'Olympus introduceert E-PL2 op CES'

Olympus komt naar verluidt op de CES-beurs met een opvolger voor zijn E-PL1 m4/3-camera. De E-PL2 zal voorzien zijn van een nieuwe body, een beter lcd en een nieuwe kitlens die minder geluid zou maken bij scherpstellen.

Volgens 43rumors.com is Olympus van plan om op de CES-beurs in januari een opvolger voor zijn E-PL1 m4/3-camera te introduceren. De E-PL2 zou gebruikmaken van dezelfde beeldensor, maar wel voorzien zijn van een aangepaste body en nieuwe features. Daarbij zou Olympus een nieuwe 14-42mm f3.5/5.6-kitlens bundelen met een stillere scherpstelmotor. Dit moet ervoor zorgen dat het geluid van de lens tijdens het opnemen van filmpjes niet opgepakt wordt.

Naast een vernieuwd ontwerp met aangepaste handgreep zou de E-PL2 ook voorzien zijn van een losse knop voor de filmstand, een hoge resolutie-lcd van 3" met 460.000 pixels en een maximale lichtgevoeligheid van 6400 iso. Olympus zou bij de camera ook een losse bluetooth-module leveren die het Penpal heeft gedoopt. Deze wordt op de hotshoe geschoven en kan daarna gebruikt worden om foto's naar een Android- of Windows Phone 7-toestel te versturen. Daarna kan de dataverbinding van de telefoon gebruikt worden om de foto's online te zetten. De camera moet volgens 43rumors in februari in de schappen liggen tegen een nog onbekende prijs.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

29-12-2010 • 14:58

24 Linkedin

Reacties (24)

24
24
17
0
0
7
Wijzig sortering
Ik heb net afgelopen week naar de PEN zitten kijken, wat een machtig mooi ding.

Ik wil een goede camera die klein is en lenzen kan wisselen, en dit is dus zeker met die nieuwe motor voor de zoom perfect!

Ik snap alleen nog steeds niet waarom deze geen "analoge" kijker heeft. Dat is wellicht geen gemis door het formaat en zal wellicht in de toekomst toch wel geheel verdwijnen, alleen voor de echt profi apparaten niet.

Wat ook een gemis zou zijn, zeker voor de prijs is een katelbaar LCD scherm... tja dat is wel zo.

Ik wacht wel op deze en beslis dan wel :)

[Reactie gewijzigd door RutgerM op 29 december 2010 15:08]

Voor een "analoge" kijker zijn weer "enge" dingen als een prisma en ander glas nodig.
Het punt van het EVIL systeem is dat de camera kleiner kan zijn door dit te elimineren.

Panasonic heeft in tegenstelling tot Olympus wel iets grotere m4/3 camera's met een "digitale" kijker. de recente DMC-G10 is daar een instap model van.

Zelf heb ik al een tijdje de PEN E-PL1 en daarbij een 20mm pannekoek lens van Panasonic. Ben er meer dan tevreden over.
Voor een "analoge" kijker zijn weer "enge" dingen als een prisma en ander glas nodig.
Het punt van het EVIL systeem is dat de camera kleiner kan zijn door dit te elimineren.
Dat klopt niet. Toen film nog populair was hadden alle compactcamera's een optische zoeker. Het was alleen geen TTL-zoeker en je kon er niet mee focussen - het was puur voor het maken van de compositie.
Maar met verwisselbare lenzen wordt dit nogal een lastig verhaal. Of je moet per lens een los zoekertje installeren, of je hebt er eentje met een gigantisch groot bereik nodig. Beide oplossingen zijn heel onhandig.
en had dus ook last van parallax fouten :P
Anoniem: 181786
@RutgerM29 december 2010 15:17
Indien je wenst kun je een electronic view finder (VF-2) kopen voor de E-PL1 en E-P2 (en dus straks ook E-PL2). Kost iets meer dan 200 euro maar dat schijnt normaal te zijn voor die dingen. Ik hoor er in ieder geval op vele fora positieve geluiden over.
Dat ding is erg groot, en je verliest de mogelijkheid om een externe flitser te monteren.

De grotere camera's met zoeker, van Panasonic, komen al rap in de buurt van het formaat van een EOS 1000D, al zijn ze wel nog lichter.
de highend PEN body die in februari/maart gepresenteerd wordt heeft hoogstwaarschijnlijk wel een ingebouwde viewfinder!
Zoomen doe je met de hand, de motor is voor het scherpstellen.
Ik heb de E-P1 en het is zeker een fijn ding :)
Ook heb ik de huidige 14-42mm lens, die echt super veel gekraak met zich mee brengt tijdens het filmen :'(

Volgens mij kun je voor de E-Pl1/2 ook een zoeker dr op zetten, maar die is digitaal als het goed is :+
Wellicht dat ze die leveren in de vorm van een opzetstuk.

Ik walgde van de trend een paar jaar geleden om de optische viewfinder weg te laten bij veel camera's maar moet zeggen dat ik hem niet zo mis als ik dacht.
Het retro design van de PEN wordt nu wel een beetje losgelaten. Ik heb de eerste variant van de PEN (de E-P1) en het is echt een fijne camera. De mFT lenzen vallen me vies tegen. Niet qua kwaliteit, maar qua diversiteit en prijs. Ik heb laatst een FT-mount zoomlens gekocht, met daarbij een adapterring (mFT - FT). In de VS kreeg je bij aanschaf van een FT-lens de adapterring er gratis bij van Olympus. Dat heb ik hier nog niet gezien (dat kreng kost in NL gewoon 200 euro).

Nu had ik voor 200 dollar een 40-150mm zoomlens voor mijn PEN en de mogelijkheid tot veel meer andere lenzen.
Anoniem: 322525
@sopsop29 december 2010 20:28
Die retro look was inderdaad mooi..Dit zier er uit als een compact camera van begin deze eeuw (ondertussen ook retro ;)), maar dan met verwisselbare lenzen.
Dit soort systemen blijven toch wel een mooi alternatief voor mensen die geen zware lenzen camera willen, maar wel hogere kwaliteit willen dan een compact camera. Qua bediening lijkt Oly wel erg op een spiegelreflex (de filosofie) en de NEX meer op een compact camera. Beide goed, maar voor een ander publiek. Ik ben ook wel beniewd wat de andere grote spelers met deze markt gaan doen (Nikon, Canon, maar ook Pentax).
Ik weet niet of Canon en Nikon eigenlijk wel de ontwikkelcapaciteit hebben om hier een concurrent voor te maken. Ik weet dat dit raar klinkt (ze zijn beide erg groot), maar ik redeneer als volgt.
Stel je wil MFT verslaan, dan kun je drie strategieen volgen (of een combinatie).
 • Concurreer op prijs
 • Alleen op prijs concurreren heeft geen zin, je koopt er alleen marktaandeel mee, en genereert een lagere return on investment op de korte termijn dan gewoon doorinvesteren in de huidige SLR lineup.
 • Concurreer op kwaliteit
 • Zou ze kunnen lukken. Panasonic sensoren+A/D electronica zijn ietwat slechter dan de Sony en Canon sensoren, plus dat Canon en Nikon een lange traditie hebben in het tunen van hun beeldverbeteringsalgoritmes. Beide hebben meer "pro"-credibility.
 • Concurreer op compleetheid van het systeem
 • Die is lastig als late entrant, tenzij je een enorme investering doet.
Om kort te gaan, alleen een combinatie strategie gaat lukken, en gaat een enorme aanslag doen op het R&D budget. Hierdoor zullen nieuwe ontwikkelingen in het hogere segment (zeg de D700/5D regio) noodgedwongen op een lager pitje moeten, waardoor de eerste van de twee die gaat, waarschijnlijk in dat segment verslagen gaat worden door de ander, want die gaat dan namelijk niet.

Ik verwacht dat ze naar elkaar blijven kijken, en niets doen, anders dan het uitbrengen van DSLR's die ze zo klein en licht mogelijk gemaakt hebben onder het mom van "dan hebben we toch nog competitie" en volledig het punt van MFT missen.

De lachende derde is Panasonic, die geen installed base hoeft te onderhouden, een nog groter R&D budget heeft dan Nikon en Canon, gestart is met lenzen waar de concurrentie zijn tanden op stuk kan bijten, en langzaamaan met de camera's steeds dichter bij de kwaliteit van APS en zelfs FF aankruipt.

Want dat is de echt goede strategie: maak een systeem dat kleiner, lichter, en handelbaarder is dan het huidige paradigma. Dat echt "what-you-see-is-what-you get" biedt. Dat naadloos integreert met video. Dat live-view intelligentie mogelijk maakt (gezichtsherkenning is geen gimmick). Dat niet alleen gebruikt kan worden door serieuze fotografen, maar dat gebruikt kan en wil worden door de grote groep mensen die gewoon een goed plaatje willen. Zet het systeem zo op dat het in potentie een aantal marktsegmenten tegelijkertijd aankan: van de G11 gebruiker tot de D700 gebruiker. Dat een groeipad aanbiedt voor mensen van die G11 naar die D700. En begin dan in het midden (de G1). Zet een aantal topklasse lenzen neer. Introduceer een model eronder (de GF-1) en erboven (de GH-1). Versterk het midden segment (de G2 en G10). En weer verder eronder (de GF-2). En weer verder erboven (de GH-2) met DSLR AF speed. Introduceer een goedkopere kitlens. En dan een aantal dure primes. Bouw een installed base op. Verbeter de sensor technologie. En ga door met de aanval naar beneden en boven en bouw de productpiramide uit totdat de FF DSLR iets is wat een kleine niche vult tussen de high-end MFT en de medium format Phase One's en Leica's.

Maar nu draaf ik door...
Tjee, wat maak je het ingewikkeld.

Het enige wat Canon en Nikon zouden hoeven te doen, is een body ontwerpen volgens het EVIL-concept die binnen een bestaand systeem past. Ik ben niet thuis in de Nikon-wereld, maar in Canon termen gesproken: een EVIL EF-S body.

Het enige facet wat wordt opgeofferd is dan de mogelijkheid een body kleiner te maken. Maar vanuit het oogpunt van ergonomie kan een body kan ook te klein zijn..
Anoniem: 4697
@M.M30 december 2010 10:16
Dat Canon in 12 maanden een mirrorless body kan bouwen waar bestaande lenzen op kunnen geloof ik meteen. Maar dat is geen systeem, het is slechts een kruising van de nadelen van mirrorless met de nadelen van een SLR. De grootte van de body zegt trouwens weinig over de ergonomie.

Het gaat qua development kosten niet om de body, het gaat om de lenzen. De korte back focal distance van een mirrorless oplossing maakt een heel ander soort lens design mogelijk, waarmee lenzen significant kleiner en lichter kunnen zijn. Wil Canon dus echt concurreren, dan moeten ze een hele lens lijn van de grond af opbouwen.
Anoniem: 181786
@sopsop29 december 2010 15:20
Het is een vrij/erg nieuwe standaard waardoor er nog niet zo veel lenzen beschikbaar waren. Toch hebben zowel Panasonic als Olympus al aardig wat lenzen uitgebracht en komen er de komende tijd nog heel wat uit.

Dat die adapterring er gratis bij zat was een introductieactie van de E-P1.
Anoniem: 382020
29 december 2010 19:19
Tja, zal ik er van zeggen....ik dacht dat ze helemaal op de retro tour waren...maar dit ziet er wel erg ''modern'' uit voor retro. Mij is het niet bekend of ze met retro door wilden gaan.

Bluetooth...heb ik mijn twijfels bij, maar kan nuttig zijn. De ware kwaliteit zie je pas op een groot en eerlijker scherm...alhoewel tablets met BT ondersteunig in het veld al wel een aardige indruk van het resultaat zouden kunnen geven.

ISO 6400 ....ruis gegarandeerd, vooral bij kaarslicht situaties, maar die techniek blijft zich ook verbeteren voor wat betreft ruis onderdrukking.
PEN1 vind ik qua design beter...dit nijgt meer naar compacto...
Olympus wekt de indruk dat ze verschillende lijnen in de PEN serie willen.

Instappers zoals de E-PL1 en straks dus de E-PL2.
Midden zoals de E-P1 en de opvolger daarvan de E-P2.
En dan nog daarboven waar momenteel Panasonic een leuk model heeft.
Hopelijk is de autofocus op de PL2 verbeterd. Dat viel op de PL1 nogal tegen (0.8 - 1.0 sec ongeveer) waardoor actie foto's niet echt te doen waren.
15-42 mm is nou niet bepaald superzoom, met 15 mm wel lekkere groothoek.
en voor wie is dit nou eigenlijk bedoeld?
aangezien penpal, misschien dus bedoeld voor bezitters van een smartphone.
al zal niet iedereen die hebben :+
14-42 is het. Met zijn 2x crop sensor is dat nogal een verschil, en blijft er van die 14mm nog maar een 28mm over. Een mooie groothoek, maar niet enorm. En hoe korter het zoom-bereik, hoe beter de optiek zal presteren (potentieel). Daarom hebben de enthusiast compacts ook meestal maar zo'n 3x zoom (canon s95). En dat is dit dus ook (14x3=42mm). Er is wel een super zoom lens verkrijgbaar voor de pen (14-150), maar die kost (met goed recht) bakken geld.

Camera is bedoeld voor mensen die niet ervaren zijn, maar dat eventueel wel willen worden en de mogelijkheid willen tot ook geavanceerde opties, bovengemiddelde beeldkwaliteit (tegenover compacts), en uitbreiding van het systeem met lenzen. Simpel gezegd; als een volwaardig SLR te veel (groot) is, maar een compact te weinig.

De E-P1 gebruikt te hebben kan ik zeggen dat de beeldkwaliteit zeker de moeite waard is. De combinatie van de grotere sensor en de daarbij passende lenzen geeft een veel levendiger beeld dan compacts. En het detail dat ie vastlegt is uitmuntend.

Wat me wel op viel is dat hoewel het een geavanceerde camera is zou ik hem als ervaren slr gebruiker toch niet willen hebben. Er kan dan wel alles op zitten wat je nodig heb, maar dat maakt hem nog niet professioneel in gebruik. De opties die er bijvoorbeeld zijn om het voor een beginner makkelijk te maken zullen een goed ervaren gebruiker misschien juist in de weg zitten.
Anoniem: 300064
30 december 2010 23:02
Deze camera is ook bedoeld voor gebruik naast een (grote) DSLR. Lekker klein en licht en kan altijd mee voor een M3/4 groothoek + DSLR tele dubbelset of gewoon als backup.
Voor dit doel heb ik zelf een Olympus E-420 gekocht met 14-42 mm kitlens, toen er nog geen M3/4 camera's waren (<2jr geleden).
Als je de beperkingen van het (M)3/4 kleinere sensorformaat kent: minder dynamisch bereik en sneller ruizig (persoonlijke keuzes geen nachtopnamen en max iso=800 ) in vergelijk met m'n Nikon D700) dan is er prima mee te fotograferen. De M3/4 AF is ook minder snel dan van een DSLR en niet echt bedoeld voor atkiefoto's.

Dit laatste is geen kritiek of cynisme, elke camera ook de 'allerbeste' heeft beperkingen.
Het betekent dat voor de meeste situaties deze camera prima resultaten levert, maar zal onder extremere omstandigheden: bij weinig licht of bij sterk contrast het eerder moeilijk heeft dan bijv. een D700. Dit zal waarschijnlijk voor minder dan 10 % van de foto's een probleem zijn. Daarvoor krijg je terug dat hij 100 % van de tijd veel kleiner en lichter is en veel minder kost.
de grijze versie met een nieuwe accessoire voor close up spotlight:
http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2010/12/light.png

een high-end m43 body met ingebouwde viewfinder wordt door Olympus in februari/maart gepresenteerd!

[Reactie gewijzigd door leendertv op 31 december 2010 12:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee