Het Japanse Sony heeft in het afgelopen jaar ruim 760 miljoen euro verlies geleden. Alle divisies van het bedrijf werden getroffen door de kwakkelende economie en de dure yen. Voor het komende jaar wordt wederom verlies verwacht.
Het boekjaar 2009, dat op 31 maart werd afgesloten, heeft Sony over de hele linie problemen opgeleverd. De wereldwijde omzet daalde met 12,9 procent tot 7,7 biljoen yen, waarbij vooral de koersverschillen het bedrijf parten speelden: als valutaverschillen buiten beschouwing worden gelaten, bedraagt de omzetdaling maar ongeveer 2 procent. In de VS daalde de omzet door de zwakke dollarkoers met bijna 18 procent en in de eurolanden werd 15 procent minder verdiend. Daarbuiten viel de omzetdaling met ongeveer 10 procent relatief nog mee. Tegen de huidige eurokoers was de jaaromzet ongeveer 59 miljard euro.
Waar in het boekjaar 2008 nog een operationele winst van 3,66 miljard euro en een nettowinst van 2,84 miljard euro werd geboekt, leverde fiscal 2009 een operationeel verlies van 1,75 miljard euro en een nettoverlies van 760 miljoen euro op. Het bedrijf verloor onder meer 279 miljard yen - nu ongeveer 2,15 miljard euro - aan de koersdalingen van dollar en euro en ongeveer een miljard euro aan deelnemingen zoals die in mobieltjesfabrikant Sony Ericsson. De Financial Services-afdeling slaagde erin om op de beurs een kleine 410 miljoen euro zoek te spelen en aan reorganisatiekosten werd ruim een half miljard euro uitgegeven. Toch vielen de cijfers enigszins mee: in januari verwachtte Sony nog een verlies van 2,2 miljard euro.
De elektronicatak, de grootste afdeling van Sony, moest een verlies van 1,29 miljard euro incasseren. De omzet daalde met 17 procent. De Bravia-televisies verkochten nog redelijk goed maar leverden onvoldoende op om winst te maken. Ook op de merken HandyCam, Cyber-Shot en Vaio moest grof geld worden toegelegd. Volgens Sony daalde de omzet verder omdat het bedrijf geen crt- en rear projection-televisies meer verkoopt.
De gamesdivisie van het bedrijf zag zijn omzet met 18 procent dalen, maar vooral dankzij besparingen op de productie van de PlayStation 3 daalde het verlies eveneens, van 960 miljoen tot 450 miljoen euro. Opvallend was de daling in het aantal verkochte PS2's: het afgelopen jaar werden er nog 7,9 miljoen exemplaren verkocht, waar in het vorige boekjaar nog 13,7 miljoen stuks werden afgezet. Er werden ruim 9 procent meer PlayStation 3's verkocht en de afzet van de PSP groeide met ongeveer 2 procent.
De filmafdeling moest een omzetdaling van 16,4 procent noteren maar was nog wel winstgevend, al halveerde de winst van ruim 447 miljoen naar ongeveer 223 miljoen euro. Hogere advertentieopbrengsten en films als Hancock en Quantum of Solace wisten de resultaten nog enigszins toonbaar te maken, maar over het algemeen liep de verkoop van film- en televisieprogramma's terug.
In het komende boekjaar verwacht Sony een verlies van 850 miljoen euro te moeten boeken. Het bedrijf blijft flink in reorganisaties investeren, maar op de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling wordt een paar procent bezuinigd.