Een Italiaans wetsvoorstel, dat inmiddels deels is aangenomen, is bedoeld om de vrijheid op internet aan banden te leggen. Dat oordeelde althans de Amerikaanse ambassade in Rome, zo blijkt uit een dinsdag vrijgegeven WikiLeaks-cable.
De cable dateert van 2 februari 2010 en werd dinsdagmiddag gepubliceerd. In het ambassade-bericht oordeelt de Amerikaanse ambassadeur in Italië, David Thorne, hard over een wetsvoorstel dat inmiddels deels is aangenomen door het Italiaanse parlement. Hoewel de wet volgens de regering is bedoeld om EU-richtlijnen om te zetten in Italiaanse wetgeving en geen gevaar voor de vrijheid van meningsuiting zou zijn, vreest de ambassadeur dat de wet kan worden gebruikt om internet te censureren.
In december 2009 werd Berlusconi aangevallen in Milaan, waarna op Facebook een fanpagina werd opgezet voor de aanvaller. Dat werd door de regering opgevat als laster, en daar wilde de Italiaanse regering een eind aan kunnen maken. Aanvankelijk werd door de regering overigens gesproken over zelfregulering, maar volgens Thorne lijkt deze wet te zijn geschreven om tegen dit soort, de overheid onwelgevallige, zaken te kunnen optreden.
Een nog niet definitief deel van de wet voorziet in betere bescherming van auteursrechtelijk beschermd werk en het afschermen van voor kinderen ongeschikt materiaal. Dit deel van de wet heeft echter ook tot gevolg dat hostingproviders en websites verantwoordelijk worden gehouden voor laster, schrijft Thorne. Dit komt doordat websites volgens het voorstel aan dezelfde regels moeten voldoen als televisiezenders; daardoor kan bijvoorbeeld YouTube verantwoordelijk worden gehouden voor content van gebruikers die inbreuk maakt op auteursrechten. Hetzelfde zou gelden voor laster-postings op opiniewebsites.
Een ander deel van het wetsvoorstel, dat inmiddels al is aangenomen door het parlement, zou zijn bedoeld om concurrentie door de betaalzender Sky met Berlusconi's mediabedrijf Mediaset te belemmeren. De maximale hoeveelheid tijd die een betaalzender aan commercials mag besteden werd verlaagd van 18 naar 12 procent. Daardoor kan de concurrentie van Sky met de gratis tv-zenders van Berlusconi's Mediaset worden bemoeilijkt, schrijft Thorne: de gratis zenders hoeven immers niet aan de limiet te voldoen.
De Italiaanse voorstellen kunnen kortom worden gebruikt om politieke en economische tegenstanders van Berlusconi en zijn regering tegen te werken, concludeert ambassadeur Thorne. "Deze wet behartigt de economische belangen van Berlusconi", schrijft hij. "Dit past in een herkenbaar patroon", aldus Thorne: Berlusconi zou Mediaset al langer bevoordelen. De Italiaanse wetgeving zou bovendien kunnen worden aangehaald door landen als China, om hun eigen maatregelen die de vrijheid van meningsuiting inperken te rechtvaardigen.