

Langs de andere kant weet ook Google constant wie online is op een geregistreerde Android device.
Misschien het uitwisselbaar is zoals met iChat/GoogleTalk/Yahoo?
Het zou idd een stuk beter zijn als je met verschillende diensten kan uitwisselen.

Maar het is denk ik handig voor degenen die wel een iPhone hebben dat je toch dit als default hebt.
Het mooie van Whatsapp is dat ik met mensen met een Nokia,Android of Iphone toestel kan bereiken. Dus ben het met je eens dat iMessage niks toevoegd.

Vind iOS 5 er erg goed uitzien, ik wacht nog even op een nieuwe iphone voordat ik overga.
Dat is het nooit geweest, er zijn altijd al messengers geweest voor mobiel, al 8 jaar lang kan ik gewoon MSNen op me smartphone...

Daarbij had Google natuurlijk al Gtalk, dus BB heeft meer dan genoeg concurrentie...
Dat is dus niet zo :) Alles gaat nu via iCloud. iTunes is niet meer verplict. Syncen en updaten gaat draadloos zonder iTunes :) (Gelukkig :) )

[Reactie gewijzigd door Bloemstukje op 6 juni 2011 20:38]

Muziek dien je te downloaden
Photostream beperkt zich tot de laatste 1000. Op zich handig maar vraag me af of dit geen verwarring kan veroorzaken. Backup blijft wat dat betreft nog steeds erg belangrijk.
Als je geen wifi router hebt. Hoe kan je dan al die data backuppen? Of alleen de data die verandert is die dag?
ah, dat wist ik niet. Is er dan een speciale folder? Of hoe gaat dat iCloud dan in zijn werk?
En hoe sync je iCloud met je PC dan? Juist, via iTunes of vergelijkbare sneakware (sneakware is waar je bij het installeren zegt dat je geen Quicktime of Safari wil maar hij bij de volgende update beiden toch installeert zonder het te vragen)
Op Windows waarschijnlijk icm iTunes. Op OSX zal het wel in het OS gebakken zitten (zoals MobileMe nu ook geïntegreerd is). Om in iTunes gekochte muziek (of via iTunes Match geconverte muziek) en boeken op je computer te gebruiken heb je (natuurlijk) iTunes nodig, maar voor de andere zaken wellicht niet.
Anoniem: 298401
@Croga7 juni 2011 13:38
Dan ben je waarschijnlijk zo'n "ja" klikker, want je bent niets verplicht, je kunt heel prima aangeven wat je wel of niet wilt hebben.

Wel is het idd irri dat je er tekens bij elke update op moet letten, mooier zou zijn als je het permanent kunt weg klikken

Dus zonder vragen klopt voor geen meter
Dus je hebt helemaal geen iTunes meer nodig? Dat weet je 100% zeker?
Volgens iPhoneclub is vanaf iOS5 iTunes niet meer nodig. En ik ben het met je eens dat dat een grote verbetering is, vooral als je windowsgebruiker bent.

[Reactie gewijzigd door ATS op 6 juni 2011 20:42]

Anoniem: 371730
@ATS8 juni 2011 16:14
En nog meer als je een Linux gebruiker bent. Linux en iTunes werken helemaal niet samen, zelfs niet via Wine. Gelukkig heb ik geen iProbleem aangeschaft.
Helemaal eens met je over het notificatiemenu. Elke keer als ik een iPhone in mn handen had wilde ik de bovenbalk naar beneden halen, dat kan straks dus ook daadwerkelijk :p
Itunes is juist niet meer verplicht. iOS 5 is "PC Free".
Zoals al een beetje voorspeld was door de geruchten zou iOS dus het notificatie systeem van Android overnemen. Nu iedereen van iedereen gekopieerd heeft hoop ik dat de comments over kopieren over zijn. Iedereen kopieert van iedereen, zo zie je maar weer. Jammer dat ze geen gehele integratie maken en alleen voor twitter. Een soort systeem daarin zodat ook andere sociale diensten daar gebruik van kunnen maken. Ook de browser is natuurlijk wat achterhaald geweest op andere browsers en heeft een update gekregen. Over het algemeen zie ik allemaal dingen uit andere OSen. En upgrades van bepaalde atributen. Niet spectaculair maar wel broodnodig.
Als je eens kijkt op Engadget, waar ze een artikel besteeden aan elke feature van iOS5 (maar windows Mango was nauwelijks een artikel waard), zie je ook dat in elk artikel staat: Pretty much like Android, just like BlackBerry, like Amazon music... Deze in deze iOS5 update zit er echt niets innovatief in, en het is ook al duidelijk te merken aan de Apple stocks: al -5% en nog steeds serieus aan het vallen.
Steve Jobs zij nog dat 2011 the year of the CopyCats zou worden, maar blijkbaar heeft iedereen hem misgeïnterpreteerd...
De copycats ging over de tablets, iOS 5 gaat gewoon verder in verbetering op punten die velen als enigzins irritant ervaarde, waaronder het notificatie-systeem. Dit systeem was op een jailbroken iPhone al veel gebruikt en men heeft die developer (volgens geruchten) aangenomen om dit te implementeren. En zoals Kcod aangeeft, who really cares, als gebruiker vind ik dit mooie oplossingen of het nu lijkt op Android of niet. Uiteindelijk kies ik iOS nog steeds simpelweg omdat het geheel voor mij beter werkt en daar gaat het uiteindelijk om... persoonlijke voorkeur.

En de stocks hebben hier natuurlijk bar weinig mee te maken (-1.5% overigens). De trend van die kleine dalingen is altijd al aan de gang na een WWDC, om wat voor reden dan ook. Tot nu toe is de lijn alleen maar stijgende.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 juni 2011 21:32]

http://finance.yahoo.com/...scale=on;source=undefined

Je hebt naar de -5 PUNTEN gekeken, en concludeerd dat ze vallen? Gaat helemaal niet slecht met apple hoor.
Apple geeft ook niet aan dat het nieuw is.
Maar de gedachten had Jobs al in 1997, net nog een keynote van toen der tijd gezien.
Ook daar werd al vermeld dat het geen nieuwe ideeën zijn.

Maar MobileMe werkte al wat op een vergelijkbare manier.
Duidelijk te merken aan de Apple stocks?

Wel raar dat op 2 jaar de aandelen in waarde meer dan verdubbeld zijn.

[url]http://http://finance.yahoo.com/echarts?s=AAPL+Interactive#chart2:symbol=aapl;range=2y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined[/url]

Ik heb zo'n vermoeden dat Jobs er niet echt van wakker van zal liggen.

[Reactie gewijzigd door Jaws1974 op 7 juni 2011 09:33]

Ik vind het best dat iedereen ideeën van elkaar jat, dit is goed voor de ontwikkeling van technologie en dus ook voor de mensheid, iedereen profiteert hier van.
Ik vind het alleen altijd zo hypocriet, en stoor me er echt enorm aan als bedrijf A iets van bedrijf B overneemt, en dan bedrijf B begint te janken.. echter doet bedrijf B precies het zelfde.

Iedereen moet ook toegeven dat Android deze functies al meer dan een jaar bevat, en ik ben blij dat Apple hier eindelijk mee komt. Het hele punt van tablets en phones imo is juist het mobiele, als je elke keer je pc er aan moet hangen gaat het zijn doel voorbij.
Wees blij dat iedereen ideeën van elkaar jat, anders kan de consument 100 keer zoveel flappen neerleggen. Stel je voor dat niemand het idee van meneer Ford had overgenomen om een autotje te bouwen... Het gebeurd altijd al, de reden dat bedrijven janken is dat ze veel geld in hun innovaties/patenten steken, en dat er ook weer uit willen halen. Als je niet jankt krijg je niks, of stel je je wel heel zwak op. Bedrijf B jat wat van bedrijf A, bedrijf A laat niks van zich horen, bedrijf B denkt mooi, en de volgende jat stap is een stuk gemakkelijker
Dat zat toch ook al in WM5? tenminste dat kan ik nog van mijn oude HTC/Typhoon herinneren.

Maar zo had je het ook al op de Mac met growl en zo kan je door blijven graven.
En Android heeft het weer van WebOS, en die zullen het vast wel weer ergens anders vandaan hebben, notification trays op desktop OS'en herinner ik me nog van een of andere Linux desktop die ik iets van 10 jaar geleden gebruikte bijvoorbeeld. Zo gigantisch veel manieren om een notificatie systeem op een 4" schermpje te maken zijn er nou ook weer niet, dus uiteindelijk komt iedereen op een variant van een slide menu met notification tray uit.

Bij dit soort features is het gewoon beter goed gejat dan slecht verzonnen, het notificatie systeem dat ze eerst hadden was ruk, nu ziet het er een heel stuk beter uit en werkt het vergelijkbaar als bij Android. Iedereen blij toch? Het is niet alsof we het hier over een of andere uber feature hebben waar anderen jarenlang research naar hebben gedaan.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 6 juni 2011 22:39]

in Win Mo zit het al jaar en dag... Maar verder is het natuurlijk gewoon een verder ontwikkelde start balk ;) Zie je al die notificaties naast je klokje staan? Dat is gewoon exact hetzelfde idee (alleen iets meer iconen maar die zijn verborgen sinds de komst van Win Vista/7)
Maar als Android het notificatie menu overgenomen had van Apple dan hoorde je ze wel. Ondertussen kopieeren ze wel en dan hoor je ze niet.. ;)
Ik ben Android fan en het boeit me niet. Dit zet Google ook weer tot innovatie aan.
En als je kijkt naar de notificatie tijdens een applicatie die runt lijkt het 100% op de MIUI Rom notificatie. Een chineese rom... Amerikanen die van de chinezen kopiëren. Wel grappig.
Anoniem: 144601
@Yrck6 juni 2011 20:57
Ik denk dat Google waarschijnlijk binnenkort een claim aan z'n broek krijgt van Apple wegens het copieren van hun gepatenteerde notificatiesysteem.
Sowieso valt het mij op dat ik vrijwel alle verbeteringen al eerder gezien/gehoord heb bij Google of Microsoft (!). Toch opvallent voor een bedrijf dat zoveel innovatie heeft dat er geen compleet nieuwe dingen inzitten. Neemt natuurlijk niet weg dat deze verbeteringen voor de iOS liefhebber het wel weer een stukje beter maken.

Overigens ben ik niet zozeer tegen het kopieren van features, als dat de gebruiker van het product ten goede komt. Waar ik wel tegen ben zijn fanboys die schreeuwen dat bedrijf x niet innovatief is of feature x van y gekopieerd heeft, waardoor x automatisch slecht is.

Dat features gekopieerd worden is m.i. een logisch gevolg van kijken wat werkt en wat niet werkt. Dan kom je op een zeker moment toch bij (ongeveer) dezelfde ideeen uit, al dan niet met basaal onderscheid door verschillen in de ontwerpfilesofie.
Marketing! Een MacBook is ook niet veel anders dan een Windows PC maar toch heeft het wat extra's.

En laten we het oude cliche maar weer gebruiken. VCC2000/Betamax waren ook beter dan VHS, maar sloot beter aan wat klanten wilden (pr0n }> )
Niet alleen eerder bij Google of Microsoft, ook eerder in de hele jailbreak scene. Zo'n beetje alles wat het nieuwe notificatiesysteem gaat bieden was ook al beschikbaar in Cydia. Zo heb ik daar een package Mobile Notifier die ook nagenoeg exact dezelfde popup laat zien aan de bovenkant van het scherm, alleen zonder de afgeronde hoekjes zoals deze te zien zijn in de keynotes. Daarnaast geeft het ook gemisde notificaties weer op het lockscreen, en kan je kan je gemisde notificaties ook overal oproepen (hoewel niet via een dragdown, maar dubbelklik op homebutton), ook zijn de notificaties gelinkt aan de apps. Nagenoeg hetzelfde dus, en dit draai ik al een aantal maand.

(edit: zie nu pas dat Mr. Gabbertje hier onder bovenstaande ook al noemde)

Maar nu hebben we het alleen over het notificatie systeem, ik ben het met je eens dat daar weinig in geinnoveerd is (al zie ik daar ook niet heel veel mogelijkheden toe), en ben het ook helemaal eens met je laatste twee alineas.
Daarentegen, iCloud is wel een goede samenhangende verbetering die ik nog niet heb gezien bij google of microsoft (althans niet zo volledig). Syncen van bijna alle data wordt nu wel heel erg makkelijk, daar heb je bij de concurrentie vaak meerdere apps voor nodig.

[Reactie gewijzigd door paidur op 7 juni 2011 12:51]

Weer een gemiste kans met iMessage. :( Wanneer stoppen fabrikanten nou eens met dit soort dingen die alleen op hun eigen OS / hardware werken.
Dit is 1 van de redenen waarom WhatsApp zou groot is geworden. Werkt op (bijna) alle platforms, geen gedoe met codes maar gewoon je mobiele nummer.
Alleen werkt het helaas niet op een iPod Touch of iPad. Dus kan je net zo goed SMS-en.

iMessage werkt op de iPod Touch, iPhone én iPad.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 juni 2011 20:34]

moet jij eens proberen te sms'en op een iPod 8)7

Ik vind het een logische stap, maar verre van nodig tenzij het volledig wordt geïntegreerd in het OS en minder vergt van de accu...

Het beste vind ik nog steeds het notificatiesysteem. Android was ze voor, maar wat willen ze verzinnen wat Android niet heeft? Notificaties die je van rechts naar links haalt? :P

Beetje een anti-climax dat we tot Herfst 2011 moeten wachten ):
moet jij eens proberen te sms'en op een iPod 8)7
Ik bedoel dat je dan net zo goed kan SMS-en naar andere iPhone bezitters. iPod bezitters vallen hoe dan ook buiten de boot.
Ik vind het een logische stap, maar verre van nodig tenzij het volledig wordt geïntegreerd in het OS en minder vergt van de accu...
Dat wordt het ook.
Het beste vind ik nog steeds het notificatiesysteem. Android was ze voor, maar wat willen ze verzinnen wat Android niet heeft? Notificaties die je van rechts naar links haalt? :P

Beetje een anti-climax dat we tot Herfst 2011 moeten wachten ):
Rome is ook niet in twee dagen gebouwd :p
Anoniem: 241683
@907106 juni 2011 20:51
Whatsapp is gratis....

En werkt het cross platform, dus veel makkelijker :)

Met whatsapp kan ik al mijn contacten bereiken, al mijn contacten hebben whatsapp, dus best geniaal. Lekker goedkoop.
:9
Whatsapp gratis? Ben lui dus een linkje:

http://www.quora.com/What-is-WhatsApps-business-model

Okee knip en plakje erbij:

"WhatsApp generates its money by asking $0.99 for the iPhone version. The Blackberry, Android and Symbian versions work with a subscription model of $1.99 per year. The subscription is for free in the first year."
Je kan SMS-en naar elke mobiel :z

Je hoeft geen iMessage te gebruiken.
iChat is ook niet zo reusachtig groot en facetime ook niet.

Maar voor Apple gebruikers onderling werkt het prima
Ik vermoed (puur mijn interpretatie dus) omdat iMessage hetzelfde icoontje heeft als de huidige SMS/MMS App van de iPhone, dat het berichtje naar andere iOS gebruikers als databerichtje wordt gestuurd, maar naar anderen als SMS/MMS.
Wat is het probleem, dan blijft iedereen toch gewoon Whatsapp gebruiken..ik kijk eerst ook wel wat het is..maar blijf denk ik sowieso Whatsapp gebruiken..
Blijkbaar was het een flink probleem dat whatsapp berichten niet encrypt. Zo een probleem dat ze de app gratis weggeven. Imessage is en encrypted.

En we hebben Blackberry gebruikers ook nooit horen zeuren over ping.
met de iPhone kun je toch ook pingen? En toch blijft bijna iedereen whatsapp gebruiken..
Als iedereen zo anti whatsapp is dan stopt iedereen vanzelf met het gebruiken.
wat had je dan verwacht? dat apple aankondigt:
we hebben nu een nieuw message systeem ontwikkeld, daarbij ook meteen een android app gemaakt en even met RIM overlegd dat zij het ook gaan integreren...
dat is iets voor een 3rd party als WhatsApp, en die blijven echt wel door ontwikkelen wees daar maar niet bang voor.
Ik denk dat iMessage best voor kostenbesparingen kan zorgen, ik zie in ieder geval geen negatieve invloed die het kan hebben, dus waarom dan niet?
Dat automatisch updaten vind ik nog niet zo'n goed idee. Iedere keer dat ik m'n iPad pak is straks m'n accu leeg :)
Je kunt het ook gewoon uitvinken en handmatig blijven doen.
Zoals je kan zien in de afbeeldingen moet je het downloaden en installeren eerst bevestigen ;)
In één van de slides was daar een setting voor, automatisch kan ook.
Zet hem dan in zijn dock als je hem niet gebruikt.
helemaal mee eens :)
het os ziet er trouwens echt wel super uit. alleen de halve toetsenbord (dat duimen gedoe) was ook best net even aangekondigd bij windows 8 of hoe de opvolger van windows 7 dan wel niet genoemd gaat worden. maar is wel praktisch.
Mag ik vragen wat er zo super uit ziet? Het ziet er precies hetzelfde uit als de eerste iOS die op de iPod Touch werd uitgebracht.

De vernieuwende functies geven het een goeie kans om weer te concurreren met de huidige mobiele OS'en.

Tevens vind ik het ook goed dat Apple eens kijkt bij de buren hoe hun het doen, het notificatie systeem van android werkt namelijk ontzettend goed, gelukkig kunnen iPhone gebruikers hier nu ook van profiteren.
Helaas mis ik hier nog steeds de pijltjestoetsen wanneer je een typefoutje gemaakt hebt. Kan maar niet wennen aan dat vergrootglaasje om vervolgens een stap terug te gaan...
voor een niet-apple-fanboy vind ik dit goed klinken! bovengenoemde nieuwe functies 'hadden er natuurlijk al lang in moeten zitten', maar desondanks top

edit: een eigen messaging service vind ik wel iets minder... dit soort software dient crossplatform te zijn, imo

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 6 juni 2011 20:24]

Je kunt natuurlijk altijd nog whatsapp of andere alternatieven gebruiken..ze verplichten het je niet om te gebruiken.
Anoniem: 390875
@Daejji6 juni 2011 20:40
niet, of nog niet? ;) Tenslotte is er veel spam, malware en viezemensenboel op MSN en AIM e.d., dus om de gebruikers daartegen te behoeden is het verstandiger om deze buiten te sluiten :+
viezemensenboel is er genoeg op het internet..je kunt gewoon met safari alle porno bekijken die je maar wilt hoor..
Waarom dingen invullen die niet zo zijn?? Apple staat Whatsapp, MSN etc. etc. gewoon allemaal toe.
Anoniem: 390875
@Daejji6 juni 2011 21:00
viezemensenboel is er genoeg op het internet..je kunt gewoon met safari alle porno bekijken die je maar wilt hoor..
Leuk, maar we hadden het over een messaging service, niet het internet. En als er een pervers kereltje op MSN zit dan kan die er wel afgeschopt worden, maar die heeft 1 tel later weer een nieuw Live account. Koppel nu de messaging accounts aan geverifieerde iTunes accounts, en dat wordt al een stuk moeilijker (moet iemand eerst weer aan identity theft beginnen).
Waarom dingen invullen die niet zo zijn?? Apple staat Whatsapp, MSN etc. etc. gewoon allemaal toe.
Om dat wat niet is nog wel kan komen. Denk aan het hele abonnementen op publicaties verhaal. Eerst was dat vrij, toen moesten de abonnementen in ieder geval ook in de bijbehorende app worden aangeboden.

En voordat je daarop reageert - let wel dat ik niet zeg dat dit slecht is. Er zitten immers vele voordelen aan voor de gebruiker (centraal beheer van je abonnementen, geen geklooi met allerlei verschillende betaaalmethoden, je gegevens komen niet bij meerdere partijen te liggen). Maar juist dat argument zou je ook kunnen gebruiken om te zeggen dat mensen beter de Apple messaging service kunnen gebruiken.

Ook houdt dit op zich WhatsApp niet van iPhone af - WhatsApp zou best gebruik kunnen maken van Apple's messaging services, of Apple zou zich al moeten beroepen op het hele 'dupliceren van bestaande functionaliteit' verhaal.
Anoniem: 300407
6 juni 2011 20:24
Grappig om te zien dat het notificatiesysteem bijna hetzelfde is als de jailbreakapp MobileNotifer. :)
Was dat toevallig die persoon die ze ook aangenomen hadden? De ontwikkelaar van MobileNotifier??
Volgens mij wel ja ;)
"Een pinch-gebaar met vier vingers brengt de gebruiker altijd terug op het thuisscherm."

hint naar iphone 5 zonder home-button?
Dan mag het scherm wel een stuk groter worden. Ik ken mensen, mijn vader bijvoorbeeld, met van de kolenschoppen als handen die al met moeite 4 vingers op het scherm kunnen krijgen laat staan dan ook nog pinchen.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee