Google ziet omzet wederom stijgen

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden heeft Google een redelijk vierde kwartaal achter de rug. In de laatste maanden van 2008 wist het bedrijf een omzet van 5,7 miljard dollar te boeken. De winst liep echter terug.

Google-logoGoogles omzet over de laatste drie maanden van 2008 is uitgekomen op 5,7 miljard dollar. Dat is achttien procent meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. In vergelijking met het derde kwartaal van 2008 bedroeg de stijging drie procent. De winst over het vierde kwartaal werd echter flink gedrukt door een eenmalige afschrijving op investeringen in AOL en Clearwater; daardoor bleef er nog 382 miljoen dollar aan winst over, bijna een miljard dollar minder dan de 1,29 miljard dollar die in het derde kwartaal werd verdiend.

Google haalde in het laatste kwartaal van 2008 tweederde van zijn inkomsten uit de eigen websites. Die leverden een omzet van 3,81 miljard dollar op: 22 procent meer dan in de laatste drie maanden van 2007. Via het AdSense-programma haalde Google 1,69 miljard dollar op, ongeveer een derde van zijn omzet. Dit is slechts vier procent meer dan in 2007.

Over het gehele jaar 2008 heeft Google een omzet behaald van 21,8 miljard dollar, wat aanzienlijk meer is dan de 16,5 miljard dollar die in 2007 werd omgezet. De winst over geheel 2008 kwam uit op 4,2 miljard dollar, wat slechts marginaal hoger is dan de winst over 2007. Google had eind 2008 22.222 full-time medewerkers op de loonlijst staan, bijna 2000 meer dan eind 2007.

's Werelds grootste zoekbedrijf heeft ondanks de steeds moeilijker wordende economische omstandigheden goed gepresteerd, aldus Eric Schmidt, ceo van Google. Voorts gaf Schmidt aan dat Google zich op de lange termijn blijft richten, en dus gewoon blijft investeren in de zoek- en advertentiebusiness. Ook blijft het bedrijf geld steken in producten voor mobiele toepassingen en de zakelijke markt.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

23-01-2009 • 13:16

38 Linkedin

Reacties (38)

Wijzig sortering
zijn er nou behalve apple (beste resultaat ooit) en google echt geen andere winnaars te vinden in het ICT wereldje?

ms down, intel down, amd down, tomtom down, sony down, nokia down...

vooral het resultaat van apple krijgt superveel glans in deze kredietcrisis context!
Vergis je niet, het is voor bedrijven erg 'convenient' om nu afschrijvingen te nemen. Veel begrip van de belegger en het valt minder op tussen het andere nieuws.

edit: bron
That basically means that Google is admitting it overpaid for those investments, and it's using the turmoil in the broader economy to make up for that, without drawing too much fire from investors.

Without those charges, Google would have reported $1.62 billion in net income, or $5.10 per share, for Q4 2008, instead of the $382 million in net income and $1.21 earnings per share with the charges. That compares to $1.56 billion in Q3, and $1.20 billion in Q4 2007.
Hetgeen google dus ook doet. Zonder bijzondere afschrijvingen komt de winststijging dus op 35% t.o.v. het jaar ervoor.

[Reactie gewijzigd door snirpsnirp op 23 januari 2009 14:31]

Zowel Google als Microsoft hebben een gestegen omzet en een dalende winst. Volgens mij is Apple voorlopig de enige die meer winst en meer omzet heeft gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 247379 op 23 januari 2009 13:53]

zijn er nou behalve apple (beste resultaat ooit) en google echt geen andere winnaars te vinden in het ICT wereldje?
Jawel hoor, IBM en Red Hat bijvoorbeeld.
Ja, winst is als een ballon. Blijf je er maar in blazen, dan knapt ie, samen met alles wat je hebt.

Op een bepaald punt moet je er wat lucht uitlaten om er dan weer lucht in te kunnen laten.
Maar dat gaat dan weer gepaard met ontslagen enzo...

Zodoende heeft voor mij het systeem der bedrijven die op winst gebasseerd zijn, bewezen dat het de wereld zal verpesten.
Winst op zich is niet het grote kwaad hier. Wat jij omschrijft is de jacht naar winst op korte termijn in plaats van duurzame groei en waarborging van continuïteit. Het eerste is vooral een kenmerk van de klassieke bedrijven. Gelukkig zijn de meeste bedrijven in Nederland minder geïnteresseerd in een (te) hoge winst op korte termijn en focussen meer op duurzaamheid. Zo is MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) een buzzword en word steeds meer toegepast binnen het Nederlandse bedrijfsleven.

Je opmerking over een "systeem der bedrijven die op winst gebaseerd zijn" is enigzins kortzichtig. Winst in dergelijke grote bedrijven gaan naar aandeelhouders die geld inleggen om het bedrijf te ondersteunen. Zonder winst wil niemand meer investeren aangezien een spaarrekening of deposito meer zal opleveren. Op die manier wordt het erg lastig vermogen aan te trekken en dus innoverende diensten te leveren.
Een ballon als metafoor is voor jou bewijs dat een economisch systeem niet klopt? Ik hoop niet dat je wetenschappelijk geschoold bent. Heeft overigens ook geen enkele relevantie met het artikel, behalve dat een bedrijf cijfers bekend maakt. Dit commentaar kun je dus nog vaak plaatsen, ik kijk er alvast naar uit.
Zonder die bedrijven zat jij nu niet achter je computer, liep je niet in de kleren die je nu aan hebt en had je al helemaal niet het welzijn en welvaart die je nu hebt.

Als landen als rusland en china het communisme al aan het afzweren zijn, wat moeten wij er dan mee?

en oja.....heb je trouwens al een ticket naar Noord-Korea? daar zul jij je vast goed vermaken...
De cijfers en winst van Google zijn niet helemaal zoals het hier geschept wordt...

Als je ome Jort mag geloven zijn ze ook bij Google natuurlijk goed in creatief boekhouden, want eigenlijk is er een winstdaling van 68%...

http://925.nl/archief/200...ijn-helemaal-niet-zo-goed

Edit: Slecht gelezen en te snel gereageerd.... excuus

[Reactie gewijzigd door Luuk_Luchtloper op 23 januari 2009 14:01]

Dat staat er toch, bijna een miljard minder winst.
Maar ze hebben niks te klagen, record omzet en nog steeds winst. Ze hebben gewoon een goed jaar gehad.
Lezen is ook een kunst ;)
"In de laatste maanden van 2008 wist het bedrijf een omzet van 5,7 miljard dollar te boeken. De winst liep echter terug."
<knip> reactie overbodig geworden

[Reactie gewijzigd door Feni op 23 januari 2009 14:12]

Je leest of begrijpt het artikel niet goed. Van creatief boekhouden is geen sprake evenals dat de winstdaling "eigenlijk" 68% is. In het artikel wordt juist een incidentele afschrijving genoemd als verklaring voor deze daling. Dit impliceert dus dat er juist geen structureel probleem is.
De afschrijvingen op beleggingen in internetprovider Clearwire en mediaconcern Time Warner maskeren wat anders een goed stel cijfers zou zijn.
Dat het artikel verder ingaat op een serieuzere bedrijfscultuur en mogelijk in de toekomst dalende advertentieinkomsten. Lees het artikel nogmaals...
Anoniem: 50893
23 januari 2009 13:32
Ik denk dat er gedoeld word op Yahoo en Yahoo op zich was geen debacle voor Google maar was wel een vuil spelletje van hun kant uit.

@ DarkShadow :

En inderdaad, was MS al niet dominant vind ik toch wel dat Google een stuk dominanter is geworden. Maar het gaat er om dat de gebruiker zelf bekijkt of dit het geval is en eventueel af ziet van gebruik van hun diensten. Helaas is het zo dat er nog steeds te weinig alternatieven op de markt zijn die een natuurlijke dominantie tegen gaan. Mooiste voorbeeld blijft daarin de EU, willekeurig bedrijven aanpakken en tevens niet dit soort xaken op de agenda zetten in de EU ter beveordering en stimuleren van bedrijven voor alternatieven :)
Zag je toch ook al aan het kerstpakket: i.p.v. een dikke bonus van tienduizenden dollars, een G1...
Leuk om te zien dat Tweakers toch iets positiever is dan Computable:

Tweakers:
Google ziet omzet wederom stijgen
Computable
Winst bij Google daalt sterk
't Is maar waar je je nadruk op legt.
Winst is relatief en (tot op zekere hoogte) te manipuleren.

Omzet daarintegen minder gemakkelijk.

Daarom wordt er bij de winst ook gewezen naar de afwaarderingen die gedaan zijn want anders zou het beeld er heel anders uit zien (of als de afwaardering verdeeld zou zijn over een x aantal jaren).
Dat de omzet omhoog is gegaan is geen verassing.
Hun search engine market share is nogsteeds aan het groeien.
Opvallend aan deze cijfers is dat het MSN/Livesearch aandeel nogsteeds omlaag gaat ondanks alle pogingen en nieuwe strategien van MS on het tij te keren.
MS heeft 'het' gewoon niet op de search markt, blijkbaar. Ondanks dat IE je standaard naar Live Seach stuurt.
Toch grappig om te zien dat Google de omzet ziet stijgen terwijl andere grote bedrijven zoals Microsoft en Sony haar omzet flink zien kelderen... :P
ha, ha.

Het is wat je grappig noemt natuurlijk: Microsoft maakt windows, iets waar ik persoonlijk tevreden van ben.

Sony maakt met ericsson GSM's waar ik uitermate tevreden over ben.
Anoniem: 290059
7 februari 2009 17:56
Waar zitten de kosten dan in voor Google? $ 5.3 miljard meer omzet (2008<-2007) en slechts "marginaal" meer winst... Aan die 2000 FTW medewerkers zal het niet liggen, dat kost misschien $ 100 miljoen. En zulke grote overnames zijn er toch ook niet geweest?

Hmm.. toch maar even door hun 10k statement bladeren dan :P
oh, Google is nu niet meer cool, maar evil net als MS.
Grappig dat zodra er veel geld verdient wordt het bedrijf automatisch wel slecht moet zijn. Als je met dit soort onzinnige opmerkingen komt doe dan in ieder geval een poging om het te onderbouwen.
Nah, Google heeft Youtube veranderd in een reclame-portal. Dat is logisch en kon je voorzien, maar dat komt niet ten goede voor hen imago. Dat is het eigenlijk een beetje.. zodra je je users lastig gaat vallen, dan kaatst de bal automatisch terug.

En ook laatst toen Google Apple voor het blok zette door de App aan te prijzen zonder dat Apple het goedgekeurd had. Apple is/was immers immens populair tussen de jongeren. Nieuws verspreid sneller dan je denken kan..
Toch lachwekkend om te zien dat mensen nog altijd geloven dat bedrijven hun geld halen door lucht te verkopen.

Natuurlijk moet Google op de één of andere manier aan inkomsten komen. Ik vind dat aan de hand van gerichte advertenties er niet echt kan geklaagd worden. De service die Google biedt is alles behalve slecht, ze blijven innoveren en zijn heel kritisch: wanneer een product niet aan de noden van diens gebruikers voldoet, dan wordt het ofwel verbeterd, ofwel verwijderd. Een slechte gebruiks ervaring wil Google niet en daar heb ik heel veel respect voor!

Met dit in het achterhoofd is Google alles behalve "Evil" te noemen. Het is nu eenmaal een bedrijf, en blijkbaar vinden sommigen het aanstootgevend dat een bedrijf winst wil maken, los van het feit hoe (op een correcte of incorrecte manier) ze dit doen. Uiteindelijk mondt dit uit in een principes kwestie waarmee je alles in een slecht daglicht kan gaan stellen!
Er is ook niets verkeerd aan het boeken van winst, ze moeten immers hen aandeelhouders te vriend houden. Maar ik zeg enkel hoe het komt dat plots veel mensen Google als minder 'cool' en 'lief' bekladden dan vroeger. Want toen was Google altijd 't lieverdje.. in hen ogen dan ;)
Omdat de gemiddelde mens nogal beïnvloedbaar is. Dat Google de betere/beste zoekresultaten neer zet weten we allemaal. We weten ook allemaal dat Google mooie producten heeft zoals Google Mail, Apps, YouTube, Anayltics. Daarom dat hier niet veel nieuws over is: Geen bericht is goed bericht. Maar wat wel hip is, is om Google als kwaadaardige organisatie in beeld te brengen die de wereld in een database wil zetten, alle privé gegevens wil verzamelen en het hele web onder reclame kwakken. Ik doe trouwens geen uitspraak over het waarheidsgehalte van deze beweringen.

Hoe dan ook de slechte publiciteit van de laatste tijd is een belangrijk onderdeel van de oorzaak.

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 23 januari 2009 15:34]

Kon het niet beter zeggen.

Ik probeer altijd heel voorzichtig te zijn in het uitdelen van pluimen want achteraf blijkt ik soms wat te voorbarig te zijn geweest.

Maar als je kijkt naar de kwaliteit van de Google producten en hoe ze luisteren naar hun gebruikers, zie gmail, picasa, chrome, en wie weet laten ze notebook toch in de lucht. Tot nu toe nog steeds fantastisch. Maar ik zal mijn pluim misschien wel nog enkele jaren bijhouden.
Anoniem: 180750
@ReneDx23 januari 2009 17:30
Ik weet niet waar je het over hebt, JIJ vindt Youtube een reclame-portal, niet iedereen. Youtube is gewoon een goede site die steeds populairder wordt juist omdat het zo clean is, vergelijk het maar met ander video sites.

Hoe groot Google ook is geworden, ik vind ze nog steeds even cool als ze eerst waren. Er is niks aan hun beleid veranderd, altijd simpel en gerbruikersvriendelijk.
Ik vraag me af wanneer Apple niet meer cool is, die lui verdienen nog veeeeeel meer dan Google.
Onzin! Google had in 2008 een winst van 4,20 miljard dollar. Apple had een winst 4,07 miljard dollar.
http://www.forbes.com/lists/2008/18/biz_2000global08_The-Global-2000-United-States_10Rank.html
Sinds wanneer is Apple cool dan?? overprized products omdat er een suf appeltje opzit?

Apple is niets meer dan een marketing machine. De producten zijn ze veelal 'inferieur' in vergelijking met concurrerende producten, maar worden door een klein groepje op handen gedragen.

Neem bijvoorbeeld de apple-computers en de software.
Nu de userbase van apple iets groter is, zie je ook dat Apple niet meer vrij is van virussen, trojans etc.
Dus wat is nu nog echt het voordeel??

De i-pod is qua geluid en functies ook niet het best.
De i-phone is ook maar overhyped toestel. Er zijn tig toestellen die minstens net zo mooi zijn, maar qua functionaliteit ver voor lopen op apple.

En houd aub op over design. Want er zijn echt mooiere producten op de markt.

Maar goed. Een beetje concurrentie is nooit weg! Dus ik zal apple ook niet teveel afbranden.
Care to explain: welk youtube debacle?
ach man... Google is al jaaaaaren "EVIL".
Zie al die conspiracy websites over google.
Heel erg vermoeiend dat soort websites.
Nou ja, het is vermoeiend totdat ze gelijk blijken te hebben. Het zal niet het eerste bedrijf zijn dat in het geheim persoonlijke informatie doorverkoopt aan andere bedrijven of landen en Google heeft nogal wat gevoelige informatie tot haar beschikking. We moeten op z'n minst waakzaam zijn en het niet afdoen met een "Dat doen ze toch niet." opmerking.
Ik denk dat je toch een flinke jongen zal moeten zijn wil je de persoonsgegevens van een bedrijf willen kopen wat zo'n 21 miljard dollar aan omzet verdient per jaar.
Je snap natuurlijk ook wel dat zodra google hun 'gegevens' verkoopt, het bedrijf in no-time zijn koffers kan pakken.
Daarnaast zal de EU dit (gezien de schaal) absoluut niet toelaten en er zullen dan ook ongetwijfeld koppen gaan rollen.

Conspiracy theories over google zijn zeer onrealistisch aangezien de gevolgen veel te groot zijn vergeleken met wat er 'gewonnen' kan worden.
Nou ja, het is vermoeiend totdat ze gelijk blijken te hebben.
Dat is nu juist het probleem. Er zijn mensen die alles als conspiracy zien. Als er dan echt een keer wat zou zijn dan zou nog niemand het geloven omdat je ze niet meer serieus kan nemen.
Vergelijk het met het regelmatig afgaan van een alarm. Er is weinig reden om aan te nemen dat bijvoorbeeld je auto word gejat als voor de 100e keer het alarm afgaat als de keren ervoor loos waren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee