Bestandsextensie .mp3 bestaat 10 jaar

Op 14 juli 1995 besloot het Duitse Fraunhofer instituut de extensie .mp3 te gebruiken voor bestanden die gecodeerd werden met MPEG Audio Layer 3. Deze codec is gestandaardiseerd in 1992. De bekendmaking geschiedde via een e-mail bericht van onderzoeker Juergen Zeller van het instituut. Het MP3-formaat is het meest bekende formaat voor digitale muziek en wordt veel gebruikt. Legale muziekdownloads zijn vaker in een geavanceerdere codec gegoten met bijvoorbeeld DRM. In het illegale muziekcircuit en voor het omzetten van gewone cd's naar een digitaal formaat is .mp3 nog ongekend populair.

mp3 illustratieApple heeft wereldwijd inmiddels meer dan 6,5 miljoen mp3-compatible iPods verkocht, zo geeft het bedrijf aan. Een klein deel van de opbrengst van deze verkopen gaat in de vorm van royalties naar het Fraunhofer instituut. Ook voor programma's die bestanden naar .mp3 kunnen omzetten met behulp van de Fraunhofer-codec moeten rechten worden afgedragen aan de Duitse organisatie.

Door Gabi Gaasenbeek

15-07-2005 • 09:29

67

Submitter: EaS

Bron: The Register

Reacties (67)

67
66
33
15
2
24
Wijzig sortering
Ook voor programma's die bestanden naar .mp3 kunnen omzetten moeten rechten worden afgedragen aan de Duitste organisatie.
Zover ik weet doet lame het zonder geld te hoeven betalen aan fraunhofer.. Maar goed, Lame ain't an mp3 encoder :)
Het is ONJUIST dat andere MP3 codecs geen licensies hoeven te nemen.

LAME mag daarom ook niet in binary vorm gedistribueerd worden. De source is idd vrij beschikbaar, maar zodra het gecompileerd wordt in een programma moet er een licensiebedrag aan Thompson/Fraunhofer betaald worden. Dat dit voor "thuiscompilers" praktisch niet uit te voeren is een heel ander verhaal, het is een "grijs gebied". De binary versies van LAME die je op het web kan vinden zijn illegaal (niet voor niets zal je op de offciele LAME website geen builds vinden!). Een commercieel programma zal NOOIT een LAME (of Blade, of Xing) codec mogen gebruiken zonder de licensies te betalen. De situatie bij 3ivx en xvid is precies zo, overigens.

Dit moet in het bovenstaande artikel weer aangepast worden!
Zoals Parlor Inventor hierboven heeft aangehaald hangt alles af van waar je je bevind. Je kan pas royalties vragen als je er een patent op hebt en zoals we allemaal weten is de Europese patentrichtlijn voor software vorige week naar de prullenmand verwezen.

Daarom kan men geen royalties vragen hier voor MP3. Om dezelfde reden zien we bijvoorbeeld geen MP3 support in Fedora Core maar wel in Mandriva. Fedora is US based waar er dus royalties betaalt moeten worden terwijl Mandriva in Frankrijk zit waar het patent niet geldig is en dus geen royalties gevraagd kunnen worden.
Het Europese Parlement heeft de nieuwe patent-richtlijn afgewezen. Dat wil dus zeggen dat alles bij het oude blijft en dat wil dus ook zeggen dat software en algorithmes gewoon gepatenteerd kunnen worden (en terecht), precies zoals het altijd al was.
dat wil dus ook zeggen dat software en algorithmes gewoon gepatenteerd kunnen worden
Je hebt het verkeerd begrepen: het kan idd gepatenteerd worden, maar niet afgedwongen, omdat swpat volgens de Europese patenconventie uit '73 ongeldig zijn, en proces-claims die wel geldig zijn zodra ze toegepast worden alsnog ongeldige swpat's worden. Kortom, je kan onafdwingbare patenten claimen (de EPO heeft dat graag zelfs, verdienen ze geld mee), maar daar heb je niks meer aan.

(uit de patentconventie van '73: In Article 52, the Convention states that mathematical methods, intellectual methods, business methods, computer programs, presentation of information etc are not inventions in the sense of patent law)
In werkelijkheid ligt dit toch genuanceerder. Volgens de Europese patentconventie zouden alle softwarepatenten moeten worden afgewezen. In praktijk gebeurd dat niet. Handhaving van deze toegewezen octrooien gebeurd dus, net als bij alle andere octrooien, via de rechter. Wat de rechter met deze toegewezen software octrooien gaat doen is, bij gebrek aan rechtzaken, nog steeds een groot vraagteken.
Lame gebruikt ook niet de Fraunhofer-codec, maar zijn eigen algoritme. Je hebt Fraunhofer, Blade, Lame, Xing, ... allemaal andere encoders.

Hier staat een lijstje van programma's en welke encoder ze gebruiken: http://www.mp3-converter.com/encoders/mp3_encoder_list.htm
Anoniem: 138709 @Yoeri15 juli 2005 09:44
Maar daar gaat het niet om. Het gaat om 't feit dat er in 't nieuwsbericht gezegd wordt dat "programma's die bestanden naar .mp3 kunnen converteren royalties af moeten dragen aan Fraunhofer".

Wordt dus niks gezegd over algoritme, en geeft dus het idee dat elke maker van .mp3-converteersoftware aan Fraunhofer moet betalen. ;)
Dat is ook zo, maar het geldt alleen in de USA en Duitsland, omdat daar de betreffende patenten zijn aangevraagd (en toegewezen).
Ik herinner het me nog als de dag van gisteren :)
Echter was het toen allemaal wat bewerkelijker..

Om een liedje op een 1.44MB floppy te krijgen moest je behoorlijk compressen, want hoe kon je anders de muziek van een vriendje meenemen toen de CD-branders nog zo goed als onbetaalbaar waren :Y)
Mp3's in een multi-span ARJ waren ook nog een oplossing ;)
Mp3's in een multi-span ARJ waren ook nog een oplossing ;)
Waarvan er altijd één een CRC error bevatte :(
Was je uuuuren bezig geweest om die MP3 die je zo graag wilde hebben op internet te zoeken, daarna nog een uur of meer om hem te downloaden met je 14k4 modempje, dan op 5 disks arj-en...
Thuis aangekomen wilde je hem dan uitpakken... please... please... please... jaaaa, 91%....92%.... CRC Error :( |:( :'(

(A)bort, (R)etry, (I)gnore? :(
Hahaha herkenbaar ja! :D En dat kreng kreeg inderdaad altijd een fout helemaal aan het eind, nooit aan het begin.
Mijn eerste mp3 was de mono versie van "Love me do" van The Beatles omdat het kort was, mono en dus klein zodat het niet al te lang ging duren met downloaden (14k4 modem).Daarnaa haalde Ik alles via een pc (een echte 486dx60 superbak :D ) die ergens afgelegen op een bibliotheek stond bij de uva :) Dan mijn speciaal geformatteerde floppies (1,8 mb) erin (de autoexec had ik ook stiekum aangepastdaarvoor) en kopieëren maar.Af en toe kwam de Bibliothecaris langs, maar dan toverde ik snel een wetenschappelijke pagina op het scherm :)
Afspelen deed dan thuis op een windows 3.1 bak (386dx40) met een programma waar je steeds 1 mp3 in kon laden, playlists waren nog onbekend.Later kwam winamp, maar die speelde erg schokkerig op die oude bak.
Ja logisch. Pas als het hele bestand gelezen is kan je zeggen of er een CRC fout is, aangezien alle bytes worden gebruikt in de berekening.
Volgens mij berekent de disk routine toch echt de crc per block of sector :) Of wil je zeggen dat bij een leesfout in de eerste sector je pas een crc error krijgt als hij het hele bestand al heeft gekopieerd? :D
Ik kopieeerde de disks naar mijn hd en dan traden er steevast met de allerlaatste disk in de aleerlaatste sector leesfouten op, het had ook in de eerste sector van de eerste disk kunnen plaatsvinden , maar dat gebeurde veel minder vaak.
Kan niet. 486DX50 was de max. Of DX2/66. (33 ext, 66int) P60 kan ook.
I stand corrected, het was een 486dx2-66 (het is ook al zo lang geleden :) )
Anoniem: 120539 @blobber15 juli 2005 11:39
een echte 486dx60 superbak
Kan niet. 486DX50 was de max. Of DX2/66. (33 ext, 66int) P60 kan ook.
Ik had vroeger (nouja, zo'n dikke 5 jaar geleden denk ik) geen eens een MP3 ripper. Codecs of zo had ik ook nog nooit van gehoord.
Mijn eerste zelfgeripte MP3 was Dreamer van Supertramp. Microsoft geluidsrecorder opstarten, en dan bij audiosettings van Windows instellen dat hij moet opnemen vanaf de CD-in.
Omdat ik geen fatsoenlijke MP3 codec had, moest ik alles in 56kbit opnemen, dat was het hoogste wat de standaard codec ondersteunde :P
En dat kreng kreeg inderdaad altijd een fout helemaal aan het eind, nooit aan het begin.
Ja logisch. Pas als het hele bestand gelezen is kan je zeggen of er een CRC fout is, aangezien alle bytes worden gebruikt in de berekening.
grote onzin, heb zelf nog een 486DX80 boven staan, dus hoe jij erbij komt dat 50 de max was :?
Oh ja, heerlijke tijden |:(

En dan die heerlijke commandline cd rippers... |:(

En toen kwam WinAmp, 90% cpu gebruik om een mp3 af te spelen op een Pentium 120 :D
[offtopic]
Ik maakte ARJ spans van 1440 k, zodat er altijd 17 k over was voor evt scandisk met surface check om wat te redden. :P

Mijn eerste MP3 download is van ergens in 1997, op mijn eerste helpdesk baan. Daar hadden we ook een double speed cdbrander. :7
inderdaad, en dan onder MsDOS met een command line player je liedje afspelen. Windows 95 had ik nog niet.
Anoniem: 3089 @ScuL15 juli 2005 10:18
Da's heel makkelijk, ik had in die tijd een parallelle zipdrive, en daar kon je gewoon 100 MB op zetten, dus dat waren al aardig wat mp3'tjes in 1 keer. Maar we hebben het natuurlijk wel getest wat je met een 1.44MB floppy kon doen, kon je een bestand op 128 kbit afspelen op floppy ? Nee dus. Daar was de transfersnelheid van een flop te laag voor, dan maar op 64 kbit, en dat ging dan wel.

Trouwens, ik kon mp3s op hoge kwaliteit (toen 128 kbit) niet eens op m'n 486 afspelen, dan moest ik de kwaliteit wel een stuk lager zetten. Encoderen bleek ook een tijdrovende bezigheid te wezen ;) Dit alles deden we (ik + vrienden) pas in 1997 overgens.

Ach ja, die goeie ouwe tijd ;)
Het probleem zat niet in de overdrachtsnelheid. Een floppy werd/wordt met ca 50kbytes/s gelezen, dus ongeveer 4x de snelheid nodig voor een 128kbit mp3'tje.

Maar zodra een floppy aangesproken werd, blokkeerde het hele OS, en haperde dus de muziek.

Maar goed, een floppy was natuurlijk gewoon te klein voor een mp3'tje.
128kbit decoderen gaat met 16 kilobyte p/s
dus een floppydrive is snel genoeg (ong 22 kilobyte p/s)
Anoniem: 16603 15 juli 2005 10:09
Laat ik dan de eerste zijn:

MP3, gefeliciteerd :)
Lame en vele andere codecs die gratis zijn maken geen gebruik van de Frauenhofer-codec waar betaald voor moet worden. Vandaar dat deze codecs zonder kosten aan duitsland verpreid kunnen worden.
Het gaat ook om de patenten en niet alleen om de codec. In landen waar Fraunhover's patenten gelden moet dus wel worden afgedragen.
mp3 was echt eventjes leuk geld verdienen weet ik nog wel. Ik had dan ook de mazzel met ISDN, en een cd fikker van jawel, Taiyo Yuden. En dan op de MAVO lijsten met je gedownloade muziek rond laten gaan en elke keer 25 piek voor een muziek cd ontvangen. Dat werd redelijk populair en iedereen stortte zich bovenop je als je weer nieuwe lijsten had.
Ik heb daar uiteindelijk al mijn Voodoo2 kaarten van kunnen kopen. Heb eerder al eens gezegt dat ik daar in totaal 6 van heb gehad, nou op deze manier dus :)
Mooie tijd! Jammer toch dat je jeugd zoveel meer te bieden had, toen zat ik nog in de top op PC hardware gebied en altijd het snelste van het snelste, nu ben ik 23 jaar oud en heb ik het HELEMAAL gehad met dat ge-upgrade :) maarjah ik heb ook helemaal geen geld meer voor over. Als ik nu gasten zie spenderen denk ik een beetje ach, "been there, done that"
Net als naar LAN's gaan, tjah dat soort dingen deed je als klein jongetje :P
Ehhh BREIN, kijk eens wat voor een boefje ;)
Wat ik me nog goed herrinner is de tijd die het duurde om het om te zetten .... nu rip je een volle cd in 5 minuten, toen deed je er 24 uur over (bij wijze van). Plus dat je zoveel corrupte bestanden kreeg, met mijn sucky hardware toen dan ... P1 150 of P2 333 geloof ik :P
Anoniem: 3089 @Raziel15 juli 2005 10:27
Ik denk dat ik er wel degelijk 24 uur over deed om een 3 minuten cd kwaliteit wav bestand om te zetten naar mp3. Op mijn razendsnelle 80MHz 486DX2. Daarom downloadde ik ze maar liever op m'n 115k2 seriele kabelmodem .. ach ja .. :Y)
Ah ja :D Die heb ik ook nog gehad. Het Telemann experiment bij de KUNijmegen. Het eerste kabelmodemexperiment in Nederland. Dat werkte fantastisch als je het vergeleek met telefoon modem maar er ging toch nog regelmatig iets mis. In die tijd had ik als student mijn eerste zelf gekochte Cyrix 120... het zal in 1996 zijn geweest. Halverwege 1997 brandde ik m'n eerste CD's op het SUNnetje op de Uni. Een half jaartje later de eerste "dedicated" MP3 CD. WOW gewoon een hele 'dag' muziek op een CD'tje ;)
Ik was al erg gelukkig met het feit dat mijn Pentium 60/8MB zo snel op startte en mijn .mod'jtes extreem goed af kon spelen (hoogste kwaliteit!)

MP3's waren toen nog veels te groot voor mijn 14k4'tje...
5 minuten, heb je dan je p2 ge-oc'd? of is dat inclusief het overtypen vanaf het hoesje (aaaah, heerlijk CDDB). ik doe er nu nog geen 2 minuten over. (60 minuten / 40speed, laadje open - dicht, coden bijna realtime dankzij HT)
Anoniem: 112808 @familyman15 juli 2005 13:19
Jij bent toch niet zo'n gast die de meest ranzige mp3 verspreid he? Met EAC doe je er 10 mins over, maar dan heb je in ieder geval wel goede mp3's. Kwaliteit voor alles.
extracten op 40x, gebruik ook EAC. En met HT kun je twee trackes min of meer tegelijk encoden.
Ik weet nog wel dat mijn oom altijd cd's ripte naar mp3. Zijn PC (p2 266) moest hij daarvoor de hele nacht aan laten staan :D
Aan de encoder ligt het niet, want een PII-266 is het eerste systeem waarmee Lame de 1:1 performance (1 uur muziek in 1 uur coderen) heeft bereikt.
Ook voor programma's die bestanden naar .mp3 kunnen omzetten moeten rechten worden afgedragen aan de Duitste organisatie.
Alle *nix/GPL/freeware/o.i.d. cd-rippers/encoders die ik ken zijn 'free' (?)

[er zijn nog 1 poster voor u]
Apple heeft wereldwijd inmiddels meer dan 6,5 miljoen mp3-compatible iPods verkocht, zo geeft het bedrijf aan
Zelfs nog iets meer, al over 10 miljoen: http://www.apple.com/pr/library/2005/feb/23ipodmini.html

Ze hebben daar bij Fraunhover wel een mooie geldbron gevonden ;) als ze er nog steeds royalties voor krijgen, denk niet dat ze dat verwacht hadden destijds.
Anoniem: 127737 @frim15 juli 2005 10:34
Sterker nog, alleen in het afgelopen kwartaal heeft Apple al 6.155.000 iPods verkocht met mp3 comptabiliteit, bron zie gisteren gepubliceerde kwartaalcijfers.
Anoniem: 4137 15 juli 2005 10:33
Beste commentaar die ik las op SlashDot, naar aanleiding van dit bericht:
Somewhere a record executive weeps.
:o
CORRECTIE
voor nieuwspost, 6,5miljoen iPods het afgelopen kwartaal ja, :P ze hebben er al meer als 16,5miljoen verkocht hoor ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.