Ziggo is op zoek naar een nieuwe topman die het bedrijf in de eerste jaren van de beursgang kan leiden. De huidige eigenaren Cinven en Warburg Pincus willen hiermee vertrouwen creëren bij de toekomstige aandeelhouders.
Bernard Dijkhuizen, de huidige ceo van Ziggo, is 62 jaar en zou het bedrijf vanwege zijn leeftijd niet meer voor een periode van vier tot vijf jaar als bestuursvoorzitter kunnen leiden. Dijkhuizen kwam in 2007 bij Ziggo terecht. Daarvoor werkte hij als ceo bij Essent Kabelcom, dat na de fusie met Multikabel en Casema tot Ziggo werd omgedoopt. De beursgang is nog niet officieel, maar komt naar alle waarschijnlijkheid zodra het beursklimaat daarvoor gunstig is.
De eigenaren Cinven en Warburg Pincus willen met een nieuwe ceo het signaal afgeven dat het bedrijf op de lange termijn focust. De private-equityfondsen Cinven en Warburg Pincus hebben een headhuntersbureau ingeschakeld om een geschikte kandidaat te vinden. Vanwege het slechte beursklimaat is er echter geen harde deadline voor de zoektocht; het bedrijf wil liever een competente ceo dan een snelle beursgang.
Hoewel het bedrijf geen haast maakt met de eventuele beursgang, worden intern wel voorbereidingen getroffen. Volgens Het Financieele Dagblad werkt het bedrijf hard aan de interne financiële rapportages. Financieel directeur Walter Blom heeft het veld moeten ruimen voor Bert Groenewegen. Groenewegen bekleedde voorheen functies bij uitgever PCM en softwarehuis Exact. Ziggo profiteert van de ervaring die hij bij de beursgang van het laatstgenoemde bedrijf heeft opgedaan.
Ziggo is ontstaan uit een aantal overnames tussen 2004 en 2006 van Cinven en Warburg Pincus. De kabelaar is de grootste in zijn soort in Nederland en is ontstaan uit een fusie van @Home, Casema en Multikabel. De beursgang is officieel nog niet aangekondigd, maar de geruchten worden niet ontkend. Op een bedrijfsbijeenkomst in april stelde directielid Marcel Nijhoff dat er geen concrete plannen zijn, maar dat 'alle opties worden opengehouden'. Hij bevestigde toen wel de herfinancieringsplannen, maar zei dat deze los staan van een eventuele beursgang.
De stap naar de beurs lijkt een exitstrategie te zijn voor de eigenaren. Ziggo kampt sinds de fusie met schulden van meer dan een miljard euro. Het wil de winst verder opstuwen en zet daarbij in op de groei van de digitale televisiemarkt en zakelijke telecomtoepassingen.