Windows 7 Ultimate krijgt geen extra's

Microsoft heeft aangekondigd dat het geen extra's zal uitbrengen voor de Ultimate-editie van Windows 7. De Ultimate-uitvoering van Vista kreeg veel kritiek, omdat de softwaregigant pas na lange tijd een beperkt aantal extra's beschikbaar stelde.

Volgens de softwaregigant heeft het Windows 7-ontwikkelteam het eenvoudig te druk met het ontwikkelen van nieuwe releases. Daarom heeft Microsoft besloten om geen extra's uit te brengen voor Windows 7 Ultimate, zo meldt Ars Technica.

Microsoft lijkt met de vroegtijdige aankondiging zijn conclusies te hebben getrokken uit de kritiek die het kreeg op de Ultimate Edition van Vista, waarbij gebruikers en masse hun beklag deden over het uitblijven van extra's. De softwaregigant maakte publiekelijk zijn excuses en bracht uiteindelijk enkele extra's uit.

In totaal zullen er, zoals eerder bericht, zes versies verschijnen van Windows 7, maar de Ultimate-editie zal vermoedelijk niet als retail-versie in de winkels komen te liggen. De Ultimate-uitvoering zou echter wel tijdens enkele actieperiodes beschikbaar komen en verder met nieuwe pc's gebundeld worden.

No extra's Vista

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-02-2009 • 11:32

185

Reacties (185)

185
145
24
14
2
1
Wijzig sortering
Beetje vreemd dat professional met Media Center komt. Ik hoop wel dat het dusdanig te customizen is dat je zelf kunt bepalen wat je wel en niet installeert. Bijv. wanneer je uitrolt met Windows Deployment server.

Ik zie niet in wat MCE op een zakelijke PC / Laptop te zoeken heeft.

One-size-fits-all lijkt mij trouwens een uitstekend idee. Als je gewoon tijdens het installeren kunt aangeven wat je wel of niet wilt hebben. Qua prijs kunnen ze dan gewoon het gemiddelde pakken van starter en ultimate en overbodige resource vretende troep wordt niet geinstalleerd tenzij je daar voor kiest.

Waarom zou je in godsnaam meer moeten betalen om met een Windows PC op een domein in te kunnen loggen??? Dat kon voor XP Home standaard met elke Windows versie.
Je hebt gelijk, je kon vóórdat XP home werd geintroduceerd op domeinen inloggen. Maar vergeet niet dat de consumenten en bedrijfstakken van Windows toen ERG ver uit elkaar lagen. De consumenten draaiden, een uitzondering die nu misschien een bedrijfs XP of Ultimate Vista draait daargelaten, eigenlijk allemaal een Win-DOS versie, een Windows die nog van DOS afhing en zijn 'roots' had in Windows 95.

Pre-Active directory hadden we:

Windows 3.11 -- Windows NT 3.x

Windows 3.11 kon na wat aanpassing misschien zich aanmelden bij een domein, maar haalde het niet qua features bij NT, roaming profiles en dergelijken bijvoorbeeld werden niet ondersteund.

Windows 95 - Windows NT4

Windows 95 kon ook domeinen op, maar qua stabiliteit en veelzeidigheid haalde het het niet bij NT4, wat bijvoorbeeld op afstand geinstalleerde programma's had, daadwerkelijke roaming profiles, en een hele sloot aan beveiligingsinstellingen die W95 niet had zonder zware aanpassingen. De meeste scholen die W95 gebruikten vanwege de media eigenschappen waar NT4 heel slecht in was tot Service Pack 5, werkten met wekelijks ghosten vanwege de simpele redenen dat het aanmelden op een W95 machine zonder netwerkvereisten (maar vaak wel internet) zo simpel was als het drukken op "annuleren" bij het aanmeldvenster.

Na de active directory introductie kregen we:

Windows 98/ME - Windows 2000

Windows 98 werd door de consument beschouwd als bloatware, bij release, en eigenlijk niets meer dan een Windows 95 met wat meer grafische toeters en bellen. Het kon ook aanmelden bij domeinen, in plaats van alleen bij werkgroepen, maar de 'zuster' Windows versie, Windows 2000, wat de directe opvolger was van NT4, had een geheel nieuwe beheersstructuur genaamd de Active Directory, wat de beperkingen van Windows 98 wel heel erg maakte. Hoewel de desktop versie van Windows 2000 voor sommige eindgebruikers wat voor had op 98 en de opvolger ME die functionaliteit en 'looks' van 2000 combineerde op een Win_DOS schil, miste de DOS versies stabiliteit, en 2000 had het altijd 'net' niet voor op het game segment.

Daar kwam verandering in bij XP.

XP was verkrijgbaar in een home editie, en een pro editie. De pro editie was eerst bedoeld als een opvolger van Windows 2000 op de enterprise desktop, maar later volgde Server 2003, die meer XP-eske eigenschappen had en toen kwam ook de verscheidenheid in de XP varianten voor consumenten. De enige reden dat consumenten XP Pro draaide was vanwege de zgn. Enterprise keys die vaak begonnen met 'FCKGW' waardoor men een illegale versie niet hoefde te activeren.

In home is de mogelijkheid om in te loggen op domeinen helemaal weggehaald, simpelweg omdat het ook een onderdeel van de NT-tak is, en ja, het is vanaf het begin af aan al zo geweest dat domeinen iets waren voor de veelal duurdere pro edities, die voorheen exclusief van de NT tak waren, en de consumenten draaiden WinDOS wat BSOD's gaf. 'a 32 bit implementation of a 16 bit shell on a 8 bit operating system based on a 4 bit computer by a company that can't be trusted by 2 bits'. Overigens, het laat zich ook zeggen dat pro licenties in de meeste gevallen onderdeel zijn van een pakketdeal, varierend van 5 licenties voor bestaande OS-loze computers voor bijvoorbeeld een MKB bedrijf, tot een groot raamcontract van 20.000 volledige werkplekken inclusief 3 jaar ondersteuning. (Dell doet dat soort dingen bijvoorbeeld).
De enige reden dat consumenten XP Pro draaide was vanwege de zgn. Enterprise keys die vaak begonnen met 'FCKGW' waardoor men een illegale versie niet hoefde te activeren.
Grotendeels mooie post, alleen het citaat hierboven klopt maar deels. Bij het veel gebruikte Surfspot (en andere speciale regelingen met Microsoft) kreeg je ook XP Pro, ik heb daar ook wat licenties aan overgehouden :) .
Omdat domeinservers voor 'bedrijven' is..
gaat met windows xp home ook niet hoor..
Anoniem: 217827 8 februari 2009 11:35
het worden er steeds meer versies en minder prestaties. Windows xp was HOME en PRO.

wat moeten ze in godsnaam met 6 versies? geld melken
Windows XP was:
  • Windows XP Home
  • Windows XP Pro
  • Windows XP Tablet Edition
  • Windows XP Starter
  • Windows XP Media Center Edition
Windows7 krijgt 6 edities, waaronder:
  • Windows 7 Starter (enkel OEM, voor netbooks)
  • Windows 7 Home Basic (enkel 'ontwikkelingslanden')
  • Windows 7 Enterprise (enkel bedrijven)
  • Windows 7 Ultimate (beperkt beschikbaar)
  • Windows 7 Home Premium
  • Windows 7 Professional
Oftewel, in de winkel op het schap ga je twee versies vinden, bij een nieuwe PC ga je maximaal 4 edities vinden (net zoals je nu Pro/Home/Tablet Edition en Media Center had).

Windows 7 is dus ook op dit punt beter dan Vista :)
Windows XP embedded
Van Windows XP had je ook nog een N-versie, vergeet die ook niet! Tevens was Media Center er in twee smaken (2003 en 2005), en had je ook nog de x64 Edition (specifiek getarget als aparte editie).

Plus nog de XP Embedded-versie en de Windows Fundamentals for Legacy PCs, wat ook een (lichtere) versie van XP is.

Windows XP had dus aanzienlijk meer smaken dan er nu voor Windows 7 zijn aangekondigd.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 24 juli 2024 19:17]

niet alleen N ook KN (de N versie voor Korea).
Anoniem: 290071 @elevator8 februari 2009 11:55
? maar Vista had toch precies dezelfde versies? of ben ik nou gek?
edit:
Mijn fout, was Vista Enterprise vergeten, Inderdaad, je hebt er een SLA-tje voor nodig

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 24 juli 2024 19:17]

welke versie voor echt grote bedrijven bedoel je dan?
Vista had ook Enterprise en Pro. Voor Enterprise heb je (net als bij win7) echter wel een SA nodig om hem te mogen gebruiken.
Anoniem: 201824 @elevator8 februari 2009 13:26
Starter nooit van gehoord, en durf ik niets over te zeggen.
Maar Tablet en MCE horen niet in het rijtje zoals Home en Professional qua systeem. MCE is in dat rijtje een buitenbeentje, en Tablet is gewoon bestemd voor tablets...
Home en Professional zou t rijtje zijn waar het mee begon bij de introductie. Kijk maar naar je eigen rijtje bij Win7.
Fout starter wordt de versie voor netbooks (Zie nieuws: Microsoft gaat zes versies van Windows 7 uitbrengen)
De opvolger van XPe is: Windows Embedded Standard 2009...
MCE is in zoverre een buitenbeentje, dat men bij Vista besloten heeft om het er gewoon in een andere versie (home premium dacht ik) bij in te schuiven. Het bestaat dus nog steeds, alleen heeft het die naam niet meer.
XP Starter is al een tijdje beschikbaar als ultra goedkope versie voor ontwikkelingslanden. Met soortgelijke beperkingen als Windows 7 starter.

Tablet is ondertussen geintegreerd in het standaard os en het verschil tussen HOME en MCE is hernoemd naar home basic en home premium. (Al kon je met MCE ook naar domeinen dus misschien meer de "ultimate versie")

Pro, Enterprise en Ultimate zijn de versies met toegang tot domeinen en betere encryptie. Dus tsja. Waar men zich druk over maakt. In de winkel zul je gewoon 4 versies zien
- Starter: Voor niet vooruit te branden Netbooks
- Home Premium: Voor al het consumenten spul
- Pro: Voor al het spul bedoeld voor zakelijke klanten
- Ultimate: Voor tweakers.

Doe mij maar de Home Premium Versie. Daar kan ik gewoon alles mee wat ik wil...
je vergeet XP embedded nog :)

edit: en XP voor digital alpha ;)

[Reactie gewijzigd door JoJo_nl op 24 juli 2024 19:17]

je vergeet XP embedded nog :)

edit: en XP voor digital alpha ;)
XP is nooit uitgekomen voor de Alpha, wel voor Intel's IA64. De laatste Windows-versie voor de Alpha was een release candidate van Windows 2000 (toen nog NT 5.0 genoemd).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 19:17]

en je vergeet de x64 editie :)
Ik snap het niet.

Mensen klagen bij Windows over 6 versies, want dat is zo moeilijk kiezen.

Dezelfde mensen vinden het bij Linux geen enkel probleem dat er 5.000 distributies zijn, want dan heb je wel keuze, en die is bij Windows zo beperkt....

Echt, ik ben waarschijnlijk te achterlijk om dit te begrijpen.
Je kan die vergelijking niet maken zoals jij het doet, Linux is geen besturingssysteem enkel een kernel.

Een distro is een besturingssysteem en je hebt dus 5000 besturingssystemen die gebruik maken van de linux kernel. Als ik bv Ubuntu als distro kies dan heb ik slechts 2 keuzes de server en de desktop versie. En ja je hebt dan nog Kubuntu, exubuntu, Xubuntu etc etc maar dit zijn op zich weer aparte distro's.

Op die laatste zin zal ik dus maar niet reageren.
Verdraaid. Natuurlijk had ik voor de muggezifters erbij moeten zetten dat "Linux" alleen de kernel is. Hoe had ik dat kunnen vergeten? Ik had kunnen verwachten dat deze reactie zou langskomen. Daarnaast, ik vermeld zelfs hierboven "5.000 distributies", en niet "5.000 kernels".

Hoewel je wel gelijk hebt, is dat echter alleen zo voor de echt grote nerds met veel te veel tijd om te hobbyen met hun PC. Voor alle andere mensen die wel eens van Linux hebben gehoord en ermee zouden willen werken, is "Linux" een besturingssysteem. Ze willen gewoon "Linux" installeren en hebben nog nooit van distributies (edit of kernels, modulariteit) gehoord.

Gewoon "Linux" installeren kan niet, want dan moet je kiezen tussen:

Ubuntu Linux
Suse Linux (én OpenSuse Linux)
Red Hat Linux
Debian Linux
Gentoo Linux
Mint Linux
Slackware Linux
Mandrake Linux
Fedora Linux
Linux from Scratch Linux

Dat zijn al 10 versies van "Linux", met vaak zeer grote verschlilen. Iemand die met de ene overweg kan, is wellicht weer 50% n00b in een andere versie. Er zijn slechts heel weinig mensen die bereid zijn om hun OS vanaf scratch in elkaar te zetten, inclusief ikzelf. Dus "Linux is alleen een kernel, en de distributie is het OS" is zeker waar, maar de meeste mensen kijken er niet op die manier tegenaan.

De meesten zien 4 versies van Windows Vista (Basic, Premium, Business en Ultimate), 1 versie van OSX, en 5.000 versies van "Linux". Je kunt iemand snel en goed (al zij het wat kort door de bocht) uitleggen wat de verschillen zijn tussen de 4 Windows-versies:

- Basic heeft geen mooi 3D Aero-uiterlijk en geen MediaCenter.
- Premium heeft dat wel, maar mist functies voor bedrijven, zoals domeinaanmelding.
- Business heeft wel de bedrijfsfuncties en Aero, maar geen MediaCenter.
- Ultimate heeft alles: Aero, MediaCenter, en bedrijfsfuncties.

Probeer iemand eens uit te leggen wat de verschillen zijn tussen de beschikbare Linux-distributies... dat gaat je nauwelijks lukken, want die verschillen zijn soms enorm.

Dat gezegd hebbende, begrijp ik dus nog steeds niet dat sommige mensen én klagen over de betreffende 6 windows-versies, maar tegelijk de 5.000 Linux-distributies helemaal geweldig vinden vanwege de keuzevrijheid die dat biedt.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 24 juli 2024 19:17]

Wij zijn tweakers met meer verstand.. Dan de gemiddelde pc hobby prutser... Wij weten dat er 6 versies van 7 zijn. De klant in de winkel heeft geen idee en kent wel alle 6 de versies (van horen zeggen) maar kiest toch de geen die standaard bj zijn pc zit .. Die 6 versies zijn voor ons belangrijk ..

offtopic : ik zie windows zeven als opvolger van windows 6.1... :9

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 289844 op 24 juli 2024 19:17]

Lastig, keuze, voor sommige mensen. Andere mensen houden van keuze, voor elk wat wils, dus.

Echter, het gaat niet om 5000 distro's, het gaat om 2 of 3 courante, waartussen de meeste mensen kiezen.

Vergelijk het met de boter in de supermarkt, een beetje supermarkt heeft twintig merken, en dan heb ik het nog niet eens over margarine of halvarine,

Het is de vrije markt, een belangrijk en groot iets,w at met name in ook in Linux distto's tot uiting komt.

In plaats van lastig of ergerlijk kun je het ook mooi vinden, maar ik begrijp dat niet iedereen dat wil. Sommigen willen maar een enkele leverancier voor iedereen.

Een heel ander economisch model dat in belangrijke delen van de wereld is geprobeerd en nagenoeg overal is afgeschaft, behalve in sommige sectoren.

Veel plezier ermee.
Ik lees echt niet van iedereen de posthistorie door :P

Wel lees ik echter vaak nieuwsberichten, hier en op andere sites, en de bijbehorende reacties. Vaak zie ik dezelfde mensen in Linux-berichten de enorme (keuze)vrijheid van Linux bejubelen. Tevens worden problemen met drivers voor hardware afgedaan met "er wordt aan gewerkt" en "we willen toch geen closed driver van fabrikanten".

Dit, terwijl diezelfde mensen in Windows-berichten "moeite hebben met meerdere versies" en erover klagen als fabrikanten niet klaar staan met de meest perfecte driver ooit, op de dag van de nieuwe Windows-release.

Onder Linux (en wat dat betreft, ook onder OSX) kan en mag alles. Zelfs als het niet goed is, dan "wordt eraan gewerkt" en "is er volgend jaar wel een driver/stuk software". Als er met een Windows-versie iets niet 100% perfect is vanaf dag 1, dan heeft het OS voor de rest van zijn leven een slechte naam. Kijk maar naar Vista.
Fout. Windows XP heeft ook een aantal versies. Home en Pro zijn slechts 2 ervan, maar die zijn het meest gebruikt.
Je hebt verder nog
- XP Media center edition
XP Pro x64
- XP tablet

en daarnaast nog speciale versies als
xp embedded
xp starter
Xp 64-bit (voor itaniums)
en xp N (een gestripte versie van xp op last van de EU)
Komop jongens, lees nou eens goed: Robby517 heeft het duidelijk gezegd, bij de introductie van Windows XP had je alleen home en professional, al die andere versies zijn later verschenen. Windows 7 heeft meteen bij de introductie al 6 versies, iets wat ik ook zwaar overdreven vind ... voor mij is het nogal onduidelijk hoeveel meerwaarde een bepaalde versie nou heeft t.o.v. een andere versie!
Zoals ik al zei, je moet er rekening bij houden met wáár je heen gaat. Ja, er zijn in totaal nu 6 versies, maar komen die overal terecht? Het is wat meer maatwerk, zou je kunnen stellen. En ik geef MS daarin gelijk, demografisch is niet elke klantengroep of regio gelijk. Er is in Nederland waarin consumenten hun economische afschrijving op ongeveer 3 jaar hebben niet realistisch om de aero-loze home basic te verkopen, net zo min als dat het Vadertje en Moedertje CDA-stemmer met 2,4 kinderen van gemiddeld 44 jaar oud absoluut niet boeit dat hun Packard Bell PC óók geleverd kan worden met een Pro of Enterprise licentie.

Tevens boeit het vadertje misschien niet eens dat hij Ultimate kan kopen, omdat hij die PC toch heeft om te e-mailen en naar voetbalpagina's te surfen of z'n camper op marktplaats te zetten, om er nieuwe visspullen voor in de plaats te kopen.

Boeit vadertje informatica wat meer, en surft hij elke dag naar Tweakers in plaats van Marktplaats, en heeft hij uit pure hobby een servertje staan (en geen Packard Bell PC, maar zelfbouw), is hij misschien meer geprikkeld op Ultimate versies.

Zijn baas daarentegen moet misschien volgend jaar beslissen of hij alle PC's in het bedrijf gaat updaten, en aangezien hij 600 werkplekken in een bedrijf heeft, zit hij op het middengebied tussen 'enterprise is rendabel' of 'professional is goed genoeg'. Hij had zelf bij MS gevraagd of er een Media Center in pro kon komen, omdat hij overal door het gebouw ook schermen heeft staan waarop promo filmpjes voor zijn rivierwater fabriek op worden gespeeld. Die baas boeit het NIET dat er een Home Premium is, want hij heeft immers al een leuke Server08 AD draaien met roaming profiles, en die 8 vista home premiums die niet in de AD stonden (wat voor jan van systeembeheer erg lastig was) maar de hele dag in de lobby filmpjes stonden te draaien kunnen ook gewoon opgenomen in het nieuwe business contract.

Wat wil ik zeggen?

Je kan niet zomaar zeggen "6 versies is te veel", voor de simpele reden dat alle klanten verschillend zijn. Voor eigenlijk elke groep klanten zijn slechts 2 versies relevant! En dat is 'slechts' een verdubbeling aan keuzemogelijkheid tegenover Windows XP, waar bij release 'slechts' 1 versie relevant was per groep; hoewel de groepen daar groter waren die overvloeiden. En door demografische veranderingen ontstond er toen ook een wens voor meer versies, je weet wel, het hele 'PC verhuist van zolderkamer naar woonkamer' principe.
Wat is er mis met een versie uitbrengen die alle features heeft? Het onderscheid wordt wel gemaakt tijdens het gebruik, je gebruikt alleen dat wat je nodig hebt.

Het is toch het bekende verhaal: iedereen gebruikt maar 5% van de features, maar iedereen weer een andere 5%. Nu wordt de gebruiker door Microsoft in 1 van de 6 hokjes geplaatst.
MS is ook een bedrijf, ze verdienen meer en kunnen meer service verlenen op de enterprise licenties die bijvoorbeeld vanaf 500 stuks geleverd worden, dan aan een home licenties die steeds 1-per-klant over een immens stuk worden uitgedeeld. En uiteraard is het NIET de bedoeling dat Koninklijke Shell NV Nederland voor €49/stuk (of iets dergelijks) de Home Premium upgrade gaat aanschaffen voor al hun 20.000 werkplekken, MS wil dat een dergelijk bedrijf MS opbelt en een offerte laat maken. Het klinkt lullig, maar d'r is een reden dat er geen AD functionaliteit in de Home Windows versies zit.
Dus het is dus niet vanwege een vraag uit de markt, maar vanwege winst maximalisatie.

Op zich niks mis mee voor een bedrijf, maar ik vraag me alleen af of ze dit ook hadden kunnen doen zonder vendor lock-in.

En dan nog zouden twee versie's volstaan.
One size fits all. Gaat vaak op, maar doe mij toch maar een maatpak
Wat ik mij afvraag is waarom er van Vista en Windows 7 geen "N" versies zijn uitgekomen, heeft de EU het bijltje er bij neergegooid of zijn ze gewoon klaar met Microsoft te pesten omdat ze een COMPLEET OS afleveren?
Van Vista zijn wel degelijk N- en K-versies uitgekomen, alleen niet van alle edities. Alleen de Home Basic en Business versies hebben N- en K-versies.

Zie deze site
Ok, wist ik niet omdat ik ze nog nooit te koop heb gezien, ben ik nog wel benieuwd naar de verkoopcijfers ten opzichte van de "Normale" versies. Ik persoonlijk prefereer een compleet IS zoals Apple die ook ongestraft mag verkopen.
volgens mij is dr nog nooit 1 licentie van de N versie verkocht.. (iig, in de categorie: loch nes monster, iedereen heeft van gehoord, niemand heeft ooit n PC met de N versie gezien)
Ik heb zelf wel eens een XP-N versie verkocht, maar inderdaad, dat was op aanvraag. De meeste klanten vinden het gek als ze niet out-of-the-box filmpjes e.d. kunnen bekijken/bewerken. Van Vista was ook een N-versie, maar die was in totaal slechts 10.000x of iets dergelijks geperst. Er is simpelweg geen vraag naar, dus waarom zouden retailers ze op voorraad houden?
als je 64bit ook gaat mee tellen heeft vista er natuurlijk 12. en windows 7 ook.
Tel dan ook gelijk de N versie mee die elke variant heeft, en dan kom je op 24 versies. Wees blij dat er nog geen embedded Vista is bij mijn weten; anders hadden we daar ook weer 100 'aangepaste' versies van. Hoewel OEM's dat zelf doen afhankelijk van hun wensen. Een PIN automaat is weer anders dan een autonavigatie of een payphone.
Dit gebeurt telkens weer iemand linkt naar een lijst met alle xp versies of somt ze hier allemaal op zonder nuancering, het gaat hier om wndows 7 die geintroduceerd wordt in 6 versies, al die windows xp versies die telkens opgesomd worden moet je in hun context zien.

xp werd geintroduceerd in 2001

tablet edition in 2002
xp n & nk werden pas na de veroordeling door de europese commissie uitgebracht
media center oorspronkelijk in 2002 maar dat was enkel voor pc's met echt media center mogelijkheden, pas in 2004 voor het 'grote' publiek.
64-editie die we allen kennen (niet de itanium versie) pas in 2003

en dan zijn er nog vele anderen.

Windows XP werd voor de consument geintroduceerd in 2 versie, home en professional, en windows 7 wordt voor de consument geintroduceerd in 6 versies. (Let wel, ik zie hier consument toch als een beetje breder begrip, nml iedereen die geen gespecialiseerde editie wil (server, embedded,...))


edit: zie dus alle posts hieronder, dit zijn het soort posts waaraan ik mij erger, dat deze eigenlijk nog hoog gewaardeerd worden zegt veel.

edit2: waarom probeer ik het ook nog, het gaat er mij in deze post niet om het begrip consument te definieren of om de vele versies al dan niet goed te keuren, het ging er mij enkel om nuttig bij te dragen aan de discussie omtrent de vergelijking met xp, en dat je (ondanks de vele latere geintroduceerde versies) slechts 2 onderscheiden had, blijkbaar snapt de helft hier niet dat het mij daar om te doen is en gaat men liever met z'n allen op in de zinloze discusse omtrent het begrip consument en of het al dan niet een goede keuze is van ms om 6 versies uit te brengen, jammer.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 24 juli 2024 19:17]

Tsja, je zegt zelf "consument", maar in principe is een consument een heel ander begrip dan wat jij zelf zegt. Een consument heeft in 99% van de gevallen niets te zoeken bij bijvoorbeeld Windows XP Pro, Vista Pro, 7 Pro/enterprise, en kan niet eens komen aan 7 starter zonder een netbook te kopen waar het op staat, en in NL niet aan home basic. Bedrijven zijn wat dit betreft geen consument, maar een heel ander soort klant. Die krijgen te maken met Pro en Enterprise.

De enige versies waar de consument in Nederland legaal aan kan komen van Windows 7 zijn straks:

Home Premium < alles wat de gemiddelde consument wil en mogelijk meer
Ultimate < alles wat de enthousiasteling ook wil, die bijvoorbeeld zijn eigen AD heeft draaien.

Als ze een netbook kopen, kunnen ze ook aan Starter komen.

Zoveel keuze is er niet, als je het zo gaat bekijken. Overigens wordt exact dezelfde lijn ook uitgevoerd waarschijnlijk in een 64 bit en een N editie, maar dat zijn parallellen, in plaats van aparte edities.

Zo complex en verwarrend is het niet voor de consument!
Excuseer, noem het dan gebruiker ipv consument, potato potato(en als je dat niet specifiek genoeg vindt hou dan misschien wat meer rekening met de nuanceringen die ik tussen mijn haakjes plaats, ik had nog eens duidelijk uitgelegd dat ik niet 'consument' in de traditionele betekenis bedoelde), het blijft 2 versies tegenover 6. Het doet niets af aan mijn stelling dat je de versies in hun context moet zien. En dat het om oorpsronkelijk geintroduceerd gaat, wij weten toch niet of er nog een windows 7 n, a , b, c, d,... versie komt, voor de 'gebruiker' was het home en professional bij de introductie van xp, nu 6 versies bij de introductie van 7.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 24 juli 2024 19:17]

Bij XP was het voor een bepaalde groep gebruikers ALLEEN "home", en voor een andere groep ALLEEN "pro", hoewel dat al vrij vlot ná de introductie veranderde. Een verandering die verrassend plaatsvond pas nadat de consumenten het besturingssysteem op begonnen te pikken, immers, er was eerst véél kritiek op XP, en heel veel mensen bleven bij hun w98 installaties, totdat ze ongeveer 2 jaar na release nieuwe PC's gingen kopen waar XP opzat.
Daar gaat deze discussie toch echt niet over, het gaat er mij enkel om dat het 2(niet gespecialiseerde) versies tov 6 blijft bij introductie maar dat niemand hier blijkbaar die nuancering maakt, hoe je die groep 'gebruikers' nu wil opdelen of definieren.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 24 juli 2024 19:17]

Anoniem: 201824 @Robby5178 februari 2009 13:21
Houd t even eenvoudig en zeg het volgende:

Microsoft heeft vooral voor zichzelf en retailers voor XP de volgende versies gemaakt met weinig tot een overtreffende trap van 'meer' functionaliteit.

Weinig, bestemd voor de beginnenden in de thuismarkt: XP Home Edition
Meer, bestemd voor de gevorderden in de thuismarkt en het bedrijfsleven: XP Professional Edition.

Sinds die Vista versies zijn ze de realiteit helemaal uit het oog verloren... 6 versies. Joost mag weten waar die voor dienen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 24 juli 2024 19:17]

Wat heeft XP Pro meer dan de Home versie?

Niet zo erg veel meer hoor. HOME versie was voornamelijk bedoeld voor werkgroepen die vaak thuis te vinden zijn.
XP Pro is bedoeld voor omgevingen met een domain controller.
Extra Beveiligings functie's
RDP
Extra Share optie's
Remote managment dat is XP Pro.

windows 7 zal zelfde zijn als wat men nu ook aanbied met VISTA of wat men deed met XP.

De meeste mensen gaan naar de winkel toe.
Loopt naar een verkoper.

en zegt. "ik wil een PC, en het moet speletjes van nu kunnen spelen, internetten en beetje opslag voor foto's en video"
Verkoper loopt naar aantal machines toe laat de koper dit zien koper kiest op oog een pc uit en gaat naar huis..

Loop bij je buren familie langs. Je zult snel merken dat ze OEM systemen hebben. Gebruiker kiest geen OS dat doen de fabrikanten wel voor hun. Gebruikers hoeven alleen maar aan te geven wat voor speletjes ze willen spelen.

Moraal van de discussie is dus dat alleen advanced users zich druk moeten maken met welke versie ze willen werken.
Met vista kies ik voor ultimate.
Windows 7 zal ik kiezen voor de versie waar ik mijn machine kan hangen in een domain en als een Media Center kan dienen.
"Een consument heeft in 99% van de gevallen niets te zoeken bij bijvoorbeeld Windows XP Pro, Vista Pro, 7 Pro/enterprise,"

RDP zit straks niet meer in de home versie, dus heb je thuis pro nodig wil je in kunnen loggen op je werk.
RDP zit straks niet meer in de home versie, dus heb je thuis pro nodig wil je in kunnen loggen op je werk.
De RDP-client zit er wel in, die is zelfs bij Microsoft gewoon te downloaden. Je kan er alleen niet naar toe connecten middels RDP. Maar daar heb je weer andere mogelijkheden voor (VNC, DameWare etc).

Connecten vanaf een Home versie naar je werk is dus geen probleem.
De conclusie is duidelijk: XP is geintroduceerd in 2 versies (Home en Pro), maar daaraan zijn later, naar behoefte (van wie dan ook, MS zelf of de consument, of het bedrijfsleven) een aantal andere versies toegevoegd (o.m. MCE, Tablet).

Ik vind het dan niet vreemd dat een OS dat 8-9 jaar later wordt geintroduceerd meteen aan het begin al in een groter aantal varianten beschikbaar komt; immers als destijds behoefte is ontstaan naar deze versies, dan zal (zeker een deel) van die behoefte nog bestaan.
ik wil niet veel zeggen, maar windows 7 loopt toch echt wel tien keer sneller dan een vista of een xp.
die 6 versies zijn in mijn ogen ook overbodig..
een home premium, een bedrijfsversie en ultimate zou al genoeg zijn lijkt me.
ik wil niet veel zeggen, maar windows 7 loopt toch echt wel tien keer sneller dan een vista of een xp.
10x sneller dan XP?
bij mij gaan ze allebij even snel ze
maar dat is wss omdat jij een veel betere pc hebt dan mij en drm win7 NOG sneller kan draaien dan mijn pc (hoe dat kan geen idee, win7 draait super smooth bij mij)

on topic, ze zeggen het nu teminste, beter zeggen dan gewoon zwijgen niet?

[Reactie gewijzigd door Daco op 24 juli 2024 19:17]

Van Xp zijn er wel wat meer versies... zo uit mijn hoofd op zijn minst 7, dat is er al 1tje meer dan W7 krijgt... Ik zie alleen door het weglaten van de extra's het nut niet meer van de benaming Ultimate... dat zit em toch juist in de extra's die in andere versies niet te krijgen zijn?
Anoniem: 157137 @MicGlou8 februari 2009 11:48
Bitlocker en nog iets anders ;)
Dat zit toch ook in de pro ;) :p

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 24 juli 2024 19:17]

Hoezo minder prestaties?
Doel je op Windows, of het besluit geen extra's uit te brengen?
Extra versies is juist goedkoper voor de consument!

Je kunt dan het pakket beter afstemmen op de behoefte. Verder kun je een duidelijk onderscheid maken tussen bedrijven en particulieren zodat een bedrijf meer, en je thuis minder betaald.
Tja, Sideshow zou het ook helemaal gaan worden. Als iets commercieel niet van de grond komt, kan MS het niet helpen. Maar als er ook niets zinnigs uit MS-stal komt, dan wordt ook nooit een succes.

Krijg sinds Vista vaker het idee dat elke afwijkende versie zoveel energie en tijd kost, die in verbeteringen had moeten gaan zitten.
Sideshow komt langzaam van de grond, maar het komt wel van de grond. Bijvoorbeeld de Logitech G15 toetsenborden werken ook als Sideshow uitbreiding (ja, zelfs monochrome lage resolutie schermpjes werken), en binnenkort alle Windows Mobile toestellen (en dat zijn er nogal wat) ook, en die hoeven niet persé een PC aan hebben staan of in de buurt te staan, dingen die mogelijk zijn bijvoorbeeld volgens de MS developers, zijn Windows Media via b-tooth aansturen met je telefoon. Hoewel dat met 3rd party apps al mogelijk zijn, is de modulaire structuur van Sideshow wel erg leuk.

Op den duur pikken OEM's het ook wel meer op, en zien consumenten het steeds vaker zien. Het 'druppelt' een beetje, maar het loopt wel, en het grote succes komt nog wel denk ik ;) Beetje het kip-ei verhaal, geen apparaten -- geen plugins. Apparaten komen nu langzaam, en de plugins dus ook wel.
Aan de ene kant is het nu wel goed dat microsoft alvast met een waarschuwing komt. Nu weet je dat er geen extra's in zitten wanneer je het koopt en heb je er geen extra hoge verwachtingen van.
Maar aan de andere kant vraag ik me dan af wat voor meerwaarde de ultimate editie nog heeft nu dat er dingen worden weggelaten. Je houdt er een dubbel gevoel aan over.
De uitleg dat het windows 7 team het te druk heeft met andere releases en er daarom geen extra's uitkomen vind ik een nogal zwak excuus. Microsoft is een groot bedrijf en heeft personeel genoeg. Laat ze dan eerlijk zijn en gewoon zeggen dat men er geen zin in heeft ook nog extra's erin te stoppen.
Ga eerst eens lezen wat de verschillen zijn tussen Vista Ultimate, Business en Home Premium voordat je commentaar gaat geven.

Probeer maar eens te RDP-en naar Home Premium.. Kan niet.
Probeer eens Media Center te starten in Business.. Kan niet.

Ultimatie heeft alles wat er is wat Vista betreft. Dat sommigen dat nu nog niet weten, maar wel gaan klagen, snap ik niet echt.

edit: http://www.microsoft.com/...are-editions/default.aspx

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26222 op 24 juli 2024 19:17]

Ultimate combineert de featues van Home Premium, Professional en Enterprise in één versie. Het bied dus wel degelijk meerwaarde ten opzichte van die drie eenvoudigere versies.
De meest complete versie van Windows Vista 7 met alle energiebeheer-, beveiligings- en mobiliteitsfuncties voor uw zakelijke behoeften, maar ook alle entertainmentfuncties voor uw ontspanning. :)

Ultimate = Home Premium (Media Center enz) + Business (Bitlocker enz)

[Reactie gewijzigd door filenox op 24 juli 2024 19:17]

Ultimate = Professional onder een andere naam. Voor de rest gewoon het zelfde. Miswschien wat kleine details verschil.
De Ultimate-uitvoering zou echter wel tijdens enkele actieperiodes beschikbaar komen en verder met nieuwe pc's gebundeld worden.
Dat betekent dus dat deze enkel als OEM versie te koop zal gaan zijn?
Ik denk dat het beter is dat Microsoft de extra's eruit laat bij de Ultimate versie, zo lang Windows 7 maar beter is dan zijn voorganger Windows Vista. En na de beta versie uit te hebben geprobeerd ben ik erg tevreden. Wel vind ik het raar dat ze waarschijnlijk de Ultimate versie van Windows 7 niet als retail versie gaan verkopen, terwijl de beta van Windows 7 gebaseerd is op de Ultimate versie.
In ultimate zit alles, de overige versies is steeds wat weggehaald. Het is makkelijker om alles te testen, in plaats van een beetje.
Leuk, maar dat is niet waar.

Indien je een heel systeem test, dan meer je als het goed is niets van het feit dat functionaliteit A afhankelijk is van B en C. Indien je C weghaalt omdat dat niet in een versie nodig is, dan gaat A niet werken.

Dus als je twee verschillende versie's hebt, zul je twee versie's volledig moeten testen, want het verschil tussen de diverse windows versie's (bijv wel/geen domain aanmelding) is nogal ingrijpend.
Ze willen mssn wat 'exclusiviteit' introduceren voor windows ? Dat doet een product altijd wel eer aan. (aan de naam toch)
die extra's die je er bij vista bij krijgt zijn zowiezo al niet om over naar huis te schrijven..
het is een ultimate versie ... geen kinderspeelgoed..
De invloed van teveel tekenfilm kijkende mensen is hier ook al terug te vinden...
Net als bij Apple begint de klantvriendelijkheid en bruikbaarheid te wijken voor mooiere uitvoeringen van snufjes van de concurrent ipv dat men naar de klant kijkt.
Ik vermoed dat ze ooit wel zullen komen, maar ze kondigen ze niet aan omdat mensen dan weer gaan zeuren dat ze er niet zijn terwijl ze wel reclame maken ervoor. Mja, nu loopt een deel weer te zeuren dat Ultimate niks toevoegd. Het is ook nooit goed. :z

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.