Sony rekent vijftig dollar voor verwijderen bloatware

Een schone installatie, zonder overtollige software en probeerversies, rechtvaardigt volgens Sony een hogere vraagprijs voor een Vaio. Het bedrijf is begonnen met de verkoop van notebooks die een 'Fresh Start' kregen.

Sony biedt met 'Fresh Start' een schone pc, zonder testversies van allerhande software, op nieuwe computers aan. Het 'voorrecht' om een pc zonder voorgeïnstalleerde software te kopen, kost de consument echter wel vijftig dollar. Sony biedt de schoonmaakoptie voorlopig alleen aan voor de Vaio TZ-serie. Op deze notebooks kan 'kostbare harde-schijfruimte teruggewonnen en performancewinst geboekt' worden. Met de schone start worden niet alleen probeerversies van software en games verwijderd: ook Vaio-specifieke toepassingen worden gedeïnstalleerd.

Sony vraagt voor de service vijftig dollar, mede omdat de trials door de leveranciers ervan gesubsidiëeerd zouden zijn. Zonder de 'crapware' zouden pc's niet alleen duurder zijn; Sony claimt ook dat ongeveer een derde van zijn klanten 'minstens een deel' van de meegeleverde software daadwerkelijk gebruikt. Sony zet met schone TZ-notebooks de eerste voetstappen in de voetsporen van een bedrijf als Dell, dat zijn duurdere systemen standaard zonder overtollige software levert. Het verschil is dat het toch zo zuinige Dell daar geen geld voor vraagt.

Sony Fresh Start

Door Willem de Moor

Redacteur

21-03-2008 • 16:43

114

Reacties (114)

114
96
24
9
0
0
Wijzig sortering
Lijkt me op zich logisch. Sony, en elke systembuilder, krijgt gewoon geld voor het installeren van die programma's, waardoor de prijs gedrukt kan worden.

We kunnen nu natuurlijk nooit bekijken waarom het bij Dell geen extra geld kost, maar wellicht zit die 50,- er daar gewoon standaard al op.
Dat het model bestaat (fabrikanten laten zich betalen voor het installeren van trials etc), geloof ik meteen. Wellicht zullen inderdaad Dell, HP etc dit ook hanteren.

Sony is echter naar mijn mening zo dom om het weglaten van de bloatware als een feature aan te bieden die geld kost. De consument van tegenwoordig is niet stom, en niet kiezen voor de optie betekent dus letterijk GEEN "Fresh start".

Wanneer ik bezig ben met het bestellen van een laptop van 1500 euro, waar ik lang naar uitgezien heb / voor gespaard heb, wordt mij aangeboden om zonder "Fresh start" te beginnen :o

Ongelofelijk.
Zat net even hier http://www.sonystyle.com/...BomId=8198552921665368348
de laptop samen te stellen. Het is dus maar $24.99 extra.

Zonder Fresh Start $1999.98 (let op, kies onder software voor Microsoft Works ipv Office).
Met Fresh Start $2024.97

Tja wat maakt die $24.99 dan nog uit. Je kan het inderdaad met je pindakaas versies allemaal
zelf wel installeren. Maar heb dan toch liever een legale Fresh Start als je begrijpt wat ik
bedoel.
Wat is er illegaal aan om ongewenste zut van *JOUW* laptop te verwijderen?
Of dit nu door een de-installatie gaat of door een format+OS herinstall is niet van belang.
Hij heeft het dan over een legale windows installatie natuurlijk.
En nu ik bijna een jaar met linux werk, hoef ik niet eens windows meer. Ik heb nog wel één licensie die ik gebruik voor in een VM, maar eigenlijk gebruik ik die ook bijna nooit. Het is dat ik die licensie nog had van toen ik mn computer kocht, maar anders...
Je koopt een windows licentie, geen installatie. Dus als je lekker alles formatteerd en niet de 'recovery disk' oid van Sony gebruikt om te herinstalleren doe je helemaal niets illegaals.
Responding to a tidal wave of outrage, Sony has reversed a plan to charge $50 to remove all the pre-installed applications from its high-end TZ-series notebooks.

http://blog.wired.com/gadgets/2008/03/sony-pay-an-ext.html
Het zal best wel dat het Sony geld kost om een "frisse" PC te leveren. Maar je maakt mij niet wijs dat ze 50 dollar gesubsidieerd krijgen door de bloatwareleveranciers. Het leeuwendeel van de 50 dollar zal er wel in zitten dat het leveren van twee verschillende installaties het productieproces complexer maakt.

Maar of Sony nu wel of niet gelijk heeft, het lijkt me moeilijk dit aan de klant uit te leggen, dus vanuit marketingoogpunt lijkt me dit geen goede zet.
polthemol Moderator General Chat @aap21 maart 2008 19:51
maakt het echt niet gecompliceerder voor je productieproces. iets zegt me dat die harde schijven aan de lopende band "geflasht" worden met een image. Kwestie van een 2de image te maken en gaan met het spul. Zoeen aparte image maken is een paar uurtjes werk voor 1 persoon, dat gaat het geld niet echt zijn.

Maar ik kan me best indenken dat een softwareproducent naar sony gaat en zegt van hey, als je mijn cdschrijfzooi erop geef ik je per laptop zoveel. Het is reclame tot en met (en ik ken aardig wat mensen die bepaalde software kopen als de licentie opeens verlopen is, niet omdat ze het zo geweldig vinden maar omdat ze het gewend zijn.
Pff, dat je hardware verkoopt, en daarbij reclame maakt voor andere software, vind ik éen ding, maar dit gaat mij toch net een stap te ver. Je moet betalen om níet gespamd te worden... Kan ik sony ook een rekening sturen voor dignen die ik níet aan ze lever? Ik zal ze géen software voor ze programmeren, en ze dat dan ook níet opsturen, als ze mij geld overmaken...
Ik vind dit de wereld op zijn kop, is hier geen wetgeving tegen? lijkt me toch niet echt wenselijk.

Nav reacties hieronder, ja, het kan ook andersom. Als Sony zou aanbieden 'korting' te verlenen van 50 euro, als ze het vol mogen zetten met bloatware, vind ik het prima, alleen dal wel opt-in, en niet opt-out. Nav reacties hieronder, ja, het kan ook andersom. Als Sony zou aanbieden 'korting' te verlenen van 50 euro, als ze het vol mogen zetten met bloatware, vind ik het prima, alleen dal wel opt-in, en niet opt-out. Sony doet net alsof ze voor 50 euro hard aan't werk gaan, wat natuurlijk niet zo is.

[Reactie gewijzigd door Luxx op 30 juli 2024 07:38]

Het klinkt raar, maar Sony had het ook andersom kunnen stellen. Als je toestemming geeft reclame op de pc te zetten, krijg je als consument EUR 50,- korting op je notebook.
Wel, kijk het alsof dat nu het geval is. Ik durf best wel geloven dat de prijs van een PC een beetje lager zijn als er zulke programma's op staan, maar je moet naïef zijn om te denken dat Sony er geen baat bij heeft.

Ikzelf walg van die rommel op zulke computers. Veel mensen verwijderen het niet en blijven dus opgeschept met al die rommel. Verder lijkt het me eigenlijk een slechte zaak voor de fabrikant. Het schaadt hun image dat de PC al out of the box vrij traag werkt, wat zal het dan worden als ik mijn Sony lang heb...

Ik heb daarom bij mijn recente laptop gekozen om er niets op te zetten, zo was ik zeker dat het niet met rommel verscheept werd. Maar helaas, je vind niet zo simpel een laptop of PC met echt niets erop (tenzij het via een bedrijf gaat, zoals in mijn geval).
Als Sony het andersom zou verkopen "50 euro korting, als wij je PC vol met bloatware mogen zetten" zou ik het ook heel anders vinden....
Dat zou nog eens klantvriendelijk zijn!

Ik heb een nog beter idee: Sony installeert standaard dermate veel crapware dat de laptop gratis is! :+
dan wil ik er wel 1000^1000 , 1 image maken. En via het netwerk terug zetten en dan voor 100 euro op het internet zetten :Y)

Maar ontopic: Natuurlijk is dit natuurlijk nooit mogelijk, software fabricaten promoten hun software tegen geld en hopen dat een x aantal % hun product werkelijk koopt. Zodat ze extra software verkopen. Zelf vind ik het 'netjes' als een OEM fabrikant een anti-virus installeerd. Zodat de 'beginnende' computer gebruiker hier geen problemen mee krijgt. :9

[Reactie gewijzigd door Kwastie op 30 juli 2024 07:38]

Ik vind dit ook te ver gaan! Vooral omdat je niet eens de keuze hebt om helemaal geen software bij de computer te kopen!
Bij een auto zou niemand het accepteren als je 500 euro extra moet betalen om geen reclame-stickers op de zijkant te krijgen.............. Waarom is het in de computerwereld dan zo ingeburgerd geraakt?
De logica die erachter zit is simpel, het wordt gebracht als een service, bijvoorbeeld op mijn oude computer zat een trial versie van Norton voor 30 dagen. Het wordt gebracht als hier is de service voor het uitproberen, kijk eens hoe goed dit werkt, en de luie consument denkt, het zit op mijn <vul hier het merk maar in> dus het is goed en ik betaal er wel voor, wel zo makkelijk niet opnieuw installeren.

Dus het is deels de gemiddelde consument die het wel makkelijk vind, idem dito met IE, het zit erop, werkt prima voor je gevoel dus gebruik je het, je wil niets anders meer. Leuk even die spellen die er standaard op staan voor in de koffiebreak etc.

Voor jouw vergelijking zouden het geen reclamestickers moeten zijn maar bijvoorbeeld het geintegreerde audiosysteem, het merk speakers of de velgen. Ik koop ook geen andere speakers of ander audiosysteem, lekker handig dat het erop zit en werkt best, ik ben geen audiofiel, ik wil beziggehoudenworden wanneer ik in de file sta en Evers over goede op slechte boxen, boeiend. Een echte audiofiel van de auto weet zelf wel welk systeem hij wilt en zorgt dat het erin gaat, de meeste tweakers kopen ook geen kant en klaar systeem (behalve laptops gok ik) maar zetten het zelf in elkaar en bepalen welke software erop komt.
Je kan het ook anders zien. Als je ervoor kiest om allerlei spam mee-geïnstalleerd te krijgen krijg je korting door de subsidies van de makers. Als je dat niet wil, is het eigenlijk niet meer dan logisch dat je systeem wat duurder wordt.
Je kan het inderdaad anders zien, maar dat doet Sony niet:
Sony biedt de schoonmaakoptie voorlopig alleen aan voor de Vaio TZ-serie
Dus het is een extra optie om die rommel *niet* te krijgen, en alleen beschikbaar voor de TZ serie. Als Sony het ook omgekeerd zou bekijken dan zouden er ook geen klachten zijn.
Tweakers.net zonder reclame kost toch ook geld? Geen $50, maar toch... principe blijft hetzelfde.
Anoniem: 185441 @^Mo^21 maart 2008 16:55
helemaal niet. met reclame betaald je OOK voor de hardware. En flink ook. Jij ziet zelf ook wel in dat dit van geen kant klopt en dat ze in de eerste plaats al verkeerd bezig zijn voor je pc van rotzooi te voorzien. Ze zeggen dat je schijfruimte mag TERUG KOPEN. Iemand die computerdom is raakt zo eerder zonder schijfruimte omdat hij niet weet hoe je die troep kan deinstalleren.
das natuurlijk ook weer niet helemaal waar, als sony door reclame te maken voor allerlij software jouw een goedkopere laptop kan bezorgen - is daar iets voor te zeggen, alleen ben ik persoonlijk van mening dat ze eigenlijk - al die probeer versies maar eenmalig zouden moete installeren...

denk maar 'ns aan 't volgende...

fabrikant installeerd schone pc...
fabrikant maakt een recovery point...
fabrikant installeerd crapware...
klant probeerd crapware...
klant reset naar schone revovery point en installeerd de gewenste crapware...

---

dat zou al een stuk klant vriendelijker zijn dan... het in de restore opnemen van allere crapware zoals nu vaak gebeurt..
het punt is niet dat de moeite van het verwijderen. Een klein deel van de computer word betaald met 'ads' zo kunnen fabrikanten hun producent promoten. Ze vragen die 50 euro extra, omdat ze deze dan mis lopen.
50 Euro. op een pc / leppie van "gemiddeld" 800 Euro (hoog ingezet) is een klein deel?

Zouden die software "boeren" echt zo per pc veel aan Sony betalen 8)7
Dan betalen "wij" echt veel te veel, buiten dat ik al die "crap" niet wil, ik bepaal zelf wat installeer.
Een sony laptop is wel even iets duurder dan een willekeurige Medion. Dus die 50 euro is op 1200,- euro al een stuk kleiner deel.
En verder moet je het eigenlijk meer andersom zien. Een pc met gesubsidieerde bloatware is 50 euro goedkoper.
Netzoals spellen met in-game reclame. Of Tweakers.net zonder abbonement.
Ik heb die laatst gedraaid op een Dell XPS 1530. Helaas kon hij nog geen 20% verwijderen. Schiet nog niet echt op.
50 dollar betalen om geen gratis dingen te krijgen. Klinkt een beetje raar

en 'Sony claimt ook dat ongeveer een derde van zijn klanten 'minstens een deel' van de meegeleverde software daadwerkelijk gebruikt'

dus 2 derde gebruikt al sowieso niets, al reden genoeg om het niet mee te installeren.
Anoniem: 186607 21 maart 2008 17:07
Nou klinkt dit heel belachelijk maar ze hebben wel een punt niet dat ik het hier mee eens ben merk er namelijk niet veel van kwa prijs.

maar dit soort bedrijven krijgen betaald om al die extra software te installeren waardoor de prijs van de computer natuurlijk ook weer omlaag kan.

maar als k me niet vergis zit er een oem versie op en heb je dus ook de mogelijkheid om een oem cd van windows aante vragen als k me niet vergis.
Bij mijn Vaio FE-48 heb ik een zogenaamde "Windows Anytime Upgrade" DVD gekregen. Even met die (Windows installatie DVD) de laptop formatteren en Windows opnieuw installeren en je bent ook van als die junk af.
Idd, zelfde voor mijn Vaio daar heb ik die keuze ook bij om een clean re-install te doen. Ik vind dit dan ook een ietwat rare optie. Misschien dat dit toegepast wordt bij de erg goedkope laptopjes waar de winstmarge juist zit in de bloatware?
Verder dat misschien Sony het beter omgekeerd had kunnen stellen dan klinkt het allemaal wat minder negatief, je koopt een laptop en je krijgt korting wanneer je voor een installatie kiest met "handige" software.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.