Dell presenteert ontwikkelaarsversie XPS 13-ultrabook met Ubuntu

Dell heeft een speciale editie van zijn XPS 13-ultrabook aangekondigd, die standaard uitgeleverd zal worden met de Linux-distributie Ubuntu. De computerbouwer wil met de notebook vooral ontwikkelaars aanspreken.

Dell XPS 13Dat de notebook is bedoeld voor ontwikkelaars, blijkt onder meer uit het profielensysteem. Als een ontwikkelaar bijvoorbeeld aangeeft vooral met Android te werken, worden uit een GitHub repository de benodigde softwarepaketten gedownload. Bij de eerste editie zullen er naast Android ook profielen voor Ruby en Javascript zijn.

Dell en Canonical hebben samengewerkt om alle hardware van de XPS 13 onder Ubuntu werkend te krijgen. Er bleken problemen met drie verschillende onderdelen: de schermhelderheid, de wifi-sneltoets en het touchpad. De eerste twee bleken snel op te lossen, maar aan de touchpaddrivers wordt nog gewerkt. Vooral multitouch-ondersteuning is nog niet compleet en de fabrikant van het touchpad werkt momenteel aan een oplossing.

De Linux-variant van de ultrabook is het resultaat van een intern stimuleringsfonds bij Dell. Werknemers kunnen ideëen pitchen en krijgen dan zes maanden de tijd om om het idee uit te bouwen. De Ubuntu-editie van de XPS 13, die intern bekendstaat als 'Project Sputnik' is het eerste resultaat van deze werkwijze. Mensen kunnen via Dells IdeaStorm suggesties aandragen voor het project.

Dit is niet de eerste keer dat Dell Ubuntu op een notebook installeert. In het verleden verkocht het bedrijf netbooks met de Linux-distributie van Canonical en ook was in 2009 een eerdere editie van de XPS 13 met Ubuntu te bestellen. Deze notebooks waren echter gericht op consumenten, niet op ontwikkelaars.

De XPS 13 kwam onlangs op de markt en is de eerste ultrabook van Dell. Het apparaat beschikt over een 13,3"-scherm, maar heeft dankzij de dunne schermranden eerder de afmetingen van een 12"-model. De laptop wordt geleverd met een Core i5 2467M-processor, 4GB werkgeheugen en een ssd van 128GB.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

08-05-2012 • 07:45

53 Linkedin

Submitter: John_Glenn

Reacties (53)

53
53
31
10
0
12
Wijzig sortering
Anoniem: 303530
8 mei 2012 09:24
Ontwikkelaars, 768p, what?

Kom op dell. Geen enkele ontwikkelaar wil dit apparaat gebruiken zolang er geen compleet toetsenbord op zit en hij wordt uitgerust met een achterlijk lage resolutie. Met een gebrek aan home/end toeten kunnen de meeste mensen vast leven, maar het scherm is echt onacceptabel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 8 mei 2012 17:22]

De nieuwe range XPS13's wordt beschikbaar met een 1600x900 scherm. Maar je gaat sowieso zitten ontwikkelen op een extern scherm, dit is leuk voor onderweg in de trein.
Ook onderweg in de trein vind ik het aangenaam om ook effectief code te kunnen zien buiten wat interface, ander kan je hem evengoed gewoon niet gebruiken. Ik snap ook niet waarom men steeds blijft vasthouden aan dergelijke achterlijk lage resoluties, zeker met zo'n doelpubliek voor ogen, en in de tijd waarin tablets vier keer zo'n hoge resolutie halen ...
Zoals je zelf al aangeeft: je wilt graag die code kunnen zien. Met al die achterlijk hoge resoluties van vandaag de dag moet je met je neus op het scherm gaan zitten wil je je code fatsoenlijk en aandachtig kunnen lezen. Lagere resoluties doen het op dit vlak veel beter. Zolang we nog steeds geen interfaces hebben die met hoge resoluties rekening houden en de diverse elementen maar voornamelijk de letters mee weet te schalen heb je gewoonweg niets aan die hogere resoluties.

Tablets zijn compleet andere producten als laptops en desktops. Op een laptop/desktop heb je een muis/trackpad en een toetsenbord als input. Een tablet heeft geen van dat. Een tablet is een klein scherm waar je sowieso heel de tijd moet lopen zoomen en waarbij het scherm de gehele input is. Er is dus geen muis/trackpad of toetsenbord, alleen maar scherm. Die werking is helemaal doorgetrokken in de interface. Reden waarom mensen Windows 8 voor tablets helemaal geweldig vinden en het voor laptop/desktop totaal afschieten.
Ik heb een FullHD op 15" en ik kan perfect op normale afstand programmeren. De grootte van de letters heeft dan ook weinig te maken met de resolutie, die kies je zelf. Als ik mijn scherm vergelijk met de schermen van andere laptops, kan er veel meer code tegelijk op de mijne, nog steeds perfect leesbaar, naast de interface van je IDE, en ik hoef veel minder te scrollen. Daarnaast is het gewoon zo dat je veel meer kan zien van de interface en code als je hogere resolutie hebt, en lagere resoluties zijn dan ook objectief in geen enkel geval beter 8)7 Ik zou nooit meer terug willen naar een lage resolutie, en zeggen dat je niets hebt aan die hogere resoluties is dan gewoon niet waar.
Anoniem: 303530
@ppl8 mei 2012 20:34
Ik schiet windows 8 voor de desktop niet af. Windows 8 is een godsgeschenk als je veel met het toetsenbord doet. Alles in metro leent zich uitstekend voor toetsenbordgebruik.

Enne, gebruik een fatsoenlijke IDE waar je de textgroote kan veranderen? En nog nooit van windows dpi gehoord? Met een hogere resolutie kan je dingen kleiner of scherper weergeven. Met een lagere resolutie hou je een fixed groote.. Geweldig hoor, die lage resoluties. De ipad heeft een zodanig hoge resolutie dat dat geen issue meer is: je kan zelf bepalen hoe groot je text is, het blijft altijd scherp.
Anoniem: 303530
@SeatRider8 mei 2012 09:36
Dat verwacht ik ook. Maar heb je daar een bron voor?
Goed om te weten, de laatste keer dat ik een laptop kocht heb ik expliciet gekeken of er linux op kon draaien (HP had toen SuSE aangeraden, maar ok, dan mag je verwachten dat Ubuntu ook geen grote problemen gaat geven). Fijn dat er vanuit de hardware bouwers ook wat meer support komt, en dat ik niet onnodig MS hoef te sponsoren als ik een laptop koop.
Voor zover ik weet, kan je altijd MS weigeren en je licentie terugkrijgen, dus hoef je helemaal Microsoft niet te "sponsoren" als je dit niet wilt.

Verder is het uiteraard leuk dat Linux betere hardware-ondersteuning krijgt. Tegenwoordig werkt de meeste standaard-hardware wel, ik denk niet dat je echt een nieuwe laptop kan kopen die niet werkt onder Ubuntu.
Het jammere is alleen dat als je bijvoorbeeld bij Dell een laptop bestelt en je wilt er persé geen Windows bij, dan wordt de laptop niet goedkoper, sterker nog, je betaalt waarschijnlijk zelfs meer omdat Dell dan bij de productie een speciale handeling moet uitvoeren in plaats van het standaard productieproces.

Dus je kunt wel een computer krijgen zonder Windows maar dat hoef je niet te proberen als je het doet omdat je denkt dan geld te kunnen besparen.

In mijn ervaring werkt Ubuntu zonder problemen op bijna alle computers, maar hardware van bepaalde fabrikanten werkt helaas nog steeds minder goed, omdat die fabrikanten weigeren mee te werken aan bijvoorbeeld open source drivers. Vroeger waren bijvoorbeeld Broadcom WiFi chipsets berucht, hoewel ze nu meestal wel goed werken. Het is inderdaad zeldzaam dat je een onderdeel hebt wat echt met geen mogelijkheid werkend te krijgen is.
Je kan je laptop met Windows laten leveren en dan de licentievoorwaarden weigeren toch? Dat is voor zover ik weet de 'geijkte' methode, eerder dan expliciet een laptop met Linux kopen (die amper beshcikbaar zijn).
Voor zover ik weet, kan je altijd MS weigeren en je licentie terugkrijgen, dus hoef je helemaal Microsoft niet te "sponsoren" als je dit niet wilt.
Helaas moet je daarvoor vaak eerst een gang naar de rechter maken.
Huh, dit was toch gewoon een standaard procedure?
Als ze nu ook de Precision zakelijke laptops met Linux gaan leveren! En het belangrijkste is een Matt scherm en backlight keyboard verlichting. Kom op Dell ik koop er meteen een!!
Ik had persoonlijk verwacht om Ubuntu juist meer op de goedkopere modellen tegen te gaan komen, het mooiste aan dit model vind ik de aanwezigheid van gegarandeerd werkende drivers maar voor de rest zie ik niet een heel grote meerwaarde tegenover het zelf installeren van [favoriete Linux distro] op een andere laptop.
Ik had persoonlijk verwacht om Ubuntu juist meer op de goedkopere modellen tegen te gaan komen
Want?
Ik kan geen steekhoudende reden verzinnen.

Goedkope modellen gaan naar consumenten die geen/weinig eisen stellen aan hun machine - en - heel oneerbiedig - een beetje browsen en Patience spelen. Deze doelgroep zal weinig tot geen waarde hechten aan een OS dat ze niet kennen. Vraag maar aan iedere willekeuringe computerverkoper.

Wist je dat de I/O op een machine met Ubuntu (of iedere andere Linux distro) een stuk sneller gaat dan op een Windows installatie? En ik juist op mijn high-end server eerder Ubuntu zal zetten? En dat dit dus ook voor veel andere toepassingen best een aantrekkelijk OS is?
Ik kan me eerder voorstellen dat juist de middenklasse computers worden verkocht met een Linux distro, om de prijs te drukken.

En het driver-fabeltje moet nou maar eens afgelopen zijn. Wist je dat de hardwareondersteuning van Ubuntu op veel fronten beter is dan die van Windows? En dat er veel meer legacy drivers beschikbaar zijn? Ik draai op mijn oude laptop (met een processor uit 2004) gewoon de nieuwste versie van Ubuntu - zonder problemen en met prima performance - en ik hoef alleen maar de driver voor de wireless adapter met de hand te installeren, maar die zit wel in de repository.

Problemen krijg je als je wilt gamen. Dan houdt mijn Linux-promo-praat snel op. Maar dan koop je ook geen goedkope computer...
Volkomen logisch om ook ultrabooks uit te brengen met niet-Windows OSsen.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 8 mei 2012 09:57]

Problemen krijg je als je wilt gamen.
Hoe groot je liefde voor Ubuntu ook is, het driverprobleem is allesbehalve een fabeltje. Ik heb een TV-tuner voor mijn pc, en die draait met geen mogelijkheid onder Linux, en wel onder Windows. De standaard-hardware werkt tegenwoordig goed, maar Windows heeft wel degelijk een voordeel van bredere ondersteuning.
Het heeft niets te maken met mijn liefde voor Ubuntu. Ik gebruik namelijk ook Windows computers, en daar ben ik voor veel toepassingen ook tevreden mee. Het ging mij om de motivatie om wel of geen computer/netbook uit te rusten met Ubuntu.
Veel redenen zijn drogredenen.

Misschien heb ik toevallig veel mainstream hardware, maar echte problemen zie ik niet zo vaak. Wel uitdagingen. ;)
Veel tuner kaarten zitten standaard in de kernel en zullen out-of-the-box werken.
Als ze niet in de kernel zitten, dan zitten er ook nog een aantal in de repository. Als je driver daar niet inzit, dan kijk je op Sourceforge. Als het niet op Sourceforge te vinden is, dan heb je een héle exotische kaart gekocht.

Gewoon even uit nieuwsgierigheid... welke kaart heb je?
Pinnacle PCTV Hybrid 330e (usb). Chapeau als je het werkend krijgt, ik heb er al ettelijke uren in gestoken zonder resultaat :p Zoals je zegt is de mainstream-hardware veelal gewoon goed ondersteund, zo is het vaak niet nodig om extra printersoftware te installeren in tegenstelling tot windows soms. Qua Tv-kaarten zijn er echter echt niet 'veel' kaarten die standaard out-of-the-box werken, gezien de talrijke topics die ik er op internet over vind. Daarnaast heeft ook Windows qua gpu-ondersteuning nog steeds een stapje voor, en er zijn nog wel wat dingen die gewoon standaard beter werken onder Windows.

Het punt is namelijk dat de consument niet wil dat 'bijna' alle hardware werkt, hij wil dat _alle_ hardware werkt. Sourceforge, github en repository is voor ons misschien weinig speciaals, voor de doorsnee (95%) consument is dat gelijk aan de duivel :p Daarom dat ik het weinig kans van slagen geef voor inzet bij Ultrabooks.
Ik weet niet of je hier wat mee kunt: http://tinyurl.com/7lj2sdc

Over drivers en OSS is al zoveel geschreven. Het is niet de taak van OS-ontwikkelaars (of in dit geval een kernel) om er voor te zorgen dat alles out-of-the-box werkt. Daarvoor moet je gewoon gaan klagen bij de leverancier van de hardware. De meeste hardware van 1 tot 2 jaar geleden en ouder werkt gewoon. Wanneer iets niet werkt is dat bijna altijd omdat de fabrikant weigert specs vrij te geven over protocollen van de chipset. Een mooi voorbeeld hiervan zijn Atheros en Broadcom. Broadcom is veel meer gesloten, dat levert meer werk op om deze chipset werkend te krijgen. Atheros is meer open waardoor je vrijwel zeker bent dat het met elk OS werkt. Helaas blijf vooraf checken of je hardware gaat werken de enige manier. Wat ik heb gemerkt door de jaren heen is dat je als hobbyist hierdoor veel ervaring opdoet. Ik heb ook genoeg slechte ervaringen gehad wanneer je van WIndowsversie wisselt en een printer of scanner niet meer werkt, omdat de fabrikant gewoon alleen maar nieuw spul wil verkopen en weigert om een driver aan te passen. Dan sta je helemaal in de kou, want helaas, compleet gesloten.

p.s. Ik heb zelf goede ervaringen met 'Hauppauge'-kaarten. Deze worden veelal ook gebruikt voor een windows mediacenter of MythTV.

Waar het echt om gaat is dat open source en ondersteuning hiervoor als maar verbetert. Dit levert concurrentie op alle vlakken op en is voor consumenten en fabrikanten uiteindelijk alleen maar gunstig.
Ik ga nu verschrikkelijk off-topic, maar dit moet goed gaan:
Update de firmware van je stick.
sudo apt-get install build-essential
sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`
sudo apt-get install mercurial
sudo apt-get install dvb-utils libxine1-ffmpeg

of (weet niet zeker)
sudo apt-get install dvb-apps libxine1-ffmpeg
en dan
sudo adduser $USER src

Herstart je sessie.
cd /usr/src
hg clone http://mcentral.de/hg/~mrec/v4l-dvb-kernel pinnacle-driver

(dit is de stable: de experimentele driver werkt misschien wel beter)

En compileer indien nodig:
make
sudo make install

Reboot.
modprobe em28xx

Ik hoop dat het werkt. Je kunt ook nog deze proberen:
http://kernellabs.com/hg/~dheitmueller/v4l-dvb-drxd

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 8 mei 2012 12:31]

Daar heb je toch gewoon capture software voor?
Maar er zijn betere oplossingen voor TV op computers:
hier is 1 ervan (wellicht alleen voor de Mac, zal er vast ook wel voor Linux ergens zijn)
http://www.elgato.com/elg...etstream-products.en.html
Capture software is nutteloos als je apparaat niet herkend wordt hé. En wat jij linkt is niet per se de 'betere' oplossing voor TV op computers, in mijn geval is mijn oplossing de beste oplossing...
in meeste gevallen bevatten die capture software ook werkende drivers he?
Maar goed ik ben zo wie zo al geen fan van pinnacle
Nee, capture software staat los van de drivers. Zo kan ik mijn stick onder windows gebruiken met PotPlayer, ProgDVB, Windows Media Center ... Daarnaast levert Pinnacle zelf TvCenter mee, dus hun eigen capture software, die enkel voor Windows geschreven is. De drivers zijn BDA-compatible en daardoor kan je dus verschillende programma's gebruiken.
Ik snap het ook wel dat de drivers zelf los staan van de capture software.
Maar er is wel capture (wat weer een ruim begrip is) software die TV tuners ondersteund.
Met daarbij de benodigde drivers. (bestond vroeger ook al)

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 8 mei 2012 21:24]

Hoewel in de meeste gevallen de belangrijke dingen zoals wifi, en het trackpad gewoon werken zijn er wel degelijk problemen met de support. Meestal als een laptop speciale functie toetsen heeft zijn deze niet ondersteunt.
Een tweede voordeel is dat je geen Microsoft belasting meer hoeft te betalen.
Ik weet dat het geen groot bedrag is, maar ik vind het vervelend om te betalen voor iets wat ik niet wil gebruiken en het geeft ook een verkeerd signaal af aan de ontwikkelaars van drivers en dergelijke.
Anoniem: 19339
@ronny8 mei 2012 09:46
Mee eens, maar daar staat tegenover dat Dell redelijk wat resources steekt in support voor Ubuntu op deze laptop (zoals het artikel aangeeft, wordt actief gewerkt aan problemen met multitouch en al).

Dat kost gewoon geld. Ik denk dat ze dat heus wel doorbelasten op deze laptop.

Maar je hebt gelijk, beter dat de meerprijs terecht komt waar het hoort, en niet bij MS terwijl je geen Windows wilt.
Je kan gewoon die "Microsoft belasting" terugkrijgen als je de fabrikant erover contact.

Verder zal dit wel populaire optie worden onder de gebruikers van Windows 7 Loader. O-)
De meerwaarde is dat Dell garandeert dat echt alles werkt. Zoals het artikel al aangeeft zijn er bij dit model (en vele andere notebooks) zaken die niet zouden functioneren als er "gewoon" een standaard distro op gezet wordt. En als het niet lekker werkt gaat het er weer snel vanaf....
Anoniem: 434945
@bantoo8 mei 2012 08:07
Dit is een ultrabook geen laptop dus mensen die een ultrabook met Linux zoeken hebben er nu 1..
Een laptop is niet perse een ultrabook maar een ultrabook is wel altijd een laptop.
Waarom precies is Ubuntu beter om op te ontwikkelen dan Windows vraag ik me af? Met mijn (beperkte) ervaring heb ik Visual Studio gebruikt voor C/C++ en Eclipse voor Java. Beiden doen het goed en ik zie niet in waarom Ubuntu hier beter in is dan Windows, en de prijs zal 1) waarschijnlijk niet verschillen van de Windows-versie 2) voor een professioneel programmeur maken die 50 euro echt geen drol uit.
Waarom precies is Ubuntu beter om op te ontwikkelen dan Windows vraag ik me af?
In termen van "beter" zal ik niet zo snel praten, maar ik vind ontwikkeling (in mijn geval voornamelijk Python) een stuk fijner op Ubuntu en dan voornamelijk vanwege de simpele installatie van pakketten uit de repositories. Python-dev pakketten nodig? Synaptic >> zoek >> klik installeer. :)

Verder vind ik het gewoon fijn dat ik geen Windows-tax betaal. Zodra Ableton Live (muziekprogramma) op Linux te vinden is ruil ik mijn Apple laptop dezelfde dag nog in voor eentje met linux. Op zo'n moment dan koop ik met liefde zoiets als deze XPS.
In mijn ervaring is met linux vooral C/C++ programmeren fijn door het kunnen gebruiken van package systemen. Ook zijn er gewoon heel veel dingen die ontwikkelaars via commandline willen. Je kan developen op Windows, maar in mijn ervaring doe ik dat alleen als ik ook VOOR windows programmeer.

Edit:
Ik denk dat ik het beter zou uitdrukken als: Je switcht naar linux als het je uitmaakt HOE je programmeert. Uiteindelijk maakt het niet uit voor het fundamentele programmeren.

[Reactie gewijzigd door shadylog op 8 mei 2012 09:09]

Voor mij persoonlijk: meerdere desktops is een enorm voordeel als je veel moet switchen tussen taken. Daarbij is de command line van Windows nou niet bepaald geweldig (al hoewel de powershell daar weer heel wat ingehaald heeft), de tools op de gemiddelde linux installatie werken dan een stuk soepeler.

Verder hebben de meeste linuxdistributies als voordeel dat er een handig en snel te gebruiken package manager in zit: mis je een of andere library "sudo apt-get install library", "pacman -S library", of iets vergelijkbaars en je hebt m geinstalleerd, precies op de plek waar je dat wil en alles direct werkend (in het optimale geval).

Als laatste: als je serversoftware ontwikkeld die in een unix-achtige-omgeving komt te staan dan helpt het wel als je een Linux gebruikt. De verschillen tussen unix en Windows zijn soms subtiel, maar toch voorkomt het hier en daar het insluipende bugje.

Om het beter te noemen zou ik ook niet zo willen zeggen net als hierboven. Het is een keuze die persoonlijk is en afhankelijk is van de omgeving waarin je iets moet programmeren. Zelf werk ik in ieder geval liever op een Mac, Ubuntu of Arch installatie, omdat ik daar weet wat ik kan verwachten.
De licentie kosten maken het verschil.
Leuk dat ze dit doen, maar het is dus meer een soort hobby-project geboren uit een idee van een werknemer van Dell en niet iets wat een commercieel succes gaat zijn.

Ik heb trouwens ook een Dell laptop (Latitude E6520) waarop ik Ubuntu draai, alles werkt zonder problemen (ook het touchpad). Ik heb 'm bij Dell gewoon met Windows 7 erop gekocht.
De enige reden dat windows nog een groot aandeel heeft is de externe support (drivers etc), (licentie) technisch gezien is linux interessanter voor de eindgebruiker: dus alle stapjes die meer externe ondersteuning voor linux opleveren kunnen uiteindelijk een betere situatie voor de consument opleveren.

Ik laat normaal laptops links liggen vanwege de belabberde support maar dit soort acties doet me toch twijfelen om niet naar een laptop over te gaan.
Dat denk ik ook. Voor de grote verkoopaantallen hoeft Dell het iig niet te doen. Ik vraag me af of Intel hier wel blij mee is, hebben zij trouwens geen exclusieve deal gesloten met Microsoft?
En hoe zit het eigenlijk met de hibernate mode, werkt die wel onder Ubuntu?
ja en nee
sommige laptops hebben wat handmatige configuratie nodig
Dat moest ik met mijn asus ook doen en nu werkt standby en hibernate foutloos
Het mooie is dat je waarschijnlijk nu puur voor de hardware betaald, immers Ubuntu is toch gratis? Ik zou ubuntu er direct weer afflikkeren en er windows op zetten zonder bloatware :-)
Een Windows-licentie kost Dell ook maar een paar tientjes en Windows is (relatief) plug-and-play. Het zou me niet verbazen als Ubuntu zoveel meer werk kost om werkend te krijgen dat het uiteindelijk duurder blijkt.

Er zijn toch wel fabrikanten die hardware zonder OS leveren? Al is het in het consumentensegment wat meer zoeken daarvoor, denk ik.
Windows is (relatief) plug-and-play. Het zou me niet verbazen als Ubuntu zoveel meer werk kost om werkend te krijgen dat het uiteindelijk duurder blijkt.
Ubuntu is ook plug-and-play. Er zijn bij deze (nieuwe) laptop speciale drivers nodig, maar dat geld ook voor Windows.
In mijn ervaring moet je voor laptops vaak bij de fabrikant zijn om Windows drivers te vinden.
En de drivers die (blijkbaar) nog gemaakt moeten worden, onderhoud van de GitHub repo, etc.

[edit]
Daarentegen vind ik het een mooi initiatief, als deze betaalbaar is zou ik misschien wel een aan willen schaffen. Zat al te twijfelen voor een Macbook Air, deze is vast goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Jan_V op 8 mei 2012 08:14]

Macbook Air 11" heeft al een even hoge resolutie en in de praktijk is die ook nog eens ontzettend snel (en dan is die van mij al meer dan 2 jaar oud).

De 13" versie heeft een nog hogere resolutie die vergelijkbaar is met een 15" laptop.
http://www.apple.com/macbookair/specs.html

Niet te vergeten ondersteuning van thunderbolt, misschien nu nog niet veel voor te krijgen maar dat zal straks de normaalste gang van zaken zijn (zoals usb/fw)

----
ook al niet goed ... lol

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 8 mei 2012 12:51]

Anoniem: 193848
@drakiesoft8 mei 2012 08:31
In het verleden waren laptops met FreeDOS of Linux niet goedkoper dan hun Windows versies bij verschillende leveranciers, dus het zal me benieuwen of dit bij Dell deze keer wel het geval zal zijn. Dell heeft ook veel werk aan het finetunen van Linux voor deze XPS. Vrees dat het prijsverschil nihil zal zijn.
Vooral multitouch-ondersteuning is nog niet compleet en de fabrikant van het touchpad werkt momenteel aan een oplossing.
'Free as in speech, not as in beer'...
Zelf heb ik een laptop met Windows gekocht en er Ubuntu bij gezet. Het is toch altijd handig om Windows achter de hand te hebben.
Waarschijnlijk is het prijsverschil tussen een laptop met Ubuntu en een laptop met Windows minimaal. De Windows versie is vaak met een Volume License ingekocht zwaar gesponsord door alle bloatware. Het prijsverschil is tientjes werk.
Zet me aan het denken.. is het eigenlijk licentietechnisch gezien ok om de OEM versie van Windows die je bij een laptop krijgt virtueel te draaien op diezelfde laptop onder doet er eigenlijk niet toe welk OS?
Het is in feite nog dezelfde machine/hardware, al zal Windows denken dat het met andere hardware te maken heeft door de virtualisatielaag en wellicht initieel een heractivatie weigert.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 8 mei 2012 09:36]

Welke touchpad gebruikt Dell zijn laptops? Ik hoop dat ie een sentelic touchpad is, dan werkt die op mijn MSI straks ook goed.
Anoniem: 140847
8 mei 2012 08:44
Ik heb op de reeds honderden laptops en desktops die ik van DELL heb gekocht nog nooit een programma gezien dat ik niet hebben wilde, simpel even aangeven bij de accountmanager b.v. geen anti-virus of windows live etc etc

Als het verschil enkele tientjes is dan is het dus geen verschil, daar laat ik mijn beslissing niet door beinvloeden aangezien je die snel vergeten bent als je de verkeerde keuze maakt op basis van geld, je kunt beter gewoon kopen wat je nodig hebt en dan kijken wat het kost.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee