Stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' heeft bij de rechtbank een brief van Ron Rivest neergelegd. De encryptie-goeroe betoogt dat de waterschappen grote risico's nemen met de versleuteling van privacygevoelig materiaal.
De stichting heeft bij de Haagse rechtbank een brief van encryptie-expert Ron Rivest ingediend. Rivest is mede-bedenker van het breed toegepaste rsa-encryptiealgoritme en werkzaam als professor aan de informaticafaculteit van het MIT. De brief is onderdeel van de bewijsvoering in het kort geding dat de stichting tegen de waterschappen heeft aangespannen, om te voorkomen dat die bij de komende waterschapsverkiezingen een onveilig stemsysteem gebruiken.
In het document stelt Rivest dat de door de waterschappen gebruikte sleutellengte van 1024 bits onvoldoende sterk is voor gevoelige overheidsinformatie. Bestanden met een dergelijke versleuteling zouden met de huidige ontwikkelingen in de chipindustrie praktisch gezien in 2010 kunnen worden gekraakt, zo waarschuwde het Amerikaanse Nist al in maart 2007. In mei van dat jaar werd deze bewering over rsa-1024 onderschreven door onderzoekers uit Duitsland, Japan en Zwitserland. Inmiddels raken bij veel bedrijven en overheidsinstellingen dan ook sleutels met een lengte van 2048 bits in zwang. Rivest onderschrijft de inschattingen over de noodzakelijke sleutellengtes voor 'zijn' encryptie-algoritme, en stelt dat bij privacygevoelige data - zoals de bestanden die voor de waterschapsverkiezingen worden gebruikt - een rsa-sleutellengte van 3072 bits gehanteerd zou moeten worden. Volgens inschattingen van experts zouden documenten die met deze sleutellengte worden versleuteld, tot 2030 veilig zijn.
Volgens Rop Gonggrijp, oprichter van stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', tonen zaken als de te zwakke encryptie op de documenten van de waterschappen aan dat de waterschapsverkiezingen fundamenteel onveilig zijn. "Hierdoor kan het stemgedrag en de politieke voorkeur van iedereen die aan de waterschapsverkiezingen meedoet, op straat komen te liggen. Dat kan enorme maatschappelijke gevolgen hebben, ook als deze gegevens pas jaren later uitlekken", stelt Gonggrijp tegenover Tweakers.net. De privacyvoorvechter wil een verbod op de huidige stemprocedure en hoopt dat wordt overgestapt op het 'beproefde en veilige' concept van de 'envelop-in-envelop'-methode. Het kort geding tegen de waterschappen dient op 3 november bij de rechtbank in Den Haag.
/i/1224764296.png?f=thumb)
/i/1224764297.png?f=thumb)