'Gebaren vervangen Home-knop op iPhone en iPad'

Multitouchgebaren kunnen vanaf iOS 4.3 functies overnemen op de iPad die de gebruiker ook met de Home-knop kan doen. De toevoeging van deze functies zou erop wijzen dat de Home-knop in de toekomst niet meer op iPhones en iPads zit.

De multitouchgebaren kunnen worden gebruikt om snel te wisselen tussen applicaties of om terug te gaan naar het homescreen. Deze gebaren werken met vier of vijf vingers. Door naar links of rechts te vegen, wordt van applicatie gewisseld. Een pinchgebaar met vier vingers leidt de gebruiker terug naar het homescreen. Met een veeg omhoog wordt de multitaskbalk die al sinds iOS 4.0 in het besturingssysteem zit, tevoorschijn getoverd.

De nieuwe gebaren maken deel uit van de nieuwigheden in iOS 4.3, waarvan een vroege versie woensdagavond aan ontwikkelaars beschikbaar is gesteld. Ontwikkelaars krijgen altijd eerder de beschikking over nieuwe versies van iOS om applicaties geschikt te maken. De iPhone 3G lijkt niet meer ondersteund te worden in iOS 4.3.

De gebaren zouden in het besturingssysteem zijn gestopt om op termijn de Home-knoppen van de iPad en iPhone te vervangen, meldt geruchtensites Boy Genius Report. Er gaan al maanden geruchten over een tweede versie van de tablet iPad. Omdat in de omschrijving van Apple de gebaren specifiek worden omschreven als functie voor iPad, lijkt het erop dat die als eerste geen Home-knop meer krijgt. De Home-knop maakt al sinds de eerste versie in 2007 een onmiskenbaar deel uit van het design van iOS-devices.

Naast de gebaren zitten er meer nieuwe functies in iOS 4.3. Een daarvan is Personal Hotspot, zoals eerder al vermoed werd. Met die functie kunnen vijf apparaten tegelijkertijd gebruik maken van de 3g-internetverbinding van een iPhone of iPad. Ook is er AirPlay-ondersteuning voor applicaties, waardoor apps video kunnen versturen naar Apple TV-hardware. Ook zijn er fullscreen iAd-banners mogelijk in iOS 4.3 en kan de switch op de bovenkant van de iPad geconfigureerd worden om te voorkomen dat de schermoriëntatie verandert.

Het is nog altijd onduidelijk wanneer Apple iOS 4.3 uitbrengt, maar eerdere geruchten wezen op februari of maart. Wellicht valt de release samen met die van een nieuwe iPad, die volgens een eerder gerucht in april uitkwam. Het feit dat ontwikkelaars nu al kunnen beschikken over iOS 4.3 wijst erop dat de release niet al te lang meer op zich zal laten wachten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-01-2011 • 08:08

171 Linkedin

Lees meer

Reacties (171)

171
165
84
1
0
23
Wijzig sortering
Nadeel van een swip gesture is dat dat niet te 'ontdekken' is.
Een keyboard shortcut op de desktop computer is te vinden nadat je met de muis een menu hebt gevonden, maar de shortcut is niet de enige manier om die functie te doen.
Dit soort 'swipe' bewegingen zijn echter niet 'logisch'.

Geef een iOS device aan een nieuwe gebruiker, deze klikt als vanzelf de enige knop op de voorkant van het apparaat en krijgt dan de 'slide to unlock' te zien. Logisch.
Je ziet het al mis gaan als mensen een app gestart hebben. "Hoe kom ik hier weer uit" heb ik meermalen gehoord...
Dat was dus niet eenvoudig te ondekken door gebruikers.
Ook zoiets als het huidige dubbelklikken op de Home knop voor de multitaskbalk is zeker niet logisch om te vinden...
En dan zou alleen swipen beschikbaar worden?
Ik ben zeer sceptisch...
Inderdaad. Apple loopt voorop qua gebruiksvriendelijkheid maar de dingen die jij aan haalt vielen mij ook op: ze zijn niet of slecht discoverable en lijken voort te komen uit een obessie voor zo min mogelijk knoppen ipv een zo gebruiksvriendelijk mogelijk apparaat.
Dat is toch snel opgelost door een mini-tutorial te starten wanneer je je ipod/iphone/ipad voor het eerst opstart?
Ik zal de homebutton wel missen, ik vind het juist heel handig om snel een app af te sluiten, of dor 2x drukken de taskbar te krijgen en zo snel kunnen zien welke apps allemaal nog in het geheugen staan.
ik zou hem ook missen, gestures zijn niet altijd fijner, vooral omdat je ze ook per ongeluk kan triggeren. Alhoewel met 4 vingers de kans daarop niet zo groot is. Tegelijkertijd zie ik mijzelf niet met 4 vingers op een iphone priegelen.
Misschien blijft de knop wel bestaan, maar aan de zijkant in het klein, of zoiets.

zodat het oppervlak optimaal voor het scherm kan worden benut. Mocht je dan echt een hardwarematige ingreep willen doen dan is dat nog wel mogelijk.

Ik denk dat dat nog het beste is.
Ik zal de homebutton wel missen, ik vind het juist heel handig om snel een app af te sluiten, of dor 2x drukken de taskbar te krijgen en zo snel kunnen zien welke apps allemaal nog in het geheugen staan.
Idem. Sowieso is de interactie via enkel gestures niet altijd even vlot of handig. Net zoals de Kinect moet je toch regelmatig naar een controller uitwijken vanwege het gemis van knopjes.
Die apps staan echt niet allemaal in het geheugen die in je taskbar staan. Start maar eens safari en een simpele app. Als je dan switched zie je direct de pagina waarop safari nog open stond zonder herladen. Start je vervolgens een spel op en switch je terug naar safari via de taskbar dan zie je dat de pagina opnieuw geladen wordt. Deze is dus gewoon uit het geheugen verwijderd op het moment dat de zwaardere app het geheugen nodig had.
Hij is nog niet weg he, die knop. Als we kijken naar de meerdere leaks en mock-ups van iPad 2-cases dan zit daar 99% zeker gewoon een homeknop op.

Dat die homeknop zou gaan verdwijnen is gerucht + speculatie, niks meer.
Wat ik persoonlijk erg interessant nieuws vind, maar geheel mis in dit artikel is het feit dat in iOS 4.3 de mogelijkheid weer aanwezig is om met het schakelaartje de scherm-orientatie vast te zetten.
Via de instellingen kun je zelf bepalen of die schakelaar moet fungeren als mute-schakelaar, of juist voor de scherm-orientatie gebruikt moet worden.

In dit geval lijkt het er op dat Apple toch naar de gebruikers geluisterd heeft.
Het staat wel in het artikel maar het staat er een beetje cryptisch.
en kan de switch op de bovenkant van de iPad geconfigureerd worden.
Ja de functionaliteit van de mute-switch is in beta 3.5 4.3 :P instelbaar.

[Reactie gewijzigd door harrald op 13 januari 2011 12:20]

Alleen zit er geen switch aan de bovenkant van de iPad, dat zullen ze met een hands-on experience toch wel gezien hebben?
De knop waar we het over hebben zit toch echt met zekerheid aan de zijkant ;)

En we hebben het toch echt over iOS 4.3, niet 3.5 volgens mij...

@Seyefa, bedankt voor de correctie.

[Reactie gewijzigd door DivxLover op 13 januari 2011 09:58]

iOS 4.3 zelfs ;)

En als je een iPad in landscape houdt zit de switch aan de bovenkant (of onderkant :p). Ik denk dat de meeste mensen hem ook in landscape vasthouden.
Dat die schakelaar de muteknop wordt, is voor mij inderdaad de reden geweest om te blijven bij iOS3...

Verder weet ik zeker dat Apple erover nadenkt wat de gevolgen zijn voor het verdwijnen van de homeknop. Ik hoop dat er een alternatief is door de knop indien hij vastgelopen is / gebrickt. Mja, daar zijn nu ook wel tooltjes voor, om de iPhone in/uit DFU / Recovery mode te krijgen (RecBoot :) )
Nog leuker zijn de nieuwe "gestures" waarbij erg snel tussen apps geswiped kan worden en zaken met een beweging worden afgesloten. Interessant ook aangezien al deze functies voor de home-knop waren... gaat de iPad 2 zonder knop door het leven?
Anoniem: 386614
13 januari 2011 08:10
Gelikt, toch is de Home knop wel fijn, maar ik zou deze graag touch sensitive zien.....

Het verwijderen bespaart ruimte maar met de komst van een touch ook, het scherm van de iphone is natuurlijk wat kleiner en daarbij lijkt met mij vervelend om de squeeze move uit te voeren.

Hopelijk dat de iPhone 4 Wit al dit zoets krijgt!

zie typo:
Wellicht valt de release samen met die van een nieuwe iPad, die volgens een eerder gerucht in april uitkwam = uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386614 op 13 januari 2011 08:20]

Een fysieke knop is ook handig voor hard reset en om in recovery mode te komen. Als je phone is gecrashed of gebricked reageert hij totaal niet meer op input, maar met de home en power knop kun je hem dan toch recoveren.
Misschien gebruiken za daar dan wel de volume up of down plus de power knop.
Zo geniaal hoeft Apple nu ook weer niet voor te zijn om te bedenken dat je de home knop voor elke andere knop kunt vervangen voor een hard reset....
Dat zou de reden kunnen zijn om de betreffende knop te verwijderen ..
Misschien komt daar dan wel iets anders voor in de plaats.
ik wil niet vervelend zijn hoor, maar voor een reset kan je gewoon iTunes gebruiken. meestal is het bij bricken ook zo dat je je pc in de buurt heb aangezien je een JB aan het uitvoeren bent. voor de wat mindere erge vastloper kan je nog altijd de lock button gebruiken
een home-knop lijkt mij idd ook fijn???

Wat als je met de wagen rijdt, en je wil ondertussen ff iets op je GSM doen? Hoe kan ik in godsnaam met 4 vingers een move uitvoeren terwijl ik mijn gsm vast heb. Dan ben je al verplicht om je stuur volledig los te laten, wat toch merkelijk gevaarlijker is dan met 1 hand blijven rijden (en ja bellen doe je handsfree, maar je agenda checken terwijl je belt lukt natuurlijk niet handsfree...).

De moves erbij vind ik best ok, beetje extra functies (of je ze nu gebruikt of niet) zijn altijd wel leuk, maar de homeknop weg? Wat met mensen die vb door een ongeluk 1 of 2 vingers kwijt zijn? Pech gehad, moet je maar een ander toestel kopen?
Het is zelfs bij wet verboden om je mobiel aan te raken indien je rijdt... Artikel 5 (de kapstokwet).
Je mag dus ook niet sms-en, internetten, google maps aanzetten, enz enz enz.

on topic:

logisch dat dit erin komt. Apple wil design leveren en die home knop was in 2007 design. Inmiddels zorgt dat ervoor dat het scherm van de iPhone niet meer mee kan met de concurrentie. HTC, Samsung en de rest komen dit jaar met nieuwe mobieltjes die hogere resoluties gaan aanbieden dan de iPhone. (Geen gerucht, maar puur logische ontwikkeling) Indien Apple de home knop behoud kunnen ze niet met een concurrent scherm op de proppen komen. Er komen nu de wereld aan 4inch plus schermen (zelfs tot 4.5 inch) En dan kun je echt niet meer met een 3.5 inch aankomen zetten.
Nee ik denk dat de iPhone 5 een screen only toestel is met een heel klein randje voor de speaker.

[Reactie gewijzigd door shakedown op 13 januari 2011 09:07]

Het is zelfs bij wet verboden om je mobiel aan te raken indien je rijdt... Artikel 5 (de kapstokwet).
Nonsens. Je mag je telefoon niet in je hand houden, maar wel aanraken, en dat valt bovendien niet onder artikel 5.

Ontopic: lijkt me behoorlijk irritant. Ik bedien mijn telefoon (WP7) regelmatig met 1 hand, en dan is het enorm handig dat je gewoon met je duim naar het homescreen kan gaan. Met toekomstige iPhones kan dat dus niet meer, en heb je altijd 2 handen nodig om je telefoon te bedienen 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 13 januari 2011 10:09]

Ik denk persoonlijk niet dat Apple dit zal gaan toepassen op de iPhone. Ik denk dat het op de iPad nog wel eens en handige toepassing zou kunnen zijn dat wel. Misschien wordt het ook gewoon een extra optie en blijft de Home-knop op beide apparaten gewoon bestaan.. Apple denkt altijd goed na over zijn producten dus ik denk dat ze er vast aan gedacht zullen hebben dat een iPhone vaak met 1 hand wordt gebruikt(doe ik met mijne ook).
Ik denk inderdaad dat het verdwijnen van de home knop maar speculatie is en dat deze nooit zal verdwijnen... Eventueel wel een andere functie kan krijgen in de toekomst.

Bovendien zie ik 5-finger-pinching nog niet direct aanneembaar op een iPhone...
Sorry maar ik vind het kleinere scherm juist prettig, past die iig nog in je broekzak. Voor mij is 3,5" > 4,0 of 4,5".

Hiervoor heb ik ook voor de i4 gekozen, het relatief kleinere scherm dan de concurrentie.
In tegenstelling tot jou heb ik een toestel liever zo klein mogelijk, maar het scherm zo groot mogelijk. Je komt dan op een compromis maat uit, die acceptabeler wordt als je knoppen en bezels verkleind/weg laat.

Ik vraag me af hoe je een toestel zonder knop wilt unlocken. Een capacitief scherm de hele tijd actief houden lijkt me wat de energiehuizhouding betreft niet aantrekkelijk. Tevens verdwijnt, zoals Ppie al omschrijft, een deel van de intuiviteit van iOS. "When in doubt, press home button".
Wie zegt dat de Home knop gaat verdwijnen? Het zou kunnen, maar hoeft niet. Ik kan me voorstellen dat wanneer je bezig bent op een iPad, druk aan het gebaren en zo, dat het dan makkelijker kan zijn een extra gebaar toe te voegen in plaats van de Home knop in te moeten drukken. (Is dat trouwens een mechanische knop of een aanraakgevoelige?)
Ik heb er zelf geen, maar als ik er bijvoorbeeld een op mijn linkerhand heb liggen en hem met rechts bedien, kan het lastig worden Home in te drukken zonder dat dat ding op de grond valt.
Dat ze die home knop maar weghalen , hebben ze plaats voor een webcam,usb poort,hdmi,...
Anoniem: 384399
@Benne13 januari 2011 14:43
De afwezigheid van de onderdelen die je opnoemt hebben niet zozeer met ruimegebrek te maken, maar meer met een bepaalde visie, die inhoudt dat overbodige (in die visie) dingen beter kunnen worden weggelaten, aangezien meer functies ten koste gaat van het gebruikersgemak.
voor het unlocken check Apple, HTC, Samsung, Nokia, Motorola enz enz enz even. Die hebben allemaal een power knop boven aan. Als je die indrukt krijg je ook je unlock screen...
En wat nou als je een ipod aanraakt tijdens het rijden? Dat is geen telefoon. Ik ben toch benieuwd wat daar dan de regels voor zijn :)
hetzelfde als een mobiel.
En wat als je je Ipod bedient en de fabrikant van het ding heeft er toevallig ook een telefoonfunctie ingebouwd..
..Shady..
Je mag een telefoon niet vasthouden meen ik.
Bedienen is wat anders. Je mag toch een carkit gebruiken?

Hoe gebruik je die zonder je telefoon te bedienen?
Opzich wel een logische stap inderdaad. Apple is nu eenmaal meester in gestures bedenken dat hebben ze wel bewezen met de magic mouse en het magic trackpad voor Mac.

Ik vraag me alleen af hoe je de iPhone of iPad gaat resetten of hoe je 'm in dfu mode krijgt.
Beter goed gejat dan slecht bedacht.

Apple heeft met goed jatten de smartphone populair gemaakt, daar profiteren alle andere fabrikanten (ok misschien niet Nokia...) nu ook van. :)

[Reactie gewijzigd door Metten op 13 januari 2011 09:57]

Apple 'jat' dingen niet, maar implementeert ze op veel hoger niveau dan hun concurrentie.

OT: Apple is indeed meester in gestures gebruik, raar vind ik echter dat Apple bijv. een programma als BetterTouchTool niet opkoopt en implementeert in OSX, met dit programma kun je erg doeltreffend instellen dat je bijvoorbeeld met 4 vingers van links naar rechts swiped je spaces worden geopend.

Ook lijkt het me zeer sterk dat Apple de 'squeeze'-gesture bij de Iphone zal gaan gebruiken, daar zullen ze vast wel iets vernuftigers voor verzinnen.
Wie heeft dit wel ontwikkeld dan? En wie past dit net zo goed toe als Apple. Je zou ook kunnen zeggen dat jij anti-apple bent.

Ik vraag me trouwens af of het scherm van de iPhone niet te klein is voor 4 of 5 finger gestures..*-)

[Reactie gewijzigd door SquareOne op 13 januari 2011 10:27]

Geen apple in ieder geval...

http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch
IBM began building the first touch screens in the late 1960s, and, in 1972
[...]
One of the early implementations of mutual capacitance touchscreen technology was developed at CERN in 1977[7][8] based on their capacitance touch screens developed in 1972 by Danish electronics engineer Bent Stumpe
[...]
Multi-touch technology began in 1982, when the University of Toronto's Input Research Group developed the first human-input multi-touch system.
Edit: nog een interessant artikel hierover: http://www.billbuxton.com/multitouchOverview.html
Furthermore, during the development of the iPhone, Apple was very much aware of the history of multi-touch, dating at least back to 1982, and the use of the pinch gesture, dating back to 1983.
This is clearly demonstrated by the bibliography of the PhD thesis of Wayne Westerman, co-founder of FingerWorks, a company that Apple acquired early in 2005, and now an Apple employee

[Reactie gewijzigd door DaTiezl op 13 januari 2011 10:32]

Dus omdat ze één gesture niet zelf hebben bedacht zou dat direct betekenen dat ze alle gestures hebben gejat? En wat voor onderbouwing het wikipedia-artikel moet bieden weet ik ook niet.. In ieder geval is Apple erg goed in het toepassen van zulke technologieën op producten.
Waren er al goede smartphones met een (multi-)touchscherm?
Waren er al plannen om een computer met muis breed op de markt te zetten?
En zo kunnen we het ook nog hebben over de clickwheel van de iPod, multitouch in een muis en het hele iMac concept.

Ik ben het dus met Brm-G eens dat Apple waarschijnlijk wel het bedrijf is dat zulke opties zou kunnen invoeren zonder dat ze onlogisch of niet handig zijn... Je hoeft echt geen Apple-"fanboy" te zijn om dat in te zien. Sterker nog: Elke linux of windows addict zou Apple dankbaar mogen zijn want zonder Apple zouden linux en windows nooit zijn geweest wat ze vandaag zijn. Andersom geldt dit ook wel hoor, dankzij de dominante positie van Microsoft werd Apple gedwongen om veel te gaan innoveren..
Elke linux of windows addict zou Apple dankbaar mogen zijn want zonder Apple zouden linux en windows nooit zijn geweest wat ze vandaag zijn
Je weet dat osx gebaseerd is op *bsd? en dat safari bijvoorbeeld gebouwd is op een kde onderdeel (khtml/GPL - geforked naar webkit).

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 13 januari 2011 17:24]

Ja echter *bsd was weer niet zo geweest als Apple niet begonnen was met de 1e macintosh.. Daarnaast weet ik dat Apple veel gebruik maakt en ook veel teruggeeft van/aan de OpenSource-community. En dat lijkt me ook helemaal niet erg of is dat een nadeel? Wat ik alleen probeer te zeggen is dat Linux en Windows zonder Apple nooit zo vergevorderd zouden zijn geweest. Apple heeft, zeker in de laatste tijd, ook een hoop gehad aan (met name) de OpenSource community, dat zal ik niet ontkennen...
Iets verzinnen of goed implementeren zijn twee verschillende dingen. Je hoeft niet de allereerste eerste te zijn om wel ergens erg goed in te zijn maar voor Apple bashers is dat altijd lastig te accepteren.
beter goed gejat dan slecht bedacht ;) (ik heb zelf geen idee wat apple heeft gejat en wat ze zelf bedacht hebben, het gaat mij vooral om de implementatie)
Klopt, Opera werkt bijvoorbeeld al heel lang met (mouse) gestures. Maar in principe maakt het niet uit, het gaat om de implementatie. En dat zit bij Apple wel goed.
Het is zelfs bij wet verboden om je mobiel aan te raken indien je rijdt... Artikel 5 (de kapstokwet).
Je mag dus ook niet sms-en, internetten, google maps aanzetten, enz enz enz.
Dus je mag dan ook geen radio aanraken, of zonnebril, of de verwarming instellen?
Goed lezen, tenzij je radio, zonnebril of verwarming bediend met je mobiel.
Tuurlijk mag dat, je mag je voertuig bedienen... maar niet je telefoon. Ome agent gaat niet moelijk doen als jij een knopje indrukt. Maar als je teveel focust op je telefoon omdat (laten we het voorbeeld even aanhouden) je in je agenda moet zoeken, is je aandacht te lang weg van het besturen van de auto en opletten in het verkeer.
Je mag niets doen dat de veiligheid (algemene term) mag compromiteren.
Dus daar kan de politie, en de rechters natuurlijk, alles dat niet met het besturen zelf van doen heeft onder verstaan.
Eigenlijk niet, maar meeste nieuwe auto's heb je een deel van je bediening op het stuur zitten (ik iig wel). In principe vind ik dit wel prettig, in mijn oude auto zat ik altijd te seeken op de radio en dat is toch een flinke afleiding.
[...]


Dus je mag dan ook geen radio aanraken, of zonnebril, of de verwarming instellen?
Niet tijdens het rijden. Dat zijn dingen die je allemaal kunt doen voordat je de weg op gaat. Tijdens het rijden is het beide handen aan het stuur en niet er naast.
Ik heb geen automaat. Hoe moet ik schakelen?
Het vasthouden van een mobiele telefoon is bij wet verboden. Je mag in feite alles doen achter het stuur, BEHALVE je telefoon aanraken. Zelfs de krant lezen achter het stuur is gewoon toegestaan.
Gelukkig heeft de politie nog een troef in handen: als ze vinden dat je gevaarlijk rijgedrag vertoont, mogen ze je daarvoor straffen.
Ik heb inderdaad gehoord dat de move om je home-knop te gebruiken een stroke wordt van minimaal 4 vingers en 3 bewegingen per vinger. dit is volgens apple om het toenemend aantal mensen dat vingerobesitas heeft terug te dringen

en wat nu als je 5 vingers kwijt bent? Die kunnen helemaal niet mobiel bellen!! moeten die nu ook een ander toestel kopen als ze willen autorijden en bellen? En als je een been mist, dan kunnen je zelfs helemaal niet autorijden, ook niet zonder bellen!

.. }:O
Voor mensen zonder been zijn wel aangepaste auto's mogelijk :)
Je hebt sowieso met je tengels van je mobiel af te blijven als je met de wagen rijdt.
Precies. Anders lijdt dat op z'n minst tot 1-vinger gebaren in het verkeer. Want het is toch wel hufterig gedrag om zo je mede-verkeersdeelnemers (en jezelf) in gevaar te brengen. Stop dan even onderweg, als je iets met je agenda wilt doen. Daarbij is "haast hebben" ook geen excuus.

*ahum* on-topic: wel leuk dat ze multi-touch er steeds meer in verwerken. Al zullen er mensen zijn die de fysieke knop gaan missen. En er zal toch een grens moeten zijn aan het aantal gebaren. Anders moet je straks zo'n toestel een lange tijd gebruiken voor je ze allemaal 'uit 't hoofd' kent ;) (geldt overigens voor alle platformen met aanraak-gebaren besturing, of het nu 'multi' is of niet)
ik ga hem niet missen hoor. ik bij mijn iPod heel vaak het "probleem" dattie slecht reageerd. hij doet dan multitask ding als ik naar de homepagina wil en de homepagina als ik alleen de multitaskbar wil. ik heb nog niet echt een regelmaat gevonden voor het aantal klikken en de duur ervan, maar twee keer langer drukken werkt iig beter dan twee keer kort drukken.
Er zal vast een knopje aan de zijkant komen naast de + en - wat voor home staat. Zo kan je nog als met je vinger naar het home scherm. Weet zeker dat Apple hier wel over nadenkt! Een telefoon hoor je met 1 hand te kunnen gebruiken, dat weten ze daar in Cupertino ook wel.
Anoniem: 384399
@Mic200013 januari 2011 13:09
Apple heeft op de iPad de uiterst handige 'rotation-lock'-knop (die naast de + en - zit) nu veranderd in een minder nuttige 'mute-knop-die-niet-alle-geluiden-muted'. (minder nuttig omdat die '-' knop óók al kan muten bij iets langer indrukken). De reden hiervoor is consistentie met de iPhone, dat die knop dus op beide apparaten dezelfde functie heeft. Voor mijn *persoonlijke* situatie geldt hier dus dat Apple heeft gekozen voor consistentie boven gebruiksgemak, vooral ook omdat Apple mijn geen keuze laat om de functie van die knop te houden zoals ik altijd al *gewend* was

Je hebt dus inderdaad gelijk dat Apple over dit soort dingen nadenkt, maar dat hoeft (imho) dus niet altijd in het voordeel van de gebruiker te zijn. Gebruikers die niet *steeds* dezelfde visie van Apple delen, kunnen hier hinder van ondervinden, mede ook omdat er vaak geen keuzemogelijkheden zijn als alternatief voor zo'n beslissing.

Dat is vooral jammer omdat die producten voor de rest vaak wél bovengemiddeld plezierig zijn. In dat opzicht hou ik dan ook mijn hart vast, indien Apple werkelijk beslist om die home-knop te verwijderen wat, vooral bij de iPad, mij slechts een cosmetisch doel (boven gebruiksgemak) lijkt te dienen, en hoop dat Apple dan inderdaad rekening zal houden van met de wensen van gebruikers die dit géén verbetering vinden. Want ik vrees dat die groep deze keer dan best groot zal zijn, wellicht veel groter dan Apple op dit moment inschat.
Het schijnt dat in iOS 4.3 een optie zal komen om de functie van de switch te bepalen: http://images.macrumors.c...6-ipad_4_3_switch_500.jpg

Ik heb ook liever een orientation-lock op de iPad, die ik veel vaker in landscape gebruik dan de iPhone. Dat kun je straks dus zelf instellen (hopelijk).

Over de gestures...
- Ik denk dat een hardware home button niet volledig zal verdwijnen. Misschien wordt de functionaliteit wel deels overgenomen door de power button.
- De 4 of 5 vingerige gestures op de iPad lijken me fantastisch, maar op de iPhone een crime door klein oppervlak en gebruik met één hand. (in bovenstaande afbeelding zie je ook een switch voor multi-touch gestures op aan of uit, dit suggereert dat er ook nog op een andere manier gebruik gemaakt kan worden van deze functionaliteiten)
- Ik ben wel van mening dat er meer gebruik gemaakt mag worden van multi-touch op de iPhone dan tot nu het geval was, de implementatie daarvan wachten we af.

[Reactie gewijzigd door Tjeemp op 13 januari 2011 13:53]

Wat als je met de wagen rijdt, en je wil ondertussen ff iets op je GSM doen?

Wat ook niet mag. Is bij wet verboden. Zelfs rijden je tomtom instellen mag ook niet |:(
Maar vrouwen mogen wel hun make-up aandoen in de auto , zodat iedereen het groen licht mist. 8)7
Misschien niet tijdens het autorijden maar er zijn natuurlijk genoeg situaties waarin je niet twee handen tot je beschikking om je telefoon mee te bedienen. Met een hand je telefoon en vasthouden en met 4-5 vingers 'gestures' maken lijkt me ook niet echt een optie dus die homeknop lijkt me gewoon een blijvertje. Zelfs voor mensen met 2 handen met elk 5 vingers.
Hmm, heb je werkelijk je hele hand nodig voor deze gestures? Dat heeft Palm's WebOS beter voor elkaar. Dat is op zoomen na allemaal met één vinger te doen.
Dat is op zoomen na allemaal met één vinger te doen.
Hoe maak je dan onderscheid tussen een beweging binnen een app (bijvoorbeeld scrollen in een webpagina of op een kaart) vs wisselen van applicatie?
De bezel is hier ook aanraak gevoelig. En zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen een swype op app niveau en een swype op os niveau. Geniale oplossing eigenlijk in al zijn simpelheid.

Bb playbook gebruikt het ook. Zal zo het bijbehorende filmpje misschien nog even linken.
Edit: filmpje hier op tweakers

[Reactie gewijzigd door harrald op 13 januari 2011 09:32]

Dit lijkt me wel handig, dat scheelt weer een hoop wear-out voor de knop
en natuurlijk is Personal Hotspot ook zeer handig, in de auto of op school
Mijn HTC HD2 kan dit ook al, niets vernieuwends meer aan. Wel een leuke functie trouwens, ik gebruik het wel eens al ik in de trein zit met de laptop.
Anoniem: 149146
13 januari 2011 08:16
Ik denk dat dit de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede komt. NU is het simpel op de knop drukken als je terug wilt, maar nu moet je dus met twee handen een of ander gebaar maken op het scherm. Als je net een handje boodschappen in je ene hand hebt en je moet even je vriendin bellen, moet je dus de boodschappen neerzetten, die app die open stond uitschakelen door met twee handen het scherm te sluiten wat toevallig nog open stond om vervolgens te kunnen bellen, waar je voorheen even met je duim op het knopje drukte...
Waar de ipad vroeger ook door grootmoeder gebruikt kon worden, wordt het ineens toch een stuk ingewikkelder.

Maargoed, misschien verdwijnt de knop helemaal niet...
Dit gaat ook absoluut niet gebeuren.
* One-handed use wordt onmogelijk
* Invaliden kunnen 'm niet meer gebruiken (en juist Apple is dé fabrikant op het moment die accessibility zeer hoog in het vaandel heeft staan)
* De home-knop is prominent aanwezig en dus zeer discoverable. Als ze dit invoeren kan iemand niet langer een iPhone bedienen zonder de handleiding door te lezen.
* De scheiding "interactie met scherm = app; interactie met home knop = OS" is nogal scherp neergezet en gehouden.

Kortom: No way Jose. Gelukkig.
Klinkt als helder nadenken dit.
Nu kan je nog met handschoenen aan via voice-control wat kleine dingen uitvoeren.
Je kunt nog even een andere artiest opzetten of je ouders bellen,
maar zonder home-knop ben je VERPLICHT je handschoenen uit te doen.
Wat ik plezierig vind van de Home knop is het aanzetten. Het is eenvoudiger om de iPhone of iPad te activeren met de Home knop, dan met de aan/uit knop. Probeer dit eens met één vinger als één van beide op tafel ligt met de aan/uit knop aan de bovenkant.
Ik heb ook een HTC Desire HD. Wat een verschikking om die aan te zetten. Meestal raak je dan ook nog eens de volume knoppen aan (duim aan de ene zijkant, wijsvinger voor de knop bovenaan en de rest van de vingers aan de andere zijkant waar de volume knoppen zitten) waardoor je daarna nog eens de volume kan herstellen. Slecht ontwerp.

Geen activatie (Home) knop aan de voorkant is een heel slecht ontwerp.
hoe reboot je het apparaat dan? ben benieuwd!
Moeten er ook een hoop jailbreaks aangepast worden :/
Misschien wel een combinatie van de volumeknop en de aan/uitknop?

Het is allemaal gis werk, just wait and see...
Anoniem: 386614
@marquiss13 januari 2011 08:21
Good point!
Door de knop aan de bovenkant te gebruiken..?
Er zit toch nog steeds een aan/uit knop op?
Ik denk dat Marquiss de resetfunctie bedoelt, dit doe je namelijk door de home knop en de powerknop in te drukken :).
DFU mode, inderdaad gebruikt bij veel jailbreaks.
M'n eerste instinct was: Nee!

Maar nu ik het hele artikel gelezen heb zie ik hier wel wat in. Als ik nu in landscape een spel speel of een film(pje) kijk heb ik wel eens dat ik per ongeluk de home knop induw omdat ik de randen vasthoud en die knop natuurlijk net midden in de rand verwerkt zit. Sommige spellen/apps gaan daar qua progressie opslaan beter mee om dan andere, maar onhandig is het altijd.

De gebaren waar ze nu voor kiezen zijn niet makkelijk 'per ongeluk' te maken in de meeste applicaties. Bij sommige muziek applicaties of multiplayer games gebruik je wel eens meer dan 2 vingers tegelijkertijd, dus het kan zijn dat het daar wat lastiger wordt afhankelijk van welke bewegingen er gemaakt worden.

Het lijkt me nog steeds slecht nieuws voor mensen die fysiek niet in staat zijn meerdere vingers tegelijkertijd op de iPad te zetten, en/of zo'n speciale stylus gebruiken ipv hun vingers.

[Reactie gewijzigd door Myedvyed op 13 januari 2011 08:33]

Als ik nu in landscape een spel speel of een film(pje) kijk heb ik wel eens dat ik per ongeluk de home knop induw omdat ik de randen vasthoud en die knop natuurlijk net midden in de rand verwerkt zit.
Dat is dan een ontwerpfout, die hoef je niet op te lossen door een stukje hardware gewoon weg te laten, is gewoon voor verbetering fatbaar natuurlijk :P

Daarbij, tja normaal houd ik me toestel met 1 hand vast, om nu dus zulke acties te doen moet je dus al 2 handen gebruiken of de telefoon moet in een houder zitten, daar gaat de geclaimde gebruiksvriendelijkheid :D
Ik zie vele angstige reacties over het mogelijk verwijderen van de Home knop, ik dacht hetzelfde als jullie maar ik kan jullie geruststellen, het werkt goed!:
De Home button van mijn iPod Touch (1G) stopte er na 2 jaar mee, vervangen hielp niet, dus ik dacht dat ik de iPod weg kon gooien. Tot ik de tip kreeg van iemand dat er een app was (mQuickDo), die o.a. de home button verving door gestures boven in de statusbar, naar rechts vegen was terug naar home. Uit pure noodzaak heb ik dit geïnstalleerd, en het werkte ideaal! De iPod Touch is inmiddels ruim 3 jaar oud en wordt nog steeds gebruikt door mijn jongere broertje, zonder Home knop!
Dat iets nog steeds werkbaar is wil niet zeggen dat het geen achteruitgang is...

Ik begrijp prima dat genoeg mensen het missen van de home-knop niet zouden accepteren. Net als mensen zijn die niet van die touch-knoppen houden of liever een echte tobo hebben dan typen op een touchscreen.

Het beste is gewoon de knop lekker houden en voor de fancy pancy-gasten die leuke features gewoon er in stoppen :) Zo is iedereen gelukkig, ipv geforceerd weer iets door pushen...

(en ja ik weet dat het een gerucht is daar hebben we het nu over)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 januari 2011 09:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee