EBay neemt Magento over

Voor een onbekend bedrag heeft eBay het opensource-e-commerceplatform Magento overgenomen. De veilingsite had al 49 procent van de aandelen Magento in handen en lijkt met de overname een nieuwe strategie te kiezen.

Het in Los Angeles zetelende Magento laat in een faq weten dat zijn opensource-e-commerceplatform ondanks de overname beschikbaar blijft. Wel gaat het bedrijf samen met eBay het X.Commerce-platform apart ontwikkelen. Het is eBays ambitie om met X.Commerce een eveneens open e-commerceplatform te bouwen. Het bedrijf belooft in oktober meer details over dit project vrij te geven.

Met het inlijven van Magento, dat 260 werknemers in dienst heeft, lijkt eBay zijn inkomstenstroom te willen verbreden. In het afgelopen jaar stagneerden de inkomsten uit zijn kernactiviteiten, waaronder veilingen. Door in te zetten op verdere groei van de betaaldienst PayPal en het ontwikkelen en verkopen van open e-commerce-software zou de omzet van eBay weer moeten gaan groeien. De nog niet afgeronde overname van GSI Commerce en de verkoop van Skype vallen ook onder deze strategiewijziging.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-06-2011 • 16:43

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Magento is een bruut uitgebreide webshop. 100% opensource máárrrrr: Het is inderdaad zo dat grote fixes erg lang op zich laten wachten. Belangrijke updates worden over het algemeen wel redelijk snel gedaan.

Daarnaast vind ik de support gewoon minimaal. Natuurlijk begrijpelijk voor een open source systeem wat afhankelijk is van zijn community maar toch.. Het Nederlandse gedeelte op het forum vind ik niet echt denderd. Het engelse gedeelte is stukken beter, hoewel daar ook veel "geschreeuwd" wordt met antwoorden waar je vaak niets aan hebt. De officiële documentatie is zelf ook niet altijd bij.

Ik denk dat Ebay wel veel kan betekenen voor Magento. Overigens vind ik Magento niet bijzonder geschikt voor kleinere webshops. Misschien dat ze hier wat meer voor in de strijd zouden kunnen gaan. Lijkt mij een grote behoefte die gevuld kan worden.
Hopen dat het geen Sun/Oracle word en dat ze het Open-source gedeelte niet gaan verwaarlozen dan.
Het open-sourcegedeelte van Magento wordt al jarenlang verwaarloosd. De makers hebben er geen baat bij, en hebben altijd zwaar ingezet op de betalende klanten. Kijk maar eens naar de activiteit van de Varien-werknemers op het forum. Enorm veel terechte en gefundeerde vragen blijven gewoon onbeantwoord.

Ze lijken er zelfs in te slagen de release notes van hun commerciële variant te mixen met de open-source-versie. Zo zouden er een heleboel fixes in de laatste versies zitten die je helemaal nergens terugvindt in de code. Wat onderzoek wijst uit dat ze in de closed-source codebase zitten.
Wat je zegt is met 1 woord onzin of lulkoek.

Magento de open soruce versie krijgt nog steeds updates. Versie 1.5 is van begin dit jaar, er is nu al versie 1.5.1 en versie 1.6 is al in alpha.

Als je het hebt over de mogelijkheden van de enterprise die heeft er meer en daar betaal je ook voor. Echter via extension ontwikkelaar kun je allerlei plugins kopen.

Daarnaast is er ook 1 hele simpele reden waarom ebay de open source versie niet laat vallen en dat is paypal. Paypal zit als standaard payment provider al in Magento en vergis je niet hoeveel omzet paypal kan krijgen via de verkoop van magento shops.

Alleen al om die reden zullen ze de open source versie blijven onderstuenen om op die manier ook paypal aan de man te brengen.
Misschien was het licht overtrokken, maar regelmatig stuit ik op vragen op het forum die gemakkelijk 2 jaar openstaan, en waar niemand op geantwoord heeft. Het gaat dan vaak om problemen waar ik zelf tegenaan loop. Het lijkt soms een beetje op MS, die ook vaak niet echt luistert naar gebruikers ("this flaw is by design"), en dan heb ik het niet (alleen) over probleemoplossend vermogen, maar ook om het fixen van scheve situaties.

Ik heb verder ook niet gezegd dat er geen updates meer komen, maar men vermeldt in de release notes fixes die helemaal niet in het product zitten. Zo ben ik er _minstens_ 1 op het forum tegengekomen die ik me kan herinneren, en heb ik er zelf 1 uit eigen ervaring.

Concreet ging het in mijn geval om de Ogone-module, onderdeel van de Core. Die zou (rijkelijk laat) gefixt zijn om om te gaan met de nieuwe versleuteling van Ogone, maar nergens was daarvan een spoor te vinden. Ik ben dan verder op zoek gegaan, en vond een diff op hun site, waarin de fixes zaten. Vervolgens ben ik die fixes gaan opsnorren in hun codebase, maar de betreffende svn-versies waren niet toegankelijk. Wat me deed vermoeden dat de fixes wel in hun enterprise versie zitten. Misschien een verkeerde conclusie?

Tenslotte bestaat er naar mijn gevoel niet echt een community rond Magento. Bij andere open-source producten ben je redelijk zeker dat je reacties krijgt op topics, maar bij Magento is dat dus niet het geval. Zoals ik al zei: ga maar eens zoeken naar 1-post topics.
Magento is gratis, open source dus alle support die je krijgt is van vrijwilligers of de community.

Daarnaast zijn er experts in vele landen die jou kunnen helpen met je vragen, maar ja dat kost geld en daar moet je dus voor betalen. Tenslote ga jij met de shop ook geld verdienen en voor niets gaat de zon op.

Magento bied shop software, Ogone is betalen. Je kan het ook zo zien waarom onderhoud ogone haar eigen extensie niet. Andere payment providers doen dat ook dus kun je de schuld niet bij magento leggen.

In nederland heb je bijv mofurm, niet groot maar een community is er wel maar deze is niet groot. De experts die er zijn laten zich ook gewoon liever betalen voor hun diensten. Let op bij linux is het ook zo, dat zijn ook veel fora maar uiteindelijk als je het zelf niet kan moet je ook betalen voor kennis.
Daarnaast de gebruikers die er zijn hebben of een draainde shop en hun tijd nodig voor het onderohuden daarvan en het verwerken van orders.

Open source staat synoniem voor gratis software maar niet voor gratis onbeperkte support. Dat is helaas de fout die veel mensen maken.
Open Source is ook of alles zelf doen en hopen op gratis helpende handen als je een probleem hebt. Of gewoon betalen voor kennis om een ander het te laten doen.
En dat komt niet doordat de werknemers niet willen. Ik heb bijna dagelijks contact met medewerkers van Magento (Varien heet het allang niet meer), zowel via het forum als via de mail en heb een poosje Magento Answers (Stackoverflow kloon speciaal voor Magento) lopen beta testen. Deze is nu uit de testfase en werkt supergoed. De hele reden waarom ze Magento Answers hebben gebouwd is omdat het zo verschrikkelijk moeilijk en veel werk was om de fora in de gaten te houden sinds het zo'n enorme vlucht heeft genomen. Met Answers hopen ze de vragen beter gestructureerd te krijgen en vooral de antwoorden (sommige threads op de fora zijn 30 pagina's lang en de antwoorden niet altijd makkelijk te vinden). En ik denk dat deze strategie erg goed gewerkt heeft tot nu toe.

Wat er verder gebeurt met Magento onder de vlag van Ebay.. ik weet het nog niet. Ik hoop dat Magento gewoon lekker door mag blijven gaan van de grote bazen zoals ze de afgelopen jaren hebben gedaan, met al hun enthousiasme en transparantie :)

Overigens ben ik, groot Magento-fan, wel degelijk bewust van Magento's tekortkomingen (ondoorzichtige database, log en traag, moeilijk te doorgronden code structuur, afwijkend templating systeem, trage import functionaliteiten, etc). Daarom zijn wij met het bedrijf nu naar Opencart aan het kijken hoewel dat nog erg in zijn kinderschoenen staat. Desondanks blijft Magento in al zijn kracht en glorie de heer en meester in de huidige ecommerce markt.

[Reactie gewijzigd door Peedy op 8 juni 2011 00:05]

Bedankt voor de tip, want ik kende het nog niet. Misschien is Magento Answers inderdaad wel de boost die ze nodig hebben om zinvolle ondersteuning aan de community te kunnen geven.

En al mijn kritiek neemt uiteraard niet weg dat Magento ondanks zijn tekortkomingen op een aantal fronten, een supersysteem is, flexibel als een elastiek en absoluut (desnoods zelf) aanpasbaar als het nodig is. Maar daar heb je dus een flinke investering voor nodig, hetzij via veel tijd, hetzij via ingekochte kennis.
Ik vraag mij af waar je dit vandaan haalt? Persoonlijke ervaringen??
Vraag ik me ook af, het lijkt alsof hij het heeft over osCommerce.

Maar mocht het wel zo zijn, dan is dat begrijpelijk waarom veel resources steken in iets dat op een goede dag geforked kan worden ? Als je 49% van je aandelen aan Ebay had verpatst dan zul je vroeg of laat toch geld gaan verdienen.

Overigens is dit wederom een voorbeeld hoe een opensource project commercieel is geworden.
Overigens is dit wederom een voorbeeld hoe een opensource project commercieel is geworden.

Alleen van open source kun je niet leven en varien (magento) is daarom ook begonnen met de enterprise versies om geld in het laatje te krijgen. Ze zullen ook investeerders gehad hebben om de boel draainde te krijgen, een shopsysteem als magento doe je niet ff thuis op zolder. Die investeerders willen dan ook een keer geld zien en zie daar je hebt een groot bedrijf als ebay dat goed betaald.
Er zijn veel voorbeelden van bedrijven die dankzij support contracten en licentie kunnen leven van opensource. Red Hat, Ubuntu. Maar wat velen niet weten is dat b.v. IBM meer verdiende met consultancy mede op opensource dan aan haar hardware (vandaar dat ze die tak maar weg deden).

Ligt aan business model. Magento is kennelijk ooit eens op gezet met in gedachte het te verkopen, verder deel ik je mening niet dat dergelijke pakket niet door een individu thuis ontwikkeld kan worden. Als mensen zich daardoor zouden laten afschrikken, hadden we geen Linux, PHP, GNU en vele andere projecten gehad. (los van de commerciële successen van de IBM, HP, Microsoft, Google's van deze wereld)
Ubuntu draait momenteel ook nog helemaal geen winst, dus "kunnen leven van" is een zware overschatting. Het leunt momenteel zwaar op het opgebouwde vermogen van mark shuttleworth zelf.
waarom veel resources steken in iets dat op een goede dag geforked kan worden ?
Omdat (als het project onder GPL gelicentieerd is) ze ook recht hebben op de wijzigingen in de fork. Dus zoveel kwaad kan dat forken niet. En geld verdienen is niet synoniem voor closed source.
Omdat (als het project onder GPL gelicentieerd is) ze ook recht hebben op de wijzigingen in de fork.
Die updates zijn onbruikbaar, omdat ze niet gebruikt kunnen worden in de commerciele (niet GPL) versie.
Magento is niet zo slecht als die oscommerce rommel maar het laat zeker veel te wensen over als je niet een betalende klant bent. Het kant en klare pakket is prima maar als je het pakket wilt ombouwen dan ben je op je eigen expertise aangewezen.

Daarnaast heeft het nog steeds net zo als oscommerce veel last van slechte, rommelige code en onlogische design keuzes.
Lijkt me nog niet zo'n hele rare zet. Ebay heeft er niets aan om Magento in de weg te zitten, het enige wat ze zouden _kunnen_ doen is andere betaalmogelijkheden in Magento minder pretttig maken dan die van hen. Ik denk dat ze op deze manier een grotere vinger in de pap willen krijgen van e-commerce transacties...
Lijkt me nog niet zo'n hele rare zet. Ebay heeft er niets aan om Magento in de weg te zitten, het enige wat ze zouden _kunnen_ doen is andere betaalmogelijkheden in Magento minder pretttig maken dan die van hen. Ik denk dat ze op deze manier een grotere vinger in de pap willen krijgen van e-commerce transacties...
Wat dacht je van cloud4shops ? Zoals Wordpress?

Paypal integratie supporten de rest niet. Modules closed source maken zodat je niet zomaar een concurrerend (google...) betaal module erin kan stoppen.

Vervolgens producten van winkels in Ebay aanbieden en vice versa (marketing platform..)

En als betaalde hosting dienst aanbieden waarbij je winkel op Ebay hardware gehost staat. (met betaling per transactie...)

De trend de laatste tijd van Amerikaanse multinationals is zoveel mogelijk aanbieden en derden, oude aanbieders en oude technologie/methodieken om zeep helpen...

Ik vraag me af wanneer we zover zijn dat er te weinig werk is om consumptie maatschappij zoals die Amerikanen dat zien in stand te houden, immers cloud/consolidatie gaat altijd ten koste van werkgelegenheid.
De trend de laatste tijd van Amerikaanse multinationals is zoveel mogelijk aanbieden en derden, oude aanbieders en oude technologie/methodieken om zeep helpen...
Uiteindelijk is het de klant die bepaald, niet de multinational (ervanuitgaande dat de markt vrij is, wat in dit geval een veilige aanname is), als er zoveel hang/nostalgie is naar oude verpreidingsvormen waarom handelen mensen daar niet maar (je weet wel, de henk en ingrids die bij de aldi hun boodschappen doen terwijl ze klagen over het verdwijnen van kleine zelfstandigen)
Ik vraag me af wanneer we zover zijn dat er te weinig werk is om consumptie maatschappij zoals die Amerikanen dat zien in stand te houden, immers cloud/consolidatie gaat altijd ten koste van werkgelegenheid.
Zo werkt dat niet, vernieuwing leid niet perse tot minder werk, dat is een angstige reactie op veranderingen.
[...] het enige wat ze zouden _kunnen_ doen is andere betaalmogelijkheden in Magento minder pretttig maken dan die van hen.
dat zou het een minder populair open source product maken en verliezen ze marktaandeel.
Ik denk dat ze op deze manier een grotere vinger in de pap willen krijgen van e-commerce transacties...
Het verdienmodel van magento is gebaseerd op serviceverlening en niet op een transactiefee.
Paypal is al een onderdeel van magento standaard paypemtn provider. andere moet je via plugins zelf installeren. Aangezien magento open is kan iedereen dus een plugin schrijven voor een payment provider.

voordeel van betalingssyteem dat onderdeel van een programma is, zou een betere integratie kunnen zijn en iedereen kan zo paypal gebruiken.
Anoniem: 63747
7 juni 2011 17:57
Voorlopig blijf ik werken met prestashop ! Ik weet dat de mogelijkheden met magento enorm zijn maar ook de hostingvereisten zijn zwaarder en de leuke functies zitten meestal alleen maar in de (peper)dure licentieversies.

community FREE
Magento Go will start at $15/month
PRO Starts at $2,995 USD/yr
Enterprise Starts at $12,990 USD/yr
Als je de PRO en Enterprise versies nodig hebt, dan zal de webshop-licentie niet de enigste kost zijn voor je online winkel (denk aan hevige hardware enz).
Die licenties zijn toch helemaal niet zo duur? Neem aan dat je behoorlijk grote webshop nodig hebt voordat Enterprise zinnig is.
Ik hoop dat heel magento gratis en open source wordt, want die "leuke" licenties zijn echt peperduur
de community edition is gratis èn open source
Heb de de prijzen van magento al eens vergeleken met de concurrenten? Dan zul je zien dat het met de prijzen eigenlijk wel mee valt.
Drupal Commerce wordt hierdoor wel weer een goede optie. Commercialisering kan wel maar er zal altijd vraag blijven naar gratis en goed ondersteunde community software (met eventueel een commerciele support dienst vanuit een andere organisatie en/of bedrijf)
http://www.drupalcommerce.org/
Zo zijn er vele van dit soort projecten, persoonlijk vind ik OpenCart een van de fijnere shops. Alleen al om het feit dat je de code gewoon binnen 1 dag compleet snapt.

Prestashop lijkt ook wat, maar ik vind die code persoonlijk een groot drama.
OpenCart ken ik persoonlijk niet heel goed, maar wat ik ervan gezien heb is positief. Er waren echter voor de situatie die ik toen der tijd nodig was geen oplossingen.

Je oordeel van over PrestaShop kan ik beamen. Je kan er veel mee, maar het is een drama om te onderhouden. De core en templates zijn naar mijn mening te veel verweven. Updaten is hierdoor een drama. Dit is binnen Drupal perfect geregeld eigenlijk.
Als ik het goed lees komt er dus een 2e platform, X.Commerce. Ik hoop niet dat ze de open-source versie van Magento dan links laten liggen.
Ach wat maakt het uit.
Er is in ieder geval nog een ander, open source, alternatief:

OpenCart (opencart.com).

Wellicht nog niet (of inmiddels al wel) zo krachtig, zeker een goed begin.
Of wordt dit net als de overname met Marktplaats een poging om het platform om zeep proberen te helpen... Of ze zullen forken.. De tijd zal het uitwijzen.

Voor kleinere webshops kan ik isotope aanbevelen. Gebruik ik nu naar alle tevredenheid.
Ben net terug van Magento Developers Paradise waar Yoav een korte presentatie gaf over de overname. Je kunt hem hier terugzien:
http://www.youtube.com/watch?v=8SH_upOw-mY

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee