Angry Birds Rio voor Android komt exclusief in Amazon Appstore

Rovio Mobile heeft bekendgemaakt dat de nieuwe Android-versie van het populaire spel Angry Birds vooralsnog alleen in de applicatiewinkel van Amazon wordt uitgebracht. Daardoor is het spel niet in Googles eigen Android Market te krijgen.

Behalve met Angry Birds Rio komt ontwikkelaar Rovio Mobile ook met een advertentieloze variant van de eerste twee Angry Birds-spelletjes. Ook deze komen exclusief uit in Amazons applicatiewinkel en er zit waarschijnlijk een prijs aan vast. Momenteel hoeft voor Angry Birds en Angry Birds Seasons niet te worden betaald, maar de apps bevatten wel reclame. De nieuwe Rio-versie en de advertentieloze varianten komen overigens ook uit voor iOS. De iOS-versies worden uitgebracht in Apples App Store.

Het is niet bekend waarom Rovio Mobile ervoor kiest om zijn Android-software alleen uit te brengen in de applicatiewinkel van Amazon, waarbij de Android Market buitenspel wordt gezet. Mogelijk betaalt het internetwarenhuis de ontwikkelaar om de app exclusief voor de Amazon Appstore uit te brengen.

Doorgaans komt verreweg de meeste software voor Android uit in Googles eigen Market, hoewel ontwikkelaars soms ook voor andere applicatiewinkels kiezen of software zelf aanbieden. In tegenstelling tot bij iOS en Windows Phone 7 zitten Android-gebruikers niet vast aan één applicatiewinkel. Amazon heeft zijn applicatiewinkel voor het Android-besturingssysteem nog niet uitgebracht, maar ontwikkelaars kunnen wel hun software al voor de Appstore indienen.

Door RoD

Admin Mobile

15-03-2011 • 09:21

71 Linkedin

Lees meer

Reacties (71)

71
70
46
0
0
2
Wijzig sortering
Hmm, verbazende keuze, vooral vanwege de kritiek op amazon's winkel dat amazon de volle rechten heeft om je prijs te veranderen en te bepalen. Maja, ik vermoed dat het artikel wel gelijk zal hebben dat amazon er voor betaald moet hebben of iets dergelijks.
Zo stond de orginele game aanvankelijk ook alleen maar op een of andere website. Toen doen down ging onder de load hebben ze het toch maar geupload naar de market.

Ik ga deze dus boycotten, hoop dat meer mensen dit doen. Achterlijke keuze.
Dat klopt, dat was op GetJar
Dit heeft gefaald doordat de server het niet trokken al na enkele uren.

Sindsdien nooit meer iets van Getjar vernomen, het kan dus 2 kanten op.

Of er zijn heeel veel mensen die het downloaden via Amazon en een account aanmaken, succes.
Of de meeste vertikken het en misschien kunnen de servers het niet aan, failure en gezichtsverlies.

Ik wacht wel gewoon totdat het in de market komt.
Aamzon heeft ook een cloud service, dus voordat het netwerk van Amazon down gaat moet er wel heel veel gebeuren. Volgens mij heeft Anonymous ook een DDOS aanval gedaan op Amazon of eens site die bij Amazon gehost werd. Volgens mij is dat toen niet gelukt.

Ik denk dat dit wel een kans maakt als Amazon er voor zorgt dat malware en andere troep niet in hun app store komt. Voor mensen die zorgeloos apps willen halen voor hun Android apparaat kunnen dan bij Amazon terecht. Ik zit hier niet op te wachten, maar het zal me niets verbazen dat er heel veel mensen zijn die dat wel doen.
Wat is de reden voor de boycot? Ik snap het niet zo goed, het is toch juist fantastisch dat Android verschillende appstores ondersteund? Ik heb zelf geen android, maar het zal toch niet zo moeilijk zijn om van de amazon appstore gebruik te maken?

Overigens stond de originele game op maemo's appstore (ovi) voor de N900. Pas een paar maanden later werd ie geport naar andere platforms.
Dat android het kan is op zich niet verkeerd, maar als meer devs dit soort fratsen gaan doen (en niet allemaal samen bij amazon gaan zitten) dan moet je straks dus weer tig verschillende markets aflopen op zoek naar apps. Deel van de reden van het succes van smartphones tegenwoordig is nou juist dat je tegenwoordig makkelijk veel goede apps kunt vinden via 1 vaste methode die standaard op het toestel aanwezig is.
Zo'n positieve ontwikkeling vind ik dit dus ook niet...
Straks kan je een app downloaden om apps te downloaden ;).
Helemaal mee eens. Boycotten die hap.
Zoals het artikel al zegt: Amazon betaald er voor. Ze willen gewoon hun eigen app-store op de kaart zetten.
Zoals het artikel zegt, mogelijk
Ten eerste zegt het artikel dat dat niet zeker is.
Ten tweede dat schreef ik ook al in comment, dus nogal overbodige comment.

Maja, @the people below die het maar niks vinden, op zich zijn exclusieve deals helemaal eerlijk zolang er geen monopolistiche situatie ontstaat. Als Amazon het geld er voor over heeft en angry birds denkt dat het geheel hun meer geld oplevered dan is alles op zich ok.
Precies!

Duizende Angry Bird spelers vinden dit natuurlijk erg interessant; schieten met volgens reclame vrij!

Amazon komt ook weer eens in het nieuws en hun toekomstige app- store krijgt een boost!

Echter;
Hoeveel gaat het kosten?
Hoe gaat google reageren als het TE positief wordt?
Is niet goed geld terug garantie? (wat je in Android Market wel krijgt!)

Nog vragen! Weinig antwoorden!
Is niet goed geld terug garantie? (wat je in Android Market wel krijgt!)
Helaas dat is achterhaald, google heeft dat afgeschaft. Je hebt nu nog maar 15 minuten om te refunden wat dus in de praktijk betekent dat het onmogelijk is een app uit te proberen. Je kunt hooguit als je direct een force close of zo krijgt deze refunden, of als iemand lollig doet door een app te kopen met jouw toestel.
Hmm... ik loop dus alweer achter!

Wel jammer dat ze dit hebben verkort. Vroeger was het dus idd 24 uur.

Koste waarschijnlijk te veel geld!
Nee, dat hebben ze verkort omdat veel mensen games kochten die binnen de 24 uur uit te spelen waren. Ze vroegen dan een refund aan nadat ze de game uitgespeeld hadden.

Uiteraard kan je de ontwikkelaars verwijten dat de games dan te kort zijn, maar er zijn grenzen. Dit hebben ze dus hoofdzakelijk gedaan op vraag van ontwikkelaars.

Persoonlijk vind ik 15 minuten wel erg kort om een refund aan te vragen (ben zelf ook ontwikkelaar). Als je netwerkverbinding even stokt kan je het dus schudden.

Verder vind ik het maar vreemd dat ze naast de fragmentatie van Android devices nu ook nog eens een fragmentatie van de Markets gaan creëren. Ik vrees dat dit uiteindelijk averechts gaat werken. Maar helaas kan Google hier weinig tegen doen, aangezien ze het open karakter van Android zo belangrijk vinden.
Anoniem: 382732
@Hobbles15 maart 2011 21:59
Fragmentatie van de markets is inderdaad niet klantvriendelijk. Voor de normale klant dan, niet voor de doorsnee tweaker ;-).

Normale mensen hebben helemaal geen zin om te gaan zoeken in diverse app stores, die willen gewoon op 1 plek alles kunnen vinden.
Wel vervelend dat het niet via de Market wordt aangeboden. Dat betekent dus dat als je van de laatste apps voorzien wil zijn je vele verschillende accounts moet onderhouden, apps van o.a. Amazon moet installeren en verschillende betalingsmethodes moet gebruiken.

Zo werk je natuurlijk softwarepiraterij in de hand en zullen velen even wachten totdat de APK beschikbaar is via de gebruikelijke kanalen en zullen softwareontwikkelaars minder gemotiveerd zijn voor het Android platform te ontwikkelen, vanwege zowel de versnippering over de verschillende distributiekanalen als mede ook aan minder exposure van hun app die niet in de Market te vinden is waar het eigenlijk thuishoort. Dit bovenop de fragmentatie van de Android-versies en hardwarespecificaties van de verschillende Android telefoons en tablets.

Zo zie je maar dat de voordelen van het zo geprezen open karakter van Android niet opwegen tegen de vele nadelen. Het ooit zo grote Windows Mobile, dat nagenoeg hetzelfde systeem voor softwaredistributie hanteerde, heeft het uiteindelijk ook niet gered.
Ik vroeg me al af, waar is mstam met een negatief bericht in een android only topic. Maar jij mag je mening hebben, maar ben het niet met je eens. Nu heb jij waarschijnlijk een mac en ik niet, dus ik kan niets zeggen over een mac, maar op mijn windows bakken heb ik ook de laatste versies van alles, van flash tot office. En dat met meerdere bronnen van software.
Ik ken de amazon store niet, maar het is geen hogere wiskunde om te voorspellen dat ze iets van een automatische update checker hebben. Zodat je bij updates vanzelf een mooie notificatie krijgt in je balk en met 1 klik naar de amazon store geleid wordt, om aldaar met nog een klik alles te updaten, gelijk de originele market. Zo kun je 173 markets/stores hebben, maar toch overzichtelijk alles up to date hebben.

En ik dicht de gemiddelde android gebruiker wel voldoende intelligentie toe dat ze ool bij meerdere bronnen kunnen kijken voor een leuke app. En mocht google ooit megalomane acties ontwikkelen om bijvoorbeeld online kranten verplicht via de market aan te bieden, dan is een alternatieve bron ook nog eens handig...
Klopt helemaal wat je zegt maar een telefoon is gewoon een andere use-case dan je PC. Daarnaast gok ik dat jij wat beter technisch onderlegd bent dan de gemiddelde gebruiker. Het is gewoon fijner voor de eindgebruiker om duidelijkheid te hebben waar ze iets kunnen vinden. Een extra app winkel helpt daar niet bij.

Voor een PC (Mac of Windows boeit ff niet) was het gemeengoed om overal en nergens je software vandaan te halen. Dat gaat nu wel veranderen. Op de Mac heb je nu de Mac App Store (en daarnaast ook nog mogelijkheden om het los te installeren natuurlijk) en Windows heeft dit ver voor Apple al geprobeerd met een software winkel online. Van wat ik heb gelezen gaat Windows 8 (of wat de naam ook wordt) ook met een app store werken.

Het is voor de doorsnee eindgebruiker erg makkelijk zo. Voor op de PC's vind ik dat de optie om het uit een store te halen of los te installeren moet blijven bestaan en dat zal ook nog wel even zo blijven. Voor een telefoon wat iets meer gesloten is en waar je snel zaken op wil kunnen doen (niet eerst virusscanners of taakbeheerders starten etc) is een app store gewoon een hele goede optie.

Het gaat allemaal om duidelijkheid. De successen van de app stores op iOS, Android en WP7 laten dat gewoon goed zien.
Laten we wel wezen, het gaat hier om een alternatieve market, niet een obscuur forum. Het voorbeeld van de pc is om aan te geven dat een market op zich niet zaligmakend is.
Je maakt mij niet wijs dat we sinds de iphone werkelijk zo afgestompt zijn dat we zo afhankelijk zijn van 1 fabrikant voor onze apps? Dat we werkelijk zo dom zijn dat een extra market ons te boven gaat? Ik hoop het niet..
Ik vroeg me al af, waar is mstam met een negatief bericht in een android only topic. Maar jij mag je mening hebben, maar ben het niet met je eens. Nu heb jij waarschijnlijk een mac en ik niet, dus ik kan niets zeggen over een mac, maar op mijn windows bakken heb ik ook de laatste versies van alles, van flash tot office. En dat met meerdere bronnen van software.
Hoe wil jij de beste software voor je telefoon vinden tussen de vele stores en apps die niet via stores gedistribueerd worden? Juist, dan moet je gaan zoeken, forums etc raadplegen en noem maar op. Zonde van de tijd, veel praktischer als het allemaal via een centraal punt te vinden is. Een repository-systeem zoals Linux die kent, zal nooit naar Android komen omdat bedrijven als Amazon daar niet aan mee zullen werken.

Dus straks zit je lekker met 10 of meer programma's in de achtergrond van alle verschillende stores die lekker aan het pollen zijn om updates in de gaten te houden. Liever 1 App Store en betalings-gateway voor mij, is wel zo makkelijk.
Nogmaals, we hebben het hier over een extra market, welke hoogst waarschijnlijk automatisch periodiek, anders on demand kijkt of je apps up to date zijn. Geen fora, geen gezoek. Ook geen 10 apps op de achtergrond, slechts eens in de zoveel een achtergrond check. Wel keuze en mogelijk concurrentie tegen een lage prijs.

Maar je hebt gelijk, de trend gaat inderdaad naar een dumbed down systeem, waarbij geen enkele intelligentie wordt vereist van de gebruiker als het periodiek (automatisch) checken al als te moeilijk dan wel teveel werk wordt gezien..

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 15 maart 2011 17:40]

Maar je hebt gelijk, de trend gaat inderdaad naar een dumbed down systeem, waarbij geen enkele intelligentie wordt vereist van de gebruiker als het periodiek (automatisch) checken al als te moeilijk dan wel teveel werk wordt gezien..
Deze uitspreek doe je alleen maar omdat je het niet kan hebben dat Apple z'n zaakjes wel goed voor elkaar heeft. Gebruiksgemak heeft natuurlijk niets met een "dumbed down" systeem van doen, aangezien de aandacht naar meer belangrijke zaken verlegd kan worden, zoals productiviteit of het spelen van een spelletje bijvoorbeeld.
Het ooit zo grote Windows Mobile, dat nagenoeg hetzelfde systeem voor softwaredistributie hanteerde, heeft het uiteindelijk ook niet gered.
Dat kun je moeilijk vergelijken, wm had geen algemene store, had nogal wat UI en systeem handicaps en was verder gewoon relatief gesloten.

Volgens mij lost het zich uiteindelijk op, mensen vinden keuze moeilijk en zullen zelfs indien het alternatief veel meerwaarde bied niet gauw geneigd zijn om van het gebaande pad af te wijken, maw: als je iets wil verkopen dan kom je (nu) nog niet ver als je het exclusief buiten de android markt aanbied.

Overigens zie ik nog steeds veel voordelen in de mogelijkheid meedere app stores te kunnen gebruiken, zit je tenminste niet vast aan een store die bijvoorbeeld in grote mate censureert bijvoorbeeld.
Anoniem: 72293
15 maart 2011 09:29
Als we nu ook al versnippering gaan krijgen in de diverse "app stores" dat wordt android de nieuwe linux...
Iedereen kan lekker weer zijn eigen draai er aan geven niet alleen op gebied van de implementatie op de toestellen zelf (met het gevaar van non of niet gelijkmatige updates) ,aar nu ook in de stores...
Als dat zo door gaat kan dat flink wat markt aandeel gaan kosten
Android is toch gebaseerd op een aangepaste linux kernel ?? dus in die optiek is het eigenlijk al een linux distro....

en tsja..als de een wat nieuws verzint..moet ieder ander in de branch het ook hebben..anders loop je achter...maar zelf met iets nieuws komen is vooralsnog heel erg moeilijk zo blijkt....goed voorbeeld daarvan is dus die market ...of die achterlijke zing auditie programma's als idols, so you wannabe a popstar, voice of holland of die nieuwe...sing off....misschien enigzins andere opzet..maar basically the same...nee jongens..die inspiratie is helemaal weg...
Android is toch gebaseerd op een aangepaste linux kernel ?? dus in die optiek is het eigenlijk al een linux distro....
Gebaseerd op de linux _kernel_ ja, niks meer niks minder. Een kernel is geen distro, een kernel is geen operating system, een kernel is geen runtime en een kernel is geen userland, het is een kernel, that's it. Google zou bij wijze van spreken morgen de kernel kunnen swappen voor een andere en hun runtime kunnen aanpassen en dan zou elke Android applicatie nog vrolijk werken alsof er niks aan de hand is.

Dus nee, Android is geen Linux distro, en de overeenkomsten met Linux zoals het op je PC staan houden voor gebruikers op bij de (vooral voor PR doeleinden handige) opmerking dat er ergens diep verborgen onder die Java-runtime en frameworks nog een kernel zit die toevallig een Linux kernel is.
Ik heb geen idee hoe de app stores precies geimplementeerd zijn, maar versnippering is geen noodzakelijk gevolg van diversificatie.

Op een linux distro kan je applicaties installeren vanuit meerdere repository's (app stores). Die worden gewoon allemaal meegenomen door de updater en werken volgens hetzelfde mechanisme. Tot dusver heb ik daar nauwelijks problemen mee gehad, eenmaal geinstalleerd (paar klikken) en je merkt niet eens dat je software binnenhaalt en update vanuit verschillende bronnen.

Tussen verschillende distributies is wel sprake van een zekere mate van versnippering, al wordt dat ook vaak wel overdreven. Het is een logisch gevolg van een vrije en open markt en heeft ook zo zijn voordelen. Ik zou zeggen: laat ze komen die appstores, last man standing!
Eerder werd de originele Angry Birds voor Android ook eerst via GetJar gereleast; even later stond het gewoon in de Android Market. Laten we hopen dat Rovio zo verstandig is om de Android Market niet te negeren.
vergeet niet dat per verkochte app een bedrag naar google gaat. stel je zet een app voor 1 euro in de market, dan krijg je als developer er 65 cent van. 35 cent gaat dus naar google. op grote volumes gaat de vergoeding die google vraagt geloof ik wel omlaag, maar ik denk dus dat rovio dat nog te hoog vindt.
Het lijkt me niet dat google veel verdient aan 35% (of minder) op 0,00 €..
Onrechtstreeks verdienen ze er wel aan door hun advertenties maar het argument dat teveel winst nu naar google gaat klopt niet.
Ik denk ook gwn zoals in het artikel wordt gesugereerd dat Amazon hier flink voor betaald.
Er komt een betaalde versie zonder Ads erin.
Dus het hoeft niet 0.00 € te zijn.

Ik vraag me af of mensen hem ook echt gaan kopen..
Zullen de mensen er niet al aan gewend zijn dat er Ads in het spel zitten en ze al standaard negeren? Dat is het gevaar misschien wel.
Ik koop hem graag zonder ads. Misschien ligt het aan mijn foon (Milestone), maar als ik een level start kan ik maar heel schokkerig spelen zolang de ad in beeld staat :)
er zijn genoeg mensen die een app kopen om de ads te verwijderen. zoals idd de lag die het veroorzaakt, maar ook gewoon om de mensen die het gemaakt hebben te betalen voor hun goede werk. ik betaal vaak genoeg voor programma's die gratis zijn. zie het als donatie.
Anoniem: 394009
@maximus115 maart 2011 11:11
Hoe werkt dat eigenlijk als ik de ad versie op een tablet speel zonder internet verbinding actief (m'n tablet heeft alleen maar WiFi dus als ik buiten bereik ben geen internet).
Ik heb een android tablet met alleen wifi en als deze uitstaat en ik ga Angry Birds spelen zie ik geen ads en werkt het gewoon :)
70/30 niet 65/35

Google beweert overigens dat dit geld niet naar hen gaat maar naar de telecom providers.

[Reactie gewijzigd door -Pieter-471 op 15 maart 2011 09:35]

Feit blijft dat je verkopen omhoog gaan als het in de Market staat. Je levert dus wat meer in op netto winst, maar doordat de verkoopaantallen hoger liggen verdien je er alsnog meer aan.
In de screenshot staat "Launching exclusively". Daar haal ik uit dat het later waarschijnlijk ook in de Android market te krijgen is.
Heb alle berichten over angry birds links laten liggen tot nu toe. Heb net eens opgezocht wat het eigenlijk is. Blijkt dat het zo'n dom spelletje is waar 1000'en varianten van te vinden zijn die ook nog eens gratis en voor niks beschikbaar zijn op tig flash game sites. Van waar dus die commotie toch over dit zielige spelletje?
De mens is een sociaal wezen en loopt dus achter de hypes waar veel over te doen is en anders val je dus een beetje buiten de groep. Er wordt veel gepraat alsof we erg individueel zijn maar in de praktijk zijn we dat niet. We doen net alsof we dat zijn. Vandaar dat velen ook mee gaan in de AB-hype.
Anoniem: 382732
@endemion15 maart 2011 22:03
Ben jij van de anti-vermaak politie?
Van waar dus die commotie toch over dit zielige spelletje?
Omdat het na al 1 jaar voor iOS beschikbaar te zijn het ook eindelijk als eerste spel van enige betekenis uitkwam voor Android. Pure noodzaak dus bij gebrek aan beter.
De kans op een groot succes lijkt me hierdoor kleiner te worden, lang niet iedereen kent de andere appstores, market is de enige welke standaard op de telefoons geleverd wordt... (volgens mij)
De mensen die Angry Birds zouden willen aanschaffen zullen dit nu waarschijnlijk niet doen. Althans, ik zal het niet aanschaffen. Ik heb namelijk geen zin in nóg een Market...

De apk-file zal binnenkort wel verschijnen op usenet & torrent...
Het is niet bekend waarom Rovio Mobile ervoor kiest om zijn Android-software alleen uit te brengen in de applicatiewinkel van Amazon, waarbij de Android Market buitenspel wordt gezet. Mogelijk betaalt het internetwarenhuis de ontwikkelaar om de app exclusief voor de Amazon Appstore uit te brengen.
Yup, die hebben geld gekregen voor deze exclusieve launch. Net zoals AB Bing geintergreerd heeft omdat ze ws geld van MS hebben gehad.

http://www.appolicious.co...ets-42-million-investment
MS ?

Voor wie angry birds nog niet heeft is het wellicht jammer, maar goed, dit spel zijn we ondertussen toch wel zat met zn allen mag ik hopen.
Het was fijn geweest als Google hier een goede oplossing voor had gemaakt. Bijvoorbeeld de mogelijkheid de market als een soort van meta-market te kunnen gebruiken, waarbij derden zelf voor de onderliggende zaken zorgen. Gedeeltelijk analoog aan een ebay shop. Hierbij laten ze ook aanbieders de vrijheid dingen aan te bieden op eigen terrein, maar gaat het niet ten koste van 1 plek waarvandaan alle apps te bereiken zijn.
Precies de reden dat Apple weigert dat anderen ook een soort van App Store functionaliteit bieden binnen hun applicaties. Je krijgt een versnippering van de markt, en dat is precies iets waar Apple als de dood voor is.
Voor de consument is het ook niet altijd beter. Er moet wel concurrentie zijn (die is er; Android, Windows Phone 7), maar vervolgens het platform ook nog eens in stukjes knippen... Het maakt het er allemaal niet duidelijker en vriendelijker op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee