Een techniek die oorspronkelijk door de Nasa is ontwikkeld om astronauten te trainen voor reparaties in de ruimte, kan er voor zorgen dat we binnen enkele jaren van realistische 3d-films kunnen genieten in de bioscoop.
Het Californische bedrijf Real D heeft een techniek ontwikkeld, Digital 3-D genaamd, die garant moet staan voor een goede 3d-beleving bij het bioscooppubliek. Het bedrijf verwacht dat in 2009 3d-films in de bioscoop gemeengoed geworden zullen zijn. Disneys Chicken Little, de eerste 3d-film die van deze technologie gebruik maakt, is een groot succes geworden. Mensen waren maar wat graag bereid om tussen de 2,5 en 4 dollar extra voor hun kaartje te betalen. Voor het gebruik van het systeem moeten in de bioscoop speciale projectoren worden geïnstalleerd. Ook zijn er speciale brillen voor de bezoekers nodig. De techniek is wel zo ver gevorderd dat de gebruikers geen vermoeide ogen of hoofdpijn zullen krijgen, klachten die regelmatig werden geuit bij de meer traditionele brillen met rode en groene glazen.

De film wordt door speciale dlp-projector met 144 frames per seconde geprojecteerd. Voor de projector zit een scherm dat de polarisatie afwisselend afstemt op de polarisatie van de linker- en rechterlens van de 3d-bril van de kijker, zodat per oog 72 beelden per seconde kunnen worden getoond. Omdat de beelden voor het linker en rechter oog ten opzichte van elkaar iets verschoven zijn, nemen de hersenen een realistisch 3d-beeld waar. Elk afzonderlijk frame wordt bovendien driemaal herhaald, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de eigenschap van menselijke ogen om beelden een fractie van een seconde 'vast te houden'. Daardoor krijgt elk oog, net als bij een normale filmvertoning, 24 unieke beelden per seconde aangeleverd, en dankzij de hoge afbeeldingsfrequentie worden de beelden door de hersenen aaneengesmeed tot een rustig en flikkervrij beeld.
Een filmstudio is ongeveer tien tot vijftien miljoen dollar bovenop de normale productiekosten kwijt om een 3d-film te maken. Een bioscoop moet daarnaast 30.000 dollar per jaar per scherm ophoesten voor het gebruik van het Real D-projectiesysteem. Gezien het succes van Chicken Little en drie andere 3d-films, waaronder Meet the Robinsons en Monster House, lijken deze bedragen een verdere opmars van de techniek niet in de weg te staan. Op dit moment zijn er in de VS 700 schermen met Real D-technologie in gebruik; het bedrijf verwacht dat dit aantal in 2009 tot ongeveer 5000 is gegroeid. Bekende filmstudio's als DreamWorks, het bedrijf van Steven Spielberg, en Walt Disney hebben al aangegeven films in het Real D-formaat uit te zullen brengen. Aan het einde van dit jaar wordt U2-3D, een registratie van de Vertigo-tour van de band U2, verwacht. Deze film moet laten zien dat de techniek niet alleen voor animaties geschikt is.