'Apple gaat draadloos synchroniseren inbouwen in iOS'

Apple gaat iPhones en iPods draadloos met een computer laten synchroniseren. Dat gerucht slingert telecomsite Boy Genius Report in de wereld. Ook zouden er streamingdiensten komen in iTunes, volgens een gerucht dat al langer circuleert.

De streamingdiensten gaan het mogelijk maken om muziek en video te kopen in de iTunes Store zonder ze lokaal te hoeven opslaan, zegt geruchtensite Boy Genius Report. De doorgaans goed ingelichte site baseert zich op een anonieme bron. Ook zouden gebruikers draadloos mediacontent van hun thuiscomputer naar apparaten als de iPhone en iPod touch kunnen streamen.

Dergelijke geruchten gaan al langer en zijn grotendeels gebaseerd op Apples overname van Lala.com, een streamingdienst die deals had met veel grote platenmaatschappijen. Overigens zijn die deals niet overdraagbaar, waardoor de hardwaremaker opnieuw met platenmaatschappijen om de tafel moet over een streamingdienst. Apple nam Lala in december vorig jaar over.

Bovendien zouden iPhones en iPods in de nabije toekomst niet meer fysiek aan een computer hoeven te worden gelegd om te synchroniseren; dat zou draadloos gebeuren. Eerder maakte een applicatie dat al mogelijk, maar Apple keurde de app af. Sindsdien is het alleen te verkrijgen voor gejailbreakte iPhones en iPods. Het eerste grote evenement waarbij Apple deze diensten zou kunnen aankondigen, vindt vermoedelijk plaats in september. Sinds vijf jaar houdt Apple begin september een evenement om nieuwe iPods te presenteren.

Zelfs als Apple een dergelijke dienst zou presenteren, is het nog maar de vraag of dat direct werkt in Nederland. Licenties gelden over het algemeen per land en vergen dus onderhandelingen voor elk land waarin de dienst wordt geïntroduceerd. De bekendste streamingdienst die in Nederland werkt, is Spotify, dat in mei van start ging.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-07-2010 • 11:44

75 Linkedin

Reacties (75)

75
71
38
0
0
0
Wijzig sortering
Ben benieuwd naar de stabiliteit.
Je wilt niet dat je verbinding verbreekt bij het updaten van de firmware o.i.d... (Denk aan de reboot ;))

Hoewel ze dat uiteraard moeten kunnen limiteren dat het wireless syncen alleen werkt bij het syncen van muziek, afbeeldingen en apps en dergelijke.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 2 juli 2010 11:49]

Over-the-air firmware updaten lijkt me geen issue, eerst wordt het bestand gedownload, dan MD5 of SHA1 check van het bestand en dan installeren, moet je alleen zorgen dat je genoeg batterij hebt.

webOS van Palm doet dit al zo sinds het begin, ook Windows Phone 7 gaat het updaten over-the-air doen.
En zelfs al gaat het fout is er niet direct wat aan de hand, gewoon opladen en nog een keer doen aagezien de bootloader (het deel dat je telefoon flashed en opstart) gewoon niet aangeraakt wordt en dus ten alle tijden in tact blijft, enkel bootloader en radio zijn een 'gevaar', het OS zelf komt daarna pas en mag zo verkloot willen als je wilt (krijg je een bootloop) ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 juli 2010 13:08]

Bij android, tenminste bij htc dan toen.. kon je alleen updaten wanneer je batterij op 70% was. Dus gewoon simpel een beveiliging inbouwen toch?
Zou wel handig zijn voor de mensen van iOS. Bij android doe je echt van alles OTA namelijk. En het is erg handig.
Dat is inderdaad zo (50%) dat geld voor alle installers van HTC via de PC op je telefoon trouwens (WM ook dus).
Symbian kan ook Over-the-air. En over batterij. je krijgt netje een melding als er niet genoeg in zit. hij weigerd dan gewoon te updaten zelfde als met installeren van applicaties. Als er niet genoeg power is dan doet hij het niet.

Bij symbian althans.
Ik mag hopen dat firmware update niet via wifi kan. Dat is veel te fout gevoelig. Het gewoon syngroniseren van muziek en dergelijke zou wel een uitkomst zijn.

@ hieronder

Nvm.

Jullie hebben volkomen gelijk had er nog niet zo overna gedacht. Al lijkt het me nog niet slim met accu's die leeg zijn onder het upgraden.

[Reactie gewijzigd door jayjay1990 op 2 juli 2010 12:40]

Je kunt prima eerst de firmware in z'n geheel overhevelen en dan deze actief maken. Dan heb je tijdens het foutgevoelige deel van het proces geen wifi nodig.
Dat kunnen alle pc's en android telefoons toch ook?
Waarom zou iOS het niet kunnen?

Maar daar gaat het gerucht niet over.
En de Zune HD van Microsoft kan ook synchroniseren met een pc via wi-fi.
Whut? het gaat hier juist om syncen, niet om updaten van het os zelf. Je kan dan gewoon via wifi verbinding maken met je computer om dan muziek, video's en apps te syncen.
Eerst wordt de firmware op het geheugen (geen ram) vanuit daar wordt je firmware geinstalleerd ;-)

Dus niet direct vanaf je PC.. zou vervelend zijn als je stekkertje los schiet ;-)
Op zich hoeft een draadloze firmware update helemaal geen probleem te zijn. Ook bij kabels (zoals SATA of USB) komen fouten voor door storingen en de ingebouwde foutcorrectie lost dat op.

Als er een CRC op de firmware zit die gecontroleerd wordt na de overdracht en voor het flashen is draadloos updaten geen enkel probleem.
Alleen voor rechtshandige :X

Vindt het eigenlijk een voor de hand liggende ontwikkeling, jammer dat ze nog steeds niet in staat zijn om onderling te synchroniseren en delen.
Anoniem: 135995
@Eonfge2 juli 2010 12:34
Voor de linkshandigen hebben we de Samsung Galaxy S :z (zie review deze site):

"Er is echter een groot nadeel: de Galaxy S heeft, net als de iPhone 4, ook een 'death grip', een wijze van vasthouden waarbij het bereik totaal weg kan vallen. Dat gebeurt als de gebruiker het toestel met de rechterhand vastpakt en daarbij de hele onderkant bedekt. Dit probleem deed zich overigens slechts op enkele locaties voor, maar het bereik viel in die gevallen wel weg. Hoewel het toestel dan moeite had data binnen te trekken, bleef het wel in alle gevallen mogelijk om te bellen en te sms'en. "

Feitelijk heeft elk toestel een death-grip, met dank aan FCC en co, die eisen dat de antennes onderin de mobieltjes moeten zitten, juist daar waar je hand zit.
Wat is death (dood) grip als alles nog werkt enkel de verbinding krijgt ene streepje of 1 a 2 minder ipv de verbinding dood/weg is :)

Dat wordt hebben ze natuurlijk gebruikt voor de Apple-fans zijn die ook weer tevreden omdat 1 of misschien wel 2 Android toestellen ook vergelijkbare problemen hebben (welke inderdaad door FCC komen niet omdat ze zo dom zijn de antenne aan de buitenkant te maken zonder afscherming tegen kortsluiting).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 juli 2010 13:27]

dit soort opmerkingen hoor je ineens heel veel. alle toetellen zouden een death grip hebben.. vergeet dat maar. ook uit onderzoek blijkt dat er inderdaad toestellen zijn die reageren op het bedekken van de antenne maar vrijwel nooit, zoals bij de iPhone 4 vaak gebeurt, volledig de connectie verliezen.

Is dit bewust geïntroduceerde FUD om de aandacht van de iPhone af te leiden?
Anoniem: 196662
@SED2 juli 2010 15:05
Is dit bewust geïntroduceerde FUD om de aandacht van de iPhone af te leiden?
FOTA (firmware over the air) bestaat bij Nokia al een tijdje, al hoor ik daar niet veel meer over. Dus het is technisch prima mogelijk.

Voor de iTunes store NL hoop ik dat ze nu eindelijk eens films gaan streamen cq als download/koopvideo aanbieden. In de Franse store is dat al lang mogelijk voor allemaal recente films. Wel nagesynchroniseerd overigens.

Wil best met mijn iTunes account een film huren/kopen/bekijken hoor op mijn PC!
Voordat ik als Apple-basher wordt afgeschilderd: ik heb een iMac, een iPhone, een iPod Touch, een Time Capsule, een Apple TV en een Airport Express.

Mening: draadloos syncen zou wel een keer tijd worden! Apple claimt altijd zo vooruitstrevend te zijn, maar het syncen van iOS apparaten is inmiddels wel erg primitief geworden.
Mening: draadloos syncen zou wel een keer tijd worden! Apple claimt altijd zo vooruitstrevend te zijn, maar het syncen van iOS apparaten is inmiddels wel erg primitief geworden.
Ik zou het liever een sprookje noemen. Over-the-air synchronisatie is leuk voor een agenda of adressenboek. Gezien de geringe bestandsgrootte is het zo gepiept om een op een iPhone toegevoegd contactpersoon even naar de cloud en verder te sturen. Ook voor notities werkt het goed, en het wordt tijd dat Apple de to-do lijstjes uit OS X Mail opneemt in MobileMe en een iPhone app.

Voor media ligt dat anders. Het duurt een eeuwigheid om een paar gigabyte aan muziek te synchroniseren over WiFi (zelfs 802.11n), kan ik je uit ervaring vertellen. Direct vanaf de computer over een USB-kabel gaat veel, heel veel sneller.

Dit draadloos synchroniseren van de iPod content lijkt me het omgekeerde van innovatie. Het is een superkleine moeite om de iPhone even met het kabeltje aan te sluiten, waar die bovendien nog mee wordt opgeladen ook.

Voor het streamen van content geldt ongeveer hetzelfde. Een paar liedjes op afstand van je thuiscomputer naar je iPod of iPhone downloaden is nog te doen maar over het 3G netwerk van T-Mobile is dat ook verre van ideaal. Een speelfilm of tv-aflevering echter wordt een ander verhaal. Zeker wanneer je in een bewegende auto of trein zit, en je buffer door wisselende signaalsterkte steeds leegloopt.


@Exirion (hieronder): Het gaat om media-synchroniseren (audio en video). Dus die 1 op de 10 keer die jij noemt. Die andere 9 van de 10 voor andere data, zoals contacten, agenda, notities, e-mails, bookmarks, wordt al sinds 2007 over-the-air gesynchroniseerd via o.a. MobileMe, Gmail en Exchange.

[Reactie gewijzigd door t-h op 2 juli 2010 12:23]

9 van de 10 keer dat je je iPhone synct gaat het nou juist om die data. Geen media. Voor die 1 op de 10 keer dat ik media wil syncen hang ik er wel een touwtje tussen, maar het zou in principe gewoon transparant moeten werken zodat je zelf kunt kiezen of je voor de makkelijke of snelle (qua bandbreedte dan) manier kiest.
Anoniem: 196662
@t-h2 juli 2010 15:09
Het duurt een eeuwigheid om een paar gigabyte aan muziek te synchroniseren over WiFi (zelfs 802.11n), kan ik je uit ervaring vertellen. Direct vanaf de computer over een USB-kabel gaat veel, heel veel sneller.
Vreemd aangezien 802.11n veel sneller is dan USB. "I call BS".
Vreemd aangezien 802.11n veel sneller is dan USB. "I call BS".
USB 2.0 haalt in theorie 480mbps
802.11n (5Ghz) haalt in theorie 300mbps

In werkelijkheid halen ze beide die snelheden niet. Vooral WiFi komt zelden in de buurt van haar maximale doorvoersnelheid.
Met AirVideo kan prima videotjes kijken waar ik ook maar ben.
Ik sync persoonlijk wel draadloos (er is een applicatie die dit toelaat, maar Apple heeft deze uit de store geweerd) en dit gaat toch relatief vlot. Ik merk geen veel grotere vertraging dan wanneer ik het met de kabel doe.

Natuurlijk doe je dit niet op een moment dat je al je muziek gaat overzetten, dan ben je inderdaad eeuwen bezig (dat duurt al belachelijk lang mét kabel), maar als je zo nu en dan eens een cd of 2 wilt overzetten is het best doenbaar.
Aan de andere kant, je hebt ook niet altijd gigabytes aan nieuwe muziek. Als je maar een paar nieuwe nummers hebt en een paar foto's en de agenda dan is dat prima te doen over wifi.
Zeker als je de iOS altijd in de auto oplaad en de computer niet in de kamer hebt staan is het wel een uitkomst. Dan kan je gewoon de telefoon blijven gebruiken en ben je toch weer up to date.
dat is precies wat ik dacht toen ik het bericht las. het zou zeker tijd worden. ik zeg: apple, welkom bij de huidige tijd!

eindelijk multitasken en draadloos synchroniseren. ik was telkens verbaasd dat apple die dingen nog niet had. alleen zul je zien in geval van draadloos synchroniseren dat je toch bij je eigen itunes in de buurt moet zijn en het niet kan overal op de wereld via 3g ofzo. ik zie ze er echt voor aan om zoiets te flikken waardoor het compleet waardeloos wordt.

oh, en als ik als Apple-basher wordt afgeschilderd: klopt, ik heb er niets van, en elke keer als ik lees over hoe ver achter ze liggen en hoeveel ze blokkeren en hoe slecht het bereik is van de nieuwe telefoon en zie hoeveel losse accessoires je nodig hebt voor van alles en nog wat ben ik weer blij dat ik er niets van heb.
Je zou naast al die meuk van Apple ook eens MobileMe aan moeten schaffen, hoewel ik me toch niet voor kan stellen, als je van zoveel Apple producten in het bezit bent je geen MobileMe hebt.
Anoniem: 300407
2 juli 2010 14:31
Eigenlijk zit ik meer te wachten op een online collectie van mijn iTunes Libary, zodat ik overal toegang tot mijn muziek. Of komt dit met die streaming diensten waar er geruchten rond over gaan?
Indeed, zat ik ook aan te denken bij het lezen van het bericht. Een service als Flickr die voor een x bedrag per maand je complete iTunes library host met mountbare disc voor benadering iTunes.

Ben al erg blij dat tegenwoordig muziek naar iPad, iPhone en iPod naar 128AAC kan, apple lossless files waar ik mijn library in bij houd, is nogal een geheugenkiller.. Hoop dat die mogelijkheid ook voor laptops komt, thuis op de NAS of op een externe disc de lossless database en op alle andere devices een 128kbit AAC variant voor on the go..

Ben echt een Apple fan hoor, maar syncen over wifi had echt al moeten bestaan. Met MobileMe gaat gelukkig het meeste al via de cloud, maar belachelijk dat voor het zetten van een track op m'n iPone ik een kabeltje moet pakken.
Eigenlijk zit ik meer te wachten op een online collectie van mijn iTunes Libary, zodat ik overal toegang tot mijn muziek. Of komt dit met die streaming diensten waar er geruchten rond over gaan?
Het schijnt dat Apple daarvoor een nieuwe deal moet sluiten met de platenmaatschappijen, omdat het in dat geval om 'opnieuw uitzenden' gaat. Die onderhandelingen zijn er wel, las ik vandaag, maar lopen momenteel nog niet vlot.
...
De streamingdiensten gaan het mogelijk maken om muziek en video te kopen in de iTunes Store zonder ze lokaal te hoeven opslaan, zegt geruchtensite Boy Genius Report.
....

Betekent dit dan dat je de muziek moet streamen van je itunes account ergens op de apple server naar je mobiel?
Daar worden dan toch enkel maar de mobiele operatoren rijk van doordat je meer datavolume verbruikt?

Ik snap het 2de deel wel, waar het inderdaad draadloos synchroniseren (vb over wifi thuis).
Maar bovenstaande...?
Daar is niks geks aan hoor :) Zoals in het artikel staat, werkt dat nu met Spotify ook zo. Ik maak er vaak en graag gebruik van!

Het jammere is dan wellicht wel het 'kopen' stukje. Spotify heeft een maandabonnement en dan mag je luisteren wat je wil. Het zou mooi zijn als Apple deze constructie ook gebruikt: mijns inziens is dat sowieso voordelig dan als je per stuk / per keer dat je luistert moet betalen.

[Reactie gewijzigd door CJ_Latitude op 2 juli 2010 11:57]

In Belgie is het datavolume beperkt in volume. Hoeveel verbruik je niet als je muziek begint te streamen?

vb mobistar biedt een abo aan van 15€ waarbij je 500 MB mag vebruiken, per MB erover is het 0,10 € erbij... dat kan toch wel oplopen?
Goed punt: het streamen is voor gebruikers met een datalimiet inderdaad wellicht niet heel verstandig om te doen. Dat kan flink oplopen ja. Hoeveel data Spotify gebruikt: geen flauw idee. Wie weet kan iemand anders daar wat zinnigs over zeggen.
Nou als je uitgaat van 64 kb/s dan geeft dat 8kB/s * 3600 seconden is ongeveer 28,1 MB/uur.
64kb/s muziek.. daar wil je niet een hele dag naar luisteren.
Als het MP3 is niet nee, maar het lijkt me sterk dat iemand nu nog serieus MP3 zou implementeren voor zoiets. Met AAC+ is 64kbps goed te doen, al helemaal voor gebruik onderweg.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 2 juli 2010 13:58]

reken maar uit: als de kwalitiet 128 kbps is en je een uur luistert.....
Nice, dit zie ik wel zitten. Had apple al veel eerder moeten doen om concurrenten voor te blijven...
Ze lopen echt mijlen ver achter op dit gebied, dus ze hadden dat moeten doen om de concurentie enigszins bij te houden.
De PSP kan ook draadloos updaten, waarom zou een iPhone/Pod/Pad dat niet kunnen. :P

Apple is op zicht best slim, ze laten gewoon heel wat mogelijkheden weg en doen vervolgens bij een update net of het iets nieuws is. :P
Met andere woorden wat Google een tijdje geleden heeft laten zien voor Android. Mocht Apple dit ook gaan maken dan heb ik zo'n flauw vermoeden dat ze bij Apple die presentatie ook hebben gezien, want het komt wat mij betreft over als min of meer een exacte kopie van de dingen die daar gedemonstreerd waren. Overigens maakt dat het idee niet slecht opeens, integendeel het is heel erg handig. Het vervelende is dat Apple vervolgens doet alsof het revolutionair is en alsof niemand dit ooit had kunnen verzinnen.
Apple doet dit al jaren hoor, alleen zat het toen bij hun premium dienst: 'mobile me'.
Uhm, misschien een mindere goede ontwikkeling voor dit moment? Gaat het T-Mobile netwerk plat omdat mensen youtube filmpjes kijken....wat denk je dat er gebeurt als iedereen zonder enige computerkennis gewoon simpel via itunes over 3g z'n muziek kan streamen? .....Ze kunnen maar beter alvast wat extra capaciteit bijbouwen
please breng het niet als een feit dmv de titel van dit bericht.. het is nog steeds slechts een gerucht
Het gerucht zou best wel eens waar kunnen zijn daar deze features ook aangekondigd zijn voor Android, dan kan Apple niet achterblijven...
Het gerucht zou best wel eens waar kunnen zijn daar deze features ook aangekondigd zijn voor Android, dan kan Apple niet achterblijven...
Die redenatie is wat te simpel. Er zijn talloze features in Android die Apple niet heeft, en andersom. Beide werken aan een product en kiezen wat ze daarin willen aanbieden. De reden "dat de concurrent het heeft" telt voor Apple zelden tot nooit.

Als waar was wat jij zegt dan hadden Macs tien jaar langer floppydrives gehad, zaten er al twee jaar Blu-Ray stations in de iMac en draaide de iPhone al een halfjaar Flash.
Misschien wel simpel, maar als je kijkt naar wat Apple zelf heeft is dit wel zo...

Je noemt floppies, blu ray en flash, 1 idd lang over datum, 2 streaming is de toekomst, flash concurrerend en te hinderlijk voor Apple om toe te laten...

Daarentegen heb je Itunes, wat een belangrijk knooppunt is in de strategie van Apple, waar men niet kan hebben dat men achter raakt met features t.o.v. de concurrentie.

Ok ik weet dat het ook een gerucht is, maar als google in het najaar met een eigen muziek dienst komt, dan zal apple toch wel zo sterk mogelijk willen uitpakken met Itunes....
Qua syncen hoeft er niet zo veel aangekondigd te worden, dat kan al vanaf android 1.0
Daarom staat het ook tussen quotes ;)

Ik zou het wel heel fijn vinden als dat ervan gaat komen. Ben benieuwd hoe dan bepaald wordt wanneer er gesynct gaat worden, in het geval auto-syncing ook mogelijk wordt. Afstand bepalen dmv BT?

[Reactie gewijzigd door CJ_Latitude op 2 juli 2010 12:04]

Vandaar ook de ' in de titel...
Anoniem: 305979
2 juli 2010 12:33
Kijk eens, Apple heeft iets weer "uitgevonden" dat wij al jaren gebruiken WinMo wereld!
Ik ook al jaren op m'n iPhone hoor. MobileMe is erg handig, om die en andere features.

De enige keer dat ik m'n iPhone eens aan een van m'n Mac's hang (die onderling hun media bibliotheken ook syncen, wireless) is het puur om wat muziek te syncen die ik aangeschaft heb.

Dus eigelijk is de enige vooruitgang dat je liedjes kan gaan syncen, of dat het draadloos syncen uberhaupt gaat werken voor die mensen die geen mobile me hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee