Ebay gooit Skype mogelijk in de verkoop

Ebay heeft aangegeven dat het bedrijf niet schroomt om Skype in de verkoop te gooien bij tegenvallende resultaten. De geruchten dat de veilingsite ook Paypal wil verkopen, worden echter wel door eBay ontkracht.

Skype logo (90 pix)Ebay zou dit jaar de samenwerking van zijn veilingsite met de dochterondernemingen Paypal en Skype op de proef stellen, zo geeft eBay-ceo John Donahoe aan. Mocht Skype de proef niet doorstaan, dan overweegt eBay de dochteronderneming van de hand te doen. Op dit moment kent Skype ruim 309 miljoen gebruikers, waarvan er in het eerste kwartaal van dit jaar 33 miljoen nieuwe aanmeldingen zijn binnengekomen. De inkomsten over de eerste drie maanden van dit jaar bedroegen 126 miljoen dollar. Verwacht wordt dat Skype dit jaar een omzet van 500 miljoen dollar genereert.

Donahoe verwacht dat de andere dochteronderneming, Paypal, juist nog meer zal groeien en daardoor nog 'vele jaren' in handen van eBay blijft. Volgens geruchten zou eBay ook Paypal willen verkopen, maar Donahoe wuift die geruchten weg. Paypal zou juist een sterke groei kennen en alleen maar blijven groeien, aldus de ceo. Paypal heeft een jaaromzet van 2,3 miljard dollar, die het afgelopen jaar met 30 procent is gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Bankiers speculeren dat Paypal als zelfstandig bedrijf 20 miljard dollar waard is, ongeveer de helft van de huidige waarde van eBay.

Door Robin Vreuls

Doktersteam

19-04-2008 • 12:10

23 Linkedin

Submitter: Rennedingske

Lees meer

EBay neemt Magento over Nieuws van 7 juni 2011

Reacties (23)

23
21
8
4
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 111378
19 april 2008 12:35
binnen schriftelijke communicatie gaan er veel signalen verloren.
persoonlijke of telefonische onderhandelingen genieten altijd de voorkeur.
krijg je ook gelijk een idee over de verkoper.

persoonlijk zou ik skype niet verkopen. gaat niet alleen om groei maar ook om marktaandeel en rendement. als het rendement nu niet hoog is maar op later stadium wel te verwachten is kun je nu gaan voor het vergroten van je marktaandeel zodat je door schaalvergroting en kosten reductie je concurent het moeilijker maakt om in te stappen. lijkt mij redelijk logisch.

ik zie zelf paypal eerder een zelfstandige bank worden dan dat het de verkoop in gaat.
paypal voegt 1 op 1 iets toe aan ebay, skype in mindere mate.
Maar internationaal is telefoon- of skypeverkeer door de tijdsverschillen dus wat minder, zo blijven er altijdt voor en tegens op de verschillende communicatiemogelijkheden, waarvan Skype dus maar een van de vele oplossingen is. Daarnaast mag je gerust verwachten dat de concurrentie alleen nog maar groter wordt voor Skype en de newgimmick salesfactor er ook al aardig begint af te slijten. Verkopen op de hoogste bedrijfswaarde is dus de keuze die dit soort bedrijven altijd proberen te maken, ik denk ook dat Skype inderdaad inmiddels wel op zijn piek zit.
binnen schriftelijke communicatie gaan er veel signalen verloren.
persoonlijke of telefonische onderhandelingen genieten altijd de voorkeur.
heel grappig dat je dit zo zegt, Adam Curry had het in 'No Agenda' met John C. Dvorak ( dvorak.org/blog ) hierover. hij zat achter iemand (waarschijnlijk van Skype/eBay) in het vliegtuig die een powerpoint presentatie aan het maken was (hij kon alles meelezen), de strekking was ongeveer dat email verleden tijd is en dat Skype de toekomst heeft. zij dachten toen al dat Skype met deze argumenten waarschijnlijk in de verkoop zou gaan.
Belachelijk dat een bedrijf met een omzet van 2,3 miljard gewaardeerd wordt op 20 miljard. Dat is totale waanzin. Gemiddeld zijn bedrijven ongeveer hun omzet waard.
Anoniem: 111378
@tommy32019 april 2008 12:43
nee. omzet heeft niets te maken met de waarde van een bedrijf.
fokker had hoge omzet in bedragen net als DAF maar ze waren niets meer waard omdat de schulden hoger waren dan de bezittingen. als je een negatief eigen vermogen heb en geen winst maakt ben je dus waardeloos of zoveel als de gek er voor geeft.

een snelle wardering is 5x de winst - schulden + bezit. wel heel kort door de bocht omdat dit per branche verschillend is.

ik persoonlijk had graag geinvesteerd in amazon toen het nog verlies leed. want bijkoment is het verwachte potentieel in verwachte winst in de toekomst.

venture capitalist kopen een kwakkelend bedrijf. snijden, ruimen en poetsen het bedrijf op en verkopen het dan weer met mooie cijfers.

je ziet nu TNT ook klaar gemaakt worden voor de verkoop. winst optimalisatie door kortzichtige bezuinigingen (zie postkantoren) zodat het bedrijf grote winst maakt en op papier er mega goed uitziet. dan de verkoop in en de aandeelhouders zijn blij. nederland is het enige land over 5 jaar die geen postkantoren heeft. zelfs zambia en nigeria hebben postkantoren. verbijsterend.
Maar het gaat hier niet om een productiebedrijf als DAF, welke nog wel veel inkoopkosten en bezittingen had. Dat kan ik mij niet voorstellen bij paypal. Wat zouden zij moeten inkopen dan? Het is eigenlijk een bank. En banken hebben hoofdzakelijk investeringen en beleggingen waardoor zij lager gewaardeerd worden. (Investeringen als bouwprojecten oid.) Dat lijkt me bij paypal niet zo te zijn.
Weet niet de feiten, maar zo beredeneerd omdat het eigenlijk een 'web/internet' bank is, en die niet zijn geld zal gaan beleggen of investeren in dure projecten om zo extra rendement te halen. (Zie nu dat TheGhostInc hieronder m'n verhaal al bevestigt.) Want de hoofdactiviteit is tussen de echte bank en verkopende partij in te staan en de internetaankopen op hun manier af te handelen, de bemiddelende partij.
Wat paypal dan hoofdzakelijk als kostenpost heeft? Ik zou het niet weten. Maar daarom denk ik dat paypal ook overgewaardeerd is. Wat gewoon komt door wat je zegt over de potentieel stijgende winst en ook omzet in de toekomst. Paypal is nog steeds aan het groeien zoals in het artikel staat, en ook zal hun markt verder uitbreiden naarmate het vaker gebruikt gaat worden bij internetaankopen over de wereld.
En jij verstuurt nooit pakketjes die niet door de gleuf van zo'n rode bus passen? En je bent altijd thuis om een pakketje te ontvangen van iets dat je via Internet hebt besteld? En laten we de OV-jaarkaart voortaan ook maar gewoon per envelop versturen, die controle op legitimatiebewijs is ook volstrekt overbodig, het aantal fraude-gevallen zal best wel meevallen...

Beetje kort door de bocht lijkt me; wellicht dat postkantoren niet langer alle functies uit hoeven te voeren die ze vroeger uitvoerden, maar daar staat tegenover dat er plannen zijn om de functies van postkantoren juist uit te breiden, zoals het dienen als afgiftepunt voor gemeente-documenten (rijbewijzen en paspoorten enzo) zodat je niet meer per se daarvoor naar het gemeentehuis hoeft (en na al die gemeentelijke herindelingen geldt ondertussen dat lang niet elk dorpje een gemeentehuis meer heeft, maar vaak nog wel een postkantoor).
Echt belachelijk is dat een t.net bezoeker het beter denkt te weten dan professionals die zich dagelijks bezig houden met deze materie.

