Dell brengt ultrabook met Ubuntu en full-hd-scherm in Nederland uit

Dell heeft de speciale Developer Edition van de XPS 13 aangekondigd voor de Nederlandse markt. De ultrabook kenmerkt zich door het besturingssysteem; Ubuntu 12.04 LTS wordt standaard meegeleverd. Het gaat om de nieuwe versie van de XPS 13, met full-hd-scherm.

Dell introduceerde de vernieuwde ultrabook XPS13 begin februari. De opvallendste wijzigingen betreffen het gebruik van nieuwe Ivy Bridge-processors en het scherm, dat nu standaard beschikt over een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat scherm heeft een helderheid van 350 nits en een kijkhoek van 178 graden, specificaties die duiden op het gebruik van een ips-paneel.

Wat de hardware betreft beschikt de XPS 13 Developer Edition over een op 2GHz geklokte Core i7-3537U, die zich dankzij Turboboost naar maximaal 3,1GHz overklokt. Opslag wordt verzorgd door een ssd met een capaciteit van 256GB. Dankzij de combinatie van Ubuntu 12.04 en de ssd moet de ultrabook in 12 seconden gestart zijn. Het werkgeheugen is 8GB ddr3, dat op 1600MHz tikt. Deze hardwareconfiguratie is gelijk aan de snelst verkrijgbare variant van de XPS13-ultrabook op Windows. De hardware van de laptop kan niet gewijzigd worden en er is maar één versie beschikbaar.

Nederlandse Linux-gebruikers kunnen binnenkort de XPS 13 met Ubuntu 12.04 LTS bestellen. Voor de totstandkoming van het besturingssysteem op de laptop hebben gebruikers een halfjaar lang input kunnen leveren. Met behulp van die input heeft Dell het besturingssysteem met standaard geïnstalleerde developer tools samengesteld. Die tools omvatten onder andere Debootstrap, Tmux, Ebtables, JuJu, Python-tools en Virtualbox. In de Verenigde Staten en Canada kunnen gebruikers de laptop met Ubuntu al sinds december 2012 bestellen.

De XPS 13 Developer Edition komt volgende week online beschikbaar in Nederland en België. Wat de prijs dan zal zijn, is nog niet bekend, maar in de Verenigde Staten is de laptop verkrijgbaar voor 1550 dollar, dat is 50 dollar meer dan de Windows 8-variant van dezelfde computer.

Door Jelle Stuip

Redacteur

19-02-2013 • 13:19

89 Linkedin

Submitter: Eliaz

Lees meer

Dell toont XPS 11-ultrabook Nieuws van 3 juni 2013
Dell komt met XPS 14-ultrabook Nieuws van 26 mei 2012

Reacties (89)

89
88
60
3
0
14
Wijzig sortering
50 dollar meer voor een Ubuntu variant ten opzichte van een W8 variant? Ik vraag me af waar dat verschil vandaaan komt als ze verder identiek zijn. Je zou eerder verwachten dat het goedkoper zou zijn.
Dit ligt aan de ondersteuning. Al de support mensen zijn natuurlijk al eigen aan w7/8 maar dit is een volledig nieuw OS dat ze zullen moeten supporten. Als je linux er zelf opzet (zoals preau zegt) dan zullen ze dit niet moeten ondersteunen dus heb je die kosten niet.

Vind het zelf wel vrij veel dat je bijbetaald, als je rekent dat zij windows kunnen afnemen voor +/- 45Eur per laptopdan zit je aan 1455Eur dan vragen ze 95Eur extra als ondersteuning.

Maar ze rekenen er vast op dat ze hier niet zoveel van gaan verkopen dus dan zijn de ondersteuningskosten natuurlijk duurder. (minder rendement: je hebt minder verkopen van dit OS dus elke opleiding dat je aan dit OS geeft vergroot de kost, mochten ze er een 5tal opleiden en dit vergroten naarmate het meer verkoopt zou dit goedkoper moeten kunnen me dunkt).
Dat vind ik een zeer matig excuus. Op Windows moet je ook support leveren. Misschien zelfs wel meer door het gedoe met de licenties. Ubuntu-gebruikers weten zichzelf over het algemeen heel goed zelf te redden en hebben weinig support nodig.
Bovendien vervalt voor Dell een heel groot deel van de R&D omdat linux vrijwel alle hardware-drivers al in de kernel ingebakken heeft, en deze niet los ontwikkeld en bijgeleverd hoeven worden.

