Rapidshare overhandigt persoonsgegevens in Duitsland

Bestandsuitwisselingssite Rapidshare blijkt persoonsgegevens van vermeende auteursrechtschenders aan platenmaatschappijen te hebben overhandigd. Bij een van de uploaders heeft de politie al een inval gedaan om naar bewijs te zoeken.

Rapidshare logoHet laatste album van Metallica, Death Magnetic, werd vorig jaar op Rapidshare gezet, een dag voor het officieel uitkwam. Een paar weken geleden deed de politie een inval bij de uploader, maar het was een raadsel hoe zijn identiteit bekend was geworden. Ip-adressen en andere gegevens van uploaders zijn bij Rapidshare namelijk niet te zien.

Zaterdag is de Duitse nieuwssite Gulli erachter gekomen dat de platenmaatschappijen waarschijnlijk een creatief gebruik van de Duitse auteurswet hebben gemaakt. Voorheen werd deze wet alleen aangegrepen om de persoonsgegevens achter een ip-adres los te krijgen indien dit werd gebruikt voor het delen van bestanden op filesharingnetwerken. De rechter lijkt zich nu echter ook te kunnen vinden in de uitleg dat volgens de wet de identiteit van uploaders naar een site moet worden onthuld.

Deze ontwikkeling betekent dat iedereen die een bestand op een Duitse site plaatst, er rekening mee moet houden dat zijn ip-adres en persoonsgegevens aan de betreffende auteursrechthouders zullen worden overgedragen, meent TorrentFreak. Zelfs het uploaden van torrentfiles naar een tracker zou hier al aanleiding voor kunnen zijn, omdat dit kan worden gezien als het meewerken aan auteursrechtschending.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

27-04-2009 • 09:19

110 Linkedin

Submitter: Slurpgeit

Reacties (110)

Wijzig sortering
Volgens mij proberen ze alleen een beetje de "good guy" te spelen door die informatie door te geven. Een heel groot deel van bestanden op Rapidshare is auteursrechtelijk materiaal en wordt door veel mensen gedownload en gedeeld. Na TPB zal Rapidshare zijn plaats ook moeten verdedigen en door nu alvast heilig te spelen zijn ze hun plekje op het www weer een beetje zekerder.

Een grote kans dat Rapidshare, die zijn populariteit te danken heeft aan warez, ook legaal keert. Denk Napster, Kazaa, enzovoort. Ze weten best waar hun service voor gebruikt wordt. En dat zijn echt niet een paar persoonlijke bestanden. Ook de abonnementen die ze aanbieden passen hier op aan.
Vergeet ook niet dat RapidShare veel concurrenten heeft. Als ze gegevens van uploaders moeten overdragen aan een auteursrechtenorganisatie, zullen ze vanzelf een stuk minder populair worden, wat (automatisch) minder inkomsten betekent. Het is meer zelfbehoud en heeft niet zoveel te maken met 'de "good guy" (..) spelen'.
Hoezo is dat creatief gebruik van de auteurswet.
Het is toch al jaren gebruikelijk om bij websites de gegevens op te vragen van wetsovertreders.
Dat dat ook een keer bij Rapidshare zou gebeuren lijkt me meer een kwestie van tijd dan creativiteit
Door de politie ja, niet aan een willekeurig bedrijf dat zegt de rechten te hebben op iets.

Zal even lekker worden als al die bedrijven gewoon onze informatie kunnen krijgen omdat volgens hun iemand iets van hun geplaatst zou hebben.
Dat zat ik dus ook te denken. Zou je trouwens Rapidshare niet ook als filesharingnetwerk kunnen zien? Technisch gezien is het wat anders, maar als dat niet letterlijk in de wet is gezegd, dan kan dit daar ook onder vallen.
Ja, maar de politie heeft toch geen recht om een naam achter zo'n IP adres te eisen; Althans in NL is het AFAIK toch niet mogelijk om achter een naam/adres te komen met een IP adres of email oid.

Ik vind dit een beetje te ver gaan en wat nicket ook zegt, daar vragen ze nog geld voor ook.

Dat betekend dus dat ze degene die betaald hebben automatisch koppelen aan een ipadres en een adres/naam.

Beetje vreemde toestand!
De politie (en ieder ander) kan natuurlijk vragen om gegevens. Daaraan kan zo'n service vrijwillig meewerken of medewerking weigeren. Als medewerking wordt geweigerd kan via de rechter verstrekking van de gegevens worden gevorderd.

Als de verzoeker van de gegevens goede argumenten heeft kan ik me voorstellen dat de service (in dit geval rapidshare) gewoon haar medewerking verleent. Een gang naar de rechter brengt kosten met zich mee.
Er staat ook iets in de voorwaarden dat je bepaalde dingen niet mag doen, zoals het publ;iceren van (rs) links naar copyrighted materiaal. En ze garanderen niet persé de annonimiteit. Ik denk dat RS vrij makkelijk kan meewerken als er een bewijs is dat personen zich niet hun regels houden.
Tuurlijk wel, je ISP heeft die gegevens wel paraat, en juist de politie is bevoegd om deze gegevens op te eisen. En je bent nog altijd verantwoordelijk voor je eigen daden, dus als jij willens en wetens iets illegaals op die site zet, en dat was in dit geval zo, dat album was nog niet eens officieel uitgebracht, dus de enige manier om er aan te komen was een illegale, dan is het nogal naïef om te verwachten dat je daar zomaar mee weg komt. Nog even afgezien van het feit dat die site bestaat door het mensen (tegen betaling) laten delen van materiaal, dat is ook expliciet de reden dat mensen daar bestanden onder brengen. Over de diverse copyright wetgeving en de gehanteerde opsporingsmethodes van de diverse stichtingen ala Brein etc kan je hele fora vol discussiëren, maar dit is echt een weloverwogen daad geweest, geen 12 jarig schoolmeisje die niet beter wist..

En de precedenten zijn er al een poosje, toevallig was rapidshare nog niet aan de beurt geweest, maar de wet specificeert geen individuele sites, en dit is dus nu ook door een rechter onderschreven. Verder was de inval door de politie, geen knokploeg van de platenmaatschappij, dus inderdaad zoals hier onder ook al staat, vergelijkbaar met de Nederlandse manier.
bevoegd? echt niet, ook zij moeten daar toestemming voor vragen...
hoezo vreemde toestand? jij zet een bestand op die site neer waarvan jij weet dat je niet het recht hebt om deze daar te plaatsen en dan ga je zitten mauwen als jouw gegevens via de rechter aan de politie gegeven wordt? If can't do the time don't do the crime.....
Ook in nederland kan dit via de rechter..
Ja klopt, my bad.

Het uploaden is idd illegaal, downloaden daarentegen is in NL nog niet strafbaar.

You got me on that one ;)
Die gaat niet over politie, rechters, of andere justitiële instanties. De gegevens zijn aan een willekeurig bedrijf gegeven dat zelf zegt dat hun rechten hadden op het materiaal.
Er staat helemaal nergens door welke instantie het opgevraagd is...
Het artikel wat ik hier boven las bevatte het volgende:
Bestandsuitwisselingssite Rapidshare blijkt persoonsgegevens van vermeende auteursrechtschenders aan platenmaatschappijen te hebben overhandigd.

erachter gekomen dat de platenmaatschappijen

Deze ontwikkeling betekent dat iedereen die een bestand op een Duitse site plaatst, er rekening mee moet houden dat zijn ip-adres en persoonsgegevens aan de betreffende auteursrechthouders
Anoniem: 247804
@Azzmodan27 april 2009 12:39
En als je dan de Europese wetgeving erbij gaat leggen wordt het nog leuker :P

http://www.ispam.nl/archi...naw-gegevens-verstrekken/
Gelijksoortig voorbeeld :
Je schrijft op je blog dat er een pand bij jou in de straat drugs verhandeld worden.
Vervolgens wordt je gearresteerd omdat je medeplichtig aan criminiele activiteiten.
Precies hetzelfde wat er met torrents aan de hand is maar dit zou je dan ook geen vreemde toestand vinden? :?
Of je schrijft hetzelfde op je blog in hoofdletters: kom vooral hier halen, adres, alles.
Is het dan nog steeds geen vreemde toestand?
Anoniem: 176826
@-=bas=-27 april 2009 09:50
Je voorbeeld is naar mijn mening helemaal niet gelijksoortig.

Met de mededeling op je Blog dat er drugs verhandeld worden op dit en dat adres, kan ik nog geen drugs kopen. Ik moet nog steeds naar dat bepaalde adres toe.

Hoewel een torrent inderdaad wel een verwijzing is, is de verwijzing wel direct bruikbaar om de illegale contenct op te halen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit een goede ontwikkeling vind, vermits er voldoende waarborgen ingebouwd. (het lijkt me van de zotte dat bijvoorbeeld Philips mijn gegevens van RapidShare krijgt omdat ze vermoeden dat ik de handleiding van een Senseo apparaat heb geupload.)
Echter justitie mag wat mij betreft dit soort gegevens opvragen als zij aannemelijk maken dat ik illegale content heb geplaatst op een dergelijke site.
Ook de handleiding van de Senseo is auteursrechtelijk beschermd. Het zou *juist* goed zijn als dan ook Philips dezelfde mogelijkheden krijgt in deze als de "entertainment industrie". Waarom die uitzonderingen voor deze club nu weer?

Als ze de regels anders gaan toepassen of gaan wijzigen dan wel graag over de gehele linie aub en geen speciale privileges voor een bepaalde club.
Uhm.. het is hier allemaal via de rechter gegaan en dus niet rechtstreeks.. Jij en ik hebben net zoveel recht als wij aan een rechter duidelijk kunnen maken waarom wij die informatie willen hebben, en die rechter beslist dan of wij die informatie krijgen.
Daar ga je al ...de torrent KAN een verwijzing naar illegale content zijn, je zal toch eerst moeten downloaden voordat je dat zeker weet.....

M.a.w. men moet eerst gebruik maken van die "illegale" link, om vervolgens "illegaal" te downloaden om vervolgens uit te vinden dat stap 1 en 2 daadwerkelijk illegaal is...
Jusititie in overtreding zou je dan zeggen.....
Dat is toch niet zo gek? De politie mag ook te hard rijden om hardrijders aan te pakken ..
Anoniem: 247804
@Labman27 april 2009 12:24
dan kunnen ze "zien" (meten) dat iemand in overtreding is, en mogen dan onder die voorwaarde te hard rijden.... maar zomaar harder rijden om eventuele hardrijders aan te pakken, mogen ze niet hoor.

Kun jij zien wat ik upload/download?
Of zul je eerst zelf de data binnen moeten halen om te bekijken of het idd illegaal is wat ik doe....

Dat zijn 2 verschillende dingen, of begrijp je dat niet?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 247804 op 27 april 2009 12:25]

Ik snap je punt maar als ze iets zien staan als "Windows.Vista.x64.iso" dan is dat toch ongeveer hetzelfde als iemand zien hardrijden en er vervolgens achteraan gaan?
Als je een rapidshare account hebt weten ze echter wel je naam en adres... en uploaded files zijn gelinkt aan je rapidshare account als je upload en ingelogd bent. Mss was dat van het IP wel een bijzaak om gewoon de gegevens van de account houder te achterhalen.
Je kan toch ook telefonisch registreren dacht ik (na een paar minuutjes krijg je een nummer)... of onder valse naam een collector's account aanmaken?
Vergeet niet dat de uploader illegaal bezig is geweest... en overtreders van de wet zullen nu eenmaal met politie in aanraking komen.

Een huiszoeking krijg je niet zomaar, dus hij zal vast en zeker meer via de betreffende site illegaal hebben aangeboden.
Anoniem: 168448
27 april 2009 09:36
Dit is toch alleen de .DE he ?
Dat bedacht ik me ook net. Volgens mij is de move in 2007 van Rapidshare.de naar Rapidshare.com juist ingegeven door beperkingen vanuit de Duitse wetgeving. Alhoewel het .de domein nog steeds wel actief is, wordt het .com domein volgens mij gehost vanuit Zwitserland.
Stel ik zet iets op .de dat niet mag. Vervolgens ga ik naar Duitsland op vakantie. Kan ik dan een probleem hebben?
Zelfs als je niet naar Duitsland op vakantie gaat kan je een probleem hebben.

In Duitsland kunnen ze je IP dus opvragen. Vervolgens zouden ze hier je IP aan jou kunnen koppelen (afhankelijk van de medewerking van je provider).
Anoniem: 300268
27 april 2009 10:30
Voor de lange termijn hoef je je denk ik geen zorgen te maken. we leven in een parlementaire democratie, gevolg is dat het niet veel zin heeft om een wet of regel in te stellen waar niet het merendeel van de bevolking zich aan houdt. Niet alleen is het niet te handhaven wanneer een zeer groot deel van de bevolking de wet niet naleeft maar er ontstaat ook een politiek belang. Een politieke partij kan op stemmen rekenen wanneer hij stelt dat privacy voorkeur heeft boven auteursrecht bescherming. Om die reden ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren. in het feit dat het europees en franse parlement de Franse wetgeving op dit punt aan het frustreren zijn zie ik bewijs dat het wel goed zal komen.
Wacht eens even... Hoe kunnen ze bewijzen dat de persoon die de content upload deze ook daadwerkelijk verspreid? Bij mijn weten is het zo dat als je iets op Rapidshare upload, deze link niet op een normale manier te vinden is.

Dat er 3rd party sites Rapidshare indexeren heb ik dan helemaal niets mee te maken. Wellicht gebruik ik Rapidshare als digitale backup van mijn muziekcollectie. Hoe zou het mij dan aangerekend kunnen worden dat iemand anders mijn linkjes gebruikt?

Iets uploaden staat bij lange na niet gelijk aan het delen van illegale content.
Natuurlijk mag je dit als archief gebruiken maar ga eens uitleggen dat je en album vóór releasedatum er op zet en bekend maakt binnen je 'vriendenkring'. Op zich ook geen probleem nog zou je zeggen alleen is iedere publicatie van auteursrechtelijk materiaal voor een release datum niet toegestaan en als er op forums of ander plaatsen informatie van de orginele uploader met de link naar het album staan dan is hij aan het publiceren. Het gaat uiteindelijk dus om het meewerken aan auteursschending
Dat wordt wellicht de doodsteek voor rapidshare.de nu dit aan het licht is gekomen, en wellicht zelfs voor rapidshare.com, omdat de naam Rapidshare behoorlijk beschadigd wordt, ondanks dat de .com servers waarschijnlijk niet in Duitsland staan.

En dus gaan de warez-sharers uploaden naar een andere file sharing dienst, er zijn er genoeg..

Dus ja.. wat wint men hier mee? Ze hebben 1 persoon die een metallica album heeft geshared.. poeh poeh..

Ik vind deze actie eerlijk gezegd een beetje Brein-achtig, maar dan in Duitse variant.
Jamaar, RapidShare is toch geen Duitse site?

Het idee van het hosten van een site die in grijs gebied vaart in een land waar de wetten dit toelaten, is juist dat andere landen je niks kunnen maken...

Nou zeg ik niet dat RapidShare een Sealandse site is, maar de reden dat een site daar gehost wordt en niet in Duitsland lijkt me juist nu evident ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 april 2009 20:04]

Rapidshare gaat een hele hoop aan gebruikers verliezen. Op verschillende sites hebben mensen vandaag al gezegd over te stappen naar megaupload.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee