Mozilla Labs promoot gaming op basis van open web-technologieën

Mozilla Labs, het bedrijf achter Firefox, heeft de Game On 2010 Competition aangekondigd. Met onder andere deze competitie wil het ontwikkelaars uitdagen nieuwe webtechnologieën te gebruiken bij het ontwikkelen van browser-games.

Mozilla Labs heeft een gaming-sectie op zijn site geopend voor het promoten van de ontwikkeling van browser-games. Veel browser-games worden nog met Adobes Flash gemaakt, maar Mozilla wil het gebruik van alternatieve webtechnologieën promoten. Browser-games zouden volgens Mozilla speelbaar moeten zijn op alle apparaten die met het internet in verbinding staan. Mozilla noemt technologieën als Open Video, WebGL, geolocation en snelle JavaScript-engines, die gebruikt kunnen worden voor het ontwerpen van spellen voor browsers.

Erg concreet is Mozilla Labs niet over het initiatief, maar het kondigde al wel de Game On 2010-competitie voor ontwikkelaars aan. De competitie gaat deze maand nog van start en zal waarschijnlijk op de nieuwe gaming-sectie officieel aangekondigd worden.

Door Marc Rademaker

Redacteur

09-09-2010 • 08:33

65 Linkedin

Submitter: user109731

Reacties (65)

65
64
32
1
0
15
Wijzig sortering
Anoniem: 373697
9 september 2010 08:37
ben benieuwd wat voor een invovaties die zal gaan krijgen qua browser gaming (op je werk game-ing)
Op korte termijn gebeurd er nog niet zo veel in de online game wereld:
 • Er is nog geen goede IDE waardoor ontwikkelen met Javascript veel duurder is dan met Flash (kost gewoon meer tijd).
 • De Flash player heeft een penetratie van rond de 98%, WebGL waarschijnlijk nog < 1% waardoor het financieel nog niet haalbaar is.
 • In Flash heb je 1 file voor een spelletje, met Javascript/html enkele honderden waardoor het het viral effect over game portals wordt gereduceerd (jatten met toestemming).
 • Al is het in Flash ook niet geweldig, bescherming van intellectueel eigendom is veel lastiger (jatten zonder toestemming/aanpassen van credits en links).
 • De Flash player is een afgeschermde container in een HTML pagina, voor Javascript games zal weer moeten worden terug gegrepen naar de iframe (veel mensen haten dat ding, vaak om verkeerde redenen).
 • Flash games kunnen heel klein zijn door gebruik van vector graphics, over de HTML variant wordt volgensmij nogsteeds geruzied.
Het heeft gewoon tijd nodig... Vooral de penetratie van WebGL is een struikelblok. Een game ontwikkelen die maar een handjevol mensen kan spelen is financieel niet te doen.

[Reactie gewijzigd door TheBorg op 9 september 2010 10:25]

Je hebt veel goede punten, maar: :)
- je hebt geen iframe nodig, je kunt <canvas> gebruiken
- vector graphics is geen probleem met SVG.
alleen kan je met canvas dan weer niet samenwerken met svg, wat mijn inziens gelijk een van de grote problemen met canvas is.
Nee dat is een 'inline frame': http://en.wikipedia.org/wiki/HTML_element#Frames

Overigens is het gebruiken van Javascript in plaats van Flash ook niet heiligmakend. Bijvoorbeeld de PS3 en PSP kunnen wel overweg met Flash (9 dacht ik nog geen 10) maar niet met Javascript.

Ik ben bang dat als je alle systemen wilt ondersteunen je voorlopig nog aan de slag moet met verschillende versies.
Ik denk dat je veel minder platform afhankelijk bent dan en dat noem ik een groot voordeel. Zowel hardware als software gezien. Dan doet een spel het b.v. op een PC met Linux / windows, misschien zelfs op een game console met een browser.
Voordeel is dat je het maar een keer hoeft te onwikkelen, kosten laag kunt houden en een heel groot publike kunt bereiken.

De zware gfx wonders zullen wel uit blijven maar misschien krijgt dan speelbaarheid weer eens een boost. Er zijn echt al genoeg leuke games op het net te spelen, ik vind Quake Live echt wel okay...

[Reactie gewijzigd door bonus op 9 september 2010 09:25]

ik vind Quake Live echt wel okay...
Quake Live werkt echter met een browser-plugin ( non-open in principe ), en niet met de open technologien waar men bij Mozilla over spreekt.
Of Quake 2 GWT, volledig in de browser te spelen. De game is (op de database na) volledig in Javascript geschreven.

Op dit moment is WebGL nog niet standaard in de moderne browsers, maar veel nightly releases hebben dit er wel al in zitten.
Er is alleen een klein probleempje... Je moet de game downloaden (wat nou webapp???) En je moet linux of Mac hebben, dus wat nou toegankelijk???

En dingen zoals:
sudo apt-get install vorbis-tools openjdk-6-jdk
Download code en: cd quake2-gwt-port
./build-dedicated-server
./install-resources
cp -r maven-build/server/target/gwtquake/war/gwtquake war
./run-dedicated-server [port]
http://localhost:8080/GwtQuake.html

Dat lijkt me 100x lastiger voor een gewone gebruiker dan een plugin en nou niet bepaald iets waar je ze mee moet lastig vallen...

Even ene linkje verder kijken, staat direct op de pagina: http://code.google.com/p/...t/wiki/BuildingAndRunning
De zware gfx wonders zullen wel uit blijven maar misschien krijgt dan speelbaarheid weer eens een boost.
Theoretisch kun je behoorlijk wat 3D geweld toepassen in een browser omdat webGL in principe direct de hardware van je videokaart aan kan spreken.

[Reactie gewijzigd door Emielio op 9 september 2010 09:54]

Het bied wel veel mogelijkheden om de "tekstbased browsersgames" mooier / leuker te maken om te spelen door er ook meer dynamische visuele aspecten erbij in te bouwen.

Wel leuk om via je browser te kunnen gamen, maar tippen aan het ingame netwerken/ internetten voor een Multiplayergame in de huidige kwaliteit zal nog wel even op zich laten wachten.
En dan nog zal het qua kwaliteit altijd achter lopen. Daarnaast vraag ik me voor de ontwikkelaars van games af in hoeverre dit wenselijk is, waar blijven de inkomsten voor deze groep mensen?
Daarnaast vraag ik me voor de ontwikkelaars van games af in hoeverre dit wenselijk is, waar blijven de inkomsten voor deze groep mensen?
Heu, webbased games moeten toch ook ontwikkeld worden?
Wel leuk om via je browser te kunnen gamen, maar tippen aan het ingame netwerken/ internetten voor een Multiplayergame in de huidige kwaliteit zal nog wel even op zich laten wachten.
Met nu al werkende versies van o.a Websockets en WebGL komt het sneller dan je denkt.
WebGL is geen W3C standaard en zal voorlopig vrijwel zeker door bijvoorbeeld IE niet ondersteunt worden.
Waarschijnlijk zal Microsoft wachten op een architectuur onafhanklijk 3D webstandaard van W3C als Canvas 3D of 3D SVG.
Abbonement voor bepaalde sites lijkt me toch niet zo moeilijk of spel account.
Ik denk dat er genoeg mogelijkheden zijn om daar mee geld te verdienen
In de C'T van deze maand staat dat ze voor de nieuwe brouwsers en bijgaande technologieën ook games ontwikkelein. Quake2 blijkt al te werken binnen Googles Chrome.

Dergelijke ontwikkelingen zijn vaak redenen voor systeembeheerders om de browser niet te nieuw te laten zijn, dat trekt veel te veel bandbreedte en stelt ook te hoge eisen aan de hardware en dat is zakelijk niet altijd voorhanden.
Een goede systeembeheerder zorgt ervoor dat zulke sites gewoonweg niet bereikt kunnen worden. Op werk hebben de meeste mensen geen toegang tot internet en diegene die wel toegang hebben kunnen op heel wat sites niet op. (toegegeven, met veel moeite en een beetje geluk heb ik er zelf een weg rond gevonden)
Want?

Ik kan met onberkte toegang veel productiever zijn dan met beperkingen. Als ik tussendoor een half uurtje loop te gamen om mij af te reageren kan ik best daarna productiever zijn. Gelukkig beginnen steeds meer ondernemers in te zien dat een productieve werknemer meer oplevert dan een minder productieve werknemer (duh!). Het meten op productiviteit is ook gemakkelijker bij het beoordelen: niet genoeg geproduceerd: dan vlieg je eruit.... simpel toch? Waarom dan in vredesnaam werkplekken beperken? Ik snap het echt niet dat men dat nog doet tegenwoordig.

(veiligheid is natuurlijk een argument maar ja, ik rij ook voor mijn werk in een auto, toch is deze niet uitgerust met een 5 punts gordel en verplicht mijn baas me ook niet om maximaal 30 te gaan rijden.)
Een goede werkgever motiveert zijn medewerkers, en gaat er vanuit dat die op een zinnige manier met hun tijd omspringen. Sites blokkeren is een kinderachtige poging productiviteit te verhogen, en waarvan de effectiviteit nog maar te bezien valt. Daarnaast, wat kan jou het bommen als een werknemer om zijn hoofd leeg te maken vijf minuutjes bejeweled zit te doen?
Ik denk dat er geen definitie is van een "goede werkgever" en dat dit per persoon verschillend is. Maar over je punt waarin je stelt dat sites blokkeren een kinderachtige poging is productiviteit te verhogen: Er zijn bedrijven/afdelingen waar er inderdaad geacht kan worden dat het blijft bij 5 minuten bejeweled. Helaas zijn er ook bedrijven/afdelingen waar dit helaas niet kan. Vooral afdelingen waar de minder geschoolde mensen zitten (werkplaatsen bijv.), zal de insteek van bepaalde mensen zijn 8 uur door te brengen op werk en als het even kan op de sites van spelen.nl en de playboy. Dit soort bedrijven zijn vaak blij met dit soort filters.

Jij geeft aan dat je je hoofd leeg maakt door 5 minuten een spelletje te doen. Op het moment dat je echter in een kantoor zit met meerdere werkplekken (geen aparte kamer) heb je vaak dat als 1 iemand zijn "hoofd leeg maakt" de rest dit ook gaat doen. Voor je het weet speelt heel de afdeling "af en toe" 5 minuten bejeweled. Ik pleit ervoor een kantine neer te zetten met een pooltafel of een tafelvoetbaltafel en hier de afkoel momenten (pauze) te nemen. Dan is er nog steeds de mogelijkheid af te koelen maar is het minder toegankelijk dan even naar die site browsen en blijft de afdeling productiever. (altijd uitzonderingen daar gelaten)

Veel mensen hun 5 minuutjes duren eigenlijk een kwartier en zijn er vaker dan 1 keer per dag.
Is dit geen leuke ontwikkeling voor games op de smartphone?
Deze kan niet (of nauwelijks) java afspelen waardoor simpele spelletjes niet gespeeld kunnen worden op het web.

Is het echt dat dit teveel eisen stelt aan de hardware?
Ik verwacht niet dat de meest grafische games op dit platform gedraaid kunnen worden.
Ik zit meer te denken aan spele.nl ofzo.
" Deze kan niet (of nauwelijks) java afspelen waardoor simpele spelletjes niet gespeeld kunnen worden op het web."

Ik heb dan ook(persoonlijk) nog nooit een java based applicatie gezien die niet keihard aan het laggen is en constant cpu vraagt zonder duidelijke reden. Ik denk dat een fatsoenlijk geschreven spel het wel degelijk goed doet op smartphones. Waaronder op open web gebaseerde spellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 229719 op 9 september 2010 09:07]

Ik zie dit niet echt grootschalig gaan werken. Iedereen roept dat Flash kut is maar vervolgens komt niemand met een goed alternatief waarbij je er zowel voor kan kiezen om echt te programmeren of gewoon alleen met wat klikken animaties of spelletjes maakt. Zolang er geen gebruikersvriendelijke totaaloplossing is in plaats van handmatig moeilijk doen met JavaScript zie ik flash voor games niet snel verdwijnen. Vraag me ook af of het dan überhaupt sneller is. Veel Ajax-toepassingen als de Google applicaties en webomgevingen als gmail, adwords en analytics e.d. zijn ook vrij zwaar voor oudere computers. Flash is volgens mij vooral zwaar door de anti alias die berekend moet worden elk frame. Als de gpu bij flash meer kan overnemen van de CPU zou dat al beter moeten gaan lijkt me.
Anoniem: 96523
@MsG9 september 2010 11:30
Ooit een game of applicatie gemaakt met Flash? Nooit gehoord van ActionScript?

Sorry, maar die vergelijking gaat niet op. Het enige verschil (op dit moment) is dat er nog geen standaarden zijn voor HTML5, WebGL en Canvas. Daarnaast zijn de huidige Javascript frameworks hier niet op gebouwd (op GWT na).

Als het straks van de grond komt zul je zien dat er meerdere JS frameworks komen die snel en gemakkelijk kunnen werken met de "Open Web Standards".

Het bekende "drag&drop" zal dan ook vanzelf komen. En wees nou eerlijk; zo gemakkelijk is Flash ook weer niet...
Als de gpu bij flash meer kan overnemen van de CPU zou dat al beter moeten gaan lijkt me.
Dit is nu opgelost, de JS wordt door de CPU berekent en het WebGL gedeelte wordt door de GPU gerenderd.
Ik werk dus regelmatig in Flash, mijn punt is dat men flash wel af kan zeiken, maar als men met geen alternatief komt zo geïntegreerd als Flash is, men lang kan blijven zeuren maar Flash niet van de troon gestoten wordt. ActionScript zit in de Flash DE met duidelijke help, een geïntegreerde totaaloplossing, ook voor de niet-programmeurs. Er is geen geïntegreerde totaaloplossing met open standaarden op dit moment.
Het verschil is natuurlijk ook een sterk visueel edit platform..

Flash kent dat al van Natura, sterker nog, de ontwikkelaar Macromedia (nu Adobe) verdiende daarmee juist zn geld en daardoor is Flash ook vooral zo ontwikkeld dat het creeren van Flash-toepassingen met dit platform erg goed ging, de weergave was hooguit een tweede aspect waaraan Macromedia nooit geld verdiende en het vooral ging om een zo hoog mogelijke ondersteuningsgraad te bereiken.


Ik verwacht pas een doorbraak van gaming als bv het Flash-editor-platform direkt al native kan gaan exporteren naar HTML-5 +SVG en dan volledige functionaliteit behoud..

het toewpsassen van 'Portal-sites' om bepaalde toepassingen te 'promoten' is imho een beetje een idee dat uit 10 jaar terug stamt en een beetje het 'Netscape'-gevoel geeft...
in de dagen dat er nog niet zo heel veel echt goede en bruikbare content was en er juist een sterke behoefte aan gecentraliseerde 'portal-sites' ...
die rol is echter al lang overgenomen door 'viral' effecten van sociale media en de 'blogosfeer'.... het promoten van sites gaat niet meer door het centraal op één plek aanbieden van bepaalde links naar content, maar door het promoten van 'virale effecten'... mensen die links doorsturen en 'doorplaatsen' (veelal inclusief een aanraad-opmerking ala 'probeer dit ook uit')
Ook al is html5 niet bepaald speelbaar voor iedereen omdat je nieuwe browsers nodig hebt, toch mis ik het in het rijtje. Html5 is nog gloednieuw maar mag best al wat meer gestimuleerd worden.
Anoniem: 192473
9 september 2010 11:21
Waarom dit niet gewoon doorpushen? Dat doen microsoft / apple toch ook, geschiedenis / Apple heeft wel laten zien dat je heel makkelijk iets door kan drukken als je het maar Hard genoeg blijft propageren. Maak 1 game die iedereen wilt spelen en mensen gebruiken zo een browser die het wel ondersteund, heb je 2 vliegen in 1 klap. Breng een webbased "SimsPimpmyhouse" uit op dat platform en je bent binnen ^^.
Browser-games zouden volgens Mozilla speelbaar moeten zijn op alle apparaten die met het internet in verbinding staan.
Vertel dat maar eens aan de gemiddelde Nederlandse systeembeheerder die zijn gebruikers nog met IE6 laat werken.
Ik neem aan dat je het dan over grote (en kleine) bedrijven hebt, overheids instellingen ed.
Laat men daar nou net niet willen dat mensen spelletjes gaan spelen. Dus dat probleem is dan ook gelijk opgelost.
Idd ik had laatst iemand die volop zat te zeiken dat zijn flashplayer niet werkt.
Ik natuurlijk even onderzoeken hoe en wat het probleem is. Kom ik er na 10 minuten achter dat hij een hotel wilde boeken en die pagina niet werkte terwijl al de zakelijke pagina's het gewoon goed deden.

Dus idd, voor bij ons op de zaak (nog) geen browser waarbij je nog een ander soort entertainment hebt wat mensen van hun werk kan houden :P

Verder is dit een mooi initiatief, ik denk toch echt dat de nieuwe web technieken het verschil tussen de desktop computers / laptops en de smartphones zal verkleinen! Zelfs Linux gaat hierdoor de mogelijkheid krijgen om door te breken (zeker wanneer de apps die voor mensen belangrijk zijn standaard geïnstalleerd zijn of via het web te gebruiken zijn)
Toch lullig als je monteurs op een meerdaags karwij moet sturen maar je kunt geen overnachting voor ze regelen omdat je systeembeheerder te lui is om een browser te updaten.

En buiten dat heb je ook pauzes waarin een beetje hersenloos vermaak met een browserspelletje prima tot zijn recht komt.
Anoniem: 264902
@mcDavid9 september 2010 10:18
omdat je systeembeheerder te lui is om een browser te updaten.
Dan kijk je op de contact page en bél je voor een afspraak. Het hotel belt je toch bijna altijd al terug om te bevestigen dus dan bespaar je die tijd ook nog eens.

Games zijn voor thuis. Misschien kunnen er een paar om met "entertainment" maar de meeste niet, period.
En wat doe jij in je middagpauze?
Games zijn voor thuis, maar hetgeen jij doet moet wel kunnen zeker? Hypocriet!
Uuuuhm wij hebben geen monteurs ;) Ok onze key accounts managers, business dev's, directeur en ik zelf (ik ben manager van 4 vestigingen in het buitenland) moeten reizen maar dat wordt geboekt door een assistente die een stand alone pc heeft waar alles goed op werkt ;)

En omdat jij tijdens je pauze jezelf hersenloos wilt vermaken moet ik ervoor zorgen dat je met je browser allemaal flash zaken kan gaan gebruiken? Wat een complete onzin zeg!!! Als jij tijd hebt om je met zulk soort onbelangrijke zaken bezig te houden dan ben ik zwaar jaloers op je! Wij hebben daarentegen veelste veel werk open liggen (zoals bijv een SAP implementatie) waardoor ik echt alleen issues kan oplossen die voorkomen dat de werknemers kunnen werken

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 9 september 2010 09:59]

Maar ondertussen wel tweakers lezen & nutteloze reacties plaatsen over hoe druk je het wel niet hebt op je werk :+ . Beetje hypocriet niet dat jij dit wel mag en je andere collegas niet?

Ontopic:
Ik ben benieuwd wat er allemaal ontwikkeld gaat worden en vooral hoe het crossbrowser gaat werken. Moeten er nog steeds veel hacks worden uitgevoerd of word het canvas overal hetzelfde gerenderd met dezelfde snelheden?
ik denk toch echt dat de nieuwe web technieken het verschil tussen de desktop computers / laptops en de smartphones zal verkleinen!
Explain? Worden smartphones nu opeens netzo snel als desktops/laptops met die nieuwe technieken?
Lol true vandaag is het iets rustiger :D En mijn collega's mogen best even op tweakers kijken hoor. Ik geef alleen aan dat wij geen werk gaan verrichten om ervoor te zorgen dat iemand zijn prive sites goed kan bekijken. Heeft een persoon problemen met het bekijken van een zakelijke website ondernemen wij gelijk actie :)
En omdat jij tijdens je pauze jezelf hersenloos wilt vermaken moet ik ervoor zorgen dat je met je browser allemaal flash zaken kan gaan gebruiken? Wat een complete onzin zeg!!! Als jij tijd hebt om je met zulk soort onbelangrijke zaken bezig te houden dan ben ik zwaar jaloers op je! Wij hebben daarentegen veelste veel werk open liggen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pauze
Post meteens ff de naam van dat bedrijf, dan weten mensen waar ze niet hoeven te solliciteren.

Sites afschermen is echt ZO 2001...
[offtopic]
Je denk te zwart wit. Als er bijvoorbeeld een (aantal) afdeling(en) in de pauze WK gaat zitten kijken op een terminal server is dat niet echt bevorderlijk voor performance van de machine en de bandbreedte naar andere lokaties.
Kijk jij snapt het :) Wij hebben ook ervoor gezorgd dat iedereen via DVB-T het WK kon kijken zodat ze dit niet op de citrix hoefden te doen :)

Reactie op Hydra: Wij schermen alleen video sites af, en verder niks! Wij gaan alleen niet naar een oplossing zoeken voor een probleem die alleen voorkomt bij sites die mensen prive op het internet bezoeken. Hebben ze problemen met zakelijke sites gaan we gelijk zoeken naar een oplossing
oplossing zoeken
Alsof niet elke idioot zelf firefox+flash-plugin kan installeren :O
Inderdaad.. citrix en ander SBC gebaseerde oplossingen zijn meestal zo dichtgezet dat niet elke idioot Firefox kan installeren.

Maar als je krantenwijk je niet meer bevalt wil ik best zorgen dat jij hier werkplek beheerder kan spelen, mag je de hele dag vragen beantwoorden over firefox en flash en andere onzin, koppel in er gelijk even een SLA aan om te zien of je je target aan oplossingen wel haalt.
Je denk te zwart wit. Als er bijvoorbeeld een (aantal) afdeling(en) in de pauze WK gaat zitten kijken op een terminal server is dat niet echt bevorderlijk voor performance van de machine en de bandbreedte naar andere lokaties.
...En om dat te voorkomen moet je iedereen maar met netscape 0.6 laten werken?

't is prima om policies hiervoor te hebben hoor, maar het bewust blijven gebruiken van obsolete software om daaraan te voldoen is een beetje krom gedacht.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 9 september 2010 15:45]

Gelukkig worden IE6 en IE7 niet meer door Microsoft ondersteund.

Als iemand niet snapt dat die browsers in de prullenbak moeten en je een virus op je computer kan oplopen, dan speel je ook geen games online.
Dan ben je volgens mij alleen maar druk om je neefje of de ICT afdeling lastig te vallen met vragen waarom je PC het niet doet.
Ik scherm sinds kort de websites van van mijn klanten af voor IE6 met een hele enge foutmelding. Hopelijk werkt dat.
Hopelijk vinden je klanten dat ook acceptabel.
vinden je klanten het leuk dat ze nu een groep eigen klanten mislopen? :P
het zelfde op mijn school
(en dan weten ze nog niet de browser te gebruiken ! |:(
Volgens mijn browser games spelenook niet het hoofddoel van werken en school
Proficiat dat je nog nooit van springuren en technische werkloosheid hebt gehoord.

edit: én middagpauzes

[Reactie gewijzigd door T-CM11 op 9 september 2010 09:27]

En je baas/school moet dan maar zorgen dat je tijdens je springuren/werkloosheid spelletjes kan spelen op hun netwerk?

Spelletjes en andere zooi horen niet thuis op een school/bedrijfs-pc.

Wat niet wegneemt dat IE6 ook niet meteen de veiligste browser is wat dan weer wél een reden is om te upgraden.
En je baas/school moet dan maar zorgen dat je tijdens je springuren/werkloosheid spelletjes kan spelen op hun netwerk?
Zorgen? Wat valt daar te zorgen aan?
Het gaat hier om browsergames he, die worden nier geïnstalleerd *op* de pc.
het gebeurt wel via hun netwerk, je zult al de data trekken sommige bedrijven doen het met een dom ADSL lijntje verdeeld over 50 werknemers... als 1 persoon gaat gamen duurt de mail op halen van anderen 5 keer zo lang wat dus minder snel werken betekend en dus geld verlies. Want tijd is geld.
Anoniem: 356260
@T-CM119 september 2010 09:50
In mijn tussenuren ben ik bezig met opdrachten die bij mijn opleiding horen, spelletjes spelen kan ik thuis.
Volgens mij is de veiligheid van het netwerk dit wel...
Ik zit dus echt niet te wachten op lange laattijden nadat je naar je game hebt moeten surfen, slechte graphics en bellabberde prestaties. Ik heb liever dat ze opengl gaan supporten daar heeft iedereen tenminste wat aan.
Lezen is ook een kunst, dat dóen ze dus juist namelijk. Dat heet WebGL, Google maar eens ;)
Anoniem: 373697
9 september 2010 08:40
die mag dan wel eens onder zijn rots vandaan kruipen.:D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee