Belkin trekt stekker uit wireless hdmi-transmitter

De Amerikaanse hardwarefabrikant Belkin heeft besloten de ontwikkeling van zijn draadloze technologie voor hd-videosignalen per direct te staken. Het slechte economisch klimaat zou het bedrijf tot die beslissing genoopt hebben.

Amimon WHDI-chipBelkin toonde al ruim een jaar geleden, tijdens de Cebit in maart, een prototype van zijn draadloze zender voor hd-videosignalen. Deze vorm van wireless hdmi, gebaseerd op de wireless-hd-standaard, noemde het bedrijf FlyWire. De intentie van Belkin was de zender en ontvanger voor 1500 dollar, omgerekend ruim duizend euro, op de markt te brengen.

Daarmee zou de hardware, die het signaal van een blu-ray-speler naar een hdtv kon versturen, enkel in het bereik van kapitaalkrachtigen liggen en voor massaconsumptie ongeschikt zijn. Belkin heeft in een verklaring laten weten dat in het huidig economisch klimaat geen ruimte voor een dergelijk kostbare gadget is. Daarom is de ontwikkeling van FlyWire gestaakt en is een marktintroductie van de baan.

De draadloze techniek in FlyWire, WHDI, werd ontwikkeld door Amimon: dat bedrijf kreeg onlangs nog een kapitaalinjectie, maar met het wegvallen van Belkin als klant is de toekomst van dat bedrijf als ook de draadloze hdmi-techniek zelf onzeker.

Door Willem de Moor

Redacteur

17-07-2009 • 15:50

69 Linkedin

Reacties (69)

69
64
26
3
0
11
Wijzig sortering
Jammer, dit was een goeie kanshebber voor kabelloze tv's aan de muur. Vooral met de steeds plattere en zonder-randen OLED's kan dat wel erg mooi zijn.

@amatoer: als je daar rekening mee houd stop je natuurlijk het stopcontact verzonken in de muur ;) dat zie je al meer bij nieuwbouw hier en daar.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 17 juli 2009 16:08]

zit je nog steeds met een electriciteitsdraad
Anoniem: 225253
@amatoer17 juli 2009 15:58
Binnenkort ook niet meer. Ze experimenteren toch met draadloze electriciteit?
@ Icedude en Vriess

Onderzoek naar draadloze stroom?
Grapjas, dat deden ze een eeuw geleden al!

linkje naar meneer Tesla

ontopic
Jammer van dat HDMI, betekend dat ik nog steeds niet ver van mn lawaaige pckast kan zitten doordat die vga/ hdmi kabel maar beperkte lengte heeft :+

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 17 juli 2009 16:14]

Hoezo, je kunt het HDMI signaal inmiddels zo'n 60 - 100 meter overbruggen via UTP kabel + hdmi converter.

Voorbeeld van zo`n versterker:
http://www.erconline.nl/hdmi-verlenger-via-utp-p-4988.html
Die dingen heb ik ook enkel verkocht. Tot 30M full HD, daarna een lagere resolutie.

Ik heb ook gezocht naar draadloze HDMI, er is een bedrijf in de US dat dit verkoopt Resource accoustic of zoiets en gefen. beide doen dat overigens voor een lagere prijs dan Belkin.

http://www.avblog.nl/draa...eless-hdmi-en-wirelesshd/
Dus dan kan je van HDMI naar UTP gaan. Draadloos netwerk heb ik toch al. Dus dan heb ik al wireless HDMI enkel aan 2 kanten 2 apparaatjes achter elkaar?
Het feit dat het, net als veel netwerkproducten, een UTP-kabeltje met RJ45-stekkertjes gebruikt wil niet zeggen dat het een netwerkprotocol gebruikt hè? :)

Ik weet niet wát er gebeurt als je een UTP-kabeltje tussen zo'n HDMI-verlenger en je switch stopt, maar het zou me niet verbazen als 1 van de 2 producten het opgeeft. :P
Er bestaan ook producten dat je een UTP stekkertje voor netwerk in een aparaatje steekt, dat door zend naar ander apparaatje, en waar je dan ook weer een UTP stekkertje in steekt. Ik ga er van uit dat zo iets compleet alleen het signaal over brengt wat het aan de ene kant binnen krijgt, naar de andere kant. Dit luisterd naar mijn mening dan ook niet naar een protocol, al is het ontwikkeld voor netwerk, maar verder is het enige waar je tegen aan kan lopen is de bandbreedte bij het verzenden. Het kan zijn dat een 100Mbit draadloze transmitter niet een full-HD stream kan verwerken. Als je dan wel beeld hebt op bijv 720P via een HDMI connie op je TV en PC, heb je mss wel een budget oplossing te pakken welke werkt.

Zelf zoek ik naar dergelijke oplossingen, dat ik bijv op die manier video kan verwerken, maar bijv ook digitale audio via het lichtnet. Dan zou ik op één groep in elke kamer een versterker kunnen zetten die identieke signalen oppakt, en zo een multiroom setup vormt.
Wat is beperkte lengte, 10 meter HDMI kabel kan zonder problemen, VGA kabel van 5 meter is ook geen probleem, SCART van 5 meter lukt ook wel. En voor wegwerken heb je aan een K25 gootje genoeg, past 2xSCART+2xHDMI+2xaudio+1xXBOX kabel door heen :) En dat weet ik uit ervaring ;)
Anoniem: 101974
@Wim-Bart18 juli 2009 22:55
k'heb heel wat k25's weggewerkt in het verleden maar vind bij jou een nieuwe leermester in het volproppen van goten!! _/-\o_
tis laagstroom... in een P25 goot krijg je nog net iets meer ;)
Hoezo beperkte lengte? Ik heb hier een prima HDMI kabel liggen van 10m, kost wel een paar tientjes, maar het is digitaal dus geen kwaliteitsverlies zoals met analoog. Dan zit je toch wel ver genoeg bij de pc vandaan voor de herrie? Ander zou ik toch eerst een beginnen met het vervangen van wat fans in de kast, fancontroller misschien? :P Plus dat er vele betaalbare andere oplossingen zijn, waarvan een NMT misschien wel de beste is. Die nieuwe Popcorn met swappable HD is een heel mooi apparaat, samen met de HDX-1000 tot nu toe de breedste ondersteuning van media formaten op een NMT. Eigenlijk wordt alles wat je zal hebben ondersteund, behalve .m2ts maar dat ondersteund volgens mij geen enkele NMT zonder een duur contract met Sony,

Ik vind het niet zo erg, uiteraard komen er ook zonder Belkin wel goede betaalbare systemen. Belkin heeft dan wel weer een bepaalde naam hoog te houden (mijn hdmi-kabel is ook van Belkin, erg fijne soepele maar toch stevige kabel). Maar je kan niet met alles proberen haantje de voorste te zijn. Ze hebben gelijk, sowieso zal het de eerste tijd puur een niche product zijn voor de wat meer welgestelde consumenten, de prijs zal voor de meeste mensen geen voordeel zijn om voor wireless te kiezen ipv een kabel.

Ik ben sowiieso nog altijd geen grote fan van de meeste wireless technieken voor de pc. Ik heb thuis wireless toetsenborden, muizen, wlan etc gehad. Maar alles is nu toch weer netjes bedraad omdat ik het simpelweg beter vind werken. Okay, laptop mag wireless verbinding maken en ik gebruik toch wel regelmatig een bluetooth muis voor normaal gebruik,maar zodra ik ga gamen prik ik toch snel mijn muisje met draad in een poort :)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 17 juli 2009 18:00]

probeer eens voor de gein een draadloos beveiligingssysteem met camera's naast een wireless te draaien... gaat nie lukke.. en zo zijn er talloze storende elementen in draadloze technieken.. om maar te zwijgen van alle straling die je onbewust toch opneemt. en wat als iemand je wireless signaal tapt en doodleuk je film zit mee te kijken ? is dit dan illegaal of per ongeluk ?
Of je systeem ombouwen naar een stillere versie ;)
ja dat gaat door middel van microwave signale ;)

ik zit dan niet graag in die woonkamer als daar zon berg energie over getransporteerd wordt.

maar ontopic

dit is wel zeer jammer zou inderdaad schelen in kabels wat er dan toch een stuk netter uitziet. Maar ik snap het bedrijf wel duur product weinig mensen die het geld er voor overhebben in deze tijd.
Klopt, maar maak van "binnenkort" maar de "in de toekomst".
Nikola Tesla was al met het uitvinden van draadloze stroom bezig en dat was voor 1943 dus ja ze expirimenteren met draadloze stroom maar dat deden ze al vanaf het onstaan van electrische tijdsnetten.

Hier staat het:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

En dit zegt wikipedia er o.a. over:

Zijn elektriciteitzender

´´In het verlengde van zijn hoogfrequente-spannings-experimenten probeerde Tesla elektriciteit door de lucht te transporteren. Daarom bouwde hij op Long Island een proefinstallatie met zendtoren. Maar toen bleek dat het stroomverbruik van eventuele afnemers niet te meten was, trokken de meeste investeerders zich terug. Bovendien zou bij eventueel succes het reeds bestaande elektriciteitsnet met al haar investeringen in een klap overbodig en dus waardeloos zijn geworden. Uiteindelijk is door geldgebrek de toren nooit voltooid en heeft Tesla zijn idee ook nooit kunnen bewijzen met een demonstratie. In de Eerste Wereldoorlog werd de toren gesloopt en als schroot verkocht om gedeeltelijk zijn schulden te betalen.´
Stopcontact verzinken in de muur - achter de tv. Kort snoertje eraan voor de stroom - niemand die het ziet.

Aan de achterkant van de TV wonen meestal geen mensen... 8-)
Nee, dan zien ze niets _/-\o_

De laatste tijd maakt men overigens wel grote vooruitgang op draadloze electriciteit.zo kan men inmiddels een gloeilamp van 30Watt op meer dan een meter afstand van de zender laten branden.

Dat de gadget er niet komt is jammer, maar als ie gekomen was had ie sowieso niet duurder dan 250EUR moeten zijn gok ik. Dus, missen we echt iets nu? Lijkt me niet...
Klopt, maar 1 draad is toch steeds minder dan 2 of zelfs 3 die aan je TV aansluit.
Ik heb in de week bij de Mediamarkt een Sony gezien met Wireless HD en inderdaad een dun electriciteits kabeltje was de enige draad die de TV nog had.
ESTANNY, vraagje... welke merk Wireless HD dat je in de winkel gezien hebt?
Lees de tweede zin nog eens ;)
Sony Bravia EX serie, die hebben een apart kastje waarop je alles aansluit (van Scart tot HDMI en geluid) die vervolgens draadloos verbinding maakt met de TV. Sommige Wifi's storen ermee maar over het geheel moet ik zeggen dat het goed werkt.
Anoniem: 271482
@amatoer17 juli 2009 16:28
En wat als je nou gewoon een wandcontactdoos met 2x220 geaard, en 2xUTP in de muur maakt en de TV eroverheen hangt? }:O
2x UTP ?

Gbit verbinding zou ook genoeg moeten zijn lijkt me :)
glasvezel nog leuker.. kan t geluid ook gelijk mee.. licht stoort niet zo vreselijk als electrisch signaal als leuke bijkomstigheid

[Reactie gewijzigd door JoJo_nl op 19 juli 2009 09:21]

Ik heb vorige maand mijn woonkamer opnieuw laten stuccen, en daarbij alle kabels in de muur weg laten werken. Stopcontact recht achter de TV geplaatst en klaar. Kostte ook duizend euro, maar nou heb ik een mooie strakke muur EN een compleet gerenoveerde huiskamer. 't Is maar een tip.
Heb ik ook laten doen, gewoon met de frees een stuk uit de muur gefreest, computer kabelgoot erin en weer dichtsmeren. Achter de kast zit nu een gat waar de kabels uitkomen net als achter de tv.
Anoniem: 215005
@TechSmurf17 juli 2009 16:23
en als je nou een kabel moet vervangen?. dan moet je heel je muur slopen.
zoals Distael al aangeeft is de meest makkelijke optie, kabel aan de bovenkant erin en laten zakken, kabelgoot heeft mooie contactdoosjes op maat verkrijgbaar bij de bouwmarkt en die rust je uit met een contrastekker, en alles blijft mooi en netjes afgewerkt.
Je muur fresen? Dat zal toch het laatste zijn wat ik doe om een kabeltje weg te werken, er zijn veel betere en betaalbare oplossing voor. De makkelijkste optie is nog altijd onder de vloerbedekking door (laminaat/parket). De meeste huizen hebben bijvoorbeeld kruipruimtes e.d. dan ben je er al met een paar gaatjes in de vloer. Er zijn iig zat hele mooie oplossing voor het wegwerken van kabels voordat je een frees op je muur zet.
Je weet wat het verschil tussen horizontaal en verticaal is, toch? :P
of je inrichting eens wil veranderen
ik heb laatst bij iemand gewoon een duims pijp in de vloer ingebouwd, werkt ook prima en je kan altijd de kabels nog vervangen mocht het nodig zijn. kostte maar 15 euro en n half dagje kruipen in de kruipruimte.
1000 Euro. zozo. then it'd better be good...
Precies net zo goed als een kabel van 3 tientjes. Dat is nou net het probleem; digitaal is het allebei perfect.
Als je dan toch een sleuf in je muur aanbrengt voor je elektriciteits kabel, kan je daar net zo goed een hdmi kabel in stoppen lijkt me.
Als je weet dat je een tv aan een muur gaat hangen kun je ook ff met een slijptol oid een geultje maken... pvc buisje erin... fix-n-finish/geelband erover... verfen/stucken en klaar. Daarna kun je altijd je tv aan de muur hangen zonder ooit een kabel te moeten zien. Je moet er ff wat voor doen, maar het hoeft helemaal geen probleem te zijn en kost bij lange na geen 1500 euro.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 18 juli 2009 15:38]

Waarom moet zoiets 1500 euro kosten? Ik zie niet waarom een hdmi zender/ontvanger niet onder de 100 euro verkocht kan worden. Als er all een wireless had standaard is dan zijn er waarschijnlijk ook al ICs voor om je te helpen (zoals boven ook te zien is)
producten voor een nichemarkt zijn altijd duur en de prijs staat niet noodzakelijk tot de ontwikkelkosten enzo. Kijk maar naar Lamborgninis en Ferraris en whatnot. Een bedrijf mag toch trouwen zoveel vragen voor zijn producten als hij wil?
Tuurlijk, maar voordat ze goed en wel begonnen zijn trekken ze de stekker er uit omdat ze vinden dat ze te duur zouden zijn. Plaat voor je kop?
Ze willen dus wel duur en niche zijn, maar ook veel verkopen..
Zenders die een paar Gbit/s doen zijn niet goedkoop.
Misschien willen ze wel winst maken :o :+ !
monopoly-naam-ontwikkel kosten
Jammer, zulke ontwikkelingen heb je nodig om het over 5-10 jaar mainstream te hebben :(
Anoniem: 100386
17 juli 2009 15:55
Veel te dure optie, vandaar dat het inderdaad nooit zal aanslaan. Het is zelfs goedkoper om kabels in de wanden te laten trekken.

Wellicht komt er een andere fabrikant die er een meer open standaard van maakt, die daarna door de gehele AV-industrie kan worden ingezet; Een soort van chipset zeg maar, vergelijkbaar met de Marvels van de PC/moederborden-markt.
Veel te dure optie, vandaar dat het inderdaad nooit zal aanslaan. Het is zelfs goedkoper om kabels in de wanden te laten trekken.
Zei je dat ook over Plasma/LCD toen die dingen voor een luttele 20'000 euro per stuk te krijgen waren?
Sony en Philips kunnen met enkele modellen toch ook al wireless HD verzenden tot 1080i. Ik snap daarom niet waarom dit dan zo extreem duur moet zijn.
Ja dat zijn ook echt de goedkope modelletjes (not).. en i is geen p..

[Reactie gewijzigd door LiGHtNiNG! op 17 juli 2009 16:32]

gebuik de ontwikkeling om het te integreren in de televisie toestellen, heb je ook geen lelijk kastje wat je ergens weg moet werken, en voila. krijg je nog licenties terug ook nog.
Anoniem: 50893
17 juli 2009 16:04
Belkin is niet de enigste die wireless HDMI ontwikkeld. Het is een beetje kortzichtig om te denken dat het gebruik alleen opgaat voor BR spelers terwijl het gewoon voor elk type HDMI media connector gebruikt kan worden, DVD/HTPC.

Maar waarom de stekker eruit trekken en niet in de ijskast zetten ? Zonde van de investeringen. En de opmerking over kapitaalkrachtige begrijp ik niet zo goed. Ieder nieuw stukje elektronisch speelgoed kost duur en word in eerste aanleg betaald door de early adapters. De eerste LCD/Plasma was ook onbetaalbaar en voila, in korte tijs is het mainstream geworden.

Belkin zou wat kunnen doen aan hun imago en reklame campagne's. Bij het grote publiek zijn ze niet echt bekend, behalve de bekende Belkin kabels.
De titel en het artikel zijn wat dat betreft tegenstrijdig. In het artikel wordt dit genoemd:
"Daarom is de ontwikkeling van FlyWire gestaakt en is een marktintroductie van de baan."
Staken betekend bij mij altijd dan nog dat die "tijdelijk niet wordt gedaan". Wel grappig dat ze ook een beetje tegenstrijdig zijn in deze zin: De ontwikkeling wordt gestaakt (tijdelijk stopgezet) en de marktintroductie is van de baan (wordt niet gedaan). Nu weet niemand meer wat er gaat gebeuren, is het nu staken of stoppen.

En hieronder: Lol :) Dat is wel leuk...
'Belkin trekt stekker uit wireless hdmi-transmitter'

Blijkbaar was ie dan toch niet zo draadloos...
Anoniem: 206758
@zeroxcool17 juli 2009 16:13
Daar dacht ik nou ook net aan ;) . Ik keek tussen de reacties of er ook al iemand anders dit was opgevallen.
was je me nog voor ook (ofja ik had niet goed gelezen ;) )
Belkin is niet de enige met draadloos HDMI. Ook Marmitek heeft zo'n systeem, de GigaVideo800 HDMI. Kost circa 600 euro. Bespreking o.a. te zien op: http://www.hardware.info/...gabyte_overklokwedstrijd/

Ongeveer halverwege het tweede filmpje.
Als eerst nou een wifi geoptimaliseerd werd op gebied van draadloze verbindingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee