T-Mobile heeft bij het Agentschap Telecom bezwaar aangetekend tegen de dwangsom van vijf miljoen die het kreeg opgelegd. Volgens T-Mobile leidt de regelgeving tot inefficiënt gebruik van de netwerkcapaciteit.
Volgens T-Mobile vereisen de regels dat de provider zijn netwerk anders inzet dan ideaal zou zijn, zegt directeur technologie Jan Kuijpers van T-Mobile. "De interpretatie van de eis dwingt T-Mobile om op inefficiënte wijze om te gaan met onze licenties, gebaseerd op achterhaalde regelgeving van tien jaar geleden. Dit sluit niet meer aan op de realiteit van vandaag."
T-Mobile kreeg deze week een dwangsom van vijf miljoen euro vanwege het onvoldoende gebruiken van de voormalige Orange-frequenties. Zowel Orange als T-Mobile verkregen bij de umts-veiling in 2000 frequenties om een 3g-netwerk uit te rollen. Aan het kopen van die frequenties zat een verplichting vast; voor 2007 moest het netwerk in een groot deel van Nederland werken. T-Mobile nam Orange in 2007 over.
De provider claimt dat het voor 95 procent aan de eisen van Agentschap Telecom heeft voldaan. Toch krijgt het de volledige dwangsom opgelegd. Bovendien maakt T-Mobile bezwaar tegen de regelgeving, die verouderd zou zijn. "Er zijn geen Orange-klanten meer, dus waarom blijft de overheid een apart Orange netwerk eisen", vraagt Kuijpers.
De dwangsom volgde op een waarschuwing afgelopen november. Het is onbekend wanneer een beslissing over het bezwaar wordt genomen en of dat uiteindelijk zal leiden tot een rechtszaak in deze kwestie. T-Mobile kwam afgelopen weken veel in het nieuws, omdat veel gebruikers zeiden een trage of geen internetverbinding op het 3g-netwerk te hebben. Bovendien zouden veel mensen telefonisch slecht bereikbaar zijn. T-Mobile heeft die problemen toegegeven en denkt binnen enkele weken de eerste problemen te hebben opgelost.