Dat een bepaald percentage van het personeel zich in linux moet specialiseren kan ook geen excuus zijn, dat zou namelijk gecompenseerd moeten worden door de omzet van de laptops met linux die verkocht worden. Net zoals dat bij de windows laptops het geval is voor windows-gespecialiseerd personeel.

Vergeet bovendien niet dat de laptop niet alleen 50 euro duurder is, maar dat tevens de windows-licentie t.w.v. 80 euro ontbreekt (ok, voor grote afnemers als Dell misschien rond de 50 euro). De totale winstmarge is dus rond de 100 euro hoger dan de Windows-variant.
-edit- Merk op dat Dell vroeger de mogelijkheid bood de windows-licentie te vernietigen en het hiervoor betaalde geld terugbetaalde, als je deze niet wou gebruiken.

Er zijn maar twee logische verklaringen voor deze prijs:
1) Dell wíl helemaal geen Ubuntu-laptops verkopen, ze vinden het alleen goed voor het imago om ze toch in het assortiment te hebben
2) Wurgcontracten met Microsoft dwingt ze extra kosten te rekenen voor non-windows producten.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 19 februari 2013 13:57]

Op Windows moet je ook support leveren. Misschien zelfs wel meer door het gedoe met de licenties.
Daar betaal je juist voor met je Windows licensie.

De Ubuntu support licensie is 105 dollar, dat is duurder dan een Windows licensie. Bovendien zal Dell ook geld moeten betalen voor video/audio codecs etc, die bij Windows in de licensie inbegrepen zijn, maar bij Ubuntu niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 februari 2013 14:00]

Nee dat doe je niet, de bijgeleverde windows licentie is een OEM-licentie, die goedkoper is dan een retail licentie omdat hier GEEN support bij inbegrepen is! Die support wordt de fabrikant (Dell dus) geacht ZELF te voorzien!

-edit-
Een Windows 7 Home premium Retail licentie (met support dus) kost 165 euro. Trek daar die 80 euro voor een OEM-licentie vanaf, en je komt op 85 euro uit, wat verrekte dicht in de buurt van de 105 dollar zit.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 19 februari 2013 14:06]

Die support wordt de fabrikant (Dell dus) geacht ZELF te voorzien!
Dell koopt die support gewoon weer in bulk in bij MS als deel van de licensie overeenkomst.
Vanwege de support die je erbij krijgt! Dit staat in een vorig artikel op tweakers ;)

[Reactie gewijzigd door Dr.SVM op 19 februari 2013 13:25]

Dat is dan toch zon $100 dat voor support wordt gereserveerd. Ik vind dat behoorlijk veel.
Het is zelfs belachelijk, dit moet een ontwikkel PC zijn die dus wordt gebruikt bij uitstek door een doelgroep die heel goed weet hoe en PC werkt.

Daarnaast wekt dit de suggestie dat op deze PC 1 jaar support zit maar op de Windows PC niet. Ik kan me toch echt niet voorstellen dat je op een Windows PC geen support hoeft te leveren. Misschien juist wel meer vanwege de andere doelgroep en ik denk ook langer.

Als je het mij vraagt is het gewoon een opslag om nog winst te kunnen maken omdat het volume veel lager zal zijn en dus de kosten voor het beschibaar maken per PC hoger zijn (de kans dat dit een grote cash cow met hoog volume wordt lijkt me klein). Ubuntu is prima, daar niet van, maar Windows is nog veel te dominant.
Ik zie het anders. Dat een ontwikkelaar weet hoe een PC in elkaar steekt betekent voor mij meer dat hij/zij wil dat het ook daadwerkelijk altijd goed werkt zonder gerommel. Je wilt erop werken, niet tijd steken in het apparaat werkende houden. Dat het apparaat goed getest is en goede ondersteuning blijft houden. Hetzelfde geldt voor working stations, duur maar goed getest en speciaal afgestemd op een bepaalde doelgroep.
Ik vraag me wele en beetje af hoeveel mensen om de support zitten te wachten. Doorgaans is een rondje langs enkele fora al erg verhelderend. En dat kost niets.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 19 februari 2013 13:27]

Vergelijk het totaal aantal computergebruikers met problemen met het aantal computergebruikers met problemen dat op een forum langskomt. Houd je over: een zeer grote groep die (telefonische) ondersteuning van de fabrikant zeer kan waarderen :). Om van kleine bedrijven maar niet te spreken (zij die dus geen apart support contract afsluiten).

Die 50 euro's zouden zomaar het gevolg kunnen zijn van de ondersteuning die Dell biedt voor Ubuntu (medewerkers trainen/opleidingen, beschikbaar houden), de research (volledig compatible Linux-drivers produceren), het feit dat er geen gesponsorde software mee wordt geleverd zoals dat op Windows wel het geval is en allerlei andere "opstartkosten".

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 19 februari 2013 13:34]

"Opstartkosten" lijken me niet echt van toepassing, meer "beeindigingskosten".

Immers, Dell is al bijna overgekocht door Microsoft en Silver Lake (volgens mij is Silver Lake voor een groot deel het geld van Bill Gates).

Laatste keer dat Microsoft een bedrijf half opkocht, werden alle niet-Windows systemen en support daarop binnen drie maanden geloosd (Nokia).

Ik durf bij deze te beweren dat als dit 'consortium' inderdaad Dell opkoopt, dat Linux-support binnen een paar maanden over en uit is bij Dell. Het beloofde jaar "support" zullen ze nog wel uitzitten (contractuele verplichting), maar daarna is het EO voor de Dell/Linux combo.

[Reactie gewijzigd door kidde op 19 februari 2013 14:51]

microsoft heeft nokia niet half opgekocht.. geen idee hoe je daa rop komt.
Dell koopt men ook niet op.. fabeltjes derhalve.
Verdiep je wat in de materie zou ik zeggen.
Doel is om Dell van de beurs te halen om minder kwetsbaar te zijn en meer innovatie op te starten.

Nokia kreeg weliswaar ontwikkel geld van MS maar geeft dit via licenties weer gewoon terug..
Is support dan echt nodig? Ze hebben als publiek te maken met developers, het lijkt mij dat die met enige moeite (ze moeten wat interesse hebben/tonen in het nieuwe OS) een heel eind moeten komen. Verder zijn de kosten niet te verklaren en ik vindt het erg veel geld wat zij dus voor de ultrabook durven vragen.

Verder een hele nette ultrabook natuurlijk. Wel jammer van de weinige USB-poorten, met bijv. Android-ontwikkeling is een van de USB-poorten (hier) altijd bezet met het ADB-debug-device en de andere zou dan met de muis bezet raken. Telefoon opladen o.i.d. wordt dan al lastiger en dat vindt ik jammer.

@hieronder: Drivers lijken mij niet het probleem. Over het algemeen heeft Linux de laatste jaren zeer goede driverondersteuning, de laptop heeft geen dedicated GPU welke bijbehorende technieken vereist en verder geen heel exotische hardware.
Hardware fabrikanten krijgen ook geld als ze bloatware voorgeinstalleerd meeleveren op Windows computers. Bijvoorbeeld trial versies van anti virus makers die betalen om voorgeïnstalleerd te staan in het OS. In de hoop dat de gebruiker denkt van "oh nee, nu moet ik mijn virus scanner abonnement verlengen anders ben ik niet meer veilig". Die bloatware is er waarschijnlijk minder voor Linux.
Misschien dat ze veel kosten hebben gemaakt met drivers maken voor Ubuntu
Ik vind het ook een raar verhaal dat het duurder is.

Verder wel goed dat er meer OS keuzes zijn voor gebruikers.
Waarschijnlijk vanwege de support en extra ontwikkelingskosten als het gaat om stabiliteit/drivers en combinatie met (waarschijnlijk) relatief kleine productie aantallen in vergelijking met de windowsvariant...
Canonical brengt bedrijven geld in rekening voor support op Ubuntu. De software zelf is gratis, de service niet. Hun officiele tarief is 105 dollar per machine per jaar, Dell krijgt neem ik aan een flinke kwantumkorting.

Als Dell zelf de support doet, dan kost dat natuurlijk ook geld aan werknemers etc.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 februari 2013 13:38]

Anoniem: 126717
@ZenTex19 februari 2013 13:34
Met behulp van die input heeft Dell het besturingssysteem met standaard geïnstalleerde developer tools samengesteld. Die tools omvatten onder andere Debootstrap, Tmux, Ebtables, JuJu, Python-tools en Virtualbox.

En waarschijnlijk getunede drivers, en wat dies meer zij.
Ik verwacht dat de research gedaan door Dell (stabiliteits testen, custom Dell image maken met de extra tools, recovery procedures ontwikkelen, implementeren en testen, opzetten van support mogelijkheden voor Ubuntu modellen via Dell) ook betaald moeten worden en daar het hier om een specifiek model gaat kan dit niet gespreid worden over het hele portfolio maar moeten deze kosten gedragen worden door enkel de kopers van dit model (op dit moment in ieder geval).

Wanneer Dell zijn hele lijn zou uitrusten met een Unbuntu optie zie ik het nog wel gebeuren dat de kosten gelijk komen met de windows laptops of zelfs wat goedkoper worden. Dat er een gratis OS opstaat betekend natuurlijk niet dat de R&D en support ook goedkoper is t.o.v. windows machines.
Op een windows machine wordt ook standaard een hoop zooi (gesponsorde software) meegeleverd. Dat valt ook weer weg als je een linux bak levert. Met de bovenstaande mogelijke redenen erbij (support/opleiding/rendement) zijn er zo zat redenen te bedenken waardoor iets dat gratis is toch duurder uit kan zijn uiteindelijk.
Daarnaast heb ik ooit ergens gelezen dat MS bijna niets vraagt voor dit soort OEM licenties om een groot marktaandeel te hebben/houden.
Tja, Je moet toch iets doen om de 3 miljard investering van Microsoft in Dell te kunnen verantwoorden. ;)
Ze zijn niet identiek!

De 1499 versie met windows 8 heeft een 720 HD scherm in tegenstelling tot deze die een FHD (1080p) -scherm heeft.

Ik kan de 1499 niet aanpassen met een groter scherm, maar ik denk dat de meerprijs over het algemeen meer dan 50 dollar is. (dit is zakelijk)

Voor particulieren kost ie dezelfde versie met w8 $1599

http://www.dell.com/us/p/xps-13-l321x-mlk/pd

[Reactie gewijzigd door _Richie_ op 19 februari 2013 23:37]

Eindelijk iets wat zich wat mij betreft de term ULTRAbook mag geven.

Oh wacht:2x USB... wéér mislukt helaas...
Geen normale mogelijkheid met een usb-muis om iets van usb-stick naar usb-stick te kopiëren.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 19 februari 2013 13:22]

Oh wacht:2x USB... wéér mislukt helaas...
Geen normale mogelijkheid met een usb-muis om iets van usb-stick naar usb-stick te kopiëren.
Dat doe je ook elke dag, dan zet je toch gewoon de inhoud van die usb-stick even op de desktop?
En desnoods hang je er een simpele hub aan.

Ik heb een USB hub die geen power nodig heeft die me 3 extra usb poorten geeft. Je moet er geen verlichte toetsenborden aanhangen maar een muis en een usb stick moet dan prima lukken.
En met USB 3.0 heb je wellicht al geen stroomprobleem meer.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 19 februari 2013 13:27]

Anoniem: 404453
@BLACKfm19 februari 2013 13:33
En wat als je nou 60 GB van de ene USB stick naar de andere wil kopiëren. Of iets realistischer: van de ene USB HDD naar de andere (bijv. ff de vakantie foto' s backuppen). Dan moet je eerst alles naar de laptop kopiëren en dan nog weer eens naar de andere USB-stick/HDD.

Met een USB hub wordt de snelheid ook gedeeld, dus dat is voor grote hoeveelheden data ook geen optie.

Of je moet dan de USB-muis/USB-KB er af halen, maar dat is bij grote hoeveelheden data kopiëren ook niet wenselijk (aangezien het lang duurt, wil je ondertussen waarschijnlijk ook iets anders doen op de betreffende laptop).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 404453 op 19 februari 2013 13:34]

Daar gebruik je dan niet deze laptop voor, maar een ander apparaat dat je in de buurt hebt. Wat een luxeprobleem...
Daar gebruik je dan niet deze laptop voor, maar een ander apparaat dat je in de buurt hebt. Wat een luxeprobleem...
En als je die nu niet hebt? Niet iedereen heeft twee notebooks of überhaupt een desktop. ;)

Blijft gewoon onhandig, en voor dat geld mag je toch wel verwachten dat je meer usb hebt dan netbook van 200 euro die ook nog eens kleiner is.
Ik snap niet al dat gezeur over USB sticks/disks. Ik heb die dingen al geen jaren aangeraakt. Branden jullie ook nog DVD's?

Er is iets genaamd het internet.... Daar kun je heel veel data op kwijt.....
Hier, alstublieft: 50GB USB stick

Mocht je een netwerk hebben dan kun je ook nog altijd een NAS kopen of deel gewoon een folder op een centrale PC.
Zo'n laptop heeft toch een touch pad? En anders neem je een bluetooth muisje.
Volgens mij missen jullie het doel van ultrabooks. Licht en portable. Het is helemaal niet in de markt gezet om als volledig systeem gebruikt te worden. Mensen die dat zoeken zijn vaak beter af met een normale laptop en in veel gevallen misschien zelfs een desktop.
USB hub, bluetooth muis (+ eventueel zelfs keyboard). Mogelijkheden genoeg. Ik heb op mijn laptops nog nooit gebruik gemaakt van meer dan 2 USB poorten tegelijkertijd, tenzij op mijn eigen bureau waar ik een hub heb waar ik alle "vaste" apparaten op aangesloten heb. 1 USB kabel van de hub naar de laptop, dan blijft er nog eentje vrij om sporadisch een extra usb stick aan te sluiten.
hmm, hoezo gedeeld? een usb 3.0 heeft een theoretische snelheid van 5000 Mb/s
een goeie 3 TB externe harde schijf draait op 7200 Rpm en gok ik op 80 Mb/s snelheid

nou..dan kun je er 62 schijven aan hangen voordat je usb poort je gaat belemmeren :P
En wat als je nou 60 GB van de ene USB stick naar de andere wil kopiëren. Of iets realistischer: van de ene USB HDD naar de andere (bijv. ff de vakantie foto' s backuppen). Dan moet je eerst alles naar de laptop kopiëren en dan nog weer eens naar de andere USB-stick/HDD.

Met een USB hub wordt de snelheid ook gedeeld, dus dat is voor grote hoeveelheden data ook geen optie.

Of je moet dan de USB-muis/USB-KB er af halen, maar dat is bij grote hoeveelheden data kopiëren ook niet wenselijk (aangezien het lang duurt, wil je ondertussen waarschijnlijk ook iets anders doen op de betreffende laptop).
Dit is een laptop voor developers, niet voor prutsers die iets via USB willen kopieren.
USB muis? BT?
Het excuus blijft altijd een luxe probleem. Dat is deze laptop overings ook :) Er zijn voldoende goede laptops in het 13 inch segment, hoewel niet met deze resolutie.
Het gaat niet erom of ik het elke dag gebruik. Ik heb ook nog nooit een reservewiel gebruikt. Maar ik zal toch geen genoegen nemen met een spuitbusje met een anti-lek iets. Ik vind dat minimalistisch. En het draagt toch de term ultrabook en kost toch zo'n 3x van wat een goedkope laptop kost. Er is ook plek genoeg op het product om de usb-poort kwijt te kunnen.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 19 februari 2013 13:31]

Anoniem: 357391
@Nas T19 februari 2013 14:12
Het idee van ultrabooks was juist dat ze minimalistisch zijn. Daardoor zijn ze zo plat en zien ze er gelikt uit.

Persoonlijk vind ik 4 usb-poorten het acceptabele minimum omdat ik graag zowel een extern toetsenbord, muis en voornoemde 2 sticks wil hebben.
Wacht, doe er maar 5 dan kan ik direct een DVD brander aansluiten..
Ach, ik vergeet de dongle die ik nodig heb voor die applicatie
En de printer natuurlijk.. en ik moet ergens m'n telefoon aan opladen dus doe er maar 8.

Geef me een half uurtje en ik ben ervan overtuigt dat je minimaal 60 usb poorten nodig hebt.

Als je de laptop niet wilt kopen is dat je goed recht maar voor mensen die 'meer' willen aansluiten is de usb-hub een goede uitvinding.

Daarnaast heb ik liever een spuitbus van 1 liter in m'n kofferbak dan dat ik altijd een knots van een reservewiel moet verplaatsen.

Misschien is dit meer iets voor jou ?
http://www.chassis-plans....x17a-portable-photos.html
En als zo'n rugged laptop niks is, maak je als tweaker er toch een paar USB poorten bij? Zelfs op mijn Asus UX31A ultrabook was er nog genoeg plaats: https://docs.google.com/f...tMzNOcWc/edit?usp=sharing.
De term ULTRAbook wordt gebezigd voor ultiem dunne en lichte laptops. Het heeft niets te maken met aantal poorten en dergelijke. Wel zo plat en licht mogelijk, maar dezelfde omvang als een reguliere laptop.

Dus USB poorten eruit halen is dus slim, omdat het gewicht bespaart.
Het gaat niet erom of ik het elke dag gebruik. Ik heb ook nog nooit een reservewiel gebruikt. Maar ik zal toch geen genoegen nemen met een spuitbusje met een anti-lek iets. Ik vind dat minimalistisch. En het draagt toch de term ultrabook en kost toch zo'n 3x van wat een goedkope laptop kost. Er is ook plek genoeg op het product om de usb-poort kwijt te kunnen.
Ben wel met je eens dat 2 usb poorten het erg magertjes is, laat budget laptop nog liggen als die minder dan drie usb poorten heeft.

Edit/
Het idee van ultrabooks was juist dat ze minimalistisch zijn. Daardoor zijn ze zo plat en zien ze er gelikt uit.
Onzin, ultrabooks zijn juist luxere(high-end subnotebook, aldus intel) ultra dunne intel notebooks. Daar hoort ook wel fatsoenlijk aantal usb poorten bij, intel heeft nooit gezegd dat je maar 2 usb poorten op je laptop mag gebruiken of anders mag je de naam ultrabook niet gebruiken. ;)

Ultrabook platformen hebben duidelijk criteria meegekregen van intel.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 19 februari 2013 14:57]

Je kan ook gaan voor een Bluetooth of een Wifi-muis. En anders maak je gebruik van een usb-hub ;)

Los daarvan... ben ik het wel met je eens dat 2x USB niet echt veel is. Op mijn laptop zijn meestal toch wel 3 of 4 van de 5 beschikbare usb-poorten 'bezet'.
Dan is er geen sprake meer van een laptop, maar een vervangende desktop.

Zelf gebruik ik hooguit twee van USB om van de ene stick naar de ander te kopiëren en voor de rest praktisch niet. Toetsenbord en muis gaan via interne Bluetooth, zit er niet voor niets op, en de meeste invoer wordt wel opgepakt.
Dan is er geen sprake meer van een laptop, maar een vervangende desktop.
Wat is dit nu voor onzin. Dus de regel is: gebruik je meer dan 2 usb poorten, dan is het geen laptop?? 8)7

Denk het niet: A laptop computer is a personal computer for mobile use.
Je hangt toch geen receiver voor een USB muis aan een ULTRAboek van €1350! Dat ding heeft bluetooth!
Het bluetooth muizen worden wel steeds zeldzamer. Helemaal als je eentje met laser en een fatsoenlijke DPI wilt. Vergelijk het verschil in aantal tussen bluetooth en radiografisch maar eens in de Pricewatch

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 19 februari 2013 15:36]

Als alle andere fabrikanten nou gewoon een fatsoenlijk trackpad in zouden bouwen zoals Apple al een decennia doet zou het geen probleem zijn dat je geen usb-muis aan kon sluiten.

Dat is voor mij echt nog steeds de grootste ergernis als ik achter de laptop van m'n vriendin zit.
Haar Lenovo U410 is echt een pracht apparaat maar het trackpad is echt om te huilen.

Overigens heb ik nog nooit een probleem gehad met maar 2 USB-poorten, want als ik een muis gebruikte was dat een BT muis.

Serieus, je zult de komende jaren steeds minder poorten op laptops terug gaan vinden.

offtopic:
En de eerste poort die alle fabrikanten eraf mogen gooien is de VGA-poort. Ik weet dat dit zakelijk veel gebruikt wordt voor beamers, maar dan maar met een verloopje. Anders hangen we over 10 jaar nog in het analoge tijdperk met die achterlijke blauwe aansluiting.
Geen normale mogelijkheid met een usb-muis om iets van usb-stick naar usb-stick te kopiëren.
Het is dan ook een Developer Ultrabook. Veel developers hebben een hekel aan de muis, die dient alleen om te gamen; kopieren doe je met cp -rv.

En een beetje developer gebruikt ook een prive-cloud met Unison over ssh of iets dergelijks (rsync, git-fs oid) om zaken te synchroniseren, die heeft bijna geen USB-stickjes nodig.
Mischien is dan een lenovo thinkpad x1 wel wat voor je
http://tweakers.net/produ...enovo-thinkpad-x1-carbon/
@Nas T : Ik zou eerlijk gezegd wel wat meer variatie willen zien in deze categorie. Nog een Intel-machine met full-HD scherm ... *gaap* ... Waar blijven de AMD machines ? Alleen MSI heeft laptops met AMD hardware en volledig HD paneel, maar zijn veel te duur (rond de € 1200,-). Bovendien vind ik het 15,6 scherm dat je bij MSI krijgt te klein.

Ik ga niet eerder upgraden voordat er 17"+ laptops te krijgen zijn met AMD CPU + GPU en een full-HD scherm, tenzij mijn huidige laptop het loodje legt natuurlijk.
Waarom wil je een amd cpu en gpu, deze komen niet in de buurt van de intel equivalenten.
Ik heb al jaren geen USB-stick meer gebruikt maar dat terzijde.

Hier zullen een aantal tweakers wel tegenin gaan: Waarom een muis als je zo'n prachtige grote touchpad hebt? Ik heb een zenbook van de eerste generatie met windows 8 en de touchpad is echt veel fijner dan een muis, voor op een laptop dan.

Ten tweede: Dan unplug je je muis even. Voor die paar keer dat je echt iets van usb naar usb moet kopieren moet dat toch wel kunnen? Het lijkt mij zonde om een ultrabook met een 3e usb-poort uit te rusten als dat ten koste van het design zou gaan.

On-topic:
Waarom is een ultrabook met ubuntu duurder dan de windows 8 variant? Alleen vanwege de term "Developer Edition?
Waarom 50 dollar meer betalen voor de versie met het gratis OS. Dan kan je net zo goed de Windows versie kopen en Ubuntu er zelf op zetten.
dus ik ben verplicht om support te kopen als ik dat niet wil? BS :X
en een OS'loze laptop wordt uiteraard niet verkocht.
dus als ik ubutnu wil, kan ik beter een windows 8 licentie kopen die ik niet wil. om er daarna ubuntu op te zetten. .... omfg wat een faal :+

apple care is toch ook optioneel?!

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 19 februari 2013 13:35]

Applecare is (vooral) een hardware garantie.
maar de gemiddelde consument zal als iets "Developers edition" heet het links laten liggen, ook niet windows osen maakt ze bang.
Iemand die kiest voor Ubuntu weet wat het is en kan er al aardig de weg mee vinden.
Over het algemeen gaan mensen met Ubuntu kennis ook niet zomaar 123 de helplijn van dell bellen.
Al met al een vreemde combi dit apparaat en mijns inziens had het een grotere kans op succes als ie goedkoper was geweest dan de Windows versie.
Ik zie bij de Windows versie geen 8GB geheugen staan.
Wel heel jammer dat hij duurder is.
Kan je beter de Windows 8 versie kopen, Ubuntu er zelf op gooien en 50 euro doneren aan Ubuntu.
Standard Service: 1 year Dell ProSupport and onsite service after remote diagnostics
Ik weet niet wat dat inhoud maar een jaar support is niet echt veel.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 19 februari 2013 13:53]

precies, dan heb je er nog een W8 licentie bij ook
Hier zit een full hd scherm op itt de windowsversie.
Hmm, dat klopt volgens mij niet.
Volgens de Dell site waar alleen de nieuwe Windows versies nog op staan kan je alleen kiezen uit een Full-hd scherm.
http://www.dell.com/nl/p/xps-13-l321x-mlk/pd

Zakelijke klanten kunnen alleen de 720p versie kopen.
die kost dan weer 1599

http://www.dell.com/us/p/xps-13-l321x-mlk/pd

die zou dan dus weer 50 dollar duurder zijn
Voor iedereen die zich afvraagd waarom de versie van de XPS met Linux duurder is dan de versie met W8, mag aan twee dingen denken.
1 Voor deze laptop moet alles geoptimaliseerd worden. Aangezien dat de verkoopaantallen lager liggen dan W8 laptops (helaas) zijn deze kosten per product.
2 Kijk voor de grap eens bij het artikel over de bloatware-vrije versie van de Sony Vaio laptops(link), een gedeelte van de verkoopprijs word betaald door allemaal bedrijven die rommel op de nieuwe laptops mogen zetten. Om een bloatware vrije versie te kopen kostte dat 50 dollar!

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Johannes77 op 19 februari 2013 13:45]

1 Voor deze laptop moet alles geoptimaliseerd worden. Aangezien dat de verkoopaantallen lager liggen dan W8 laptops (helaas) zijn deze kosten per product.
Is er werkelijk wat geoptimaliseerd of doet Ubuntu het gewoon als goed "out of the box"? Verder wie doet die optimalisaties, Dell of wat vriendelijke vrijetijds programmeurs op een zolderkamer?
Mea culpa, ik heb het even nagekeken, maar ik was in de veronderstelling dat je bij een ultrabook van deze prijscatogorie wel een touchscreen kon verwachten. Er is dan wel in de nieuwe kernel van Linux ondersteuning voor touchscreen, maar ik verwacht dat daar wel een optimalisatie voor nodig is. Echter de XPS is een van de weinige ultrabooks in de prijsklasse die hem niet heeft. |:(
Dus je bent goedkoper uit om hem met Windows te kopen en zelf Ubuntu er op te zetten? Al scheelt dat niet erg veel, maar waarschijnlijk zou ik zelf dat eerder doen.
Dus een gratis os, maar 50 euro duurder onder aan de streep in vergelijking met een Windows variant?

Dan koop je toch de windows variant en zet je er zelf Ubuntu op? En er zal dan vast wel een image/recovery cd te vinden/downloaden zijn van de Ubuntu variant installeerd zoals vanuit Dell.

Ik kan me niet voorstellen dat hier een markt voor is. Mensen die met Linux/Ubuntu werken hebben neem ik aan zelf de kennis wel om een systeem naar hun wensen om te zetten.
"Free as in speech, not as in beer"
50 dollar meer voor een gratis besturings systeem, vreemde zaak. In mijn ogen zou hij juist goedkoper moeten zijn omdat er geen windows wordt meegeleverd.
maar als je dan die windels versie neemt en je krijgt problemen met het os of drivers heb jij gen aanspraak want je hebt geen support voor ubuntu...

die windows deal zou ik dus alleen nemen als ik al een cononical subscription heb...
Wel raar dat deze variant in Amerika 50 dollar duurder is dan de Windows variant, je zou juist zeggen dat ie goedkoper is omdat ze niet voor WIndows hoeven te betalen.
Of moet een bedrijf wel voor Ubuntu betalen als ze er een computer mee willen uitrusten?

Wel een erg mooi apparaat moet ik zeggen, ook qua specs.
Wanneer de XPS 13 Developer Edition precies in Nederland beschikbaar komt en wat de Nederlandse prijs wordt, is nog niet bekend, maar in de Verenigde Staten is de laptop verkrijgbaar voor 1550 dollar, dat is 50 dollar meer dan de Windows 8-variant van dezelfde computer.
Ik vraag me af waar het prijsverschil dan vandaan komt, daar waar windows 8 wel flink geld kost. Ik had verwacht dat een laptop met Ubuntu toch zeker 50 dollar minder zou kosten. Komt het misschien omdat de doelgroep een stuk kleiner is waardoor er overhead kosten onstaan? Ik heb het idee dat ik iets vergeet..

Edit:
Wauw, blijkbaar denkt iedereen hetzelfde. Dank aan Dr.SVM voor zijn uitleg: https://tweakers.net/reac...=Posting&ParentID=6084473

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 19 februari 2013 13:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee