T-Mobile-klant verstookt maandelijks gemiddeld 44MB aan dataverkeer

Het netwerk van T-Mobile verstookte in 2009 maandelijks 200TB aan dataverkeer. In 2008 lag die hoeveelheid op gemiddeld 87TB. De provider zegt dat de stijging te verklaren is door de populariteit van 'smartphones zoals de iPhone'.

De door T-Mobile genoemde hoeveelheid komt neer op een gemiddelde van ongeveer 44MB aan dataverkeer per klant per maand. Dat zou volgens moederbedrijf Deutsche Telekom gestegen zijn tot 15GB per klant per maand in 2015, staat in het jaarverslag. De sterke stijging van het dataverkeer noopt de provider tot verdere investeringen in uitbreidingen van de capaciteit van zijn 3g-netwerk. Topman Bart Weijermars zei eerder al dat dergelijke investeringen noodzakelijk waren. Het is onbekend hoeveel dataverkeer klanten van andere providers verstoken.

T-Mobile zegt dat gebruikers van een iPhone voor een belangrijk deel bijdragen aan de stijging van het dataverkeer. De provider verkoopt sinds de zomer van 2008 de iPhone in Nederland: inmiddels zijn er naar schatting ongeveer 300.000 iPhones die gebruikmaken van het netwerk van T-Mobile. Zelf wil de provider geen aantallen noemen. Overigens lijkt het erop dat T-Mobile koste wat het kost de bestaande iPhone-abonnees binnen wil houden. Veel klanten klagen over hinderlijke telefoontjes, waarin callcentermedewerkers onjuiste informatie verstrekken om klanten te overtuigen een nieuw tweejarig iPhone-abonnement af te sluiten. T-Mobile zou niet op de hoogte zijn geweest van de klachten.

T-Mobile heeft in 2009 veel prepaidklanten afgesloten. Mede daardoor daalde het aantal klanten van de provider vorig jaar van 5,3 miljoen naar 4,6 miljoen Nederlanders. Volgens het rapport van moederbedrijf Deutsche Telekom is dat vooral te wijten aan het feit dat voormalige klanten van Orange werden afgesloten nadat ze een half jaar geen gebruik hebben gemaakt van hun simkaart. Het aantal abonnees steeg met 6,5 procent.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-02-2010 • 12:50

124 Linkedin

Reacties (124)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 302424
25 februari 2010 12:52
Ik denk dat het verbruik met de komst van 4G vooral hard zal toe nemen, dan kan je namelijk gewoon snel en met goede kwaliteit video's streamen want met 3G niet altijd het geval is.
Ik denk dat 4G net zo als 3G in het begin heel erg gaat tegenvallen gewoon omdat het heel erg veel geld kost om een 4G toren te bouwen die aan pak weg 100 mensen een 100Mbps verbinding kan leveren, een 10Mbps verbinding is natuurlijk een ander verhaal maar ook zo'n torren is niet gratis.
De mobiele aanbieder zal dus of hele erg veel torens moeten gaan bouwen (kost erg veel geld) of torens moeten bouwen die heel veel snelheid aan de klanten bieden (kost hele veel geld)

Met andere worden in het begin zul je waarschijnlijk niet veel snellere verbindingen krijgen dan je nu met je 3G verbinding hebt maar dan over 3G en dan heel langzaam zul je omhoog gaan in verbindings snelheid.

Ga er dus maar van uit dat de groei in hoeveelheid gebruikte data gelijk op zal gaan met de adaptatie van smartphones en must have applicaties voor deze dingen, en voor een heel groot deel los zal staan van de introductie van snellere netwerken zo als lte en wimax.
Zo een toren hoeft echt niet meer gebouwd te worden.

Het zijn inderdaad diepte investeringen, maar deze investeringen zijn de telecom providers hun 'core' bezigheden dus absoluut waard.

Als een T-Mobile gaat zal een Vodafone en KPN ook moeten volgen.

Daarbij zijn het eigenlijk relatief "kleine" uitgaven (zoieso ingecalculeerd maar goed). Zie het een beetje als dat een boeken uitgever ook een goeie papier leverancier nodig heeft. Papier is eigenlijk maar 10% van de de boek prijs maar zonder deze uitgaven hebben ze geen product.

Wat de telecom providers nu doen is; melken van de oude techniek ;-)

Overigens is die 44mb echt weinig imo. De FUP zou dan dus ongeveer 500mb zijn. Ik denk dat een gemiddeld iPhone gebruiker zeker wel op de 100mb per maand komt. Keer een appje, uitzendinkje gemist streamen, youtubje, internet radiotje, fototjes kijken...
Het is een gemiddelde.
Sommige mensen hebben de iPhone aangeschaft bij T-Mobile omdat de iPhone een soort fashion-icoon is. Veel van die mensen gebruiken de iPhone vooral om te bellen, smsen, muziek te luisteren. Misschien dat ze nog een e-mail accountje hebben ingesteld maar daar blijft het dan ook bij.
Dit haalt het gemiddelde enorm omlaag, en omdat in theorie de enige mogelijkheid om een iPhone te krijgen is dat je een abbonement bij T-Mobile moet afsluiten waar standaard internet bij zit.

Nog een reden is de "slechte" 3G dekking. Vele kunnen hierdoor niet zo snel een UitzendingGemist filmpje bekijken, of YouTube bekijken, hierdoor blijft dataverkeer voor deze klanten ook aan de lage kant.

Natuurlijk zal het in de toekomst veel meer worden, maar ik geloof niet dat 15GB per maand er doorheen gaat met 3G netwerk.
Natuurlijk zal het in de toekomst veel meer worden, maar ik geloof niet dat 15GB per maand er doorheen gaat met 3G netwerk.
Ik weet het wel zeker, want dan moet je 500 MB per dag verstoken.
Even aangenomen dat je daar niet 24 uur mee bezig bent, maar maximaal zo'n 4 uur zal de snelheid dus > 277 kbit/s moeten zijn. Dan ben je ook nog de data aan het bekijken/verwerken, oftewel de snelheid moet nog iets hoger liggen en er zijn vast wel mensen te vinden die niet 4 uur per dag data aan het streamen zijn ;)
Dat soort snelheden haal ik met Hsdpa niet eens, met 3G zeker niet.

Daarnaast zullen websites steeds beter geoptimaliseerd worden voor mobiele devices, zodat je veel minder data verstookt.
En ik vraag me af hoeveel mobieltjes op 1 accu lading wel 4 uur intensief data kunnen binnenhalen en er ook nog wat mee kunnen doen.
Ik gok dat er ook geen 4,5 miljoen mensen zijn die gebruik maken van het 3g netwerk ;)

Als je kijkt naar de actieve gebruikers, dan zal dit aantal ook een stuk hoger liggen.
Achterliggende netwerken van KPN zijn al meer dan capabel om dit aan te kunnen. Meen me te herinneren dat ze met het in gebruik nemen van het nieuwe netwerk, ze nu op zo'n 3% load zitten op het netwerk. Fire away dus... :)
het voordeel van 4g, ite (dat waarschijnlijk gebruikt gaat worden), is dat ze enkel de software geupdated hoeft te worden. Wat aanzienlijk scheelt in de kosten
Ik kan gewoon goed youtube videos kijken, hoge kwaliteit duurt maar een 5 secconden langer om te laden..
We hebben het hier waarschijnelijk over TV streamen (met een + abbo kun je dat namelijk, maar dat is gewoon nog bagger :S )
Naar een TV of Live TV streamen??

Ik volg heel soms de Spelen via 3G verbinding op mn iPhone en dat werkt als een speer...
Volgens mij is 3G snel genoeg voor de kwaliteit op zo'n 'klein' scherm (voor de iPad zou dat anders kunnen zijn). Mijn grootste irritatie is dat je niet normaal in de trein iets kunt kijken vanwege het wisselen van masten, dat niet altijd goed lijkt te gaan (of niet snel genoeg gaat).
Ik kan me niet voorstellen dat ik 15 GB per maand zou verstoken... dat haal ik op mijn PC nog niet eens.
Nou, je zal verbaast staan hoe snel dat gaat. Paar keer filmpje kijken op youtube en je zit al aan tientallen MB's. En als ik kijk naar wat ik thuis kijk gaat het helemaal hard. Ik zit dan toch al snel op een 0,5 a 1 TB per maand...

Mobiel merk ik ook wel dat ik hard ga, want die 44mb gemiddeld haal ik nu echt met gemak... (al zit ik dan wel bij Hi)
Ik zou ook wel eens willen weten wat het gemiddeld bij Hi is, kreeg eergisteren een smsje dat ik aan 80% van de FUP zat. Bij Hi is het maximale wat je volgens de FUP mag downloaden 10x het gemiddelde verbruik.
Vergeet niet dat het bij Hi om het gem verbruik PER internet-abo gaat terwijl het in dit artikel een gem. van MB die iedereen (dus ook mensen ZONDER internet-abo) bij t-mobile gaat... zo licht het gem MB per internetter veel hoger (stel 50% heeft een abo) dan zit je bijv. op 88MB per abo ;)
kan je nagaan, volgens hi ligt het gemiddelde van de internetters bij hun op 25 mb, aangezien je bij 250mb een melding krijgt dat je meer dan 10x het gemiddelde gebruikt.
Er staat ook niet dat het verplicht is... Er staat gem. oftewel als ik 30GB gebruik en jij 0, je raad het al gebruiken we gem. 15GB per persoon...
Als we naar een formule gaan met bv muziekabonnementen waar de muziek op een server staat en je telkens het nummer aan het streamen bent dan zal je daar wel zeer rap aan zitten. De smartphone gaat ook meer online zitten, denk maar een VoIP dat de GSM kosten serieus zullen in perken, video gesprekken,...

2015 is nog heel ver en zoals we weten gaat IT wel zeer snel.
Op mijn PC zit ik op de 2 a 300GB per maand met uitschieters tot boven de 1TB. Het hangt denk ik ook van de gebruiker af...

Uit eindelijk zal het gemiddelde heus wel op de 15GB uitkomen. Het is echt niet ondenkbaar dat als we allemaal een mobiele internet verbinding hebben we ook allemaal wel eens iets op internet doen, nu zijn er nog veel mensen die een mobiele telefoon hebben zonder mobiel internet en toch ligt het gemiddelde al op de 44MB. Hoe meer mensen een smartphone hebben en bijvoorbeeld zo af en toe eens een webpagina bekijken hoe sneller dat gemiddelde omhoog zal schieten zelfs als de hardcore heavy users niets extras zouden gebruiken.
Toen ik nog bij hi zat kreeg ik regelmatig een smsje van.. Je zit deze maand al boven de 200MB volgens fair use policy blabla nog 1 keer en je word afgesloten.

Bleek dat ik al 2 weken lang Googlemaps met gps aan op de achtergrond had draaien :p Bij t-mobile ook wel eens achter gekomen dat googlemaps nog aan stond maar nooit dreigsmsjes gehad. Ik denk dat nu internet een beetje redelijk te doen is op telefoons dat je ongemerkt toch wel meer gaat verbruiken. Hij pushed mijn mail ook 5 keer op een dag binnen en krijg elke dag meerdere excels als bijlage van 5 mb binnen.
+1Anoniem: 314471
@Fabbie25 februari 2010 15:03
640K ought to be enough for anybody.
Ik weet hij is cliche.. Anyway het is natuurlijk dezelfde persoon die ooit zei dat je niet rijk kan worden van het schrijven van software, boy was he wrong..! :+

OT: Ik ben een (ongelukkige) T-mobile abonnee met iPhone, om een idee te geven.. Ik heb even gekeken naar het mobiele dataverbruik. In iets meer dan 2 maanden 228MB.. 100MB per maand dus.. Eigenlijk verbaasd het mij dat ik zoveel data heb kunnen downloaden met het slechte bereik van T-Mobile :X
15GB? Easy..

Een berg HQ youtube filmpjes, muziek streamen via radio en thuis.
Af en toe wat torrents naar binnen sleuren als m'n foon toch idle ligt te wezen op m'n werk, remote desktop verbindingen, tetheren als ik onderweg ben etc etc

Gaat erg hard hoor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 86703 op 25 februari 2010 15:43]

0Anoniem: 126717
@Fabbie25 februari 2010 13:21
10.22 GB de afgelopen 30 dagen bij mij, dus....
Ze rekenen overigens wel alle klanten mee:

200.000.000MB / 4.600.000 klanten = 43,4 MB

Dit is natuurlijk belachelijk want ik kan me niet voorstellen dat 100% van de klanten van T-Mobile beschikt over een internetverbinding. En ook alle gebruikers die die verbinding hebben zullen hem zeker niet gebruiken.

Ze stellen de boel (voor zichzelf) gewoon wat rooskleuriger voor dan het daadwerkelijk is....als ze nu roepen dat het gemiddelde verbruik 44MB is dan hoeven ze natuurlijk die FUP die ze hanteren (2 GB toch?) ook niet te verruimen.....
dan vergeet je nog even dat je ook nog mensen hebt die een data online hebben, met zo'n usb stickje. Als je die ook meerekend snap ik wel hoe het komt dat het dataverkeer zo opgelopen is.
ik kan me niet voorstellen dat 100% van de klanten van T-Mobile beschikt over een internetverbinding.
Ik wel. Want volgens mij hebben alle klanten toegang, de meeste natuurlijk niet met een speciaal abonnement tegen een redelijke prijs en gebruiken de meesten het ook niet.
Ik snap je punt echt niet.

Ze zeggen toch niet dat elke klant 44MB verbruikt..
Ze zeggen dat elke klant gemiddeld 44MB verbruikt.

En waarom denk je hier in termen als "rooskleuriger", zijn lagere aantal MB per gemiddelde gebruiker rooskleuriger voor T-Mobile? Hebben ze dit expres gedaan om beter voor de dag te komen?

ik denk het niet.

En zoals Mashell al terecht opmerkt heeft iedereen toegang tot internet (voordeelbundel of niet)
Ik heb nu 1GB gebruikt, sinds de 10 maanden dat ik mijn iphone in gebruik heb.
Dat is dus gemiddeld 100MB per maand, dan voel ik me best een bovengemiddelde gebruiker van het netwerk.

Heeft iemand enig idee of T-Mobile ook een maximum stelt? Of heeft iemand het misschien meegemaakt dat T-Mobile heeft gezeurd om je internet gebruik?
Is dat een standaard feature in de iPhone, het dataverbruik via 3G/overall? Mijn vriendin heeft er ook eentje en ik zou ook wel eens weten wat zij aan traffic heeft op dat ding van haar.
ja is een standaard functie, volgens mijn iPhone zit ik op 17gb al binnen nog geen ander halfjaar

[Reactie gewijzigd door TomR op 25 februari 2010 13:20]

Ja alleen rekent de iPhone ook elke keer de data mee die al in je cache staat, dus je eigenlijke verbruik is minder dat wat het aangeeft.
Ja, zie Settings -> General -> Usage, onderaan de pagina.
Ik zit nu op 1.8 GB ontvangen, 312 MB verstuurd, sinds 11 juli 2008.
Ongeveer 100 MB/maand, terwijl ik thuis WiFi gebruik...
T-Mobile web-n-walk plus heeft in de voorwaarden staan dat je bij 2 GB wordt teruggezet op standaard web-n-walk snelheid.

ook even wat cijfertje deponeren, deze maand:
LG620 [android 1.5] op T-Mobile (w'n'w +):
via wifi: 95 MB
via 3G: 23 MB

gebruik wel veel mail en apps zoals 'weer' maar bijna geen video of audio streams.
Verbaasd me nix dat dat zo weinig is gezien de hoge prijzen oplichtingspraktijken van T-Mobile.
Bij KPN heb ik voor 7,50 euro, 1000kb/s down en een FUP van max 10x het gemiddelde dus ~ 500MB/mnd !
Kijk dat is andere koek dan T-Mobile die 9,95/MB rekent in het buitenland ! (terwijl ze 2,00/MB opgeven per sms)
Ik ben blij dat jij blij bent met je KPN databundel.

Helaas zijn er heel erg veel gebruikers die deze strakke FUP van KPN/HI als zeer storend ervaren en hebben klanten van T-Mobile hier totaal geen last van :)

Snap alleen niet dat je je internet bundel binnen nederland van 7.50 per maand bij KPN direct vergelijkt met de tarieven die T-Mobile in rekening brengt in het buitenland als je al roamend data verbruikt.

Snap je zelf deze redenatie wel?
Ik wel, het gaat om de tarieven en het eerlijk toepassen daarvan.
Maar als jij vind dat je beter opgelicht kan worden door T-Mobile omdat je de FUP (max 10x gemiddeld) van de KPN niet kan accepteren moet je dat vooral doen... ;)
Jij voelt je vast opgelicht, en dat mag... Maar dat betekend niet dat iedereen die daar zit meteen opgelicht is, of zich zo voelt...

Ik vind het prima bij t-mobile, bereik mogen ze op sommige plaatsen wel fixen maar in me huis hoef ik wifi niet aan te zetten, dat is maar 2x zo snel als me HSDPA verbinding (en een iets betere latency) :) Ik voel me dolgelukkig bij t-mobile :D
Je gaat me niet vertellen dat je regelmatig mobiel belt en internet in het buitenland en niet het gratis 'T-Mobile Grenzeloos' geactiveerd heb?
http://www.t-mobile.nl/Pe...uitenland/grenzeloos.aspx
'k zeg 't: Grenzeloos duur 2,00/MB !
Ja een NL prijs vergelijken met een buitenlandse prijs DAT IS PAS EERLIJK!
Ik zou graag willen weten wat de cijfers zijn waarop die 15gb is gebaseerd. Vooral omdat nu gemiddelde gebruik op 44mb/maand ligt. Ik kan het me haast niet voorstellen.

Ook al ga je tv streamen op je mobiel, dat doe je niet 24/7. Klopt de 15gig getal en zo niet waarom wordt het gepubliceerd? Mischien om een hogere abbo prijs te verantwoorden in de toekomst.....Zou me niks verbazen.
Eerder kon je je ook niet meer voorstellen dat een 20GB HDD niet meer genoeg ruimte kon bieden, terwijl een Windows installatie hier nu al bijna niet meer genoeg aan heeft. En een film paste eerder prima op een CD (XviD + AC3) en nu download men zonder (technische) problemen een film van 5 tot 9 GB (1080p x264 + DTS). Eisen en wensen veranderen...

Ik kan me nu ook niet voorstellen dat ik 15 GB per maand nodig heb, laat staan mobiel, maar minder 2 jaar geleden wist ik überhaupt niet dat ik mobiel internet nodig zou vinden. Ik kan me best indeken dat ik over 5 jaar in de orde van gigabytes per maand verstook.
Ik zeg ook niet dat het niet mogelijk is. Maar voordat je zoiets als betrouwbare nieuws uitbrengt vind ik wel dat je met cijfers aan moet komen, van een onafhankelijke partij.

Ben echt heel nieuwsgierig waar ze het op baseren. Want op een mobiel stream je bijv. geen 1080p films. Dat is totaal zinloos op een scherm van dat resolutie. Of willen ze binnenkort helemaal op voip overstappen? Dat is wel mogelijk.
Veel consumenten vinden hoge getalletjes interessant, dus als 1080p op een telefoon afgespeeld kan worden, wordt het gedaan, ook al voegt het op een klein scherm niets toe.

Veel belangrijker is het feit dat een telefoon steeds een apparaat wordt om in de eerste plaats mee te bellen. Er komen steeds krachtiger processoren in, de schermen worden groter en hdmi en beamers worden toegevoegd.
Dus ik denk dat 1080p streamen in de toekomst wel degelijk gaat gebeuren op "mobieltjes".

Je heb gelijk dat een onderbouwing ontbreekt. Ik had het ook mooi gevonden als T.net dit zelf al in het artikel op had genomen, in plaats van platte resultaten/uitspraken weer te geven...
Belachelijk dat ze er dan nog zo moeilijk over doen bij alle providers als je teveel verbruikt...
87TB staat gelijk aan 8000 euro kosten aan je datacenter (ruwe schatting op basis van normale colocatie dataverkeer prijzen)

Met 8000 klanten heb je dit dus in 1 maand al terugverdiend...
Beetje belachelijk dat ze daar zo moeilijk over doen dan?
Als de belasting per zendmast te hoog is, kunnen ze toch gewoon per zendmast knijpen?
Ik ben geen expert op het gebied van mobiele communicatie, maar ik kan me zo voorstellen dat de kosten voor bandbreedte in een datacenter niet in verhouding staan tot wireless.
Maar dat zijn kosten voor hardware die hun eigendom is, niet voor gebruik...
Ze hoeven alleen maar te betalen van zendmast tot ams-ix (denk ik :) )
Ah, ik heb het ff opgezocht van KPN:

http://www.hi.nl/Producti...icy-vanaf-1-juni-2009.htm

"Als je meer dan 10x het gemiddelde gebruikt van alle andere gebruikers van de bundel zullen we je snelheid gedurende de rest van de maand verlagen. Op het moment dat we dit toepassen ontvang je hiervan een sms. Vanaf de eerste dag van de volgende maand heb je de normale snelheid weer beschikbaar."

Ik steek mijn hand ervoor in het vuur dat ze alle klanten meerekenen.
Er wordt duidelijk gesproken over andere gebruikers van de bundel. Dat is dus een nette FUP wat mij betreft, dan mag je ook wel grootverbruiker worden genoemd bij 10x meer verbruik.
Klopt, maar daar zijn leuke constructies voor te verzinnen. Bijvoorbeeld en simpel: Mensen zonder een internetabbonoment hebben een 0mb-bundel. Klaar, je kunt iedereen meetellen.
Betreft het hier Nederland of internationaal? Aangezien de cijfers door Deutsche Telekom bekend gemaakt worden en dit verder in het artikel niet wordt gespecificeerd?
Als je gaat rekenen (4.6 miljoen klanten tegenover 200 TB dataverkeer) dan kom je op ongeveer 44MB dus ik mag dan aannemen dat het alleen over Nederland gaat.
4.6M klanten van T-Mobile nederland? Ik denk toch echt dat dit cijfers zijn van Duitsland. Ik kan me niet voorstellen dat ca 1 op de 4 Nederlanders een T-Mobile abo heeft.
Ben benieuwd wat hun plannen zijn qua tethering. Dan gaat het natuurlijk nog een factor 10 omhoog.
Of je moet weer extra betalen, wat opzich wel logisch is maar niet leuk :P
Heb je dit al gelezen? nieuws: T-Mobile komt voorlopig niet met tetheringabonnement voor iPhone, dus die factor van 10x hoger gaat niet gebeuren.
Hun huidige voorwaarde zijn dat je mag tetheren met alles behalve een iPhone abonnement.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee