CES: Samsung kondigt NX10-camera aan

Samsung heeft op de CES 2010 officieel zijn nieuwe NX10-camerasysteem geïntroduceerd. De NX10 heeft een cmos-beeldsensor in aps-c-formaat en een 3"-amoled. De NX10 is vanaf april verkrijgbaar voor 649 euro.

Net als bij de Olympus E-P-serie en de Lumix P-serie van Panasonic ontbreekt bij de Samsung NX10 een spiegelhuis, maar beschikt de camera wel over een lensmount, zodat de lens verwisseld kan worden. De lensvatting, met de elektrische contacten aan de bovenkant, houdt wat grootte betreft het midden tussen die van een dslr en die van een m4/3-camera.

Wordt de lens eraf geschroefd, dan wordt direct de cmos-beeldsensor met een resolutie van 14,6 megapixel zichtbaar. De sluiter komt alleen in actie bij het afdrukken. Zo kan continu het beeld op de amoled getoond worden. Door het weglaten van de spiegel en het spiegelhuis is het NX10-ontwerp tamelijk dun: de afstand tussen lensmount en beeldsensor kon verkleind worden van 45,5mm bij de GX20-dslr van Samsung naar 25,5mm bij de NX10. Bij het m4/3-platform bedraagt deze afstand 20mm. Doordat Samsung een grotere sensor gebruikt, zou de hoeveelheid ruis over het hele iso-bereik, dat loopt van iso 100 tot en met iso 3200, in theorie lager moeten zijn dan die bij de 4/3-sensors bij het m4/3-platform.

De NX10 is uitgerust met een elektronische zoeker met 921.000 subpixels, die naar verluidt een minder groot beeld geeft dan de evf bij de Panasonic Lumix G1 en GH1. Ook kan de amoled gebruikt worden voor beeldcompositie en het bekijken van foto's. Amoled heeft het voordeel van een grote kijkhoek, snelle verversing en heldere kleuren. Het is voor het eerst dat een amoled in een camera met verwisselbare lenzen wordt gebruikt; compactcamera's en mobieltjes worden al langer voorzien van amoleds. De camera heeft geen interne beeldstabilisatie, maar de NX10 beschikt wel over een opklapbare flitser met een richtgetal van 11.

De camera kan 720p-video opnemen met een framerate van 30fps. Voor de compressie van de videoframe wordt de h.264-codec gebruikt. Doordat de spiegelconstructie ontbreekt, werkt bij de NX10, net als bij de m4/3-camera's, het scherpstellen met contrastdetectie, en niet met het snellere fasedetectie-systeem, waar 'zuivere' dslr's gebruik van maken. Volgens de NX10-preview bij Dpreview is de af-snelheid vergelijkbaar met die van de Lumix G-serie.

De NX10 is in april leverbaar in de kleuren zwart en zilver voor een adviesprijs van 649 euro inclusief 18-55mm-kitlens. Ook komen een 30mm f/2-lens en een 55-200mm-lens beschikbaar, maar prijzen hiervoor zijn nog niet bekend. Onbekend is of deze twee laatste lenzen ook in een bundel met de NX10 geleverd gaan worden.

Samsung NX10 Samsung NX10

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Pieter Molenaar

05-01-2010 • 10:36

34 Linkedin

Lees meer

Samsung NX100 mogelijk gespot in Korea Nieuws van 2 augustus 2010

Reacties (34)

Wijzig sortering
waarom hebben we eigenlijk een spiegelhuis nodig in een dslr, puur voor het oculair?
Vroeger met film had je natuurlijk sowieso een spiegel nodig om het beeld door de lens te kunnen zien. Je had toen ook wel andere zoeksystemen, maar dan keek je niet door de lens. Tegenwoordig met sensoren en LCD-schermen is het veranderd, omdat je het beeld ook kunt 'verdubbelen'. Je kunt als het ware live de belichting van de 'film' volgen op een of meerdere schermen.

De spiegel was vroeger dus noodzakelijk, maar nu niet meer per se. Toch zitten er wel voordelen aan, met name qua autofocus. De fase-detectie systemen zijn sneller dan de contrast-detectie systemen. Maar voor fase-detectie heb je een spiegel nodig, omdat de sensoren anders zichtbaar zouden zijn op het beeld. Daarnaast heeft een elektronische zoeker toch een lagere resolutie dan een optische zoeker, dus is het lastiger om kleine details te zien. Verder heb je met een elektronische zoeker ook vaak enige lag.

Nadelen van een spiegel zijn natuurlijk dat je niet meteen het beeld ziet zoals dat door de sensor uiteindelijk weergegeven gaat worden. Hoe de uiteindelijke belichting wordt, blijft dus raden, en zul je na het nemen van de foto op de LCD achterop moeten controleren. Ook is een spiegel (bewegend deel) natuurlijk meer gevoelig voor slijtage en neemt een spiegel vrij veel ruimte in in de body.

Edit@Rizon: True, maar met fase-detectie heb je daar weer andere oplossingen voor zoals een AF-assist lampje. Daar zitten natuurlijk ook wel weer nadelen aan, maar toch, het kan soms helpen. Het is dan ook niet simpel zo dat het een beter is dan het andere, het zijn gewoon verschillende systemen met verschillende voor- en nadelen :)

[Reactie gewijzigd door Morrar op 5 januari 2010 11:17]

Nog een (redelijk persoonlijk) puntje voor de spiegel:

Met goede ogen + redelijke lens wordt kijken door een optische zoeker voor de scherpstelling een stuk prettiger als naar een LCD kijken. Met name voor de belichting en het fijne scherpstellen (manual override van de autofocus).

Digitale viewfinders zorgen bij mij bij langdurig gebruik en intensief gestaar (waar ze voor zijn) voor hoofdpijn. Zelfde idee dat je naar een blokje van 1x1cm ga kijken op 3cm afstand op een LCD panel...
Daarbij gaat bij het schieten van bijvoorbeeld vliegende vogels na elke foto het scherm even op zwart, al weet ik niet of de moderne EVF's dat ook hebben. Dat is in ieder geval vreselijk irritant wanneer je meerdere opnames achter elkaar wilt maken terwijl je iets bewegends volgt.
Dat is met een spiegel net zo natuurlijk, telkens als de spiegel opklapt zie je niks meer door de zoeker.
Klopt, maar alle EVF's die ik heb gezien zijn veel trager. Daar komt dan ook bij dat tijdens het bewegen van de camera de vertraging bij EVF's veel groter is, beeld ettert een beetje achter de beweging aan.

Kan best dat dat inmiddels verbeterd is ten opzichte van de eerste micro 4/3 camera's. Weet ik niet, heb ze niet allemaal getest.
Anderzijds is het voordeel van contrastdetectie natuurlijk dat je bij klein diafragma nog steeds kan scherpstellen met goedkoper spul, maar natuurlijk veel trager.

Toch vind ik het apparaat nog te duur voor het doelpubliek. Uit eigen ervaring is amoled vreselijk leuk maar zonder hadden ze iets kunnen corrigeren aan de €650.
Ik vind de prijs opzich wel logisch. De camera lijkt zich op te stellen als een concurrent voor de 4/3 camera's, met misschien zelfs een betere beeldkwaliteit. De introductieprijs van een Panasonic Lumix G1 lag ook rond de €650
Kan ik hier uit opmaken dat de spiegel langzaam zal verdwijnen?
Persoonlijk vind ik de belangrijkste functie van het spiegelhuis de manier van focus bepaling. Contrast focusen zoals deze camera doet is in veel gevallen enorm veel trager dan mbv fase detectie. In veel gevallen lukt het contrast focus systemen ook niet om scherp te stellen terwijl fase systemen het dan wel lukt.
De snelheid van contrast focus systemen is puur een kwestie van computer-kracht. Zodra de camera processors sneller worden, zal ook contrast-focus sneller worden. In de ontwikkeling van fase-detectie zit lang niet zoveel vaart, dus het zou best kunnen dat over een tijdje (misschien wel vrij snel, dankzij de populariteit van spiegelloze verwisselbare-lens-camera's) de twee aan elkaar gewaagd zijn.
+1Anoniem: 48923
@R15 januari 2010 10:50
Om een goed beeld te hebben door je zoeker en de sensor niet nonstop te belasten (levensduur sensor en accu). En niet te vergeten het geluid natuurlijk.
Het antwoord staat ook (ongeveer) in het bericht.
De traditionele spiegel zorgt niet alleen voor beeld door de zoeker, maar is ook half doorlatend en laat licht op je AF-sensor (fasedetectie-systeem) vallen. Deze AF is stukken sneller dan scherpstellen obv contrast.
Ik ben zeer benieuwd hoe die 30mm f/2 lens op deze camera zich verhoudt tot een Canon 500D met Canon 35mm f/2 lens, 28mm f/1.8 of Sigma 30mm f/1.4 wat betreft scherpte en chromatische abberatie.

Ben eens benieuwd of de kortere afstand tussen achterste lens en sensor echt een voordeel is bij wide-angle. Zoals ik bij een review over de Leica M9 gelezen heb.
Ik snap je opmerking, maar ik ben vooral benieuwd naar hoe lang het duurt voor er een ECHTE wide-angle voor deze camera komt. Een alternatief voor de Canon 10-22 bijvoorbeeld.

30 of 35 mm is op een crop camera natuurlijk nauwelijks wide-angle.
30mm [omgerekend 45mm] is wel een mooi standaard bereik.

Ik vraag me af hoe de relatie is tussen samsung-pentax.
Het lijkt erop dat samsung nu alleen verder wil.....
Ik vind het duizend keer lekkerder werken met een spiegelhuis oculair dan een lcd oculair, ten eerste de kleuren zijn echt, en zoals sommige mensen aangeven: je schiet met een spiegel niet wat je ziet.. Nee klopt dat is de kunst van het fotograferen dat je zowel compositie (gevoel voor timing) als camerakennis hebt, met de juiste instellingen kan je het beeld bereiken/benaderen van wat je ziet (afgezien de beperkingen van een sensor). Maar meeste camera's hebben zo ie zo een 'filter' achtige afwerking daarom hebben b.v. canons een koelere toon dan Nikons,(onder de zelfde omstandig heden).. ,

pro's zullen niet snel zo'n camera nemen (mode fotografie daar gelaten).

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 5 januari 2010 12:21]

'de kunst van het fotograferen'?? Wat een onzin. Als je er zo over denkt dan moet je nog steeds met een analoge spiegelreflex werken, zonder automatische instellingen. En dat doe je in de regel niet omdat je het ook best prettig vindt dat modernere toestellen je het fotograferen makkelijker maken. Zo ook met dit systeem, stukken lichter en kleiner dan serieuze DSLR's, wat het gewoon makkelijker maakt. En je ziet wat je schiet, dat maakt het dus ook makkelijker.

Ik ben het wel met je eens dat dit geen camera is voor pro's. Maar eigenlijk is dat ook logisch, omdat de beeldkwaliteit nog niet op hetzelfde niveau zit als bij (semi)professionele DSLR;s. Zelf overweeg ik een dergelijke camera ook niet, mede omdat ik een optische zoeker fijner vindt (deze gaat bij series niet steeds op zwart, bijvoorbeeld). Maar ook dit type camera heeft grote voordelen ten opzichte van een DSLR
Je mag het onzin vinden, maar als je deze camera koop voor het gebruiks gemak... dat is pas onzin, dan koop je een compact camera. Als je in deze classe kijkt als amateur en je wilt goede lenzen maar een klein formaat is de 3/4 een betere keuze (e420/450, kleiner dan deze samsung, goede reviews) dan dit prutser toestel (ook een stuk goedkoper).
En als jij fotograferen geen kunst vind weet ik niet wat kunst is....Of het een kunst is of niet kunnen we oeverloos over discussiëren, het ging er mij alleen om dat om goede foto's te maken (met speigelrfx) algemene camera kennis een vereiste is (instellingen dus).

ik werk trouwens nooit met automatische instellingen nee.. Als ik hem vol auto wil hoef ik geen spiegelrfx te hebben, voldoet een 20x zoom compact ook (bv casio ex-f1) het leuke is om met sluitertijden en apature waarden (handmatige belichting) te spelen, wat op 95 procent van de compacten niet kan. en de overige 5% zeer beperkt. Canon G serie (en nikon variant) uitgezonderd dan.
Vertel mij eens hoe ik deze foto moet nemen.. zonder handmatige instellingen? -->
http://wallpaper.1680x105...24/1440x900_223024867.jpg
(foto niet van mij :D)
Als ik naar een feest of zo ga neem ik niet me spiegel reflex mee maar een compact.

Maar het grootste punt blijft dat je door een lcd tuurt, nogmaals ikvind dat niks omdat er geen sprake is van kleur echtheid en je diepte minder goed kan inschatten. Vergelijk het is met een achteruitkijk spiegel, heb je wel eens in een achteruitkijk monitor bekeken, de ouderwetsche spiegel vind ik nogsteeds beter.
Slim want met passende adaptors (ca 24,5 mm dik) kan gebruik worden gemaakt van de DSLR-lenzen van o.a. Nikon. Ben benieuwd of dan ook trillingscompensatie blijft werken.
Pointless. Als je Nikon-lenzen wilt gebruiken, koop je een Nikon-body. Die zijn beter en goedkoper. Zo'n adapter is vaak al duurder dan een nieuwe lens, dus daar hoef je het ook niet voor te doen. En als je wel zo'n enorme Nikon-lens op je camera schroeft, ben je direct alle voordelen van deze compacte Samsung-camera kwijt.
@EXX die zijn er al. Beide zooms hebben dat. Daarbij heeft stabilisatie in de lens ook grote voordelen ten opzichte van de camera-stabilisatie.
@EXX die zijn er al. Beide zooms hebben dat. Daarbij heeft stabilisatie in de lens ook grote voordelen ten opzichte van de camera-stabilisatie.
Dat is voornamelijk bij lange tele's. Stabilisatie in de kitlens maakt alleen maar meer herrie, gebruikt meer van de batterij, maakt het optisch ontwerp ingewikkelder en nog storingsgevoeliger. In de praktijk vallen de nadelen wel mee, maar in-body IS blijft gewoon een groot voordeel omdat het ook voor alle niet-gestabiliseerde lenzen werkt.
De NX10 is uitgerust met een elektronische zoeker met 921.000 subpixels, die naar verluidt een minder groot beeld geeft dan de evf bij de Panasonic Lumix G1

Ter vergelijking de Panasonic G1 heeft een zoeker met 1,440,000 subpixels. (bron)
Hoe dan ook, een goede ontwikkeling. Maar zoals hierboven al vermeld, dit systeem kun je niet echt vergelijken met een spiegelreflex. Of ja, je kunt natuurlijk alles met alles vergelijken, maar het is gewoon een heel ander type camera, met voor- en nadelen ten opzichte van een speigelreflex.

De ontwikkeling vind ik goed, omdat het mogelijk de grote spelers op deze markt wakker schud om met OF alternatieven te komen, OF hun eigen producten te verbeteren. Canon en Nikon zijn nu te eenzijdig bezig met hun spiegelreflexen en in de compactcamera's hebben ze al helemaal geen serieuze alternatieven voor dit soort camera's.

Ik schrok trouwens wel van de foto's op DPreview. Met name ISO 3200 ziet er tamelijk beroerd uit. Lijkt wel een Sony 330 sensor.
Een DSLR koop je 1 voor gebruiksgemak en 2 omdat je (als je weet wat je doet) veel meer kunt bereiken en veel mooiere foto's kuint maken. Daarvoor moet je inderdaad de automatische stand verlaten, anders is een DSLR weggegooid geld. Maar natuurlijk hebben huidige camera's meer gebruikgemak als de oude camera's, alleen iedereen maakt daarin een andere afweging. Ik schiet bijna alles in AV-mode, wat een soort halfautomaat is. Macro schiet ik in M en met de flits op feesten schiet ik vaak op P. Maar ook dan ga ik soms naar M als ik een mooie shot zie die mijn camera op automatische piloot niet begrijpt.

Met een DSLR moet je inderdaad creatief spelen, scherptediepte is enorm leuk als je weet waar je mee bezig bent. Onder gebruikgemak versta ik ook niet alleen de automatische instellingen van belichting, maar ook autofocus, ik neem aan dat jij die ook in een groot aantal gevallen aan hebt staan? En dus ook dat wat je in je zoeker of op je LCD ziet een representatieve afspiegeling (no pun intended) is van wat er op je foto komt. Dat is gebruikersgemak!! Dat je kunt zien (los van een histogram) of een foto over of onderbelicht is en of je hoofd-onderwerp goed belicht is. En ja, een spiegel werkt beter als een camera (bij een auto) maar bij een camera kun je de lchtgevoeligheid verhogen als het donker is, bij een spiegel zie je gewoon niets meer. Het heeft allemaal voor en nadelen.

Maar al het bovenstaande heeft niets te maken met het onderscheid tussen een camera met of zonder spiegelhuis. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en het is onzin om dat terug te voeren op de 'kunst van het fotograferen'. Kunst heeft te maken met compositie (waaronder scherpte-diepte, belichting) maar hoe je dat instelt is puur camerakennis en daarin is hulp door verhoogd gebruikersgemak helemaal niet verkeerd. Ik gebruik niet voor niks in meer dan 80% van mijn foto's de autofocus.
Het is nnatuurlijk niet echt een verassing dat deze aangekondigd is (door eerdere foto en nieuwsberichten).

Wel is de prijs en het scherm een verassing, voor mij. Ik en vele anderen dachten dat deze compacte DSLR boven de prijs ven een Olympus PEN zou gaan zitten, en met een richtprijs van 649 valt dat erg mee.

Ook vind ik het grote AMOLED scherm erg mooi, het is de eerste keer dat ik een DSLR zie waar echt een mooi scherm op zit, iets wat in ieder geval beginners/amateurs erg aan spreekt. Dat ben ik dus ;) .
Waar staat CES voor?
Zie: http://www.cesweb.org/faq/generalFAQs.asp#1730

(International) Consumer Electronics Show
Voor het evenement dat elke tweaker jaarlijks als nieuwjaarscadeau krijgt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee