Dat kun jij allemaal wel vinden, maar ik vind Linux (en dan hebben we het over openSUSE 10.3) veel beter werken dan Windows XP, en zeker beter dan Windows Vista.
Ik heb nooit iets gezegd over Vista specifiek. Ik vind het namelijk ook nogal een bloated resources hog, maar meningen zijn hier ondergeschikt aan feiten.
Wat jij zegt over het vinden van software, dat is dus echt niet het geval hier.
Photoshop? Ok, er is een alternatief, maar minder uitgebreid en veelzijdig. DVD Fab HD decrypter? Ik heb tijdens het surfen naar oplossingen/alternatieven meermaals gezien dat mensen windows software als DVD Shrink en DVD Decrypter emule(e)r(d)en met Wine. (Sinds Feisty werkt dit minder goed, het schijnt. Op versie 6.06 of 6.10 werkte het tops voor zover ik er over heb gelezen.) Je gaat me toch niet zeggen dat dat nodig is als er deftige alternatieven bestaan die voor linux gemaakt zijn?
Ik kan heel eenvoudig nieuwe software opzoeken, er is hier een groot scala aan voorverpakte software te vinden.
In Ubuntu heb je iets gelijkaardigs, neem ik aan? Anyway, repo's en packagemanagers zijn leuk, maar ze beperken je tot de software die in de lijst aanwezig is. Het is als een gloednieuwe metropool in een land vol jungle. Binnenin is het mooi, makkelijk en geavanceerd, maar eens je er buiten gaat, stoot je onmiddelijk op het kluwen van packages voor verschillende distro's, installatiebestanden die niet geschikt zijn voor jouw distro, naakte sourcefiles, etc. Hier uit raken is een pak ingewikkelder dan het downloaden van in een installer voor windows, en die doorlopen via een wizard.
Ik denk trouwens dat linuxfans en linuxleken een ander beeld hebben van gebruiksgemak. De leek wilt graag begeleid worden tijdens zijn acties, terwijl de linuxfan graag zo weinig mogelijk de muis gebruikt om op een next-knop te klikken.
Mocht je "met een schone lei beginnen", dan is (OpenSUSE) Linux zeker eenvoudiger dan Windows.
Ja, dat is waarschijnlijk waar. Maar vanaf daar stopt linux met makkelijker te zijn, zoals ik in mijn vorige post al aanhaalde.
Dat je voor Linux minder specialistische software hebt is niet de fout van Linux, maar het probleem van Linux: ze hebben te kampen met de monopolypositie van Microsoft.
Drama! Het maakt voor jan met de pet (en mij inclusief) niet uit wiens fout het is, maar gewoon dàt het zo is. Tough luck, maar ik ga geen linux blijven gebruiken ondanks de vele gebreken die het in mijn ogen nog heeft. Ik geef toe dat ik linux op vele gebieden beter vind dan windows, maar zoals Teddy Rukspin hierboven al zei is niet het OS zelf, maar de te gebruiken applicaties de doorwegende factor in de keuze van een OS.
Ik heb de hartverscheurende ervaring zelf mogen opdoen. In het begin vrij hard opgehitst door het nieuwe OS met al zijn beterheden tegenover windows, maar als puntje bij paaltje kwam ben ik terug naar windows gegaan omdat ik bepaalde functionaliteit niet kon missen. Ik weet het, ik heb het niet de tijd gegeven die het verdient, maar dat zal ik een andere keer wel doen.
Dat is trouwens een harde factor bij de keuze van OS bij veel mensen, denk ik zo. Aanpassen aan de interface en mogelijkheden van linux is inderdaad makkelijk en dra gebeurd, maar om dan hetzelfde niveau van functionaliteit te verkrijgen als je had bij windows, dat is een ander paar mouwen. Jammer eigenlijk.
Overigens, als poweruser wil ik echt absoluut niet meer terug. Ik kan met Linux veel meer uit mijn systeem halen doordat men hier veel zuiniger met geheugen omgaat en ik kan hier veel meer uit 64-bit halen door mijn apps zelf te compileren.
Het laatste procentje efficiëntie uit je software persen is overrated, zeker nu in het era van overkill aan computerkracht.
Reacties zoals deze op dit onderwerp vind ik typisch voor iemand die eens een dualboot gebruikt heeft, en er meteen weer vanaf ging: je moet de tijd nemen om je bekend te maken met het systeem. Dat heeft bij mij zeker een half jaar in beslag genomen, en nu wil ik echt niet meer anders. Ik heb concessies moeten doen, ik heb er veel arbeid in gestopt en het heeft veel tijd gekost, maar dat betaald zich nu vanzelf terug.
Een half jaar, nu zeg je het. De volledige omschakeling duurt dus geen 20 minuten installatie, maar een half jaar uitpluizen hoe, wat of waar. En dat is ALS je de gewenste functionaliteit kan bekomen zoals je die had in windows. Je moet toegeven dat het toch een vrij grote drempel is.
Wat je voor de rest zegt is waar, ja, ik heb Ubuntu Feisty gebruikt voor zo'n 2 weken nonstop. Na lang zoeken naar alternatieven voor software die ik gebruik in windows heb ik het opgegeven. Ook het feit dat Ubuntu een raar hitteprobleem heeft, en mijn laptop voelbaar warmer werd, deed mij terugvallen op windows (xp). WindowsXP is een vrij matuur besturingssysteem dat zich voor mij heeft bewezen, en qua vlotheid vrij goed uit de hoek komt omdat het al zo "oud" is, in tegenstelling tot Vista. Ik ken het ook vrij goed in termen van pcwizkid-niveau. Dat gevoel had ik nog niet in linux, alhoewel ik vanaf een paar dagen al vrij veel bezig was in de terminal. Wat mij vooral stoorde is dat ik me danig een outsider voelde op vlak van softwaregebruik en mogelijkheden. Alsof de grote windowsmassa bezig was met volledig werkende machinerie van Den Amerikaan, terwijl ik bezig was met een halfbakken, half af machien van Den Communist dat op zich wel goed in elkaar zit, maar niet direct en altijd kan wat er van verwacht wordt.
Tot zo ver mijn persoonlijke ervaringen met Linux.
edit:
Applicaties die ik zélf moest weten te vinden en installeren op een spartaanse manier: Pidgin, Opera en een of andere winamp kloon (nee niet xmms). Een kloon voor DVD Decrypter of DVD Shrink heb ik gewoonweg niet gevonden.
Fixes die ik zelf moest doen opdat het systeem pas optimaal zou werken met de hardware waarop het draaide:
intel915 fix voor X-Server opdat mijn native resolutie zou werken, in plaats van de standaard 1280x1024.
Speedstepping werkte voor geen meter, en dat met een Intel915 chipset met daarop een Intel Pentium M Sonoma generatie. Zwak. =)
Het systeem werd vrij heet, heter dan normaal. Is een gekende bug in Ubuntu, die echter na een jaar nog steeds niet opgelost is.
Zo zijn er waarschijnlijk nog dingen waar ik zo meteen niet terug kan opkomen. Zo zie je dus maar dat linux niet altijd makkelijker installeert tot een "klaar"-status dan windows. Zeker en vast niet! Wel had ik het gevoel dat linux minder vervuild raakt door het installeren en deïnstalleren van software. Een plus naar Linux. :x
[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 23 juli 2024 03:23]