Eerste P55-moederborden krijgen geen sata-6Gbps

De eerste lichting P55-moederborden voor Core i5-cpu's moet het doen zonder sata 6Gbps omdat de Marvell-chips die deze interface mogelijk maken, problemen met de pata-functionaliteit hebben. Marvell gaat nieuwe chips produceren.

Asus maakte eerder deze week bekend dat het de Marvell-controller 88SE9123 van zijn P7P55D EVO- en praktisch elk ander moederbord op basis van de P55 Express-chipset van Intel verwijderd heeft vanwege yield-problemen bij Marvell. Alleen de P55 Premium zou nog sata-6Gbps krijgen. Ook MSI, Gigabyte en andere moederbordfabrikanten zouden verklaard hebben dat ze geen sata-6Gbps gaan integreren op hun eerste lichting P55-borden omdat de Marvell-chips niet optimaal presteren.

Marvell heeft daarop toegegeven dat er problemen zijn, maar het zou om de pata-functionaliteit gaan die ook in de 88SE9123 geïntegreerd is. De chipfabrikant zou het probleem geïdentificeerd hebben, maar om het op te lossen moet een compleet gereviseerde chip geproduceerd worden. Voor deze bij de fabrikanten ligt, zal er minimaal een maand verstreken zijn. Aangezien de introductie van de P55-chipset ergens tussen 8 en 11 september zal plaatsvinden, hebben de fabrikanten ervoor gekozen de oude controller niet te gebruiken.

"Tot op dit moment en voorzover Marvell weet, zijn er geen problemen met de sata 6Gbps-, 3Gbps- of 1,5Gbps-functionaliteit van de 88SE9123 gemeld bij Marvell-klanten of -partners, of gebleken uit interne testen", liet het bedrijf weten aan Legit Reviews. De fabrikant claimt dat de introductie van de gereviseerde chips nog wel dit jaar zal plaatsvinden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-07-2009 • 20:04

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
28
1
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 113849
17 juli 2009 20:02
Anandtech schrijft dat er niks mis was met de PATA interface, maar dat de problemen juist in de 6 Gbps SATA interface zitten:
However, we still understand from several sources that 6Gb/s SATA performance was not completely up to speed. In fact, we never could get it working correctly during internal testing while PATA has worked perfectly.
Zie hier: http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=618

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 113849 op 17 juli 2009 20:02]

Waarom dan de PATA functionaliteit eruit gooien?
Ik denk niet dat het voor mensen een probleem is om bij aanschaf van een nieuwe PC een SATA brandertje van 20 Euro te kopen. Voor de rest wordt PATA toch niet meer bij nieuwe PC's gebruikt. De floppy connector had ervoor mij ook allang afgemogen.
Mee eens, USB heeft toch de toekomst. Snap niet waarom nog zo weinig mensen bijvoorbeeld een O.S. vanaf USB installeren. Met XP is het misschien nog een beetje gehannes, maar met Vista en Windows 7 is het makkelijker om vanaf USB te installeren dan vanaf DVD, en bovendien is het nog sneller ook met een sticky!
Floppy is al helemaal verleden tijd, drivers laad je ook vanaf USB indien nodig?

[Reactie gewijzigd door stijnos1991 op 16 juli 2009 20:25]

momenteel wordt er nog geen enkel OS op USB-stick geleverd. Daarvoor moet je nog altijd zelf aan de slag met de CD/DVD en eer je deze conversie kan doen, staat je OS al lang geïnstalleerd via CD/DVD :P
Anoniem: 116213
@dasiro16 juli 2009 21:34
Dat valt mee, een 233x USB stick is vrij gemakkelijk te verkrijgen, en is dan 4x sneller dan een 56x DVD speler of 1.5x sneller dan een 16x DVD speler. Dat is echter de sequentiële leessnelheid, aangezien de zoektijd verschrikkelijk traag is (150ms of meer) op een CD/DVD en die meestal zo rond de 0.1ms ligt bij flash geheugen krijgen we ineens een heel ander plaatje.

2x tot 3x sneller dan een 20x DVD speler is vaak heel normaal. Als je dus een installatie proces hebt van 30 minuten met een DVD speler, dan kan je dat dus in minder dan 10 minuten via USB doen, en het aanmaken van een bootable USB stick via diskpart en het kopieëren van de inhoud van het Windows 7 RC 64-bit ISO bestand (als je USB gaat gebruiken moet je het goed doen en het hele optische gedoe met rust laten) via 7-Zip doe ik in minder dan 5 minuten. Het aanmaken en kopieëren van een Vista/Win7 installatie DVD via het LiveCD commando prompt gedeelte kan je in minder dan 10 minuten doen via RoboCopy, dus ook die methode is sneller als je nog steeds van het optisch medium gebruik moet maken.

Dus tegen de tijd dat jij jouw OS installeerd op één systeem, ben ik al lang klaar.

En nadat je Vista/Win7 dan geïnstalleerd hebt via de USB stick, kan je dezelfde stick gebruiken om Vista/Win7 sneller te laten werken via ReadyBoost.
Anoniem: 196662
@dasiro16 juli 2009 22:12
Met conversie bedoel je al FAT32 formatteren (welke stick is het niet :/) en vervolgens de inhoud van de CD/DVD copy/pasten?
Anoniem: 217451
@dasiro16 juli 2009 23:31
euhm, pendrive linux? kan je zo kopen, op USB stick..
Moet je natuurlijk wel zo'n stick hebben.....
Elke standaard usb stick is hiervoor geschikt, de BIOS ondersteunt gewoon booten vanaf een opslagstandaard in USB. Ik weet niet hoe het zit met bepaalde sticks (zoals U3) die ook nog een cdrom drive emuleren.
Lang niet alle USB sticks kunnen booten, zeker de wat oudere niet, en lang niet alle PC's kunnen booten vanaf een USB device (wederom, zeker de wat oudere modellen niet).

Handig linkje: http://www.bootdisk.com/pendrive.htm

[Reactie gewijzigd door warp op 16 juli 2009 21:06]

booten is niet afhankelijk van de stick. booten doet de bios. het enige wat je nodig hebt is een master boot record op je stick en een bios die het ondersteund (kon een bios van 10 jaar terug al).
Oa de RAID Drivers bij XP moeten er per diskette in. XP word toch nog wel veel gebruikt dus lijkt me geen strak plan. Ook sommige driver tooltjes willen perse hun image extracten op station A:. Gelukkig word dit steeds minder en het komt al bijna niet meer voor :)
Waarrom zou je uberhaubt nog XP zetten op een moderne bak met dit bord als basis?

En voor de machines die xp draaien is dit bord als upgrade niet van toepassing.. Dus je opmerking is begrijpelijk, maar gaat niet op..
Hoezo is dit bord niet van toepassing wanneer je XP draait?
Tenzij er geen XP drivers zullen komen voor de P55 bortjes is jouw opmerking onzin.
De enige reden om Vista te draaien is DX10 als je het mij vraagt, en aangezien ik toch geen DX10 games speel heeft het voor mij geen enkel nut om naar Vista te gaan en zal het OS mij alleen maar irriteren vanwege veranderingen aan de interface etc. waar ik persoonlijk geen behoefte aan heb.
Kom op zeg, weet je echt niet beter of doe je maar alsof?
het wordt tijd dat mensen XP eens op gaan geven als desktopOS, kom op, hoe oud issie nou al ?
Je gaat op een nieuwe PC toch geen XP meer installeren, blijf dan lekker bij je pentiumpje 4
het wordt tijd dat mensen XP eens op gaan geven als desktopOS
Ik zou niet weten waarom.
Het werkt en het werkt prima.
Voor sommige mensen en bedrijven heeft Vista geen toegevoegde waarde.
kom op, hoe oud issie nou al ?
Dus jij schaft software af door een hoge leeftijd ?
Ik zie niet waarom, ik zou eerder zeggen dat het OS nu volwassener is dan in 2002.
Microsoft geen nog steeds support, dus ook dat is geen reden om XP af te schaffen.
Je gaat op een nieuwe PC toch geen XP meer installeren, blijf dan lekker bij je pentiumpje 4
Verklaar je nader.
Waarom mag je het van jou dan wel installeren op een P4, wat momenteel oude hardware is, waardoor de kans op storingen toeneemt ?
Op nieuwe hardware draait het lekker snel :-)
Anoniem: 26447
@-Markster-17 juli 2009 12:04
Sorry, maar heb hier een splinternieuw Core I7 systeem staan en raad eens, daar gaat XP op :Y
Zonde. Windows 7 weet de cores beter te benutten.
Waarom zou ik XP op moeten geven?
Wat is het grote voordeel dat ik zou halen met Vista?
De diskette station is ook al lang niet meer nodig, je kan gewoon een eigen windows cd branden met de drivers geïntegreerd.
Ja, de gemiddelde Tweaker wel ja, Jan met de korte achternaam (80% van NL) die kan dat niet, dus als de PC een keer opnieuw geinstalleerd moet worden dan zit tie er wel mee.
Jan met de korte achternaam installeert zelf geen OS. En mocht Jan met de korte achternaam zich daar wel aan wagen, dan loopt ie al vast bij de diskette, of ie een diskettestation heeft of niet maakt niet uit.
Overigens, P55... 2009/2010 hardware, en dan een 8 jaar oud OS? Ik doe sowieso al niet meer aan XP puur vanwege het feit dat je dan zonder geklooi AHCI kunt gebruiken.
Jan met de korte achternaam installeert zelf geen OS.
Ga eens een tijdje bij een helpdesk werken, en je zult erachter komen wat Jan met de Korte Achternaam allemaal doet. Die installeert dus WEL een OS (of probeert het), en verwacht zelfs daar telefonisch mee geholpen te worden totdat alles tot in de puntjes draait, terwijl het downloaden van een file en opslaan op het bureaublad daarvan al een wereldreis is. Dan heb ik het nog niet over het uitpakken ervan.

Meestal gaat het hier overigens om mensen die per se Vista willen downgraden naar XP, of juist XP willen upgraden naar Vista, op een OEM-bak.
Heb er idd op de helpdesk al verschillende gehad die Windows reinstalled hadden maar geen enkele driver geinstalleerd. Soms kregen ze de PC zelfs in die staat terug van de "handige buurjongen". Goh, waarom zou internet niet werken :P
Windows 2008 vraag na de installatie om een floppy
Oh? Nooit iets van gemerkt.
Anoniem: 19339
@SpoekGTi17 juli 2009 08:17
Jan met de korte achternaam zal eventueel geen zelf samengesteld systeem hebben, maar een kant en klaar systeem van Dell of zo, en dan heb je een Windows-cd/dvd waar alle drivers al in zitten, of een system restore disk of zo.
tja je zou als budget bouwer kunnen overwegen de hele meut op te kopen en dan idd de pata aar achterwege laten desnoods lever je een usbstick met drivers

ik neem aan dat deze chips (met defect) nu geen ruk meer waard zijn,

terweil je WEL kunt pronken met sata 6gb
Of ze integreren een paar van die chips op losse raidcontrollers...
Denk dat marvell die chippies wel kwijtraakt ;)
uhm ik had in 2000 mijn eerste raid config en vanaf toen heb ik allang geen floppies meer nodig gehad... er zijn tal van andere mogelijkheden ;)
De floppycontroller krijg je er gratis bij via de SuperIO-chip. De meerprijs is alleen het plastic connectortje. Dat veel fabrikanten het de moeite vinden dat erop te solderen is begrijpelijk, er valt een nut voor te bedenken tijdens installaties.
wtf? discussies over floppies in 2009? ik heb hier niet eens meer een floppy drive in wat voor oude machine dan ook, en heb er de afgelopen 10 jaar al geen behoefte meer aan gehad. Als jij nog zooi hebt waar je floppies voor nodig hebt (hw/sw), wordt het tijd deze te vervangen...
Anoniem: 26447
@kozue17 juli 2009 00:56
Ik gebruik ze nog steeds, was het alleen maar voor om mijn geheugen te testen met memtest86 of te flashen op mijn oude machines, wat dacht je van een image maken en een bootdisk, een floppy kun je altijd wel ergens maken , maar een boot cd maken als de boel plat ligt is erg moeilijk. Het is een ander verhaal als je weet wanner je je image nodig zal hebben, dan kun je een bootcd maken, maar in de meeste gevallen stuurt windows geen absentkaartje naar je toe. :)
Wat voor floppies opgaat, gaat ook steeds meer op voor de CD/DVD speler.
Daarom heb ik een DVD speler in een externe behuizing die ik via USB kan aansluiten. Weer een component minder in de PC.
Alleen als je een eerste installatie van een OS doet is het handig om een DVD speler direct gekoppeld te hebben. Daarna heb je 'm eigenlijk niet meer nodig.
Jij installeert daarna geen software meer? Speelt geen spellen meer die de DVD controleren?
Omdat er mensen zijn die nog PATA schijven hebben liggen, en die graag nog gebruiken? Laatst nog data overgezet op een nieuwe pc, de oude HDD aan een PATA poort geknoopt, en de documenten etc. overgezet op de nieuwe SATA schijf.

Ook Floppydrives doen met het PATA principe, ben nog geen SATA floppy tegengekomen in ieder geval.

Punt is dat ze een chip ontwerpen, die een gebrek vertoont. En niet sporadisch, maar de yield is zo laag dat het hele design aangepast moet worden. De chip wordt bijna opnieuw ontworpen. Ik vraag me persoonlijk af wat voor problemen deze chip nog meer kan opgooien, als je 'm wel gebruikt, en het PATA gedeelte 'uitzet'.

Je weet niet wat de oorzaak van het probleem is, en dus weet je niet wat er nog meer kan gebeuren. Als jij zometeen al je data kwijt bent omdat de Marvell chip in je pc zelfmoord pleegt, ben je niet blij. Deze actie is dus om klachten te voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen.
Nooit gehoord van USB<->PATA?

Als ik nieuwe hardware heb, hoef ik geen oude aansluitingen erop te hebben die de performance, stabiliteit, complexiteit en de layout en daarbij de prijs negatief beinvloeden.
Onzin reactie. Het gaat om een fout in ouderwetse pata functionaliteit en jij gaat er van uit dat de chip zelfmoord pleegd? Dat kan je met iedere chip gebeuren als je daar vanuit gaat.
En floppies? Pffft. Roflmao? Koop een echte pc als je nog ergens floppies voor nodig hebt...
Er zijn bijvoorbeeld nog zeer veel oudere muziekinstrumenten in gebruik die werken met floppies, of met een HDD en die hebben dan een floppystation om gegevens daarop te krijgen. Denk hierbij vooral aan piano's, keyboards, en orgels. Die worden niet zo heel snel vervangen; zeker de high-end modellen verouderen niet snel. Dat gaat al vlug 10 jaar mee.

edit: de meeste merken zijn bij hun instrumenten pas in 2004 ofzo begonnen met USB-aansluitingen, en dan ook alleen nog maar op de high-end modellen. USB-aansluitingen beginnen pas nu gemeengoed te worden in deze markt. Alles van voor 2004 heeft nog een diskettestation; soms zelfs met een niet-standaard aansluiting.

Als je echter voor zoiets een floppystation nodig hebt, kun je makkelijk een usb-station kopen, extern of zelfs intern, aan te sluiten op een van de headers van je moederbord. (Of je neemt zo'n floppy/cardreader-combinatie.) Het is jammer genoeg nog niet zo dat een floppystation volledig overbodig is geworden omdat er nog steeds (goed bruikbare) oudere technologie rondzwerft.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 17 juli 2009 10:18]

gelukkig zijn er USB-floppydrives. ben erg fan van die dingen
Nee, ik ga er van uit dat er meer fouten op de chip kunnen zitten dan alleen de PATA problemen die nu aan het licht komen. Dat is wat anders.

Overigens is mijn post een reactie op die van N00bs, als je die eerst leest begrijp je wellicht beter wat ik bedoel :)
Ik vind het erg makkelijk dat ik nog van PATA gebruik kan maken, zeker omdat al mijn SATA poorten al vol zitten (heb 6 HDD's) en ik anders simpel weg een probleem zou hebben, de PATA aansluiting is goed genoeg voor een DVD speler. :)

En zo zullen er nog zat mensen zijn die nog goede PATA apparatuur gebruiken om wat voor reden dan ook, moeten ze die maar weg gooien omdat het niet op een nieuw moederbord kan?

En wat Pixeltje verder uitwijst is dat je geen idee hebt wat er nog meer met die chip mist is, wie zegt dat er niet nog iets mis mee is?

[Reactie gewijzigd door SECURITEH op 17 juli 2009 11:57]

Ik kan alleen maar zeggen dat het mooi is dat men er eens een keer achter komt VOOR die dingen bij de eindgebruiker terecht komen...
Ze moeten wel, want als het bij de eindgebruiker komt en er is een defect dan is het voor hen duurder dan de moederborden allemaal van te voren te testen. Het gebeurd niet altijd maar nu omdat men in deze tijd iets minder te besteden heeft denk ik, doordat er meer op de centen wordt gelet, er ook beter getest wordt voordat het de deur uitgaat.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 16 juli 2009 20:28]

Een foute chip, die niet doet wat ie zou moeten doen, moet uit het productieproces gehaald worden, simpel as that .
Of je nou een floppy \ PATA drive wilt of niet! :)

De meerderheid van mijn kennissen\vrienden werkt nog op een P4 \ AMD XP systeem (want, waarom sneller nodig ? internet en MSWORD worden worden heus niet sneller als je een quad core bakbeest hebt ;) ). Daarom kan het nog wel eens handig zijn om een PATA controller te hebben , wanneer er weer eens een HDD crasht en ze hun (uiteraard) niet ge-backup-te files terug willen hebben ;)
Je vergeet nog het gedeelte dat ze dan ook nog boos worden als jij de data niet meer terug kan krijgen.

Maar je hebt zeker gelijk, ik zie nu nog steeds het grootste gedeelte van de HDD's die voorbijkomen PATA is.
@dasiro ja maar das eenmalig (ff door hebben hoe het werkt en met 15min heb je een knappe image) neem aan dat je altijd zelf later je drivers installeerd
(de meest recentste of stabielste) en dat je op een netwerk kaart drivertje niet veel bijzonders mee bakt service packs daar gelaten

en als je eenmaal een bootable usb stick hebt dan is het een koud kunstje om
om een nieuwe image te maken en dan die te gaan gebruiken.
Anoniem: 307386
17 juli 2009 12:48
Pfja mijn harde schijven lezen toch niet sneller dan 80mb/s dus of het nu 2gb/s of 6gb/s is ... ik geef er niet veel om ;-)
Mee eens. Natuurlijk wel handig als je een keer een stripe RAID maakt en natuurlijk is het ook nog eens serieel. SSD's zullen misschien ook eens tegen de max. bandbreedte van SATA 3 aan lopen.
Wat ik meer afvraag is wat de tegenstand is hier voor een PATA controller? Ik zou niet weten waarom je per definitie SATA zal moeten gebruiken voor je optische drives die toch een doorvoersnelheid van nulkommanul hebben, niet echt efficien gebruik lijkt me en toch weer een extra aansluiting kwijt. Zelfde verhaal met floppies, waarom eraf halen als het toch geen drol kost en gewoon toegevoegde functionaliteit bied? Je mobo zal er hooguit een paar cent duurder van worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee