De Amsterdamse gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met het plan om het geld dat is vrijgekomen door het verlopen van de Enterprise Agreement met Microsoft, aan opensource te besteden.
De gemeenteraad stond unaniem achter de motie, die was ingediend door raadsleden van Groenlinks, de VVD en de Partij van de Arbeid. De partijen riepen daarin op om 900.000 euro te steken in het vervolgen van Fase B1 Open.Amsterdam. Dat geld is vrijgekomen omdat op 1 oktober van dit jaar het raamcontract met Microsoft, oftewel de Enterprise Agreement, verlopen is en er geen nieuwe aanbesteding voor een nieuw contract voor de kantoorsoftware van de gemeente wordt gedaan. Het restant van het bedrag dat vrijkomt door het verlopen van het contract, zal worden gebruikt voor projecten die het gebruik van open standaarden en opensource-software bevorderen. Om hoeveel geld het gaat, moet blijken uit de actualisatie van de begroting in 2009.
Het doel van het Open.Amsterdam-project is het onderzoeken van de mogelijkheden voor invoering van open standaarden, opensource-software en open werkplekken binnen de gemeente. Op 7 oktober toonde het College van Burgemeester en Wethouders zich al positief over het vervolgen van Fase B1 van het project. Volgens het college 'zijn de laatste stukjes bewijslast inmiddels geleverd dat een Standaard Open Werkplek voor de Gemeente Amsterdam in principe mogelijk is'. Een werkplek op basis van opensource en open standaarden zou tot meer interoperabiliteit en minder afhankelijkheid van leveranciers leiden.
Het college wijst erop het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' stelt dat in 2009 75 procent van de leden een beleid op het gebied van open standaarden moet hebben. Een deel van de ambtenaren van het stadsdeel Zeeburg en de Dienst Wonen maakt al een jaar gebruik van een open werkplek, hetgeen inhoudt dat Openoffice.org wordt gebruikt als kantoorpakket en Firefox als browser. In een later stadium moet het aantal opensource-toepassingen worden uitgebreid en bestaande systemen worden aangepast zodat volledig op Linux gebaseerde werkplekken ontstaan.