Op de muziekvakbeurs Midem in Cannes heeft het bedrijf Bach een formaat voor audiobestanden aangekondigd dat de mp3 moet opvolgen. Het formaat biedt geen betere geluidskwaliteit, maar moet het hebben van extra content, zoals songteksten.
Door extra inhoud met een muziekbestand mee te leveren, kan piraterij worden tegengaan, verwacht Karlheinz Brandenburg, een van de oprichters van Bach Technology. Dat bedrijf heeft het bestandsformaat ontwikkeld. Brandenburg presenteerde het bestandsformaat op de Midem-vakbeurs in Cannes, zo meldt de website PaidContent UK. Brandenburg is geen beginner: als ontwikkelaar bij het Fraunhofer-Gesellschaft stond hij aan de wieg van het mp3-formaat. Terwijl mp3-bestanden met id3-tags enigszins beperkte ondersteuning voor metagegevens hebben, kan een MusicDNA-bestand dankzij een geïntegreerde xml-feed veel meer gegevens bevatten.
Onder meer Twitter- en MySpace-updates, lyrics en artwork zouden kunnen worden getoond. De muzieksoftware zal echter ook via het internet op zoek kunnen gaan naar nieuwe inhoud, zoals aankondigingen van concerten en ander nieuws van de artiest die het nummer heeft gemaakt. De ceo van Bach Technology, Stefan Kohlmeyer, stelt dat artiesten die veel premium content met hun muziek meeleveren, een hogere prijs voor hun muziek kunnen rekenen. "Je zou deze kunnen verkopen voor de dubbele prijs van een mp3", aldus Kohlmeyer.
Alleen legitieme MusicDNA-bestanden kunnen via het internet worden bijgewerkt; daarmee moeten muziekliefhebbers worden overgehaald om de muziek aan te schaffen. Overigens is niet bekendgemaakt hoe er wordt gecontroleerd of een MusicDNA-bestand 'legitiem' is en of daarvoor bijvoorbeeld drm wordt gebruikt. De toevoeging van extra informatie, die wordt opgeslagen in een xml-bestand, is de enige verbetering ten opzichte van het mp3-formaat: MusicDNA gebruikt exact dezelfde compressietechniek.
Dit voorjaar moet het formaat in een bèta-versie beschikbaar komen, gevolgd door een commerciële lancering in de zomer. Bach Technology hoopt geld te verdienen met het licenseren van het formaat aan ontwikkelaars van muzieksoftware. Een aantal muziekdiensten zou al hebben toegezegd het formaat te ondersteunen, maar grote namen zoals iTunes zitten daar niet tussen. Ook Nederlandse webwinkels ontbreken nog.