IBM heeft nieuw beleid geformuleerd omtrent de omgang met standaardenorganisaties. Het bedrijf houdt expliciet de mogelijkheid open om deze organisaties te verlaten als de kwaliteit van standaarden te ver terugloopt.
In het nieuwe beleid stelt IBM dat het zijn activiteiten binnen standaardisatielichamen "begint en beëindigt op basis van de kwaliteit en openheid van de processen, regels rond lidmaatschap en beleid rond intellectueel eigendom" die binnen de bewuste organisaties gelden. De discussie over het beleid omtrent de participatie binnen standaardenorganisaties kwam op gang nadat de ISO Microsofts ooxml-specificatie tot standaard verhief. Dit standaardisatieproces was namelijk te rommelig verlopen naar het oordeel van meerdere partijen waaronder Big Blue.
In het nieuwe beleid staat de optie om een standaardisatieorganisatie te verlaten prominenter op de voorgrond. Volgens woordvoerder Michael Kiess betekent dit echter niet dat IBM op korte termijn ook daadwerkelijk de ISO of een van de andere standaardisatielichamen gaat verlaten. "Een vertrek is de allerlaatste optie", vertelt Kiess aan Zdnet. Ook heeft het bedrijf geen concrete plannen om Ecma te verlaten, benadrukt de woordvoerder, waarmee hij geruchten die daarop zouden wijzen de kop indrukt.
IBM hoopt dat meerdere bedrijven en organisaties zich achter dit nieuwe beleid en de kritiek op de huidige werkwijze van ISO en Ecma zullen scharen. Onder meer van Google en Oracle wordt medewerking verwacht, aangezien deze bedrijven het verzet tegen de ooxml-standaardisatie samen met IBM geleid hebben, aldus Andy Updegrove, die als jurist heeft meegeschreven aan het nieuwe beleid.
Het is overigens niet voor het eerst dat er kritiek komt op de activiteiten van de ISO wat betreft de de ooxml-standaardisatie. Eerder al klaagden vier nationale standaardenlichamen - van Brazilië, India, Zuid-Afrika en Ecuador - omdat hun bezwaren tegen standaardisatie niet serieus genomen waren. Later voegden ook Cuba en Paraguay zich bij deze groep. Gezamenlijk stellen ze dat de ISO niet langer neutraal genoeg is.