Het Amerikaanse patentbureau heeft het omstreden 1-click-patent van Amazon flink uitgehold. Van de 26 claims in het patent bleven er maar vijf overeind. De rest bleek al te zijn beschreven voordat het patent werd aangevraagd.
Het heronderzoek van het patent was aangevraagd door de Nieuw-Zeelandse Peter Calveley. Die heeft geen enkel zakelijk belang bij het intrekken van het patent, maar hij werd naar eigen zeggen kwaad toen een boek dat hij bij Amazon had besteld niet aankwam. Anderhalf jaar geleden besloot hij wraak op het bedrijf te nemen door een herziening van het patent aan te vragen. Volgens hem was het beschreven systeem om met één muisklik een bestelling te doen allesbehalve nieuw. Hij betaalde 2500 dollar voor het onderzoek en leverde 22 pagina's met documentatie in, waaruit volgens hem bleek dat veel onderdelen van het patent al eerder waren beschreven.
Amazon vroeg het patent aan in 1997, maar Calveley ontdekte dat er al in 1994 een patent was aangevraagd voor het doen van bestellingen met interactieve televisie, waarbij met een enkele druk op de knop van de afstandsbediening iets besteld kon worden. Ook was er in 1996 al een patent aangevraagd op een 'beveiligd systeem voor online financiële transacties.' Beide patenten beschreven zaken die ook in de aanvraag van Amazon stonden, zodat bepaalde claims ongeldig moesten worden verklaard.
Een artikel dat in 1995 in het blad Newsweek werd gepubliceerd onder de titel 'Het einde van geld?' bleek goed voor het vervallen van maar liefst acht claims. De volgende passage daaruit beschrijft hoe elektronisch aankopen doen volgens de auteur in de toekomst in zijn werk zou gaan:
Je surft over het net, en springt van link naar link met je favoriete browser. In een hoek van je scherm staat een schermpje met een bedrag: '$100.00'. Je komt bij een site en dan valt je oog ergens op: een geannoteerde biografie van ieder artikel dat ooit over Sandra Bullock is geschreven, voor maar vijf dollar! Je klikt op een knop en het bestand wordt overgeheveld naar je computer. In het schermpje staat nu: '$95.00'.
Slechts vijf claims bleven overeind omdat deze het aankopen middels een virtueel winkelwagentje beschreven, iets wat volgens het patentbureau wel nieuw was.
Het 1-click-patent kreeg grote bekendheid toen Amazon in 1999 concurrent Barnes & Noble aanklaagde wegens schending ervan. Dit bedrijf probeerde toen al het patent ongeldig te laten verklaren, maar dat werd door de rechtbank geweigerd. Barnes & Noble en Amazon troffen toen een schikking. Amazon heeft later aan diverse online winkels licenties verkocht. Wat voor gevolgen de ongeldigverklaring van het grootste deel van het patent voor deze overeenkomsten heeft is nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat de licentierechten flink verlaagd zullen worden.