Dell Nederland start met verkoop Ubuntu-netbooks

Hardwarefabrikant Dell is in Nederland in alle stilte van start gegaan met de verkoop van een 10,1"-netbook met Ubuntu. De Latitude 2100 is in de Linux-uitvoering zeventig euro goedkoper dan dezelfde configuratie met Windows XP Home.

In de standaardconfiguratie gaat de netbook met Ubuntu 8.10 over de toonbank voor 332 euro. De Latitude 2100 is standaard voorzien van een op 1,6GHz geklokte Atom N270, 1GB geheugen, gigabit-ethernet, wifi en een driecellige accu.

De capaciteit van de harde schijf bedraagt 80GB, maar die kan voor iets meer dan tien euro worden vergroot tot 160GB. De Windows-variant wordt standaard geleverd met een 160GB-harddisk en kost minimaal 415 euro. Saillant detail is dat kopers van de Ubuntu-versie de mogelijkheid krijgen om voor 35 euro extra een 250GB-hdd te bestellen, terwijl dit bij de Windows-versie geen optie is.

Het 10,1"-lcd-scherm van de Latitude 2100 heeft een resolutie van 1024x576 pixels. De netbook kan tegen een meerprijs ook worden voorzien van een aanraakgevoelig scherm, zo blijkt uit de configuratiepagina.

Dell Latitude 2100 (L0521002) Dell Latitude 2100 Dell Latitude 2100

Door Wilbert de Vries

21-08-2009 • 15:11

102

Submitter: Peetke

Reacties (102)

102
99
66
3
0
2
Wijzig sortering
"Saillant detail is dat kopers van de Ubuntu-versie de mogelijkheid krijgen om voor 35 euro extra een 250GB-hdd te bestellen, terwijl dit bij de Windows-versie geen optie is."

Dit komt waarschijnlijk doordat Microsoft de grootte van een netbook-hd beperkt tot 160gb (dus om voor de korting van Microsoft in aanmerking te komen mag Dell geen 250 gb hd meeleveren)
Mooi zoals MS zichzelf hierbij in de voet schiet. Het is een belachelijke eis. Uiteindelijk zal de klant alsnog een grotere schijf erin laten zetten, want ik neem aan dat dat niet verboden kan worden.

Overigens vind ik de meerprijzen zeer mooi. Ik heb zelf een macbook, en de meerprijs van een grotere hd (van 160 naar 250) was zo duur dat het indertijd goedkoper was zelf een schijf van 320 te kopen.
Klopt, later updaten kan en is niet verboden.

Microsoft biet netbookbouwers een relatief goedkope winXP versie maar stelt aan die korting die ze dus krijgen onder andere de voorwaarden:
- max 160 gb hd
- 1gb intern geheugen

Daarom kan je bij de Ubuntu netbook ook 1gb geheugen extra bestellen en zodra je windows selecteerd vervallen de 250gb hd en 1gb extra geheugenopties...

Ik heb zelf een Asus EEE 1000H en heb direct al het geheugen geupgrade (wie doet dat niet)
Ik, ook een 1000H. Ik kom ruim toe met de gig die erin zat, het enige dat ik met dat ding doe is wat muziek afspelen, surfen en een text editor zoals kate gebruiken.
Ja, maar dat is dus Linux. Dan heb je al veel sneller minder geheugen nodig.
niks tegen linux, (gebruik het zelf), maar het geheugen verbruik per app is niet mis.
De gemiddelde applet gebruikt 15-20 mb. Rhythmbox, de muziek speler gebruikt standaard al 50-60MB. (dit is dan wel inc. shared libraries, maar dan nog.)

De gemiddelde noob-distrobutie is qua geheugen meer te vergelijken met vista dan met xp.
Vaak kun je bij Dell ook opties bestellen die niet op de website staan als je telefonisch bestelt.
Op http://www.dellideastorm.com/ konden gebruikers aangeven wat zij als consument graag wilden dat Dell zou aanbieden. Linux voorgeïnstalleerd op pc's bleek dusdanig populair dat de fabrikant besloot gehoor te geven aan het verzoek van de gebruikers.

Na een onderzoek onder de gebruikers bleek dat het merendeel het liefste de Linux-distributie Ubuntu voorgeïnstalleerd wilde hebben op hun pc.

60 euro minder is al iets maar moet dell nu geen licentie betalen aan novell ubuntu

edit: dikke blunder van me ! :Y)

[Reactie gewijzigd door Rigs op 22 juli 2024 14:11]

60 euro minder - is volgens mij de eerste keer dat gebruikers ook de volledige licentie kosten terug krijgen (in mijn ogen lijkt dat verdmd veel op een volwaardige verstandhouding tussen dell en de ubuntu-gemeenschap)

en waarom zou dell licentiegelden verplicht zijn aan novel??? het meeste wat novel voor linux ontwikkels is op basis van de GPL en ik meende dat die licentiegelden min of meer verbood in GPL-code...
en ik meende dat die licentiegelden min of meer verbood in GPL-code...
Dat is een misvatting, althans als het gaat om het betalen voor code onder de GPL.

Er is niemand die volgens de GPL mag verbieden dat er geld gevraagd wordt voor software onder de GPL. De belangrijkste eis van de GPL is dat je ook altijd de broncode meelevert als je gebruik wil maken van code van derden die ook onder de GPL valt.

Als iemand dus 100 euro zou vragen voor de Konquerer browser (laten we zeggen een poort naar MS-Windows), dan is dat perfect legaal - de verkoper is echter wel verplicht om de broncode aan te leveren aan z'n afnemers als deze daar om vragen. Dat deze afnemers daarne op basis van die broncode een afgeleide maken en deze voor minder geld of zelfs voor niets verder gaan verspreiden, dan is dat iets waar de originele maker van de MS-Windows niets tegen kan doen...
Aan novel?:S
Novel maakt Suse en heeft hier niks mee te maken

De makers van Ubuntu zal je bedoelen en wellicht wel ja
60 euro minder is al iets maar moet dell nu geen licentie betalen aan novel
Aan Novell? Waarom zou men aan Novell moeten betalen voor een distributie die door Canonical ondersteund wordt?

Verder is er bij een op de Linux-kernel gebaseerde distributie geen sprake van een 'licentie', maar moet er betaald worden voor de support die je af gaat nemen - kun je alles zelf oplossen dan betaal je dus ook niets. In dit geval denk ik dat Dell een deal met Canonical afgesloten heeft t.b.v. de support op Ubuntu Linux...
Aan Novell? Het moet niet gekker worden, ze mogen mij gaan betalen!

Heb ik geen enkel probleem mee, ze mogen me bellen. Ik hou alvast wat ruimte vrij op m'n bankrekening... 8)7

Ubuntu heeft niets met Novell te maken én is gratis.
Eigenlijk is dat wel vreemd ja - als men voor een oudere versie kiest omdat deze langer support (LTS) heeft kan ik me daar nog wat bij voorstellen, maar dan zou men Ubuntu 8.04 moeten installeren ipv 8.10

Er kunnen natuurlijk praktische bezwaren zijn tegen 9.04, maar ik zou niet weten welke - dus de keus voor 8.10 is een beetje vreemde keus.

Maar mogelijk dat Dell een deal voor LTS op Ubuntu 8.10 gesloten heeft met Canonical en daarom op een oudere versie blijft hangen...
practische bezwaar zou de dramatische video stack kunnen zijn van de intel gma reeks in de gebruikte kernel van ubuntu 9.04

(hoewel ik wel vaak hoor dat t alles meevalt in de praktijk)
Het valt helemaal niet mee. Op m'n thinkpad T61 kon op 8.10 gewoon Warcraft 3 spelen met degelijke framerate en op 9.04 is t zo traag dat het lijkt alsof het zaakie vast gelopen is. Heb het wel iets beter kunnen krijgen door een losse 2.6.30 kernel te installeren van kernel.ubuntu.com, maar dat gaat de gemiddelde consument natuurlijk niet doen. Ik vind de keuze voor 8.10 dus ook volledig logisch, dat is ook de versie die ik mensen aan zou raden met een intel chip.
Eerder denk ik dat Dell getest heeft met 8.10 en daarom bij die versie blijft.
Upgraden is dan voor eigen risico.
'k Moet zeggen dat T.net de prijzen/configuraties niet geheel juist weergeeft.
De Ubuntu variant wordt geleverd met 512 MB; de XP met 1G.
Het uiteindelijk prijsverschil - bij gelijke configuratie - is drie tientjes (ex. BTW)
Saillant detail is dat kopers van de Ubuntu-versie de mogelijkheid krijgen om voor 35 euro extra een 250GB-hdd te bestellen, terwijl dit bij de Windows-versie geen optie is.
En je kunt ook gewoon een Windows variant met 250 GB bestellen

[Reactie gewijzigd door Brahiewahiewa op 22 juli 2024 14:11]

De Ubuntu variant heeft standaard geen Bluetooth, die kost 22 Euro extra.

Als je de Ubuntu variant "upgrade" met Windows XP (is een optie bij Dell, a 30 euro), grotere HDD (10 euro), en Bluetooth (22 euro), zit je incl. 19% BTW op 73,78 euro extra.

Het verschil Ubuntu -> Windows is dus 35 euro (incl. BTW) en geen 70!
Anoniem: 80466 @cpwins21 augustus 2009 17:07
De ontbrekende webcam kun je er echter echter niet bij upgraden
Jawel, dat kan wel. Kost je €25,- extra.
Goede ontwikkeling!!! Belachelijk dat je 9 vd 10 keer een microsoft OS door je strot geduwd krijgt ook al wil je het helemaal niet, betalen moet je toch en geld terug krijgen is ook niet zo eenvoudig. Stond een tijdje terug nog een heel verhaal over hier op tweakers....

Ze moeten bij elke pc/laptop gewoon opties bieden voor alle verschillende OS of gewoon zonder leveren en dat je dan bijv korting krijgt op een Windows OS los erbij als je tegelijkertijd een pc koopt.

p.s wat is die dell spuug lelijk trouwens! Vierkante blokkendoos, niet meer van deze tijd...

[Reactie gewijzigd door ElayZ op 22 juli 2024 14:11]

en dat je dan bijv korting krijgt op een Windows OS los erbij als je tegelijkertijd een pc koopt.
Nee, het verschil tussen OEM en retail moet verdwijnen en de prijs van Windows moet gewoon omlaag. Dan kan iemand kiezen om geen os te nemen, en als hem dat dan niet bevalt die later alsnog kopen. Bijvoorbeeld nu zelf Ubuntu installeren, en in november overstappen op Windows 7, of juist omgekeerd, de Windows er af gooien, en die licentie gaan gebruiken op een andere, krachtigere desktop-pc wat nu niet mag (althans volgens de originele licentievoorwaarden)

Wie koopt (windows of iets anders) moet niet worden opgezadeld worden met beperkingen die er op een illegale versie niet zitten.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 14:11]

Nee, het verschil tussen OEM en retail moet verdwijnen en de prijs van Windows moet gewoon omlaag. Dan kan iemand kiezen om geen os te nemen, en als hem dat dan niet bevalt die later alsnog kopen.
En waarom moet dat verschil dan verdwijnen, kun je dat ook beargumenteren?

De reden dat de fabrikanten de OEM-versie goedkoper krijgen, dat is omdat de fabrikanten van de hardware bij die versie zelf verantwoordelijk zijn voor de support op MS-Windows.

Bij de retailversie is het de verantwoordelijkheid van Microsoft om support te leveren en is de prijs dus hoger...
Nu krijg je alsnog een OS door de strot geduwt. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ook al is Ubuntu gratis te downloaden voor iedereen. Als ze de netbooks enkel kaal afleverden zou dat alsnog weer geld schelen in de netbook.
Opvallende actie.
Dell betaalt zeker geen 60 euro aan MS voor een windows XP home licentie voor netbooks maar eerder iets van 25-30 euro (of nog lager volgens sommige verhalen) en zal bovendien minder geld kunnen binnen halen aan 3rd party combinatie deals (mcafee, google, symantec) waardoor het verschil in kosten voor de netbook nog lager zou zijn dan die 25 euro en tenslotte zullen de configuratiekosten relatief per stuk hoger zijn tov een windows installatie door het verschil in aantallen verkochte vesies van elk.

Dus wordt de Ubuntu laptop blijkbaar fors goedkoper aangeboden.
Is dit een introductie korting of sponsoring van een derde partij ?
Configuratiekosten? Voor een disk imagen?

Bij grote aantalen dezelfde hardware is het veel eenvoudiger 1x te installeren, en daar kopieen van te maken..
Elke configuratie die Dell aanbiedt kost ze geld aan het ontwikkelen produceren en verkopen ervan.
Een image maken voor die betreffende configuratie en het testen van dat image en eventuele drivers maken en testen, Dell specifieke update/herstel/reparatie programmatuur aanpassen en testen, je prodcutie lijn aanpassen om een nieuwe configuratie te produceren, je website updaten om een nieuwe config te verkopen enz enz.
Kost misschien zo een ton (of meer?) voor een nieuwe configuratie en als je 10.000 ubutnu laptop verkoopt dan is dat toch 10 euro per stuk en voor 100.000 windows laptops dan maar 1 euro.
Het hele proces op zich is voor beiden even duur, enkel komt er bij windows nog eens licentie kosten bij. Een nieuw item op de site aanmaken is een kwestie van een aantal klikjes, dell heeft vast en zekereen goed content management systeem achter de website heeft hangen. Paar klikjes en velden invullen en op "submit" drukken en klaar.

De hardware wordt zodanig uitgekozen dat alle drivers beschikbaar zijn, denk maar niet dat dell de drivers zelf gaat schrijven hoor. Een ubuntu installatie is ook vaak sneller als een windows installatie en ook werken veel meer wireless adapters al out of the box in ubuntu. Bij windows moet je 9 vd 10 keer nog eens extra drivers installeren. En er is al veel support informatie beschikbaar over gelijke systemen met ubuntu installaties erop.

Denk zelf dat de ubuntu systemen ook voor dell zelf goedkoper zullen zijn. Ideaal als laptop voor school, op bijna elke opleiding ben je verplicht een laptop te hebben al gebruik je hem vaak maar een uurtje per dag zoals mijn zusje op de pabo.
Opvallende actie.
Dell betaalt zeker geen 60 euro aan MS voor een windows XP home licentie voor netbooks maar eerder iets van 25-30 euro (of nog lager volgens sommige verhalen) en zal bovendien minder geld kunnen binnen halen aan 3rd party combinatie deals (mcafee, google, symantec) waardoor het verschil in kosten voor de netbook nog lager zou zijn dan die 25 euro en tenslotte zullen de configuratiekosten relatief per stuk hoger zijn tov een windows installatie door het verschil in aantallen verkochte vesies van elk.

Dus wordt de Ubuntu laptop blijkbaar fors goedkoper aangeboden.
Is dit een introductie korting of sponsoring van een derde partij ?
Dell krijgt die Windows licenties niet zomaar zo goedkoop. De belangrijkste voorwaarde is dat ze zelf voor support zorgen. Met een Retail versie kun je zelf MS om hulp vragen, met een OEM alleen de leverancier. Ik neem aan dat MS ook eisen stelt aan de kwaliteit van die helpdesk. Over het algemeen kost support veel meer dan de software zelf. Daar is dus grote winst te halen.

Ik heb geen idee wat Dell aan Linux support doet. Als dat niet meer is dan "hier is google, zoek maar lekker zelf" dan denk ik dat ze daar flink op kunnen besparen.
Ubuntu op laptop is krijgen is niet moeilijk en niet duur. Echter, GEEN Windows krijgen op laptop die je besteld is vrijwel onmogelijk... Tot nu dan! ;) 70 euro in het bakkie.
Als je die 70 euro wil besparen moet je dus genoegen nemen met geen bluetooth en een kleinere harde schijf. Wil je dezelfde hardware als je windows netbook, dan bespaar je maar 35 euro.
ook nog: de ubuntu versie heeft behalve de ontberingen die jij al noemt ook geen webcam (tvw. 10 euro) boven het beeldscherm, zoals de windows variant wel heeft.
uiteindelijk bespaar je dus maar 25 euro...
bestel je er dus ook nog een windows XP/vista basic bij (die 30 euro kost bij dell), heb je precies dezelfde als de standaard windows variant, alleen 5 euro duurder 8)7
Het geheugen is ook nogal dubieus.
als je de PC gaat aanpassen staat er:
Geheugen
Het 2100-model heeft een Dual Channel DDR2-geheugen met een geïntegreerde geheugenoptie van 512 MB of 1 GB. Bovendien is er één geheugensleuf beschikbaar voor 1 GB extra geheugen. De totale geheugencapaciteit is 2 GB met een maximale geheugenbandbreedte van 533 MHz. Voor Microsoft Windows Vista Home is een systeemgeheugen van 1 GB vereist.
Bij de Ubuntu versie kan je het geheugen bijbestellen met een extra 1 GB en bij de Windows versie niet. Vermoedelijk heeft de ubuntu versie dus in werkelijkheid maar 512 MB geintegreerd geheugen en wordt de Windows versie met 1 GB geintegreerd geheugen geleverd.

Je hebt dan dus bij de ubuntu versie
* geen webcam
* geen bluetooth
* een half zo grote harddisk
* mogelijk een half zo groot geheugen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 14:11]

de duurste config zonder support (extra garantie enz. ) Is 418 euro met ubuntu! ( net even gekeken)

Met windows vista is hij zelfde config als hierboven met ubuntu 478 euro. Dus scheelt idd 60 euro!

offtopic:

Ik wil nog een laptop maar mijn eisen zijn een beetje extreem (asus quadcore met splashtop) Weet iemand een goede zelfbouw site

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 22 juli 2024 14:11]

Voor 35 euro wil ik ook best een versie van Windows (XP/7) kopen als ik een pc ge- of verbouwd heb. Ga ik een OEM-versie halen in de shop, (heb ik 1 keer gedaan) betaal ik toch een stuk meer (, nee dat doe ik niet meer, ik koop kant-en-klaar met, of ik doe het zonder (Leve Ubuntu/Xubuntu/U-lite).

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 14:11]

Als je een oem versie van Windows in de winkel koopt krijg je niet alle antivirus/office/media player trials erbij waar fabrikanten voor betalen. En Dell koopt groter in dan de shop om de hoek, en krijgen dus meer korting van Microsoft.
Anoniem: 310591 21 augustus 2009 18:57
nu alleen nog een professionele chip/set (amd/ati) dan kost ie nog maar 200 euro en is ie nog sneller ook (mocht die er nog niet zijn dan moeten ze dat maar snel uitvinden dan)
ps ik mis bij ubuntu wel een beetje de .exe variant het lijkt wel of dat ding alles weet maar nix zelf wil doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310591 op 22 juli 2024 14:11]

Wat bedoel je met de .exe variant ? Dat is typisch iets voor Windows. Voor software in Ubuntu is het meestal .deb en om te installeren dubbelklik je erop. Voor de meeste software neem je best een kijkje in de Synaptic Pakketbeheerder.
Eenvoudig niet ?
Anoniem: 291856 @delacer22 augustus 2009 00:48
Een .exe is op Linux extensieloos (meestal). De .deb is een installatiebestand gelijk aan .msi.
Haha fout .exe .deb is eigenlijk zoiets als een nullsoft installer enzo! .sh is de tegenhanger van .exe alleen wordt deze in linux bijna niet gebruikt omdat ze dat nogal fout vinden. Daarom zijn veel virussen in windows ook .in exe bestanden.
Waar heb jij 't nou weer over? Waarom is .deb meer nullsoft installer dan msi? Beide zijn installatie-pakketen in Windows en msi heeft meer overeenkomsten met .deb aangezien beide door de leverancier van het OS worden geproduceerd en beiden een interpreter (apt-get of MSI) nodig hebben om de installatie uit te voeren terwijl deze bij nullsoft installer in het bestand geintegreerd zit.

.deb is gewoon een debian package, met als voordeel boven de Windows formaten (net als de meeste Linux-package-formaten) dat ze gewoon geïnstalleerd worden zonder tussenkomst van de gebruiker.

En .sh is helemaal niet hetzelfde als een .exe bestand. Een .exe bestand op Windows is een binair bestand, een .sh bestand op Linux is een scriptje, een baSH scriptje wel te verstaan. Vergelijkbaar met een batch-file op Windows, of een Windows Scripting Host-scriptje. Binaire bestanden op Linux hebben inderdaad over het algemeen géén extensie, en in sommige gevallen .bin. Hun uitvoerbaarheid wordt bepaald door de executable bit en niet door de extensie.
Jammer dat 8.10 wordt meegeleverd in plaats van 9.04, waarin toch wel een aantal belangrijke vernieuwingen zijn aangebracht op gebied van user experience en usability. Gelukkig kan je natuurlijk altijd zelf upgraden.
Vanuit het standpunt van Dell snap ik dit wel, waarin ondersteuning (helpdesk, techniek) natuurlijk niet zo snel kunnen worden geupgrade als de netbook. In elk geval vind ik het een goede ontwikkeling dat je nu ook kunt kiezen voor een systeem zonder Windows. Ik hoop dat Dell dit uitbreidt naar meer systemen van ze en dat andere fabrikanten/leveranciers snel volgen. :)
Vernieuwingen, maar ook verslechteringen, ik denk dat het te maken heeft met de belabberde performance van intel videochips. Wellicht dat ze ze binnenkort met 9.10 gaan leveren, waarin ze dit op hebben gelost, maar het duurt nog meer dan 2 maanden voordat de final daarvan uit komt.
Toch jammer van de resolutie. Ik vind de resolutie van 1024*600 bij mijn EeePC en bij veel andere netbooks al aan de kleine kant. Nog weer kleiner is wat mij betreft een gemiste kans. Als je de restricties van Microsoft niet hebt, vind ik eigenlijk dat je de optie mag bieden een scherm juist met een hogere resolutie in het apparaat te bouwen.
dat komt waarsch vanwege de ontwikkelkosten - het is voor dell natuurlijk niet handig om nu eens weer een nieuw scherm te moeten gaan inbouwen omdat een deel van de klanten een os wil waar dit op kan/mag...

verder zul je zeker met de netbook versie van ubuntu van deze resolutie niet zo snel last krijgen verwacht ik...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.