Gemiddelde downloadsnelheid in Nederland stijgt tot 15,5Mbps

De gemiddelde downloadsnelheid van een breedbandverbinding is toegenomen van 10,2Mbps in het eerste kwartaal van 2010 tot 15,5Mbps in het eerste kwartaal van 2011. Glasvezel is het snelst, gevolgd door kabelaar Ziggo.

Dat meldt Telecompaper in een onderzoek naar de internetsnelheden in Nederland. De snelheden die isp's beloven, groeiden echter van gemiddeld 16,2Mbps in 2010 naar 24,9Mbps in 2011, zodat de verhouding tussen de beloofde en de daadwerkelijk behaalde snelheid is verslechterd van 63 naar 62 procent.

Een meerderheid van 92 procent heeft een breedbandverbinding van 6Mbps of hoger via dsl, kabel of glasvezel. Het aantal abonnees met een internetverbinding met een snelheid tot 3Mbps daalde echter in het afgelopen jaar fors, met 22 procent, en ligt nu op 3 procent van alle breedbandabonnees.

Volgens Telecompaper, dat zijn meetgegevens baseert op de cijfers van 18.000 iPingtest-deelnemers, levert glasvezel met gemiddeld 40,1Mbps de hoogste downloadsnelheden. Kabelaanbieder Ziggo levert volgens het onderzoek de beste prestaties in de segmenten 0-3Mbps, 3-6Mbps, 12-24Mbps en 100Mbps+, terwijl UPC goed zou scoren in de 24-48Mbps- en 48-100Mbps-marktsegmenten. Tele2, dat vdsl-verbindingen in de aanbieding heeft, zou goed presteren met snelheden die schommelen tussen de 6 en 12Mbps.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-05-2011 • 16:24

217 Linkedin

Reacties (217)

217
215
68
2
0
24
Wijzig sortering
Wij zitten hier al zo'n 3 jaar op FTTH van OnsBrabantNet, 100/100mbit/s, ongeveer het snelste wat er te krijgen is voor thuisgebruikers (up+down bij elkaar opgeteld) en dan ook nog lekker betaalbaar met goede (lekker tweakbare ;)) IPTV en DVB-C zonder encryptie.

Mooi om te zien dat het gemiddelde stijgt, met de steeds meer eisende internetapplicaties en 1080p/i streaming is een snelle verbinding vereist, vooral bij cloudservices zijn een hoge upload- en downloadsnelheid alsmede een stabiele verbinding van belang.

Overigens staat Nederland volgens de Ookla Netindex (verzameling van speedtest.net results) op 23.16mbps, waarmee dat NL wereldwijd op de 6e plaats staat. Bij het uploaden doen we het heel slecht, daar staan we op de 20e plaats met een gemiddelde van 5.76mbps. In NL betaal je gemiddeld $3.59 per mbps

[Reactie gewijzigd door donny007 op 26 mei 2011 18:01]

Dan zijn we niet goed bezig, want een tijdje terug stonden we nog op nummer 2.
De achterhoek/Oost Gelderland wordt op het moment massaal glasvezel uit gerold.
Kijk op http://www.reggefiber.nl en http://www.glashart.nl

Ik denk dat Oost Nederland binnenkort 1van de snelste regio wordt voor snel internet in Nederland. In de komende maanden zullen veel dorpen activaties plaats gaan vinden van glasvezel verbindingen die worden opgeleverd.

In Winterswijk bijvoorbeeld worden alle huis aansluitingen tot aan de FTU 1 Gb/s verbindingen. In de FTU wordt pas een CAP op de LAN poort gezet met de de snelheid die je hebt afgesloten in abonnement bij de provider.

De monteurs die aan het lassen waren, vertelde ons dat in Winterswijk 1 van de snelste netwerken krijgt tot nu toe in Nederland, sneller nog dan het netwerk wat in Almere ligt. Almere heeft op het moment 1 van de snelste glasvezel netwerk is nederland.

In winterswijk zullen voor de nieuwe infrasctructuur de nieuwe Genexis FTU gebruikt gaan worden. De types die er komen staan op de volgende link:
http://www.winterswijkopglasvezel.eu/index.php/laatste-nieuws/nieuwe-ftus-voor-winterswijk

De snelheid van de glasvezel netwerken zullen de komen jaren wel eens flink snel verhoogd gaan worden, wat we hebben gehoord uit bronnnen bij Reggefiber/Glashart en KPN. De eerste stap zal vermoedelijk zijn 200 Mb Up en Down daarna 500 Mb Up en Down.
Jammer dat er altijd wordt vergeleken op snelheid.

Ik ben van ADSL naar kabel gegaan (6Mbps naar 60Mbps van UPC). Bijna om de dag ligt het internet eruit, variërend van een paar minuten tot een halve dag, en ik ben niet de enige. Een betrouwbaarheidstest waarbij ADSL, kabel en glasvezel worden vergeleken is veel interessanter dan een test waar de conclusie is dat downloadsnelheden gestegen zijn (dat had iedereen je al kunnen vertellen). De genoemde snelheid van 15,5Mbps komt verder niet overeen met een ander onderzoek (bron, Ctrl+F amsterdam).
Downtime zou toch echter de gemiddelde behaalde snelheid omlaag helpen lijkt mij (op een dag 12 uur 10mbit halen, en 12 uur niks, is een gemiddelde van 5mbit). Wellicht dat jouw bron dit wel meeneemt en daarom met slechtere resultaten komt?
als dat zo is zou ik toch maar heel gauw nog een keertje overstappen. dit soort dingen zijn natuurlijk onaanvaardbaar en staan niet in het contract opgenomen. een slechte uptime zou al genoeg reden moeten zijn voor een ontbinding van het contract. maar ja als er geen alternatieven zijn heb je er alsnog niets aan, dus kijk eerst ff wie er nog meer levert. als ik jouw was zou ik gewoon ziggo alles-in-een doen.
Ja, dat probleem heb ik hier ook. Ik was XS4ALL gewend 1 of 2 keer per jaar 30 minuten down nu UPC gewoonweg dagelijks storing variërend van 30 minuten tot de hele dag :S Stuur ik ze een mailtje zeggen ze ja had je meteen moeten melden toen het storing was... Telefoon loopt ook via jullie internet net als TV dan kun je jullie niet bereiken :( *Zucht* Denkt erover na om terug te gaan naar XS4ALL =P
Tja, wij zijn een half jaar geleden van ADSL naar kabel gegaan, omdat het ADSL totaal niet te vertrouwen was. Viel om de haverklap weg, en als je iets downloadde viel de telefoonverbinding weg. Bij kabel nergens last meer van.
Volgens Tele2 heb ik 20 Mbps, maar met veel geluk krijg ik maar 12 Mbps binnen. En als de digitale TV aan gaat daalt dat nog eens naar 10 Mbps... Kan niet wachten om naar Ziggo over te stappen volgend jaar. :-)
dsl is dsl, je snelheid wordt er niet meer of minder van als je switched van provider. Ligt echt aan de ligging van wijkcentrale.
Anoniem: 311111
@Netrunner26 mei 2011 16:43
Wel als je van DSL naar kabel gaat, bij kabel maakt de afstand namelijk niets uit.
Nee je hebt tot 20Mb/s, afhankelijk van hoe ver je van de centrale af zit.
Je intrain/dsl/netwerk snelheid gaat niet omlaag van (ip)TV kijken.

Verbruik van 1 kanaal bij Tele2 is maximaal 5Mbit overigens.
jawel, want je TV snoept stiekem een deel van je bandbreedte weg terwijl hij uitstaat. standaard wordt er dan op je lijn bandreedte gereserveerd voor je TV zelfs als je die niet eens hebt.
Ja, maar dat verandert niks aan de intrainsnelheid van de je DSL verbinding; wat je modem vervolgens hip aan bandbreedte verdelen doet over verschillende VC's of VLANS, heeft verder niks met de intrainsnelheid van je DSL-lijn te maken, zoals Cio zegt... ;)
Anoniem: 150792
@Bose32126 mei 2011 16:47
Hier ook Tele2 me zgn 20Mbps, heb geluk als ik de 9 haal....maar standaard 7-8
Toch opvallend dat juist de kabelproviders de hoogste snelheden waarmaken. Ik zie in de opzomming geen enkele Glasvezel provider.

Zullen deze nog te klein zijn om in de statistieken voor te komen?
Glasvezel realiseert de hoogste snelheden, gemiddeld 40,1 megabit, gevolgd door respectievelijk Ziggo en UPC. Van alle providers (glasvezel uitgezonderd) biedt Ziggo de beste verhouding tussen geadverteerd en gemeten voor de segmenten 0-3 Mbps, 12-24 Mbps en 100+.
Ze zullen het wel buiten de beschouwing laten omdat de verschillen minder groot zijn en er weinig tot geen concurrentie op dat vlak is. Je hebt meestal maar één aanbieder van glasvezel.

Het fijnste aan glasvezel vind ik overigens de snelle upload. Die is bij kabel gerust tien keer zo laag als de download. Met glasvezel heb ik hier 50mbit up/down voor 35 euro/maand.
In Weert zijn ze bezig met het aanbieden van glasvezel.
Daar heb je dus keuze uit een stuks of 5 aanbieders. Echter, Ziggo zit er ook en die is ook erg goed hier. Glasvezel netwerk wordt door 2 investeringsmaatschappijen, 1 van KPN en nog een andere. Op dit netwerk komen dus diverse aanbieders. Echt stunten zal niet gaan omdat het net in handen is van een aantal private bedrijven die de kostprijs bepalen. Echter, er zal (hopelijk) wel flink geconcurreerd worden met Ziggo.
Ik doe zomaar een gok dus veroordeel me niet. Maar ik denk dat je gelijk hebt met het feit dat de glasvezelaanbieders nog niet groot genoeg zijn om in deze concurrerende lijst voor te komen. Tevens denk ik ook dat dit komt omdat er veel kleinere bedrijven zijn die glasvezel abonnementen aanbieden. Bij mijn vader op het werk komt binnenkort ook glasvezel. Dit gaat voor veel hogere snelheden zorgen, maar kijkend naar de aanbieder van deze abonnementen zegt mij dat ook helemaal niks.

Ik denk ook dat dit komt omdat op veel plaatsen de uitrol van glasvezel nog moet plaatsvinden. Wanneer over een aantal jaar een substantieel deel van Nederland glasvezel heeft, denk ik dat er aanbieders komen die gaan stunten met prijzen, en dat er dan wel een proces plaats vind zoals nu bij de kabelmarkt het geval is.
Ik zit nu op 50 Mbps. (Glasvezel)

Het kan erg goed kloppen. Veel mensen krijgen nu glasvezel en of hogere snelheden. Ik denk dat het nog wel heel erg snel hoger wordt. Ze zijn al in tig steden bezig met glasvezel verbindingen.
idd, ben het daar wel mee eens, hier in omg. eindhoven zijn ze al flink bezig met het aansluiten van glasvezel, geen aansluit kosten en ook geen kosten voor het door spuiten van de kabel. Denk dat daardoor hier al veel mensen overstappen aangezien het een stuk voordeliger is! en ook de kosten per maand vallen best mee

(Zit momenteel op 100Mpbs glasvezel van ons brabant net)
Krijg hier wel glasvezel, het is echter niks goedkoper qua download snelheid dan internetten via de kabel. Met een alles in 1 pakket net iets meer in de maand kwijt (1 euro nog wat) voor dezelfde 30Mbit down. Upload verschilt wel flink, van 30/3 naar 30/30.
Anoniem: 264305
26 mei 2011 16:30
Wij hebben Ziggo 120Mbit, als ik internet rechtstreeks aansluit, zie ik op de speedtest.ziggo.nl 122Mbit uitkomen.

Als ik me router erachter doe, kom ik op rond de 96Mbit..

Vind ik nog snel zat hoor!

En het downloaden ligt dan ook weer aan de servers waar je van af wilt downloaden natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 264305 op 26 mei 2011 16:30]

Blijkbaar is je huidige router niet in staat 120Mbit door te geven (WAN-LAN throughput http://www.littleurl.net/016e33). Ik gebruik sinds ik Ziggo 120Mbit heb de E3000 van Linksys.

Met de vorige router (WAG320N) bleef ik ook steken op ca. 90Mbit.

[Reactie gewijzigd door LarsvdM op 26 mei 2011 16:37]

Weet jij toevallig of de WRT320N ook dit probleem heeft? Ik hang ook op 95Mbit, toch vreemd op die smallnetbuilder site of hoe dat ook heet zie ik staan dat ie de 120mbit makkelijk kan halen. Cat5e btw.
Heeft je PC wel een Gigabit connectie? Als hij nog ouwerwets 10/100 is, dan komt ie inderdaad niet verder.
Anoniem: 264305
@LarsvdM26 mei 2011 16:40
Ja ik heb momenteel de WRT120N .. heb deze ook pas een paar maandjes..
Zal straks kijken wat het beste is, want volgens mij wilt Ziggo de snelheid nog eens opschroeven.
ik denk het niet. ik denk juist dat ze eerst de alles-in-een basis en plus nog verder verhogen om het gat tussen 44 Mbit en 120 Mbit te dichten. dat is namelijk best veel. eerst was het zelfs 20 Mbit vs. 120 en dat maakt echt een heel groot verschil terwijl je maar 15 eurotjes meer betaald ofzo.
Ik heb ook een 120 Mbit lijn van Ziggo. Bevalt prima! Ik haal minimaal 115 Mbit en vaak gewoon 120 mbit. Een gigabit router erachter doet wonderen :-)

De upload blijft steken op 10 Mbit. Jammer dat er geen symetrische verbindingen zijn van Ziggo. Ik heb begrepen dat de upload duurder is.
Monteur kwam laatst langs, en die heeft mij verteld dat mijn upload in de komende tijd meer recht wordt getrokken. Hier zou een lampje op mijn modem van oranje naar groen moeten verspringen..

Even geduld nog dus!
Inderdaad, ik zou best 50mbps willen opofferen voor synchroon 50mb/50mb, maar dat is helaas alleen weggelegd voor zakelijke verbindingen geloof ik (en anders te duur).

[Reactie gewijzigd door Zoop op 26 mei 2011 16:58]

Waarschijnlijk is je router hardwarematig op zijn WAN poort max 100MBit?
Of hij kan 't tempo niet bijbenen.

Ik heb Zeelandnet kabel, 25 om 2.5 MBit en die snelheden haal ik ook altijd.

edit: foute quote, was voor gidion1987 bestemd

[Reactie gewijzigd door dahill op 26 mei 2011 17:09]

En hoeveel mensen zitten nu nog steeds met een ouderwets isdn-modem? Hebben ze dat ook meegenomen of wordt er puur naar dsl/kabel/glasvezel gekeken? Want volgens mij is het percentage isdn/inbel gebruikers nog hoger dan dat men denkt... Ik help sinds een tijdje in de avonduren wat oudjes met wat simpele computerproblemen (in het het kader van MVO en uiteraard om er zelf ook een goed gevoel aan over te houden) Maar die oudjes zitten bijna allemaal nog met een oude ISDN-lijn... ik heb de afgelopen 2 maanden 9 mensen geholpen, daarvan hadden er dus nog 7 isdn.
Geen ISDN modem, maar wel ADSL over ISDN
volgens mij zijn deze cijvers nogal gekleurt. Alleen mensen met snel internet gaan speedtests doen.

Ikzelf zit op 7Mbit met een uptime van 50%. Lang leve ADSL van online.
Anoniem: 392524
@The_Double27 mei 2011 09:57
Ik zat ook eerst bij online met een zelfde gebruikers ervaring, maar sinds ik geswitcht ben naar telfort is me snelheid omhoog gegaan en ik heb in 2 maanden nog nooit uitval gehad.
Ik vind dat ze in grote steden veel sneller glasvezel moeten uitrollen. zoals xms die levert 200mbit up en down dat is toch zo een heerlijke snelheid. als je een beetje snel internet wilt moet je overstappen naar kabel omdat ADSL te traag is en VDSL niet overal leverbaar is.
Geduld beste Ntr-, het duurt nog een kleine 10 jaar voordat bijv. Den Haag overal Glasvezel heeft.
Zodra het beschikbaar is dan
nieuws: Den Haag wil al zijn inwoners op glasvezel aansluiten
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee