Volgens de Nationale Hoorstichting loopt bijna een kwart van de Nederlanders risico op gehoorschade. Dat zou blijken uit een analyse van 100.000 anonieme luisterprofielen van mensen die een test op Oorcheck.nl hebben gedaan.
De gegevens van Oorcheck komen van bezoekers die informatie over hun luistergedrag hebben opgegeven om hun risico op gehoorschade te laten berekenen. Van hen loopt 24 procent risico op gehoorschade, beweert de Nationale Hoorstichting, die verantwoordelijk is voor de site. Volgens Paul Heere, voorlichter bij de Hoorstichting, is het niet alleen belangrijk hoe hard de speler staat, maar ook hoe lang de gebruiker luistert: "Iemand die het volume op 80 decibel heeft staan, kan ongeveer 40 uur per week luisteren zonder gehoorschade op te lopen. Voor elke 3 decibel die de speler harder staat, halveert de maximale luisterduur." Bij weergave luider dan 90 decibel zouden mensen zeer snel schade oplopen. Volgens Heere moeten mensen niet vergeten dat andere 'luidruchtige' activiteiten een bijdrage leveren, zoals discotheekbezoek of het rijden op een brommer.
Het is onduidelijk hoe representatief de gegevens van de Hoorstichting zijn, omdat het gaat om gegevens van bezoekers die zelf naar de website van de hoorstichting zijn gegaan. Toch zijn de uitkomsten volgens Paul Heere relevant, omdat het om een uitzonderlijk grote onderzoeksgroep gaat. Andere onderzoeken bevestigen bovendien dat veel mensen risico lopen op gehoorschade. Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat het gehoor van 40 procent van de jongeren gevaar loopt, terwijl het gehoor van 10 procent er zelfs zeer ernstig aan toe kan zijn. En uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat vijf tot tien procent van de EU-inwoners risico loopt op permanente gehoorschade.
Naar aanleiding van dat onderzoek besloot de Commissie maandag tot maatregelen; zo zouden spelers een waarschuwing moeten tonen als het volume boven de norm van 80dB komt. Paul Heere van de Hoorstichting ziet zoiets wel zitten: "Wij pleiten voor een intelligent systeem dat niet alleen meet hoe hard de muziek staat, maar ook hoe lang er wordt geluisterd." Een 'harde' begrenzer, die het volume afkapt op een bepaald niveau, heeft volgens hem weinig zin. "Mensen vinden toch wel manieren om dat te hacken of iets dergelijks, daar moet je niet te naïef over zijn." Belangrijk is dat gebruikers in ieder geval weten dat ze gevaar lopen, zegt Heere. "Nu staat de maximale geluidsproductie van een mp3-speler niet eens op de doos."