Philips gaat productie computermonitoren uitbesteden

Philips heeft met het in Hong Kong gevestigde TPV Technology een licentieovereenkomst gesloten voor de productie van computerbeeldschermen. De elektronicagigant stopt nog dit jaar met de productie van lcd-monitoren.

TPV, de grootste fabrikant van computermonitoren ter wereld, zal de displays met het Philips-merk wereldwijd aan de man brengen en voor elk verkocht toestel royalties aan Philips afdragen. Vorig jaar behaalde de monitorentak van Philips nog een omzet van 600 miljoen euro, zo stelt het concern. Geheel nieuw is de samenwerking met TPV niet; in 2005 nam het bedrijf al een aandeel in de beeldschermentak van Philips.

Philips lcd-monitorPhilips behaalt al lange tijd relatief slechte resultaten met de verkoop van computerbeeldschermen en televisies. Met het uitbesteden van de productie hoopt het concern de winstgevendheid van deze bedrijfsonderdelen te verbeteren. Philips zegt dat de verwezenlijking van deze plannen al voor op schema ligt. Eerder kondigde het Nederlandse bedrijf aan dat het zijn televisieactiviteiten wil reorganiseren. Zo zal Philips banen schrappen bij fabrieken in het Belgische Brugge en het Franse Dreux. Ook heeft het concern een deal gesloten met het Japanse bedrijf Funai voor de productie van televisies voor de Amerikaanse markt. In totaal bedragen de reorganisatielasten 125 miljoen euro.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-07-2008 • 11:23

37

Reacties (37)

37
35
9
7
0
0
Wijzig sortering
Wat blijft er nog van Philips over? Ze stoten steeds meer af. De beurswaarde van Nokia is inmiddels een veelvoud van die van Philips. Dit terwijl Philips toch een groot deel van de onderdelen voor mobieltjes maakte in het verleden. Hetzelfde met navigatie. Philips was een pionier op dat gebied, maar laten zich de kaas van het brood eten door bedrijven als TomTom.

En dit is geen recent probleem. Philips was uitvinder van de cassette, maar Sony maakte de walkman en verdiende er het meeste geld en bekendheid mee. Het moet voor Philips toch wel vernederend zijn dat ze kennelijk alleen kunnen scoren met een laag-technologische koffiezetter. Dat bedrijf is echt kampioen gemiste kansen.
Ik denk dat je even vergeet dat Phillips ontzettend groot is in de medische wereld. Zo waren zij het eerste bedrijf dat een 4D (realtime 3D beelden) echo apparaat op de markt bracht. Ook de CAD scanners van Phillips zijn wereldwijd bekend. Bezoek anders even de Phillips Healthcare website.

Het zal me ook niet verbazen als Phillips zich nog verder gaat specialiseren in de medische wereld waar de technieken ontzettend hard gaan. ICT speelt ook in de gezondheidszorg een steeds belangrijkere rol en in die wereld is Phillips vergelijkbaar met Sun. Het bied een totaal pakket van oplossingen, hardware, software en trainingen.

Met consumenten elektronica is gewoon bijna geen geld meer te verdienen. Phillips toont op deze manier juist dat het inzicht heeft en zich steeds meer gaat focussen op zijn kern taken.
Er zijn genoeg anderen die veel geld verdienen met consumentenelektronca hoor. Zie het al door mij aangehaalde Nokia en TomTom. Kennelijk kan alleen Philips er geen geld meer mee verdienen. Dat komt omdat ze er steeds te laat, te vroeg of helemaal niet bij zijn.
Juist. Samsung, 37% meer winst:

http://www.bloomberg.com/...d=a9pG9wmAniNk&refer=home

... wie zegt dat er geen geld te verdienen valt aan consumentenelektronica?
Ik hoor regelmatig dat de kapitaalstructuur van Samsung is zo ondoorzichtig dat alle bedrijfscijfers van Samsung met een korreltje zout genomen dienen te worden.
Klopt. Men krijgt de fabrieken van de Koreaanse overheid voor symbolische bedragen à $1. Dus men hoeft over producten niets te rekenen voor deze afschrijvingen. andere bedrijven moeten dit wel. Simpelweg oneerlijke concurrentie. Binnen Philips hebben we vaak exercities gedaan betreffende kostprijzen. Ooit voor een display een absurd goedkope kostprijscalculate gedaan voor een Nokia order. Samsung bood hetzelde product aan voor 40% van de prijs. In onze ogen onmogelijk. En dat had niets te maken met winnen van marktaandeel.
Alleen winst zegt niet veel. Daarnaast doet Samsung heel wat meer als alleen consumentenproducten.
Dan begrijp je Samsung niet. Samsung is koning in geheugenproduktie, LCD-produktie, enz. In elk van de fundamentele technieken (chips, LCD, opslagmedia) hoort Samsung bij de top.

Je kunt daar consumentenprodukten mee maken, maar ook professionele produkten. Dankzij de leidende rol in de basis is Samsung zeer sterk in zowel consumentenelektronica als professionele produkten en verdienen ze aan beiden.
Samsung is het bewijs dat een bedrijf juist wel van alle markten thuis kan zijn en goed draaien. Philips was dat ook ooit, heel lang geleden, voordat iemand bedacht dat dat juist niet goed zou zijn. Mismanagement en aandelenwinst op korte termijn zijn nooit goed om een bedrijf nog eens >100 jaar mee te laten gaan.
Komt voor een groot deel ook doordat ze geen goede mensen meer binnenkrijgen in de internationale arbeidsmarkt. Vroeger ging elke talentvolle ingenieur naar Eindhoven hoe beroerd het salaris en voorwaarden ook waren. Inmiddels produceert Nederland niet veel ingenieurs meer en de rest van de wereld heeft geen zin om voor het bureaucratische, risico averse Philips te werken, die gaan liever bij Apple, Nokia of Samsung zitten. Belastingtechnisch is Nederland natuurlijk ook niet erg interessant voor (buitenlands) toptalent, maar goed dat kan je nog opvangen door R&D centra buiten Nederland op te zetten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 1 augustus 2024 12:54]

Belastingtechnisch is Nederland natuurlijk ook niet erg interessant voor (buitenlands) toptalent,

onzin, juist voor expats is het belastingtechnisch zeer goed in Nederland.
Anoniem: 234691 @El Cid8 juli 2008 11:54
Philips zijn een grote speler in de medische sector, zoals te zien is aan hun marktaandeel wat ze mede verkregen hebben door de overname van een aantal andere bedrijven op dit gebied. Lees ook http://www.inveztor.nl/pagina/weblog/view/2013
Njet. Of de kern van Philips (Natlab en omstreken) groot in de medische sector is betwijfel ik. Men heeft een hoop medische bedrijven opgekocht.

Wat Philips doet is feitelijk niet het groot zijn in de medische sector, maar bankieren in bedrijven die actief zijn in de medische sector.
Je gaat hier voorbij aan de integratie van de opgekochte bedrijven in de Philips organisatie. Zie hiervoor ook de jaarverslagen, etc.
Ze zijn de laatste jaren kampioen in risicospreiding. Als je groot wil worden, moet je juist veel risico nemen. Iets wat ze sinds het begin van de jaren negentig niet meer durven. Toen flopten te veel producten of waren ze te vroeg (CD-I, videocd, mobiele telefoon, digitale fotocamera .. allemaal philips producten die te vroeg op de markt waren).
Wat Philips nu doet zou ik geen risicospreiding willen noemen, er is straks niks meer om het risico over te spreiden.
Anoniem: 205012 @El Cid8 juli 2008 11:50
Philips maakt wel wat maar dan huis elektronica hoor. Ze hebben een ganse afdeling voor medische apparatuur, daar is veel meer geld te verdienen.

De reden dat hun beeldschermen zo slecht verkopen is simpel, je kan ze gewoon bijna nergens kopen. Dat zal niet verbeteren met die andere producent.
Nou, van de CD ontvangen ze nog altijd flinke royalties, ook al produceren ze zelf al jaren geen hoogwaardige loopwerken meer. Een flink deel van het huidige beleid van Philips is gericht op het laten vergaan van glorie maar het behouden van inkomsten uit royalties. Wat ze echter vergeten is dat je ook productieafdelingen nodig hebt om feedback op je research te krijgen en inspiratie op te doen. Verder is het natuurlijk wel zo dat als je veel verschillende dingen in de markt zet er ook veel zullen floppen, maar er zullen er ook een paar goed lopen. Verder geef ik je wel gelijk dat er relatief veel geflopt is bij Philips.
CD royalties komen al een tijdje niet meer binnen, die patenten zijn inmiddels al lang verlopen.
Philips doet alleen nog verkopen en acquireren. Het is allang geen technologybedrijf meer, maar zal binnenkort haar naam veranderen in Royal Bank of Philips. Natlab, CFT (AppTech) enz. gaan naar de maan. Vrijwel alle techneuten zien hun toekomst somber in bij Philips. Maar goed, zolang het bedrijf goede cijfers heeft, who cares? De werkgelegenheid verplaatst zich. Heb zelf jaren gewerkt voor diverse Philips onderdelen.
Dit is helaas een bevestiging van de meest pessimistische uitleg die ik aan mijn observaties als Philips-watcher kon geven... Jammer.
Lighting en Healthcare blijven over, in beide sectoren is Philips een zeer grote speler zo niet marktleider. Daarnaast zullen ze nog bezig blijven met personal healthcare en consumer products, waarvan een hoop uitbesteed wordt.
Wat heeft die eigenlijk te betekenen voor de productie van S-IPS panelen voor monitoren.
Worden die helemaal geschrapt? Of worden die overgebracht naar TPV Technology.

En Philips deed zijn panel productie toch ook samen met LG?
Het gaat hier over complete schermen. Dus niet de panelen die in zo'n scherm gebruikt worden.
TPV, de grootste fabrikant van computermonitoren ter wereld, zal de displays met het Philips-merk wereldwijd aan de man brengen en voor elk verkocht toestel royalties aan Philips afdragen.
Dus Philips verkoopt ze niet meer. Dit vind ik dan ook niet echt meer uitbesteden. Philips leent slechts zijn naam aan een fabriek om zijn monitoren beter te verkopen.

Belangrijk detail van deze overeenkomst zal zijn: wie doet de distributie en de aftersales?
Nog steeds Philips lijkt me, want hun naam staat er op en zij hebben die organisatie nog steeds wel. Overigens lijkt me deze overeenkomst slechts formeel, de binnenwerken waren de laatste tijd al vaak van TPV (AOC), en er waren de laatste tijd ook al nieuwe productiecentra (fabrieken) opgedoken die ik niet van Philips kende, ik heb er al 3 verschillende in China gespot in de serienummers van monitoren die ik verkocht.
We moeten Philips niet meer zien als technologiereus: Ze zijn hard bezig zich om te vormen tot een soort Sweex of Sitecom: Gewoon een stickertje op Aziatische produkten plakken.

Het hele idee van de kennis in Europa en de produktie in Azië is passé. De echte mannen met kennis en technologie zijn tegenwoordig bedrijven als Samsung, Quanta en zelfs Flextronics. Allemaal afkomstig uit het Verre Oosten.
Begrijpelijk dat deze reactie weggemodereerd wordt, maar naar mijn mening is het wel een hele belangrijke: Dit is precies hoe de consument het Philips-merk zal ervaren.
Maar het is diezelfde consument die geen geld meer over heeft voor degelijke waren en liever voor een dubbeltje op de eerste (aziatische) rij zit.

En dan lekker janken dat het na vijf jaar de geest geeft.
Vroeger koste een tv een maandsalaris, nu heb je een tv voor een half maandsalaris.
De markt bepaald, niet philips.

(edit) Ik bedoel dan ook puur de markt voor consumentenelektronica.

[Reactie gewijzigd door 666pack op 1 augustus 2024 12:54]

ALs het alleen de markt was, die bepaalde dan stond Philips er waarschijnlijk veel beter voor. Het management heeft m.i. toch heel wat steken laten valen. Veel professioneel spul is eind jaren negentig/begin 2000 verkocht en loopt nu nog steeds goed (in handen van andere bedrijven). High volume was het toverwoord, ook bij Philips Semiconductors, dien ten gevolge werd Philips een zeer conjunctuurgevoelig bedrijf. Nu proberen ze in de professionele medische markt weer wat stabiliteit terug te winnen. Heb er jaren zelf gewerkt en gezien hoe marktaandeel door de managementkleilaag verkwanseld werd. Het is de topmannen nooit gelukt door de kleilaag heen te prikken en zeker niet die ene melkboer. Was eens een mooi bedrijf.
En niet alleen hoe de consument het merk zal ervaren, maar ook exact wat het dan kwalitatief is.

Nu na de Amerikaanse videorecordertak (waar Philips nooit zelf heeft geproduceerd, maar inkocht bij andere A-merken zoals Sharp en Panasonic) ook de Europese videotak (in 2002) en de Noord-Amerikaanse televisietak (in 2008) aan Funai zijn verkocht (een van de allerbelabberdste merken die ik ken, Japans van oorsprong maar kwalitatief ver onder de Chinese en Turkse troep (*) die we hier nu op de markt hebben onder allerhande al dan niet historisch bekende namen(**)), is het wel duidelijk dat er absoluut niet naar kwaliteit wordt gekeken. Iets dat ondanks geruchten van het tegendeel bij Philips apparatuur altijd best hoog in het vaandel stond, op een paar domme blunders na.

Feitelijk is TPV dan nog niet eens de belabberdste keus, ze komen niet boven de middenmoot uit maar zijn ook weer niet allerbelabberdst.

(*) Niets tegen de Chinezen of Turken zelf, aardige en hardwerkende mensen in lagelonenlanden die er weinig aan kunnen doen dat er troep vandaan komt. Was vroeger met Japan en recenter met Korea ook altijd het geval. Op dit moment zijn China, India en Turkije de producenten met de meest wisselende kwaliteit.

(**) Bekende merken als Finlux, Grundig, AEG, Graetz, Telefunken, Siemens, Schneider, het een en ander van JVC, maar ook zo nu en dan een model van Philips, komen tegenwoordig (ontwikkeling van de laatste 5 jaar ofzo) van de 3 grote Turkse electronicafabrieken Profilo-Telra, Vestel en Beko.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 augustus 2024 12:54]

Zal de nu geldende super pixel garantie van Philips intact blijven? Een groot plus punt van Philips was/is die 0 dode pixel/subpixel garantie die veel beter is dan van Samsung of andere TFT bouwers...
Aangezien de schermen nog steeds onder de merknaam Philips verschijnen neem ik aan van wel. Philips blijft verantwoordelijk voor eventuele problemen met de schermen, net als vroeger. Alles blijf in feite gewoon hetzelfde alleen worden ze nu door TPV geproduceerd :)
Alleen als je een dure versie van een beeldscherm kocht ja. Mijn 190S van 200 euro bleek geen pixelgarantie te hebben, had ik de P moeten kopen van 275. Hier kwam ik achter toen mijn scherm voor de 3e keer werd omgeruild en ik een exemplaar met groene pixel rechtsboven kreeg.
De laatste keer dat ik de Philips pixel policy heb doorgenomen (al enige tijd geleden overigens) was het alleen een no-bright-pixel policy en zeker geen no-dead-pixel policy.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.