Overigens denk ik dat de bankiers een stapje verder kijken dan de omzet.
Paypal heeft een vermogen binnen met al die kleine tegoedjes die op paypal rekeningen staan. Hierdoor zouden zij zich ook kunnen gaan profileren als bank. Op dit moment zijn ze niks meer dan een geld-transactie systeem, maar als ze bankrechten aanvragen kunnen ze ineens veel meer met het geld doen. Dan kunnen ze ineens ook een website als "LoanPal" oid. de lucht ingooien voor leningen en hypotheken.

Overigens zijn waarderingen van bedrijven echt "wat de gek ervoor geeft". En in sommige branches (IT/www) zijn net wat meer gekken aanwezig.
ze hadden toch al bankrechten aangevraagd met zetel in Luxemburg?
Bsc, 15 jaar zelfstandige met een internationaal actief bedrijf. bezoeker ?

deels kun je de waarde van een bedrijf bepalen maar veel is gebaseerd op verwachtingen in de toekomst. bezit + verwachtingen is waarde van een bedrijf.
wat ik schets is normaal qua waarde bepaling van een bedrijf.

om een bank op te starten heb je 15.000.000 euro nodig en goedkeuring van de nederlandsche bank en je moet heel veel info laten zien maar tot mijn eigen verbazing was dit minder extreem dan ik zelf had verwacht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111378 op 19 april 2008 14:02]

Anoniem: 248548
19 april 2008 21:10
Ik werk liever met een op een open protocol gebaseerd systeem zoals SIP. Het is flexibeler en goedkoper dan Skype. Wat dat betreft begrijp ik de Skype hype niet.
Helemaal mee eens. Alle functies die skype bezit, heeft ook een andere SIP applicatie. Het voordeel is dat je dan niet aan één enkele provider vast hangt (zoals skype) en je ook verschillende software (desgewenst open source) kan gebruiken om te bellen. Sterk nadeel van skype blijft ook die "supernode" functie. Ik zit als student op het netwerk van de TU Delft en als mijn skype even openstaat, genereert die een constante up én downstream van rond de 50 kB/s. Niet erg veel maar toch ten zeerste ongewenst, het is immers mijn lijn, niet die van skype.
Ik gebruik bv momenteel wengo. Zij sponseren ook wengophone (open source maar is niet zo gelikt als skype moet ik toegeven), maar je kan tenminste wel zelf je SIP provider kiezen. De laatste keer dat ik het heb gechecked was wengo goekoper dan skype. Gebruik het dan ook al geruime tijd en werk minstens evengoed als skype.

Doordat skype zo gesloten blijft, kan het bedrijf momenteel ook maar één visie nastreven: volledig monopolie via "internet bellen" (om het zo maar even te noemen en sterk overdreven uiteraard). En dat zint me al helemaal niet (ik heb zo mijn principes...). Een sterk contrast met SIP: één protocol en verschillende bedrijven die de markt bedienen van belminuten, software, diensten, etc. Zo heb je geen gezeik dat je andere mensen met een ander IP phone dienst/software niet kan bereiken en geen afhankelijkheid van één bedrijf.
Is Skype niet een hype, die zijn hoogste punt bereikt heeft?

Ik heb in het verleden wel Skype gebruikt, maar ben daarmee gestopt, doordat het gewoon niet bruikbaar is voor huis/tuin/keuken gebruik. Het is leuk om even wat vrienden te spreken in het buitenland en om even bij te kletsen. Maar als je je schoonmoeder of bedrijven wilt bellen ben je toch aangewezen op je mobiel.

In verschillende kringen is Skype wel bekend, dan is het wel geschikt.
Anoniem: 111378
@FicoF19 april 2008 17:37
achterhaalde ideeen over skype. je kunt diverse huistelefoons kopen die skype en pots ondersteunen en waar je op basis van je eign invoere via skype of kpn kunt bellen.
ik bel elke dag met mijn kantoor in azie en wekelijks overleg met de VS en ik gebruik alleen maar skype. bellen naar mobiel nummer in azie, 9 cent. bellen naar een nummer in amerika gratis. het nummer is gratis en door dat ik daar lokaal bel is het dus voor mij gratis. scheelde mij mega centen. wel is het zo dat bellen in azie soms wat rommelig klinkt maar dit heb ik nooit met de VS gehad.
FicoF had het over huis/tuin/keukengebruik. Niet iedereen werkt in een internationale omgeving en al helemaal niet waar ze geen eigen communicatielijnen over de pacific in beheer hebben.

Punt is dat de doelgroep voor Skype zou wel eens klein kunnen blijven. Persoonlijk zie ik de toegevoegde waarde van Skype voor Ebay niet zo. Waarom zou je de verkoper van een stofzuiger moeten bellen?
Het zijn geen achterhaalde ideeën, het is gewoon ervaring wat ik opschrijf.

Wat jij omschrijft klopt helemaal met mijn redenatie, geschikt voor naar het buitenland bellen ja, dat schreef ik ook al. Je kunt uiteraard een vaste Skype telefoon kopen en die op je KPN netwerk aansluiten, zodat je kunt kiezen, maar vaste telefoon lijnen zijn toch ook achterhaald?
Aangezien Skype mijn middel is voor communicatie (MSN is te gehyped, heeft 75% nutteloze opties en is vaak down) hoop ik eigenlijk dat deze niet in de verkoop gaat. Dit kan namelijk betekenen dan ook Skype aangepast gaat worden, wat slecht uit kan pakken. In dat geval zal ik weer moeten gaan communiceren met een console-programma :P.
Anoniem: 246026
19 april 2008 13:21
Vreemd, gisteren las ik nog in De Standaard, dat E-Bay het juist goed deed, mede dankzij de dochterbedrijven Skype en PayPal. Blijkbaar zien ze nog maar weinig groei in beide bedrijven.
Paypal juist wel dus, zoals in het artikel staat. <- nevermind.

Media kunnen altijd zo overdrijven wanneer er een uitspraak of een gerucht de ronde doet.
Hm: ik lees jouw bericht niet goed, en jij het artikel niet. Maar het is maar een gerucht dat Paypal in de verkoop zou gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 19 april 2008 14:14]

Paypal is mijn inziens een top product en het verbaast met niets dat ze veel winst maken en zo hoog worden gewardeerd. Uiteraard heeft zo'n bedrijf ook een hoop kosten, maar totaal niet te vergelijken met een gewone bank. Als je dan ook nog eens honderden milioenen users hebben die mijn inziens toch erg veel betalen voor een transactie...dan is de jackpot niet ver weg. Ook al zijn hun tarieven relatief gezien niet zo hoog (zie bv op: https://www.paypal.com/us...-standard-pricing-outside en: https://www.paypal.com/us...ay-fees-outside&nav=1.0.4), toch denk ik dat de zo'n transactie eigenlijk maar een fractie mag kosten van dit bedrag.
haha en toch trappen veel mensen in hun trucjes, en ik moet zeggen dat ze zeer geslepen zijn daar bij ebay... zelfs 2x een bedrag (van max ,99 euro) storten op je rekening enkel om deze te 'approven' enzo
toch heb ik altijd mijn twijfels bij dit bedrijf... vage politiek etc.

@davidoVitch dat bedrijf is echt een melkkoe die werkelijk overal kosten voor rekent zodra ze de kans krijgen (ebay en ook paypal) en ik ben bang dat skype deze route volgt (of verkocht word aan een ander die hetzelfde ermee gaat proberen)... why? skype=hype... en gebrek aan SIP

[Reactie gewijzigd door precious1 op 20 april 2008 14:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee