De Officier van Justitie wil dat de Culemborgse Courant gegevens afstaat van iedereen die tussen 1 en 4 januari de website van de krant heeft bezocht. Reden is een justitieel onderzoek naar de ongeregeldheden in Culemborg na Oud en Nieuw.
De Culemborgse Courant berichtte begin dit jaar over de ongeregeldheden in Culemborg, waarbij het tot een treffen kwam tussen bewoners van Marokkaanse en bewoners van Molukse afkomst.
Het Openbaar Ministerie begon een onderzoek naar die ongeregeldheden, en wil weten wie er heeft gereageerd op de site van de Culemborgse Courant. De Officier van Justitie heeft vorige week de hostingprovider van de krant gevraagd om de gegevens van alle bezoekers op de website tussen 1 en 4 januari over te dragen, zo meldt het dagblad zelf.
De krant is echter niet van plan om gehoor te geven aan de vordering. "De Officier van Justitie wil de gegevens van alle bezoekers, ook die bezoekers die niet hebben gereageerd", zegt Marnix Kreyns, de bedrijfsjurist van uitgeverij BDU. "Dat gaat veel te ver, daar is de wetgeving helemaal niet voor bedoeld." De Officier van Justitie, die de gegevens vordert op basis van een antiterrorismewet uit 2006, wil weten vanaf welk ip-adres en op welk moment de bezoekers een verbinding met de site van de Culemborgse Courant hebben gemaakt.
De krant stelt dat de berichtgeving op de site veel aandacht trok, en ook veel reacties opleverde. Daaronder waren ook reacties die volgens de huisregels van de krant niet door de beugel konden. "Als de Officier vroeg om de gegevens van bepaalde mensen die hebben gereageerd, omdat er iets met die reactie aan de hand zou zijn, hadden we ons daar niet tegen kunnen verzetten", zegt Kreyns. Het verstrekken van de gegevens van alle bezoekers is de krant echter een brug te ver. De Officier van Justitie was niet bereikbaar voor commentaar.